Je to k něčemu Tx 2,4G

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zpráva
Autor
arda1
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od arda1 »

Billy Bob Bean píše:
piper píše:
arda1 píše:Vyděl si rychlost světla frekvencí a máš dýlku celovlnný antény . :wink:
m/s : Hz = m ?
300/ kmitočet v MHz = vlnová délka v m
Dejme tomu-ona sice rychlost světla není přesně 300k km/sec ale defakto je to pouze vykrácený(milionem) :wink: :lol: :lol: :lol:
Kovboj

#32 Příspěvek od Kovboj »

piper píše:
Marek71 píše:U toho vysielača je cena aj s poštovným do ČR 60 USD (Small packet 7-14 days).

OK, tak 1.200,- ať nežeru. Ale pořád je to za půlku. I 100% za něco co nevyrobím (tzn. téměř na to nešáhnu) je hanebnost.

Od cla a DPH jsi osvobozen ty jako soukromá osoba při dovozu v nějaké omezené hodnotě. Pokud si firma nakoupí zboží mimo EU tak to samozřejmě zaplatit musí, navíc toho asi objedná za víc jak 150EUR najedou takže jsou stejně 'přes limit'.
Stejně tak recyklační poplatky, taky musí držet 2 roky záruku (přitom když bude mít štěstí tak dodavatel v Číně mu uzná záruku tak maximálně 6 měsíců až 1 rok), navíc zrovna tohle zboží vypadá jako hodně velký low-end který nemá cenu opravovat takže to bude nejspíš řešit tak že jich má víc a řeší to výměnou. I přeložení návodu ti nějaký ten čas zabere.

Ono prostě některé věci jsou složitější než na první pohled vypadají...

Ale tím nijak nekomentuju takový prodej, je to jen obecná poznámka. Osobně bych třeba asi nechápal kdo by si koupil něco takového místo třeba levnější 'značkové' a hlavně kompatibilní DX5e.
mnov

#33 Příspěvek od mnov »

Kovboj píše:
'značkové' a hlavně kompatibilní DX5e.

No ono to bude bohužel kompatibilní pouze s přijímači Spektrum a JR DSM. U těchto systémů žádná kompatibilita není. Poslední druh přenosu, který byl podle mne kompatibilní bylo PPM modulované na FM. :( Tam se pak mohlo hovořit i o nějaké konkurenci.
Jiří Kolář-BAN1

#34 Příspěvek od Jiří Kolář-BAN1 »

arda1 píše:přesně 300k km/sec :

To je celkem dost hustý nářez. Piper už nestíhá. To je co?

P.S. Nebylo by lepší napsat, že to stojí za starou bačkoru? Začali jsme s Hitecem Laser6, potom MC-12, nyní MC-22s. U 2,4 GHz to funguje asi obráceně. Někdo začne s DX6i atd. a poté se tu objevují jenom srajdy. Hlavně levně a určitě nerušit.
Pucmeloud
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od Pucmeloud »

m2: Máš pravdu, moje teorie "celovlné" antény je nesmysl, jak jsem to popsal já...no holt nejsem pedagog a anténama jsem se zabýval asi před 30-ti léty...už zapomínám :oops:
mnov

#36 Příspěvek od mnov »

Já to študoval teprve před dvaceti lety, ale určitě si pamatuji, že nám profesor říkal: všechny výpočty antén jsou empirické. :oops:
piper

#37 Příspěvek od piper »

m2 píše: ... nejako mi hlava neberie, ako tá "celovlnná aténa" má fungovať a byť dokonca lepšia ako L/2, L/4 či 5L/8. Ale snáď sa dozviem, počkám. Zaujíma ma to.

