Pepin a nejen vysílač(e)

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
graup15

Re: Pepin a nejen vysílač(e)

#1426 Příspěvek od graup15 »

Re Warhawk
Teď chvilku vážně...(teda ty fotky od Pepina s antenama pod reglem fakt pobavilo )
Frsky má jako jednu možností LoRa -twin přijímače. Náhodou, netestoval jsi to někdy v prostředí, kde je zvýšené rušení ?
Protože bohužel je fakt, že budoucnost je v LoRa nebo ELRS přenosu, ideálně na dual pásmu. Pro košťata F5J bude 868Mhz kvuli anteně s čtvrt vlnovou délkou vždy problem.
Tak nad tím teď přemýšlím, co do dalšího kompozitu použít...né ve smyslu, že je to kritické a padám ob týden jako pepin. Ale jen kvuli dobrému pocitu, že jsem pro věc udělal maximum co technicky v té naší hračkárně šlo :-)
pepin

#1427 Příspěvek od pepin »

warhawk píše: ned 19.10.2025 18:49 No, máš právo si dělat co chceš, to ti neberu. Když ti to funguje (teda až na případy, kdy měníš kompletně způsob přenosu, protože pravidelně na jednom místě padáš), tak prosím. Jen se pak nediv, že tě občas někdo pošle dozadele a není to jen MPjet. Dobrou radou pohrdáš a zkušenosti neuplatňuješ.

Pokud se tady objeví nějaký začátečník:
Tady opravdu nejde o anténky do 90°, ale o to, co se děje okolo těch kabelů mezi motorem a regulátorem. Regulátor je střídavý, v jednotkách až desítkách kilo-Hertz přepíná jednotlivé "fousy" motoru mezi negativním a positivním polem pohonné baterie. Toto přepínání je velmi rychlé a generuje rušení i na velmi velkých kmitočtech (základ Furierova rozkladu signálu). K tomu všemu je mezi jednotlivými dráty do motoru (fázemi) dokonce střídavé napětí rovné dvojnásobku napětí pohonné baterie. Vzniká tedy nejen rušení z magnetického pole (proud), ale i z elektrického pole (přepínání napětí mezi fázemi). Vzhledem k tomu, jak slaboučké signály ty přijímače musí zpracovat, je to jako vjet kombajnem do zahrádky s jahodama. Naproti tomu je připojení mezi regulátorem a pohonnou baterií výrazně lepší, protože je vstupní proud do regulátoru filtrován těmi velkými kondenzátory u regulátoru (nebo taky ne, když někdo kupuje levně). Samozřejmě nejlepší je držet přijímač co nejdále od pohonného ústrojí.

A přes to všechno to s elrs funguje a já s klasickou 2,4 padal a padal pouze v bezmotorovem letu bez ohledu na to jak a v jakem modelu byl umistěn přijimač a jeho antény. Ve foxovi vzadu v trupu v uhlu cca 90, prd platný, v nimbusovi ven vzadu z trupu, prd platný.

Čistě teoreticky se ted na ty moje fotky dalo reagovat i takto—- vysilač v autě, ero pod horizontem , v eru anteny smotaný mezi motorem s reglem, no to je teda docela dobrý že to funguje, já bych si teda u regulátoru snteny stočený nenechal bo s antenama vzadu a vyvedenejma v 90 stupnich ven by to pak muselo byt ještě lepší.

Ale jsem si to myslel že ta reakce bude taková jaká byla, ostatně i duvod proč tam byla i ta fotka těch antén mezi tim motorem s reglem.
pepin

#1428 Příspěvek od pepin »

graup15 píše: ned 19.10.2025 18:39 Bylo, protože jsem v te prdeli kde létáš vletěl do paprsku ohulene wifi datových přenosú. Je to ponaučeni , že na neznámém terenu být obezřetný.
No jsi na tom ted stejně jako já v těch vinařicích.

Tady u těch antén nikdy nikdo nespadnul, dnes jsem se okolo nich motal jak s frsky tak i s elrs a vubec nic, kdoví jak jsi to měl v infinity zprasený protože jinak nikdy nikdo žadný problém.

Já teda fakt spoleham na to, že jsem padal na špatnou odolnost vuči rušení, ale pokud jsi měl v infinity origo přijimač fasst, tak je to teda hodně na prd.
graup15

#1429 Příspěvek od graup15 »

Jsem se nad tím zamyslel a už nikdy nic v Infinity nezprasím...neb si pořídím Kulárise :-), obtočím anténky okolo motoru a jeho vodičů. A budu happy :-) :-)
graup15

#1430 Příspěvek od graup15 »

Jo, našel jsem ti dost dobré video o ELRS...mužeš studovat.
https://www.youtube.com/watch?v=1G3GXKoPlws&t=1878s
pepin

#1431 Příspěvek od pepin »

graup15 píše: ned 19.10.2025 19:54 Jsem se nad tím zamyslel a už nikdy nic v Infinity nezprasím...neb si pořídím Kulárise :-), obtočím anténky okolo motoru a jeho vodičů. A budu happy :-) :-)
Dalibore přestan plácat blbosti, tady vubec nejde o problem anten jak je ted mam v culárisu.
MPml

#1432 Příspěvek od MPml »

zdzd píše: ned 19.10.2025 18:31 Teď jsem z toho jelen...

