Poraďte s vrtulí na SIESTU

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Zpráva
Autor
Jirak
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od Jirak »

při záletu bych dal rovnou 11x7 a možná bych vyzkoušel i 12x7, přiblížil by ses tak magické hranici 10A, což by ti při 3s dalo ~110W.

Zda ne/bude aktivní reverz na plynu se řídí Rx a Tx a ne reglem, zalezi totiz na typu Tx co používáš. Pamatuji, že třeba u Futaby jsem to vždy musel reverzovat.
Naposledy upravil(a) Jirak dne sob 13.12.2008 23:11, celkem upraveno 1 x.
MaXa
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od MaXa »

Jirak píše:Pamatuji, že třeba u Futaby jsem to vždy musel reverzovat.

Tak to jsi mě uklidnil, díky.
[size=75]Zatím se víc rozhlížím, než modelařím...ikdyž už létám.[/size]
tks
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od tks »

Ano, je to tak - Futaba má plyn obráceně, také to mám přehozené...

Pokud jde o ten výkon. Jsi zhruba na příkonu 100W, že? Teď se zavádějí do kategorie RCEJ (tedy Siesta a podobné) malé stříďáky a mají povolené jen dvoučlánky. Pohybují se tam s proudem okolo 13-15Am ale napětí jen 7V, takže jsou na podobném příkonu jako Ty. Jak se může lišit účinnost to netuším. Nicméně za jednu minutu těch 300m nastoupají, takže bych se toho nebál.

Už jsi to vážil, jak vyšla letovka?
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
MaXa
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od MaXa »

tks píše:Už jsi to vážil, jak vyšla letovka?

Ahoj, Siestu jsem ještě nevážil. Stejně ještě nemám baterie. Pohon jsem zkoušel na 3S 2200 a ty jsou moc těžké. Musím poprosit ježíška. :wink:
Ale určitě jí zvážím i bez baterie.
Jirak
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od Jirak »

Maxa: jakou kapacitu 3s budeš dávat do Siesty ? Mám tu doma 3s od HiModelu, 1000mAh a 1300mAh a váhám, že by 1000mAh mohla stačit.

Já se bohužel se stavbou zaseknul na serverech, jednak se mi tam nedaří rozumně napasovat serva HTX900 (menší nevedu) a jednak teď před svátky není moc volného času. Umisťoval jsi serva přímo na krytky ?
MaXa
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od MaXa »

Jirak píše:jakou kapacitu 3s budeš dávat do Siesty ? Mám tu doma 3s od HiModelu, 1000mAh a 1300mAh a váhám, že by 1000mAh mohla stačit.

V baterii zatím nemám jasno, už několikrát jsem si vypsal rozměry a váhy (vždy jsem to ztratil). Budu to řešit podle potřeby těžiště a bude to 1000-1300 :lol:

Jirak píše:Já se bohužel se stavbou zaseknul na serverech, jednak se mi tam nedaří rozumně napasovat serva HTX900 (menší nevedu) a jednak teď před svátky není moc volného času. Umisťoval jsi serva přímo na krytky ?

Serva mám HXT500. Přilepil jsem je oboustrannou páskou na krytku a tu na křídlo páskou Scotch Crystal. Vejdou se tak akorát. U těch "900" budeš muset zvetšit otvory v křídle (krytky stačí).

Jestli vydržíš několik dní, tak dodělám report ze stavby. Nyní je to s časem opravdu špatné.
MaXa
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od MaXa »

tks píše:Už jsi to vážil, jak vyšla letovka?

Využil jsem, že žena peče, tak jsem si na okamžik půjčil váhu (obyčejnou kuchyňskou :oops: )

Tady jsou výsledky. Ber to s rezervou, chybí táhla, nějaké prodlužovací servo kabely v trupu a krytky na klapkách (serva tam nebudou).
Křídla ..... 220g
Trup ....... 250g

Takže když vezmu nějakou baterku cca 120g vychází letovka asi 600g. To mě docela překvapilo, mile :lol: :lol:

Doufám, že brzy budu moc otevřít téma "DÍKY, SIESTA DOKONČENA" :lol: :lol: :lol:
Jirak
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od Jirak »

Serva mám HXT500. Přilepil jsem je oboustrannou páskou na krytku a tu na křídlo páskou Scotch Crystal. Vejdou se tak akorát. U těch "900" budeš muset zvetšit otvory v křídle (krytky stačí)

nechal jsi jim patky nebo jsi je ufiknul ? Ke konci odtokovky se profil hooodně zužuje. No nic, jdu je finknout, treba už se nebude dotykat potahu :D
MaXa
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od MaXa »

Patky jsem nechal. Trochu se potahu dotýkají, ale snad to vzduch promine. Ikdyž, jdu se na ně podívat... :lol:
MaXa
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od MaXa »

Tak pokud tam budeš dávat HXT500, tak to řezání nemá cenu. Potah nadzvedává pouze tělo serva.
Jirak
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od Jirak »

HXT500 bohužel nemám, zato se mi tu válí několik HXT900. HXT900 jsou totiž moje oblíbený serva, levný, spolehlivý, jen ten odběr a proudový špičky při pohybu páčky :D Zkusil jsem serva od GWS, Hitecu a stejně se nakonec zase vrátil k HXT.

Před chvíli jsem dozalepil motorovou přepážku, použil jsem mikrobalony a prosytil to řídkým vteřiňákem. Zítra večer zkusím najít pár vrtulí a otestovat jejich odběr s 3s 1000mAh.
Jano
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od Jano »

to MaXa , tu som spravil pohon na WH
http://galerie.rcserver.cz/index.php?ac ... e=&id=1386
je aj odmeraný do 10A , keď budeš
mať cca 14V tak to sedí , inak lieta to oproti originálu výborne a ta tvoja
siesta bude aj váhou podobná a nebude chlpatá čiže by mohla isť o chlp rychlejšie
Edit máš menšie kv,asi by som dal 7-8x5 CAM
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=309
tks
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od tks »

Jano píše:Edit máš menšie kv,asi by som dal 7-8x5 CAM

Ale ty tam máš 4S (sice LiFe, ale stejně je to skoro určitě větší napětí než 3S LiPol).
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
Jano
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od Jano »

Však som pisal že pri 14V , ja len preto že motor je podobný vrtula je daná Ampere su prijatelné a zo 700g WH to ide ako čert keď by dal väčšie
stúpanie na vrtuli tak by okolo 12A mohol pekne lietať.
Ale to by vedel hadam doktor lepšie posudiť
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=309
Jirak
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od Jirak »

se 4sA123 se dostaneš na tvých 14V bez zátěže, ale s 3sLiPo určitě ne, tam se budeš pohybovat ~10.5V při zátěži.

to all: myslíte, že má cenu dávat 4sA123 do Siesty ?
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“