OK, tak si nás dostal, vypočetli jsme si jen vlnovou délku. Musel bych taky oprášit vědění jak je to v případě prutové antény, jak v případě dipólu u Yaginy (celovlnného, půlvlnného).
Buď tak dobrej a udělej tu malou osvětu, ať nemusíme dlouho opakovat učivo. :wink:
(Stačí i výživný link)
arda1
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od arda1 »

Nevím jak to platí u 2.4G ale u třeba cimbálu to bylo tak že každá zkrácená anténa musela být třeba cívkou"elektricky" prodloužena na celu vlnovou délku.A existují i antény které jsou i násobky vlnové délky. :wink:
mnov

#39 Příspěvek od mnov »

Prostě u všech kmitočtů platí stejná teorie, ale nejlepší je to prakticky ověřit. :)
piper

#40 Příspěvek od piper »

jkolina píše:Někdo začne s DX6i atd. a poté se tu objevují jenom srajdy.
http://www.youtube.com/watch?v=0g-bvQsFoDo&feature=related
Billy Bob Bean
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od Billy Bob Bean »

arda1 píše:Nevím jak to platí u 2.4G ale u třeba cimbálu to bylo tak že každá zkrácená anténa musela být třeba cívkou"elektricky" prodloužena na celu vlnovou délku.A existují i antény které jsou i násobky vlnové délky. :wink:
Hmm, tak to mi ve škole zatajili. Jinak včera jsem byl v knihkupectví a tam měli parádní knížku o anténách. Asi si ji koupim, antény jsou zajímavější než se zdají.
Extra VA330
Toro 900 Brtutale
m2
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od m2 »

piper píše:Buď tak dobrej a udělej tu malou osvětu, ať nemusíme dlouho opakovat učivo. :wink: (Stačí i výživný link)

Učivo je previazané červenou stužkou 5m vysoko v skrini, kam som ho uložil, keď sa zabezpečenie rodiny stalo dôležitejším ako zaujímavé veci. A to už bolo dávno.

Na úvod: http://en.wikipedia.org/wiki/Dipole_antenna

Toto som si experimentálne preveroval:
http://www.ee.surrey.ac.uk/Personal/D.J ... adimp.html

a funguje podľa očakávania (odporová časť impedancie rastie úmerne dĺžke antény, takže pri prúdovom zdroji rastie vyžiarený výkon so štvorcom dĺžky antény). Pre 35/40MHz ... (d oveľa menšie ako L/4).

Obávam sa ale že to nikomu nič ajtak nepovie... :cry: Každopádne (aj pre arda1) - anténu kde d = L som v živote nevidel a ak existuje, dajte mi link, lebo neviem, ako by mohla fungovať. Antény kde d je väčšie ako L existujú, ale nevidel som ich ako celočíselné násobky vlnovej dĺžky.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
Pako
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od Pako »

Billy Bob Bean píše:
arda1 píše:Nevím jak to platí u 2.4G ale u třeba cimbálu to bylo tak že každá zkrácená anténa musela být třeba cívkou"elektricky" prodloužena na celu vlnovou délku.A existují i antény které jsou i násobky vlnové délky. :wink:
Hmm, tak to mi ve škole zatajili. Jinak včera jsem byl v knihkupectví a tam měli parádní knížku o anténách. Asi si ji koupim, antény jsou zajímavější než se zdají.

Ano, je to tak! 8) Pokud to bude nutné, někam umístím něco málo teorie o anténách, je to opravdu složitější, ale o tom už jsem psal jinde, někde se tu řešil malý dosah a tam je i výpočet antény...
300 / kmitočet v MHz = vlnová délka antény v m
Uvědomte si ale, že to co je na RXech modelů je převážně čtvrtvlnný pahýl bez protiváhy, takže výsledek ještě dělit 4-mi :twisted:
piper

#44 Příspěvek od piper »

Kód: Vybrat vše

Obávam sa ale že to nikomu nič ajtak nepovie...  :cry:

Asi se obáváš správně - antény je trochu komplikované téma.
Ale přesto díky za snahu.
Uzavřel bych to s tím, že antény jsou těžká duchařina (více úspěchů přináší experimentování a ladění) a netřeba se dále v tom patlat.
Ano, s násobky jsem se mohl mýlit (~) :wink: , kamkoliv se na sinusoidě posuneš s celou délkou vlny jsi pořád tam kde jsi byl. Opráším si vzdělání - stačí ?
arda1
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od arda1 »

No dobře nehádám se-optám se přímo borca co učí VF elektro na VŠ.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“