Na padesáti stránkách se tu řeší jak způsobit aby rádio spolehlivě fungovalo.

A teď se najednou dozvím, že všechno je naprosto OK. :shock:
myslím, že v tom příspěvku máš zcela zásadní chybu - stránek není 50, ale 96 :shock: Naštěstí je ten ynternet dostatečně velký, takže není riziko, že další stránky na toto téma se na něj už nevejdou. A překvapuje mě, že Tě to překvapuje.
Louda

#1433 Příspěvek od Louda »

pepin píše: ned 19.10.2025 12:22 Přesně tady k tomu se chci taky dostat, nemit vubec možnost omylem odarmovat.
Pepine ty si snad z nás děláš pr.... Jak už ti to ma člověk napsat nemluvebotombze kromě mne přikrylm a warahawka ti to určitě chorche ukázal osobně.. snaž se trochu v nimat
ellet

#1434 Příspěvek od ellet »

To rušení od spínacích prvků - na můj pokus o "rušeni" je hezká reakce tady https://rcmania.cz/viewtopic.php?p=1538742#p1538742
Ale samozřejmě, od "jiskření" jít co nejdál je rozumná zásada.
graup15

#1435 Příspěvek od graup15 »

pepin píše: ned 19.10.2025 20:05 Dalibore přestan plácat blbosti, tady vubec nejde o problem anten jak je ted mam v culárisu.
A o co,že tentokrát jde? Už se v tom taky nějak ztrácím..
pepin

#1436 Příspěvek od pepin »

graup15 píše: ned 19.10.2025 20:37 A o co,že tentokrát jde? Už se v tom taky nějak ztrácím..

Nelámej si s tim hlavu, za to elrs video diky.
graup15

#1437 Příspěvek od graup15 »

Jestli mužu přispět trošičkou cizích vědomostí hezky na jednom místě..tak Libor Kolman má dost dobrý web.
https://www.kolmanl.info/
pepin

#1438 Příspěvek od pepin »

Technická k tomu memu nastavení pro vario, ted jsem přez elsr zprovoznil easyglidera a tam mi to dvojí nastavení pro vario funguje korektně tak jsem se u culárise musel někde pouze uklinout. Jdu to zkontrolovat.

Jooo, anteny jsem předělal, kuli vám, jinak bych se na to vyprdnul.

Jinak i u easyglidera, něco jako občasná hláška o sniženem dosahu ani prd, pořad na plnejch, ten muj testovací test kdy elrs vypadávalo skokově je dost možný a asi i nejvic pravděpodobný že abych vubec dostal rlrs na cosi jako snižený dosah musel jsem zalezt za nějakou už obtižně pro signál proniknutelnou překážku,abych testoval v otevřenem terenu na přimou vzdálenost na to ted prdim ale zkusim to třeba s kámošem taky modelářem třeba až pojedeme na koloběžky.
pepin

#1439 Příspěvek od pepin »

No tak sláva, už mi to vario korektně běhá i na culárisu, jediný co mi nefunguje je možnost resetnout výchozí výšku varia třeba kdybych pod kopcem zapnul model plus vysílač načte si to výchozí výšku, pak vylezu 30 m na svah a nejde mi těch 30m resetnout pouze přepínačem nebo v menu vysílače resetem telemetrie jako když jsem fungoval přez frsky , musim znovu komplet vypnout jak vysílač tak i model.
prikrylm

#1440 Příspěvek od prikrylm »

pepin píše: ned 19.10.2025 12:16 Ještě k tomu armed.
... ale opravdu nechápu proč by to nemělo fungovat na těch přepinačich 1/6
TO by podle mě mělo, teda při použití kanálu se zdrojem můřích noh a použití tlačidla 1-3 pro disARM a 4-6 pro ARM... Takto?

---
Není náhodou u toho infinity čumák laminátový, jako že ne karbonový, aby mohly být antény uvnitř? F3K, co mám, TO tak mají. Mám vpředu vedle baterky jednu (páč RM4 má jen jednu) anténu a lítám prakticky furt na 10mW. (jak už jsem asi 12x psal :-D )

---
ELRS nastavení rate a typu kanálů. Nevím, jak v tom videu, ale podle toho "jak" se posílá informace do přijímače může být, že ch5 je třeba jen 2-stavový a aby byl vícestavový musí se přenos kanálů nastavit jinak.

---
Neexistuje horší umístění antén...
... jsem měl za to, že je tam strčil schválně, aby otestoval nejhorší možné umístění, když testoval dosah, ne?

---
graup15 píše: ned 19.10.2025 19:07
Protože bohužel je fakt, že budoucnost je v LoRa nebo ELRS přenosu, ideálně na dual pásmu.
Proč "bohužel"? Akorát došly dostatečně výkonné a relativně máložravé čipy do přijímačů, páč LoRa potřebuje poněkud větší výpočetní výkon...
Dual pásmu úplně nefandím (podle mě zbytečné). Určitě se najdou situace, kdy zbytečné není, ale asi je zbytečné dual pásmo používat "všude".
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“