Pepin a nejen vysílač(e)

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
pepin

Re: Pepin a nejen vysílač(e)

#1411 Příspěvek od pepin »

Ještě k tomu armed.

Znovu jsem si ho zkusil přiřadit k těm muřim nohám 1/6 na jedničku a pokud si nastavim 100% diferenciaci tak na jakoukoli muří nohu přepnu pořád mi v zelené liště problikává že mam zasrmováno, ani se mi tam nemění ta hodnota v pravo 500.

Tak ted uplně nechápu proč by to měl byt problém.

Pokud bych potřeboval něco přenastavit tak mi jen stačí si to v mixu na chvilku přehodit na slider, nastavit a zase přenastavit na muří nohu 1

Zatim to necham na tom slideru ale opravdu nechápu proč by to nemělo fungovat na těch přepinačich 1/6
pepin

#1412 Příspěvek od pepin »

prikrylm píše: sob 18.10.2025 20:30
Teď mám na k-čkách taky přes ch5 úplně natvrdo zaarmováno a od té doby, žádné podobné překvapení nebylo. Když chci něco nastavovat, tak prostě vlezu do mixeru a ARM vypnu v mixeru.

Na straně přijímače je ARMem možná taky povypínaná kdejaká úžazná "fíčura".
Přesně tady k tomu se chci taky dostat, nemit vubec možnost omylem odarmovat.
pepin

#1413 Příspěvek od pepin »

Jinak jsem na jv svahu, fouká jv na řijen super počasí, termika funguje ale nikdo jiný než já tady není, podle mého tedy logicky nikdo jiný než já tady na rušení spadnout nemuže.
pepin

#1414 Příspěvek od pepin »

Ted jsem znovu zkoušel dosah, culárise mam roztaženýho na 3 metry, vzdálit jsem si dovolil jen dokud jsem z toho už opravdu neměl hodně blbý pocit, nechci si tu vzdálenost cucat z prstu, je mi 60 už mi to bylo nepřijemný byt s modelem tak daleko, na rssi měřáku ale pořád na plnym dosahu.

Ještě dnes prohodim elrs přijimač do easyglidera, něco s tim ted odletam a pokud bude vše v poho, jeti a frsky definitivně zlikviduju, jen si necham flysky s i 6 a asi ji spiš dam mladejm na plachetnici bo i do lidlaka je elrs přijimač s variem pro mě už cenové v poho a přez elrs už by nebyl ani problem pořidit menší vysilač ale si myslim že už mi to tak duležitý nepřijde.
pepin

#1415 Příspěvek od pepin »

U těch stromu za tou hranou mam v zavřenem autě zapnutý vysílač a teprve když ted položim model až uplně na zem se mi aktivuje failsafe.

Antény přijimače mam jak jsem hlavně u kuličkoletu zvyklej nachomtaný v trupu mezi reglem a motorem.
Přílohy
78475D4D-1B21-48EA-925D-4D964AA50FBF.jpeg
4744D75E-DCB3-464E-A20E-DABBE54C7F47.jpeg
CB781DED-DAA0-46E0-90A6-B21993C70BD8.jpeg
pepin

#1416 Příspěvek od pepin »

Zkoušel jsem s cularisem nasimulovat jak se mi to vzdy chovalo když jsem se sesypal na zem a odpovidalo by to situaci kdy serva všeho dojedou do jedné krajní polohy a v ni to bud zustane nebo to v ni uzamkne failsafe nastavený na drž poslední polohu. Jakýkoli pokus model jen přetáhnout aby zavrtal a já pak třeba ztratil orientaci v tomu vrtáku tomu co se dělo neodpovídá, to vždy stačilo jen do řizení nehrabat a jen počkat až model vyplave už v detekovatelné poloze a jen ho srovnat.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#1417 Příspěvek od warhawk »

Pepine, asi neexistuje horsi umisteni anten prijimace v modelu letadla, nez mezi regulatorem a motorem. Ted jsem si s tim lamal hlavu a opravdu to asi nelze udelat hure.
Neco s tim udelej.
chorche

#1418 Příspěvek od chorche »

Pepine zkusím zareagovat na některé tvé dotazy

Řada pro začátek usnadní si zivot

Louda píše: sob 18.10.2025 22:42Arm ne arm udělám hodně ujeté přirovnání představ si zapnutý arm jako zapnutý airbag a zapnute bezpečnostní pásy za jízdy nepoznáš rozdíl auto jede stejně dokonce stejně brzdí stejně zatáčí ale při nárazu tě podrží prosím tě netahej sem variantu kdy je lepší jet bez pasu.. nebo si představ pilota když je uvázaný nevypadne v obráceném předmětů nebo při prudkém potlačení nicméně se chová í pořád stejne prikurtovany nebo ne. Jediný rozdíl který jako laik uvidíš že na displayi v nastavení Elrs svítí arm.proste arm neřeš ber ho jako povinnost mít zapnutý za za letu
Tady je popis konfigurace kanalu, vcetne toho co se deje v momente kdy je status ARMED. https://www-expresslrs-org.translate.go ... _pto=wapp#
Doufam ze to po prechroustani pres Google prekladac do cestiny porad dava clanek smysl.

