Aha
Problém s mvvs 3,5ccm
Re: Problém s mvvs 3,5ccm
Hitec Aurora 9X
Zdravím a přeji hezký večer.
Nechci zakládat nové téma a tak se zeptám tady.
Mám starší verzi MVVS 3,5 se zadním výfukem a karburátor s jednou jehlou.Zkouším ho zprovoznit a moc se mi nedaří.
Prosim,jaké je základní nastavení jehly(kolik otáček) a kolik volnoběžného šroubu pro základní nastavení?
Začínal jsem na 2,5 otáčky jehly a 2 volnoběhu.
Nádrž je 150ml kupovaná s vývodem na přetlak od výfuku.
Výfuk je ten dlouhý s přetlakem.
Svíčka standart s krátkým závitem č.6
Palivo Kavan 80/20 ricin.
Vrtule 9/6 plastová
Když motor nastartuji,běží a odpojím žhaveni zhasne-tlakovani nádrže zapojeno.
Zkusil jsem bez tlakovani nádrže a motor se dal i seřídit bez připojeného žhaveni.
Proč motor nechce běžet s tlakovanim nádrže?
Když bych chtěl provozovat motor bez tlakovani nádrže,jaká je verze nádrže?jak vypadá nádrž pro netlakovani?
Děkuji za odpověď
Boban
Mám starší verzi MVVS 3,5 se zadním výfukem a karburátor s jednou jehlou.Zkouším ho zprovoznit a moc se mi nedaří.
Prosim,jaké je základní nastavení jehly(kolik otáček) a kolik volnoběžného šroubu pro základní nastavení?
Vrtule 9/6 plastová
Zkusil jsem bez tlakovani nádrže a motor se dal i seřídit bez připojeného žhaveni.
Když bych chtěl provozovat motor bez tlakovani nádrže,jaká je verze nádrže?jak vypadá nádrž pro netlakovani?
Děkuji za odpověď
Boban
Klasika, 100 stránek keců místo jedné návštěvy modelářského letiště. Dej si do profilu odkud jsi, na rcmapách si můžeš bajít něco v blízkosti bydliště a zajdi tam. Modelář - motorář ti poradí určitě rychleji.
Hitec Aurora 9X
No, v první řadě bývá záhodno zjistit, jestli to vůbec tlakuje - tj. co to za chodu skutečně dělá - protože to, že je "někde" na tlumiči nějaká tryska, rozhodně není zárukou, že to musí fungovat.CalebIII píše: úte 17.06.2025 21:18 Zdravím a přeji hezký večer.
Vrtule 9/6 plastová
Děkuji za odpověď
Boban
Obvykle nejjednodušší metoda je, že se na tlakovací trysku dá kus delší hadičky, do tý trochu paliva a nebo vody, hadičku ohnout do U, přidělat (třeba drátem nebo gumičkama) k kusu dřevěnýho nosníku píchlýho do země tak aby to fungovalo jako "U" manometr a motor natočit. Z pohybu hladin po natočení je pak okamžitě vidět co to dělá (jestli to vůbec tlakuje a jak a jak se to chová při změně otáček karburátorem)
Btw - karburátor s jednou jehlou, co jsou na něm dvě
No,ten můj motor má jednu hlavní jehlu paliva,odrazový šroubek šoupátka a pak ve předu šroubek s pružinkou na volnoběh.Což nepovažuji za jehlu.
Ale s tou hadičkou v provozu to zkusim.
Tlumič jsem celý čistil,a zkoušel do něj foukat jako z motoru a z vývodu pro tlakovani vyfukuje.
Třeba jestli netlakuje zbytečně moc a me ten motor zahlcuje.
Tlumič jsem celý čistil,a zkoušel do něj foukat jako z motoru a z vývodu pro tlakovani vyfukuje.
Je to jednojehlový karburátor s nastavením bohatosti na volnoběhu přídavným vzduchem.CalebIII píše: čtv 19.06.2025 15:08 No,ten můj motor má jednu hlavní jehlu paliva,odrazový šroubek šoupátka a pak ve předu šroubek s pružinkou na volnoběh.Což nepovažuji za jehlu.
IMG_6349.jpeg
Pokud není známé nastavení toho přídavného vzduchu, bývá nejjednodušší tu díru PV dostatečně zavřít (tj. úplně nebo jen nepatrně otevřít), pak na plný plyn nastavit hlavní jehlou max otáčky (tj. max a nepatrně obohatit), pak otevíráním té díry pomocného vzduchu nastavit ochuzováním volnoběh, až to bude dobře.
Že by to tlakovalo moc nějak nechápu - tak prostě to na plný plyn ochudíš jehlou až je to správně a volnoběh je stejně svázaný geometrií na volnoběhu - opět si pomůžeš otevřením přídavného vzduchu.
Ok,děkuji a budu ještě zkoušet.
