Jak budou létat členové Svazu modelářů po 1.1.2024

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
graup15

Re: Jak budou létat členové Svazu modelářů po 1.1.2024

#226 Příspěvek od graup15 »

jyrry píše: pon 02.03.2026 12:40 hm, jakpak se to bude prokazovat?
A modýlek musí i blížící ULL dokázat doletět a sestřelit :-)
http://www.youtube.com/shorts/x84a-UfHRRU

No , teď beze srandiček...jako vypadá to na docela rozumnou novelu..300m vypadá už dobře. Za to Tomášovi a zučastněným díky. A na spottera fakt seru.
MPml

#227 Příspěvek od MPml »

prostě každý aeroplane si osadíš bimbasem :lol: a nebo vykopávací výškovkou. Jestli doutnák :lol: a nebo KSB či upravená samospoušť či remote servo, si zatím můžeš vybrat. Nezávislý klesoměříč s certifikovanýma stopkama pak vydá dokument (papírově s kulatým razítkem a nebo digitálně, opatřený časovým razítkem a elektronickým podpisem).
Jinak si všimni, že po sklesání není požadováno, aby model měl stale stejný vzhled a tvar.
Takže sklesání, může být i manévr, kteří někteří tu a tam pro pobavení ostatních dokáží předvést.
MPml

#228 Příspěvek od MPml »

graup15 píše: úte 03.03.2026 19:28 A modýlek musí i blížící ULL dokázat doletět a sestřelit :-)
http://www.youtube.com/shorts/x84a-UfHRRU

No , teď beze srandiček...jako vypadá to na docela rozumnou novelu..300m vypadá už dobře. Za to Tomášovi a zučastněným díky. A na spottera fakt seru.
Mě se to zatím (finální řešení neznám) zdá taky rozumné. A spottera bych neřešil - není definovaný, takže teoreticky klidně může být chlupatý (oči a sluch a čich má jasně lepší než člověk), výhodou pak je i to, že jakýkoli chlupatý spotter, z hlediska IQ je zjevně na tom asi tak o tři řády :shock: lépe, než jakýkoli současný standardní světový Vůdce.
LittleFalco

#229 Příspěvek od LittleFalco »

U soudu, až ten model skončí u někoho v kabině nebo udělá zásek do náběžky. A to samé platí i pro spottera. Obecné ohrožení, spácháno z nedbalosti - vědomé porušování platných předpisů.
Důkazní břemeno bude na obviněném, protože státní zástupce do obžaloby nasype naprosto všechno co jen zavání možností použití k tíži obviněného.
A nedejbože aby se někomu něco stalo nebo byl poškozen záchranářský vrtulník, pak to bude Obecné ohrožení s následkem (zranění či smrti) což je výrazně větší taškařice.

Mohl by jste někdo ty úderné příspěvky o porušování platných předpisů vymazat prosím? Aby jsme záhy neskončili zpátky na limitu 120m.. Díky
Zpátky doma, v kopcích :-)
MPml

#230 Příspěvek od MPml »

LittleFalco píše: stř 04.03.2026 13:05 U soudu, až ten model skončí u někoho v kabině nebo udělá zásek do náběžky. A to samé platí i pro spottera. Obecné ohrožení, spácháno z nedbalosti - vědomé porušování platných předpisů.
Důkazní břemeno bude na obviněném, protože státní zástupce do obžaloby nasype naprosto všechno co jen zavání možností použití k tíži obviněného.
A nedejbože aby se někomu něco stalo nebo byl poškozen záchranářský vrtulník, pak to bude Obecné ohrožení s následkem (zranění či smrti) což je výrazně větší taškařice.

Mohl by jste někdo ty úderné příspěvky o porušování platných předpisů vymazat prosím? Aby jsme záhy neskončili zpátky na limitu 120m.. Díky
A který předpisy máš jako přesně na mysli - ty co zatím neplatí (pokud se nepletu) a ani zatím není jasné jejich přesné znění?
Pokud máš už k dispozici platné znění (oficiálně vydané), bylo by asi nejlepší, abys ho sem dal - aby si ho ostatní mohli přečíst.
Co se týče toho "spottera", tak tiše předpokládám, že bude jasně definované, co to jako přesně znamená - kdo to bude, jaké jsou na něj legislativní požadavky, kdo pak a za co má zodpovědnost.......a další a další věci.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#231 Příspěvek od DAF »

Tak on ten příčumil může být opravdu problém. V praxi to může znamenat, že se budu muset s nějakým kolegou dohodnout, zda půjde létat, abychom (ne aby jsme, to je gramatický kravinismus) se na place vystřídali - jeden létá, druhý čumí a obráceně. Ano, na létání se musím připravit - dobít baterky apod., takže dopředu počítám, že bude "akce". Ale co když nikoho neseženu? To to budu muset vzdát? Asi ano. Když nyní jdu na letiště, ve více než 90 % tam jsem sám, kolegové to mívají stejně. Pokud člověk nelétá někde vedle válcovny, bývají ostatní létající aparáty celkem dobře slyšet už z dálky, takže se můžu poměrně rychle odklidit. Myslím, že by to mělo být slyšet i přes řvoucí motor benzinového akrobata. Určitě bude dobré, aby modelářská letiště byla nějakým způsobem zaregistrována, aby i piloti větší eroplánů věděli, co mají v cestě a upravili proto svou trasu a modelářské letiště přiměřeným obloukem oblétli. Proto i chápu, že by i na oplátku (třeba pomocí té aplikace) se dalo "do éteru" na vědomí, že modelářské letiště je toho času aktivní (někdo zde létá). Jiná situace je u FPV, kde ten příčumil musí být už dnes.
Hitec Aurora 9X
MPml

