A123 - Life nebo LiIon ?

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
RiMr
Kontaktovat uživatele:

A123 - Life nebo LiIon ?

#1 Příspěvek od RiMr »

Kurnik šopa, tak jak je to... :D :D :D
Uvažuju do svého nového, relativně velkého Storcha o A123 a sbírám informace, protože o A123 "neviem nič" a narazil jsem na takový malý problém, že vlastně nevím, co jsou ty A123 zač. LiFe nebo LiIon?
Už jsem si myslel že je to jedno a to samé, jen "obchodní názvy", ale pak jsem v jedné diskuzi narazil na:
"do malých modelov LiIon, do väčších LiFe"
No a teď už jsem úplně v ři*i... :D :D :D
Tož ogaři, jak je to!!!
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od pkotatko »

LiIon je LiIon a LiFe je A123.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
mikvalik
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od mikvalik »

A123 = LiFe
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Vigo »

A123 jsou často označovány jako Lion, ale o klasické Lion se nejedná ve skutečnosti jsou to LiFe (Lithium Ferit?) což je vidět i podle napětí:

LiPo 4,2V / článek
LiIon 4,1V / článek
A123 (LiFe) 3,6V / článek

Nabíjení je principem stejné jako u LiPo nebo LiOn jen je ukončeno na menším napětí (3,6V).

Hlavní výhody:
Vysoká životnost (300cyklů+ ??)
Mechanická i uživatelská odolnost
Vysoké nabíjecí proudy až 5C

Nevýhody:
Vyšší hmotnost
Omezený výběr kapacit.
Nižší napětí
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od RiMr »

Super, děkuju moc. Právě že jsem na spojení A123 LiIon několikrát narazil, tak mě to zmátlo... Pro mě mají samé výhody, větší hmotnost mi nevadí, stejně občas dovažuju a dají se když tak paralelně zvyšovat kapacity, takže NO PROBLEM!!! :D :D :D
A ke své velké radosti jsem srovnáním cen zjistil, že se A123 aku řadí ke zboží, u kterého mají čeští obchodníci (už) rozum s cenovou politiku a nemusím tak podporovat soudruhy z Číny víc, než je nezbytně nutné!!! :D :D :D
Ještě jednou dík! Teď už jenom zjistit jak je to s regulátory, ale vím že je tady toho v diskuzi dost, to jenom tak přemýšlím nahlas... :D
kmarty

#6 Příspěvek od kmarty »

Technicky jsou to vsechny z rodiny Li-ion. Rozdil je hlavne v tom z ceho maji katodu.
Takze tu mame vlastne LiCoO2, LiNiO2, LiMn2O4, LiFePO4 (alias A123), Li2FePO4F, LiPF6 a podobne (vubec bych se nedivil kdyby kazdy den zkouseli novy :-)). Obecnym nazvem Li-ion se obvykle rika tomu prvnimu, nejstarsimu, typu. Jenze to je zrovna jako na potvoru typ, co se v modelareni moc nepouziva. Prenesene se o Li-ionkach mluvi o kazdem typu, ktery je v "beznych" pouzdrech (napr. 18650).
LiFePO4 se nejspis mezi lidmi odlisne oznacuje asi proto, ze oproti ostatnim akumulatorum typu Li-ion se nejvic lisi jak napetim, tak nabijecim a vybijecim proudem a A123 se jim rika podle jejich vyrobce (A123 Systems).

P.S.: Li-Pol byva LiCoO2, LiMn2O4 nebo neco podobnyho, proste klasika. Hlavni rozdil je v pouziti polymeru jako nosice elektrolytu (zajimavy ma bejt hlavne fakt, ze lze vyrobit baterku prakticky libovolneho tvaru).

(Dobre by to popsal asi nejaky chemik coz ja nejsem. Ja to mam jenom posbirany z netu, protoze jsem pred nejakou dobou taky resil li-ion a veci okolo)
[i]MiniTitan[/i]
[i]Futaba T7C[/i]
[url=xmpp://kmarty@jabber.bluetone.cz][img]http://jabber.bluetone.cz/status/kmarty-phpbb.gif[/img][/url]
LV
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od LV »

RiMr píše:Super, děkuju moc. Právě že jsem na spojení A123 LiIon několikrát narazil, tak mě to zmátlo... Pro mě mají samé výhody, větší hmotnost mi nevadí, stejně občas dovažuju a dají se když tak paralelně zvyšovat kapacity, takže NO PROBLEM!!! :D :D :D
A ke své velké radosti jsem srovnáním cen zjistil, že se A123 aku řadí ke zboží, u kterého mají čeští obchodníci (už) rozum s cenovou politiku a nemusím tak podporovat soudruhy z Číny víc, než je nezbytně nutné!!! :D :D :D
Ještě jednou dík! Teď už jenom zjistit jak je to s regulátory, ale vím že je tady toho v diskuzi dost, to jenom tak přemýšlím nahlas... :D

Treba sa konkrétne spýtať. Od toho sme tu :wink:
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
Mira96
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Mira96 »

Mám dva čtyřčlánky LiFe a teď jsem si koupil do jiného éra LiPol Kokam 2100mAh - 30C a když koukám na jejich parametry tak železům šlapou na paty: Trvalý proud 63A, špička 105A a nabíjecí proud 4,2A! Viděl jsem ještě v krámě 2400mAh, tam ty proudy budou určitě ještě vetší. Asi je výhodnější mít při nižší hmotnosti podobné parametry.
Naposledy upravil(a) Mira96 dne ned 04.01.2009 22:05, celkem upraveno 2 x.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=397
LV
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od LV »

Mira96 píše:Mám dva čtyřčlánky LiFe a teď jsem si koupil do jiného éra LiPol Kokam 2100mAh - 30C a když koukám na jejich parametry tak železům šlapou na paty: Trvalý prou 63A, špička 105A a nabíjecí proud 4,2A! Viděl jsem ještě v krámě 2400mAh, tam ty proudy budou určitě ještě vetší. Asi je výhodnější mít při nižsí hmotnosti podobné parametry.