S tím tlakovanim je to tak,ze kdyz bylo zapojeno tak jsem ho nemohl ani pořádně nastartovat,bez zapojení jsem motor nastartoval.
Budu zkoušet.
Děkuji za pomoc
Boban
S tím tlakovanim je to tak,ze kdyz bylo zapojeno tak jsem ho nemohl ani pořádně nastartovat,bez zapojení jsem motor nastartoval.
Budu zkoušet.
Děkuji za pomoc
Boban
Aha - pak se ovšem situace dramaticky mění - domluvil bych se s někým místním, kdo má nějaké zkušenosti s žhavíky, aby to seřídil a ukázal v praxi, co k čemu na tom karburátoru (ty regulační prvky a jejich obsluha) je.CalebIII píše: čtv 19.06.2025 16:29 Ok,děkuji a budu ještě zkoušet.
Budu zkoušet.
Děkuji za pomoc
Boban
Hlavně jedna rada palivo s 20% ricinu vyhoď a pořiď palivo se syntetickým olejem s 5% nitra... budeš mít daleko menší problémy se startováním, méně pak chcípá a jsou daleko lepší přechody.... a jak radí kolegové sežeň někoho v okolí ať ti pomůže s nastavením usnadní ti to spoustu času...
TURNIGY ER 9X, AURORA 9 + 9X
DIABLOTIN XL, BF 109 2,3m, ION NEO, ELIPSOID, HK 450, Bücker RC FAC.
...to jsem psal před dva a půl týdne, zřejmě to nečetl.MPml píše: pát 20.06.2025 6:01 Aha - pak se ovšem situace dramaticky mění - domluvil bych se s někým místním, kdo má nějaké zkušenosti s žhavíky, aby to seřídil a ukázal v praxi, co k čemu na tom karburátoru (ty regulační prvky a jejich obsluha) je.
4 Doomquard, nemyslím si, že by syntetika motoru MVVS chutnala (obecně). Obecně motory menších kubatur nemají syntetiku rády.
Hitec Aurora 9X
Z mé zkušenosti je palivo s nitrem a syntetikou lepší, nesviní to tolik model a lépe maže... jinak všechny nitro autíčka jezdím taky na palivo se syntetickým olejem a řekl bych, že jim to chutná buggy reaper 2,5ccm a 3,5ccm
TURNIGY ER 9X, AURORA 9 + 9X
To máš sice pravdu, ale třeba motory do autíček jsou konstruovány na vyšší procento nitra. Ano, jsou to menší kubatury, ale letecké motory jsou přeci malinko (dost malinko) jiné. A auto s motorem MVVS jsem už hodně, ale opravdu hodně dlouho neviděl
. Pro motory do zhruba 6,5 ccm je běžně doporučováno palivo s ricinem. Menší motory (do 3,5 ccm) s 20 %, 6,5 a výš možno s 15 %. Větší kubatury je možno provozovat většinou se syntetikou. Ale pokud mám povědomost motory MVVS (obecně) s ní moc spokojené nebyly. A MVVS 3,5 ccm je poměrně stará konstrukce, kdy se prakticky nic jiného než ricin nepoužívalo. Nehledě na to, že pokud byl motor dlouhodobě provozován na ricin a dáš do toho syntetiku, nemuselo by se mu to obzvlášť líbit.
Ano, se syntetikou není model tak zasviněn, také taková paliva používám, takže to znám. Ale tady jde o konstrukci motoru, zda je schopen na to dlouhodobě fungovat.
Ano, se syntetikou není model tak zasviněn, také taková paliva používám, takže to znám. Ale tady jde o konstrukci motoru, zda je schopen na to dlouhodobě fungovat.
Hitec Aurora 9X
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
To je divný, na MVVS 3,5 Brno s bočním vejfukem a mufflerem s kolenem jsem měl několik letadel. Simpex, Maxi, Atlas. Lítal jsem na metyl 80/20 a v těžkých dobách na doktorskej lihobenzín s přidaným suprem benzínem 76/4/20. Ty motory sežraly vše a po výměně toho origo dodávanýho ohnutýho kolene za mufler jely jak ďas. Nic se na nich nemuselo upravovat, vše originál. Ale napadá mě jedna věc, zahrkej s muflerem, zda tam něco nerachtá. U dvou se mě vevnitř vysypal rozpěrný kříž, co centruje konec trubky od motoru ve středu komory. Pokud se muffler vzadu dá na pevno na tu hliníkovou kolejnici, co k tomu dodávali, tak se ten kříž vysype dost brzo. Vyklepat bohužel nejde. Při běhu se ty trosky kříže nacpou do výstupní trubky a pak se dusí až nejde. Pak jsem na výstupní trubku namotal kornoutovou pružinu z 1 mm pružinovýho drátu a tu očkem chytil k trupu. Můžu to nafotit, mám to na skoro 50 let starým Atlasovi ale motor už je ASP 32. S tím zahnutým MVVS muflerem je to přímo raketa.