#232 Příspěvek od MPml »

DAF píše: stř 04.03.2026 14:57 Tak on ten příčumil může být opravdu problém. V praxi to může znamenat, že se budu muset s nějakým kolegou dohodnout, zda půjde létat, abychom (ne aby jsme, to je gramatický kravinismus) se na place vystřídali - jeden létá, druhý čumí a obráceně. Ano, na létání se musím připravit - dobít baterky apod., takže dopředu počítám, že bude "akce". Ale co když nikoho neseženu? To to budu muset vzdát? Asi ano. Když nyní jdu na letiště, ve více než 90 % tam jsem sám, kolegové to mívají stejně. Pokud člověk nelétá někde vedle válcovny, bývají ostatní létající aparáty celkem dobře slyšet už z dálky, takže se můžu poměrně rychle odklidit. Myslím, že by to mělo být slyšet i přes řvoucí motor benzinového akrobata. Určitě bude dobré, aby modelářská letiště byla nějakým způsobem zaregistrována, aby i piloti větší eroplánů věděli, co mají v cestě a upravili proto svou trasu a modelářské letiště přiměřeným obloukem oblétli. Proto i chápu, že by i na oplátku (třeba pomocí té aplikace) se dalo "do éteru" na vědomí, že modelářské letiště je toho času aktivní (někdo zde létá). Jiná situace je u FPV, kde ten příčumil musí být už dnes.
Ovšem FPV a "klasický" model jsou z hlediska principu řízení, účelu, fce, možností, obvyklých letových prostorů cosi zcela jiného - takže opět jsme toho, co mělo být vyřešené už před odhadem tam 20ti lety a teď se to horko těžko snaží to dát do nějakého logického legislativního rámce.
Nemluvě o tom, že vzhledem k vývoji globální situace za poslední týden :roll: si myslím, že jsou zcela jiná a daleko a daleko důležitější témata v letectví, co je naprosto nutné naléhavě řešit.
graup15

#233 Příspěvek od graup15 »

Jo...viz to moje videjíčko RC Cruise missile . Možná se dočkáme doby, kdy to budeme po sklepích bastlit jako kluci z UK a posílat na šváby ze země kde zítra znamená již včera ....
Zrovna dnes jsem byl létat. Spottera jsem měl...určitě na mne shúry dával pozor Michal co bohužel odletěl do F5J nebe min rok :-( :-(
MPml

#234 Příspěvek od MPml »

graup15 píše: stř 04.03.2026 15:59 Jo...viz to moje videjíčko RC Cruise missile . Možná se dočkáme doby, kdy to budeme po sklepích bastlit jako kluci z UK a posílat na šváby ze země kde zítra znamená již včera ....
Zrovna dnes jsem byl létat. Spottera jsem měl...určitě na mne shúry dával pozor Michal co bohužel odletěl do F5J nebe min rok :-( :-(
Řeknu to ještě otevřeněji - čekal bych, že naopak stát udělá maximum, aby si vychoval připravenou armádu kvalitních modelářských pilotů a výrobců - kteří budou dobří a ještě lepší a hlavně v co nejkratší době pak dokážou řešit úkoly, co je před ně nechtěná situace postaví. Protože až k tomu dojde, tak rozhodně nebude čas na nějaké nekonečné politické žvásty od pultíku s mikrofounama a nebo nad chlebíčky a kávou.
A pokud mají vzniknout dobří piloti a mechanici, tak musí mít cvičiště a možnosti v něm cvičit. Neb vzduch je naše moře.
Mj. všechno už bylo a historie se vždy s železnou pravidelností a jistotou :oops: opakuje
https://www.vhu.cz/exhibit/vanocni-akce ... lotu-1937/
Jediný rozdíl (jistý a naprosto zásadní) je v tom, že tentokrát se bude používat úplně jiná technika a ekonomika bude (jako vždy) na prvním místě.
blesk
Kontaktovat uživatele:

#235 Příspěvek od blesk »

Daří se vám připojit na online schůzku?
Louda

#236 Příspěvek od Louda »

Pánové já bych podpořil litlte falco zvlášť když vezmeme v potaz dosavadní stav. Doufám že tím nerozpoutam flame. Měl bych ale jeden technicky. Pokud se budu pohybovat ve výškách do 120 m respektive ve výškách podle gridu nebude spotter vyžadován?

P.s. už mi došlo že ne.(Základní provoz)
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“