Louda píše: sob 18.10.2025 22:42Při vší úctě pro všechny tvoje modely a serva si myslím vystacis s jenom.nastavenim aspoň pro začátek 100 full. Digitally ti určitě půjdou taky. Pánové jestli se mylim opravute mne
Ano digitaly budou fungovat taktez, jeste lze na vystupu prijimace nastavit rychlost - pro digi 100Hz, pro standard serva 50Hz
Louda píše: sob 18.10.2025 22:42Vyprdni se pro začátek na Vario co z telemetrie potřebuješ jsou věci okolo napětí baterie přijímače a okolo signálu a ty ti předpokládám fungují defaultně. A pokud jde o elektro kde máš Beztak předpokládám že čidlo na pohonné baterky stejně nemáš
Radiomaster ER8-GV ma vestavene cidlo napeti pro pohonou baterii v rozpeti 4-35V, casem lze pripojit proudove cidlo nebo GPS pres seriovy port
Hacker Rapier; MPX FC,EG,ES; Phoenix 2k; RCF SBach 342XL
mikroheli a hromada kopter
FrSky Horus X10s
pepin

#1419 Příspěvek od pepin »

chorche píše: ned 19.10.2025 17:02

Tady je popis konfigurace kanalu, vcetne toho co se deje v momente kdy je status ARMED. https://www-expresslrs-org.translate.go ... _pto=wapp#
Doufam ze to po prechroustani pres Google prekladac do cestiny porad dava clanek smysl.
Díky, ale absolutně nechápu co čtu.
graup15

#1420 Příspěvek od graup15 »

warhawk píše: ned 19.10.2025 16:59 Pepine, asi neexistuje horsi umisteni anten prijimace v modelu letadla, nez mezi regulatorem a motorem. Ted jsem si s tim lamal hlavu a opravdu to asi nelze udelat hure.
Neco s tim udelej.
Aby jsi se vžil do toho bastlu, musíš létat něco smysluplneho...
Takže jdu si objednat Culárise..... :mrgreen:
pepin

#1421 Příspěvek od pepin »

warhawk píše: ned 19.10.2025 16:59 Pepine, asi neexistuje horsi umisteni anten prijimace v modelu letadla, nez mezi regulatorem a motorem. Ted jsem si s tim lamal hlavu a opravdu to asi nelze udelat hure.
Neco s tim udelej.
Funguje to? Funguje, pro mě tedy umistění anten v cularisu vyřešený. Ale chapu to že každej jinej to bude dělat poctivě do 90 stupnu. Antenky pěkně ven. Nikomu v tom nebránim.
pepin

#1422 Příspěvek od pepin »

graup15 píše: ned 19.10.2025 18:01 Aby jsi se vžil do toho bastlu, musíš létat něco smysluplneho...
Takže jdu si objednat Culárise..... :mrgreen:
Dalibore neblbni, v infinity jsi to měl určitě udělaný hezký a čistý, ale bylo ti to co? Bylo ti to hovno platný.

V uhlikovým trupu bych ty antény uvnitř samo nenechal, ale v kuličkoletu nebo onyč laminátovym raději uvnitř a nižší dosah než venku s rizikem že jednu urvu a vubec si toho nevšimnu.
Naposledy upravil(a) pepin dne ned 19.10.2025 18:33, celkem upraveno 1 x.
zdzd

#1423 Příspěvek od zdzd »

pepin píše: ned 19.10.2025 18:17 Funguje to? Funguje, pro mě tedy umistění anten v cularisu vyřešený.

Teď jsem z toho jelen...

Na padesáti stránkách se tu řeší jak způsobit aby rádio spolehlivě fungovalo.

A teď se najednou dozvím, že všechno je naprosto OK. :shock:
graup15

#1424 Příspěvek od graup15 »

pepin píše: ned 19.10.2025 18:30 Dalibore neblbni, v infinity jsi to měl určitě udělaný hezký a čistý, ale bylo ti to co? Bylo ti to hovno platný.

V uhlikovým trupu bych ty antény uvnitř samo nenechal, ale v kuličkoletu nebo onyč laminátovym raději uvnitř a nižší dosah než venku s rizikem že jednu urvu a vubec si toho nevšimnu.
Bylo, protože jsem v te prdeli kde létáš vletěl do paprsku ohulene wifi datových přenosú. Je to ponaučeni , že na neznámém terenu být obezřetný.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#1425 Příspěvek od warhawk »

pepin píše: ned 19.10.2025 18:17 Funguje to? Funguje, pro mě tedy umistění anten v cularisu vyřešený. Ale chapu to že každej jinej to bude dělat poctivě do 90 stupnu. Antenky pěkně ven. Nikomu v tom nebránim.
No, máš právo si dělat co chceš, to ti neberu. Když ti to funguje (teda až na případy, kdy měníš kompletně způsob přenosu, protože pravidelně na jednom místě padáš), tak prosím. Jen se pak nediv, že tě občas někdo pošle dozadele a není to jen MPjet. Dobrou radou pohrdáš a zkušenosti neuplatňuješ.

Pokud se tady objeví nějaký začátečník:
Tady opravdu nejde o anténky do 90°, ale o to, co se děje okolo těch kabelů mezi motorem a regulátorem. Regulátor je střídavý, v jednotkách až desítkách kilo-Hertz přepíná jednotlivé "fousy" motoru mezi negativním a positivním polem pohonné baterie. Toto přepínání je velmi rychlé a generuje rušení i na velmi velkých kmitočtech (základ Furierova rozkladu signálu). K tomu všemu je mezi jednotlivými dráty do motoru (fázemi) dokonce střídavé napětí rovné dvojnásobku napětí pohonné baterie. Vzniká tedy nejen rušení z magnetického pole (proud), ale i z elektrického pole (přepínání napětí mezi fázemi). Vzhledem k tomu, jak slaboučké signály ty přijímače musí zpracovat, je to jako vjet kombajnem do zahrádky s jahodama. Naproti tomu je připojení mezi regulátorem a pohonnou baterií výrazně lepší, protože je vstupní proud do regulátoru filtrován těmi velkými kondenzátory u regulátoru (nebo taky ne, když někdo kupuje levně). Samozřejmě nejlepší je držet přijímač co nejdále od pohonného ústrojí.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“