Dejme tomu-ona sice rychlost světla není přesně 300k km/sec ale defakto je to pouze vykrácený(milionem)Billy Bob Bean píše:300/ kmitočet v MHz = vlnová délka v mpiper píše:m/s : Hz = m ?arda1 píše:Vyděl si rychlost světla frekvencí a máš dýlku celovlnný antény .
Je to k něčemu Tx 2,4G
piper píše:Marek71 píše:U toho vysielača je cena aj s poštovným do ČR 60 USD (Small packet 7-14 days).
OK, tak 1.200,- ať nežeru. Ale pořád je to za půlku. I 100% za něco co nevyrobím (tzn. téměř na to nešáhnu) je hanebnost.
Od cla a DPH jsi osvobozen ty jako soukromá osoba při dovozu v nějaké omezené hodnotě. Pokud si firma nakoupí zboží mimo EU tak to samozřejmě zaplatit musí, navíc toho asi objedná za víc jak 150EUR najedou takže jsou stejně 'přes limit'.
Stejně tak recyklační poplatky, taky musí držet 2 roky záruku (přitom když bude mít štěstí tak dodavatel v Číně mu uzná záruku tak maximálně 6 měsíců až 1 rok), navíc zrovna tohle zboží vypadá jako hodně velký low-end který nemá cenu opravovat takže to bude nejspíš řešit tak že jich má víc a řeší to výměnou. I přeložení návodu ti nějaký ten čas zabere.
Ono prostě některé věci jsou složitější než na první pohled vypadají...
Ale tím nijak nekomentuju takový prodej, je to jen obecná poznámka. Osobně bych třeba asi nechápal kdo by si koupil něco takového místo třeba levnější 'značkové' a hlavně kompatibilní DX5e.
-
Jiří Kolář-BAN1
arda1 píše:přesně 300k km/sec :
To je celkem dost hustý nářez. Piper už nestíhá. To je co?
P.S. Nebylo by lepší napsat, že to stojí za starou bačkoru? Začali jsme s Hitecem Laser6, potom MC-12, nyní MC-22s. U 2,4 GHz to funguje asi obráceně. Někdo začne s DX6i atd. a poté se tu objevují jenom srajdy. Hlavně levně a určitě nerušit.
m2 píše: ... nejako mi hlava neberie, ako tá "celovlnná aténa" má fungovať a byť dokonca lepšia ako L/2, L/4 či 5L/8. Ale snáď sa dozviem, počkám. Zaujíma ma to.
OK, tak si nás dostal, vypočetli jsme si jen vlnovou délku. Musel bych taky oprášit vědění jak je to v případě prutové antény, jak v případě dipólu u Yaginy (celovlnného, půlvlnného).
Buď tak dobrej a udělej tu malou osvětu, ať nemusíme dlouho opakovat učivo.
(Stačí i výživný link)
http://www.youtube.com/watch?v=0g-bvQsFoDo&feature=relatedjkolina píše:Někdo začne s DX6i atd. a poté se tu objevují jenom srajdy.
- Billy Bob Bean
- Kontaktovat uživatele:
Hmm, tak to mi ve škole zatajili. Jinak včera jsem byl v knihkupectví a tam měli parádní knížku o anténách. Asi si ji koupim, antény jsou zajímavější než se zdají.arda1 píše:Nevím jak to platí u 2.4G ale u třeba cimbálu to bylo tak že každá zkrácená anténa musela být třeba cívkou"elektricky" prodloužena na celu vlnovou délku.A existují i antény které jsou i násobky vlnové délky.
Extra VA330
Toro 900 Brtutale
Toro 900 Brtutale
piper píše:Buď tak dobrej a udělej tu malou osvětu, ať nemusíme dlouho opakovat učivo.(Stačí i výživný link)
Učivo je previazané červenou stužkou 5m vysoko v skrini, kam som ho uložil, keď sa zabezpečenie rodiny stalo dôležitejším ako zaujímavé veci. A to už bolo dávno.
Na úvod: http://en.wikipedia.org/wiki/Dipole_antenna
Toto som si experimentálne preveroval:
http://www.ee.surrey.ac.uk/Personal/D.J ... adimp.html
a funguje podľa očakávania (odporová časť impedancie rastie úmerne dĺžke antény, takže pri prúdovom zdroji rastie vyžiarený výkon so štvorcom dĺžky antény). Pre 35/40MHz ... (d oveľa menšie ako L/4).
Obávam sa ale že to nikomu nič ajtak nepovie...
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
Billy Bob Bean píše:Hmm, tak to mi ve škole zatajili. Jinak včera jsem byl v knihkupectví a tam měli parádní knížku o anténách. Asi si ji koupim, antény jsou zajímavější než se zdají.arda1 píše:Nevím jak to platí u 2.4G ale u třeba cimbálu to bylo tak že každá zkrácená anténa musela být třeba cívkou"elektricky" prodloužena na celu vlnovou délku.A existují i antény které jsou i násobky vlnové délky.
Ano, je to tak!
300 / kmitočet v MHz = vlnová délka antény v m
Uvědomte si ale, že to co je na RXech modelů je převážně čtvrtvlnný pahýl bez protiváhy, takže výsledek ještě dělit 4-mi
Kód: Vybrat vše
Obávam sa ale že to nikomu nič ajtak nepovie... :cry:Asi se obáváš správně - antény je trochu komplikované téma.
Ale přesto díky za snahu.
Uzavřel bych to s tím, že antény jsou těžká duchařina (více úspěchů přináší experimentování a ladění) a netřeba se dále v tom patlat.
Ano, s násobky jsem se mohl mýlit (~)