Len sa zamysli ako dlho ti vydržia ak z nich budeš brať viac ako 15C trvalo. Pri trvalom odbere 63A z Kokam 2100 ti po pár cykloch zostane kapacita 1700 a to veľmi mäkkých LiPoliek...
www.elektromodely.sk
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od RiMr »

Děkuju moc za vyčerpávající odpovědi.
K těm našlapaným LiPolkám: "Asi je výhodnější mít při nižsí hmotnosti podobné parametry" Souhlasím, ale právě mi občas na pár gramech až tak nezáleží, obzvlášť když dovažuju a sám mám s LiPolkama zkušenosti, že můžou být značkové či neznačkové (nemyslím úplné noname), stejně jsou háklivé a časem měknou. Mám některé, na které nedám dopustit (mám tvrdé Zippy 4,3A které běžně nabíjím na 5A a jsou pořád stejné) a mám i drahé koupené v ČR, které za 30 cyklů norm. používání mají 70% kapacity a to bolí... :? No a jak jsem pochopil, u A123 tady ta náladovost akumulátorů není zdaleka taková. Vím, že jsou LiPolky kde je záruka že něco vydrží, ale to jsou zase strašné pálky... Neříkám, že jsou LiPolky špatné, mám teď jenom je a mám jich požehnaně různého původu, až mi dělá problém evidovat, která je jak lítaná a ježděná (už se těším na BID u Infinity) a jak se k ní mám chovat, ale chtěl bych A123 vyzkoušet a když to půjde, trochu ten svůj "AkuPark" zjednodušit. A velmi mě ineteresuje nabití za 15 min. (ano s odp. nabíječem a za určitých podmínek). Teď když jdu lítat třeba se dvěma letadlama, k jednomu mám 4 paky, k druhému 2 paky a jen jednu nabíječku (kamarád má to samé se dvěma nabíječkama-všechno na jednom autě), tak stejně "stojíme frontu". Dovedu si představit jeden let, přistání, připojit k nabíječce aku bez vytahování z letadla (vím-chlazení) a za nějakých 20 minut, zatím co dolítám se stejně zařízeným letadlem, prostě "přepřáhnout", přepnout paměť na rádiu a lítat dál... Takhle naivně si to maluju... :D :D :D

A ještě k tomu:"(zajimavy ma bejt hlavne fakt, ze lze vyrobit baterku prakticky libovolneho tvaru)"
Tak na tom něco bude, protože subnotebook Apple MacAir (taková hezká předražená designová zbytečnost) má právě vestavěný LiPol Akumulátor, vytvarovaný "na míru" jak to šlo...
Viz: http://www.anandtech.com/GalleryImage.aspx?id=713
LV
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od LV »

RiMr píše: A velmi mě ineteresuje nabití za 15 min. (ano s odp. nabíječem a za určitých podmínek). Teď když jdu lítat třeba se dvěma letadlama, k jednomu mám 4 paky, k druhému 2 paky a jen jednu nabíječku (kamarád má to samé se dvěma nabíječkama-všechno na jednom autě), tak stejně "stojíme frontu". Dovedu si představit jeden let, přistání, připojit k nabíječce aku bez vytahování z letadla (vím-chlazení) a za nějakých 20 minut, zatím co dolítám se stejně zařízeným letadlem, prostě "přepřáhnout", přepnout paměť na rádiu a lítat dál... Takhle naivně si to maluju... :D :D :D
Na tom nie je nič naívne.
Ešte pred rokom som mal ku každému modelu 2 paky A123. Teraz už len po jednom. Jednoducho sa málokedy stane že som na letisku sám. Pokial lietajú dvaja, tak sa akumulátor stačí dobiť. Al väčšinou nás lieta 5 a viac. Takže veľká časová rezerva. A vyriešil sa tým aj problém z upevňovaním aku v trupe. Teraz je tam napevno a je pokoj...
www.elektromodely.sk
Abu
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Abu »

:)
Stejna zkusenost. Mam 2 era na A123, v kazdym jeden pack vicemene natrvalo, nabito je za chvilku. Driv (pro provozu na NiMh a Lipol) jsem mel packy dva na kazdy model a stale sachoval s prendavanim, nabijenim, zandavanim... a ve finale jsme byl ve vzduchu prinejlepsim stejne dlouho, ale spis min.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Jojo. Jeden pack A123 uplne staci. Mit 2 stejne packy je ve vetsine pripadu zbytecne.
rdubsik
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od rdubsik »

Pánové, mám taky dotaz?
Jak je to s balancováním? Používají se bancéry stejně jako u Li-Polek?
Díky.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Abu »

LV ti udela prednasku... nebo aspon posle odkaz na nejakej spisek na webu :wink:
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“