Laminování pouzdra pro spojku křídel

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
GWSka
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od GWSka »

Zdravím, kdyžtak tady máš něco o tom: http://huskuv.blog.cz/0812/pouzda-do-kridel
X-Blade

Re: Laminování pouzdra pro spojku křídel

#17 Příspěvek od X-Blade »

Chystám se laminovat svoje první pouzdra na spojovací trubku do křídel. Přečetl jsem si pár návodů jak na to, ale nikde jsem se nedozvěděl jestli laminovat celou trubku najednou nebo jednotlivé části zvlášť. Potřebuji 2x300mm a 1x200mm což je dohromady 800mm tak že bych musel laminovat cca 900mm najednou což už se mi zdá docela dost. Otázka je laminovat na jednou a pak nařezat nebo radši každou část zvlášť (jednoduší sundání z trubky a samozřejmě jednoduší manipulace při práci).
zdzd

#18 Příspěvek od zdzd »

X-Blade píše:Chystám se laminovat svoje první pouzdra na spojovací trubku do křídel. Přečetl jsem si pár návodů jak na to, ale nikde jsem se nedozvěděl jestli laminovat celou trubku najednou nebo jednotlivé části zvlášť. Potřebuji 2x300mm a 1x200mm což je dohromady 800mm tak že bych musel laminovat cca 900mm najednou což už se mi zdá docela dost. Otázka je laminovat na jednou a pak nařezat nebo radši každou část zvlášť (jednoduší sundání z trubky a samozřejmě jednoduší manipulace při práci).

Nějaký důvod proč to dělat najednou?
jio

#19 Příspěvek od jio »

Kratší pouzdra se snadněji z trubky, na které se to dělá, stáhnou.
Hoki
Kontaktovat uživatele:

Re:

#20 Příspěvek od Hoki »

GWSka píše:Zdravím, kdyžtak tady máš něco o tom: http://huskuv.blog.cz/0812/pouzda-do-kridel

Dobrej odkaz. Foto napoví víc, jak 10 řádkový popis. Teď už jen to zkusit ...
X-Blade

#21 Příspěvek od X-Blade »

Ok budu dělat každou zvlášť. Díky za rady.
RCModely
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od RCModely »

X-Blade píše:Ok budu dělat každou zvlášť. Díky za rady.

Jeden zaručený postup: namažeš trubku vazelínou, pak namotáš dvě vrstvy igelitu je jedno, jestli to je proužek, který namotáváš ve šroubovici, nebo navineš celý plát v celku. konce zajistíš omotáním nití nebo izolepou. pak vezmeš pruh tkaniny přichytíš po délce epoxidem a pomalu otáčíš a prosycuješ. Múžeš to celé zase znovu omotat igelitovým páskem nebo ne. Nebo můžeš použít punčochu myslím pletenou ze skelné pásky, pak je to ještě jednodužšší a hezčí.
Vazelína proto, že se pak trubka dobře sundává, dvě vrstvy igelitu proto, aby trubka nešla ve finále nasunout ztuha.
X-Blade

#23 Příspěvek od X-Blade »

Tak pouzdra mam hotovy postupoval jsem podle odkazu http://huskuv.blog.cz/0812/pouzda-do-kridel
Vše proběhlo v pohodě a pouzdra se povedli až na jedno to jsem zřejmě v jednom místě málo prosytil a je tam měkká.
Otázka je prosytit dodatečně nebo udělat znovu. Ještě bych se chtěl zeptat máte nějaký návod kolik namíchat epoxidu třeba něco jako 15ml na decimetr čtvereční nebo tak něco.
jura.dimm

#24 Příspěvek od jura.dimm »

Tak například na decimetr čtvereční 100g-nové tkaniny by měl stačit 1ml pryskyřice,plus ještě něco na nářadí..malý štěteček-2ml,nebo 5cm molitanový váleček-3ml
Těch 15ml je nějak moc
X-Blade

#25 Příspěvek od X-Blade »

To byl jen příklad protože nemám tušení kolik namíchat. Nechtěl jsem namíchat zbytečně moc tak jsem pak míchal třeba na třikrát. Když použiješ štětec nebo váleček čím ho umýváš? Nebo ho pak vyhodíš do popelnice? Používám EPOXY L285.
jura.dimm

