A modýlek musí i blížící ULL dokázat doletět a sestřelit
http://www.youtube.com/shorts/x84a-UfHRRU
No , teď beze srandiček...jako vypadá to na docela rozumnou novelu..300m vypadá už dobře. Za to Tomášovi a zučastněným díky. A na spottera fakt seru.
A modýlek musí i blížící ULL dokázat doletět a sestřelit
prostě každý aeroplane si osadíš bimbasem
Mě se to zatím (finální řešení neznám) zdá taky rozumné. A spottera bych neřešil - není definovaný, takže teoreticky klidně může být chlupatý (oči a sluch a čich má jasně lepší než člověk), výhodou pak je i to, že jakýkoli chlupatý spotter, z hlediska IQ je zjevně na tom asi tak o tři řádygraup15 píše: úte 03.03.2026 19:28 A modýlek musí i blížící ULL dokázat doletět a sestřelit
http://www.youtube.com/shorts/x84a-UfHRRU
No , teď beze srandiček...jako vypadá to na docela rozumnou novelu..300m vypadá už dobře. Za to Tomášovi a zučastněným díky. A na spottera fakt seru.
U soudu, až ten model skončí u někoho v kabině nebo udělá zásek do náběžky. A to samé platí i pro spottera. Obecné ohrožení, spácháno z nedbalosti - vědomé porušování platných předpisů.
A který předpisy máš jako přesně na mysli - ty co zatím neplatí (pokud se nepletu) a ani zatím není jasné jejich přesné znění?LittleFalco píše: stř 04.03.2026 13:05 U soudu, až ten model skončí u někoho v kabině nebo udělá zásek do náběžky. A to samé platí i pro spottera. Obecné ohrožení, spácháno z nedbalosti - vědomé porušování platných předpisů.
Důkazní břemeno bude na obviněném, protože státní zástupce do obžaloby nasype naprosto všechno co jen zavání možností použití k tíži obviněného.
A nedejbože aby se někomu něco stalo nebo byl poškozen záchranářský vrtulník, pak to bude Obecné ohrožení s následkem (zranění či smrti) což je výrazně větší taškařice.
Mohl by jste někdo ty úderné příspěvky o porušování platných předpisů vymazat prosím? Aby jsme záhy neskončili zpátky na limitu 120m.. Díky
Ovšem FPV a "klasický" model jsou z hlediska principu řízení, účelu, fce, možností, obvyklých letových prostorů cosi zcela jiného - takže opět jsme toho, co mělo být vyřešené už před odhadem tam 20ti lety a teď se to horko těžko snaží to dát do nějakého logického legislativního rámce.DAF píše: stř 04.03.2026 14:57 Tak on ten příčumil může být opravdu problém. V praxi to může znamenat, že se budu muset s nějakým kolegou dohodnout, zda půjde létat, abychom (ne aby jsme, to je gramatický kravinismus) se na place vystřídali - jeden létá, druhý čumí a obráceně. Ano, na létání se musím připravit - dobít baterky apod., takže dopředu počítám, že bude "akce". Ale co když nikoho neseženu? To to budu muset vzdát? Asi ano. Když nyní jdu na letiště, ve více než 90 % tam jsem sám, kolegové to mívají stejně. Pokud člověk nelétá někde vedle válcovny, bývají ostatní létající aparáty celkem dobře slyšet už z dálky, takže se můžu poměrně rychle odklidit. Myslím, že by to mělo být slyšet i přes řvoucí motor benzinového akrobata. Určitě bude dobré, aby modelářská letiště byla nějakým způsobem zaregistrována, aby i piloti větší eroplánů věděli, co mají v cestě a upravili proto svou trasu a modelářské letiště přiměřeným obloukem oblétli. Proto i chápu, že by i na oplátku (třeba pomocí té aplikace) se dalo "do éteru" na vědomí, že modelářské letiště je toho času aktivní (někdo zde létá). Jiná situace je u FPV, kde ten příčumil musí být už dnes.
Řeknu to ještě otevřeněji - čekal bych, že naopak stát udělá maximum, aby si vychoval připravenou armádu kvalitních modelářských pilotů a výrobců - kteří budou dobří a ještě lepší a hlavně v co nejkratší době pak dokážou řešit úkoly, co je před ně nechtěná situace postaví. Protože až k tomu dojde, tak rozhodně nebude čas na nějaké nekonečné politické žvásty od pultíku s mikrofounama a nebo nad chlebíčky a kávou.graup15 píše: stř 04.03.2026 15:59 Jo...viz to moje videjíčko RC Cruise missile . Možná se dočkáme doby, kdy to budeme po sklepích bastlit jako kluci z UK a posílat na šváby ze země kde zítra znamená již včera ....
Zrovna dnes jsem byl létat. Spottera jsem měl...určitě na mne shúry dával pozor Michal co bohužel odletěl do F5J nebe min rok![]()
![]()