#26 Příspěvek od jura.dimm »

Dá se párkrát použít i molitan.váleček(je levný) než se vyžmolí,ten umývám v lihu,ale jsou samozřejmě i lepší (teď si zrovna nevzpomenu),ty taky v lihu..a možná by nějaký snesl i aceton,to ale nemám vyzkoušené
Myslím že je to jedno jaký se použije,hlavně musí být i na lihové barvy aby pak to umývání v lihu vydržel
Štětec v acetonu
roman71

#27 Příspěvek od roman71 »

tenkou izolepu obráceně,neměl jsem po ruce skel.tkaninu tak jsem namotal noviny dle rady staršího modeláře .Aakrobat 1,5m.žádný problém.
Kuta33

#28 Příspěvek od Kuta33 »

Po čerstvých prvních pokusech s laminováním oživím staré vlákno. Potřeboval jsem pouzdra na uhlíkové spojky průměr 8 a 4 mm. První zkouška laminovat přímo na uhlík mne trochu zklamala, uhlík není ideálně kulatý a bylo cítit, že hotové pouzdro na ní pak při pootočení drhne. Nakonec jsem použil co bylo po ruce a na hliníkovou trubku 8 mm a mosaznou tyč 4 mm jsem podélně nalepil obyčejnou kancelářskou průhlednou izolepu, na hrubší dvě vrstvy, na tenčí jednu. Pokud je s ohledem na průměr páska kousek přes sebe vůbec nevadí. Povrch trubky (izolepy) navoskoval obyčejnou bílou svíčkou na sucho, vytvořené žmolky jemně shodil přejetím prsty, povrch je takový matný. Pak nahřál fénem na vlasy, povrch viditelně zesklovatí a slije se. Voskování jsem raději zopakoval. Na stole přichytil kus potravinářské fólie, na ní prosytil epoxidem kus tkaniny, na 4 mm namotáno cca 10 cm, na 8 mm cca 20 cm. Tkaninu jsem použil 80g, epoxid L285. Na začátku je dobré tkaninu přes trubku přeložit asi 2 cm a kouskem plastu ( vlastní kreditkou raději ne) tkaninu natlačit k trubce, ať se chytne a pak namotávat, postupně utahovat. Konec tkaniny se trochu ježil, hlavně na menším průměru, tak jsem nechal vyschnout omotané kouskem podkladní potravinářské fólie a povrch po vyschnutí mírně dohladil smirkem. Při sundavání vylaminovaného pouzdra z kovové trubky stačí opět nahřát fénem, vosk povolí, navíc kov teplo chvíli drží, pouzdro jde bez jakéhokoli násilí stáhnout. S výsledkem jsem naprosto spokojen. Pouzdra těsná akorát, na uhlíku nijak nedrhnou. Vůli je samozřejmě možno doladit vrstvami izolepy, šupleru (posuvné měřítko) má doma snad každý. Není to ani tak o přesném měření, jenom šupleru nasadit přes izolepu na těsno, na uhlíkové spojce pak musí být přiměřeně volná na průměru, vzhledem k mírné ovalitě z více stran.
Celý postup jsem nefotil, tak jenom nekvalitní foto dvou hotových a dvou čerstvě "zabalených" pouzder.
Messenger_creation_D5107158-F29D-4147-B334-5B0AF10EC6FF.png
Rozdíl mezi chlapcem a mužem je pouze v ceně jeho hraček.
blesk
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od blesk »

Ideální je punčocha, dá se koupit třeba u Havla, má daný rozsah průměru, takže není potřeba mít na každý průměr kulatiny speciální rozměr. Odpadá problém s navíjením a utahováním. Když je jedna vrstva málo, natáhnu druhou.
Kuta33

#30 Příspěvek od Kuta33 »

Naprosto bez debat. ;)
Na Havel composites jsem samozřejmě koukal, jenže se mi nějak nechtělo tvořit objednávku "jenom" na kousek punčochy, když byla doma tkanina a já chtěl mít pouzdro hned. :mrgreen:
S punčochou je to určitě jiné kafe. Laminovat častěji, vůbec neváhám.
Rozdíl mezi chlapcem a mužem je pouze v ceně jeho hraček.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“