Nabíjení materií na MCX

Coaxiální vrtulníky od hraček až po průzkumné prostředky.
Zpráva
Autor
d_i_x

Nabíjení materií na MCX

#1 Příspěvek od d_i_x »

Zdravím, chci se poradit na pár věcech:

V návodu je psané, že se do nabíječe baterek nesmí používat dobíjecí NiMH a Nicd články....
Byl by to moc velký problém, kdybych na to kašlal, a normálně je používal? (ne občas, ale pořád)

Chci nějak zefektivnit nabíjení lipol článků... jelikož lítám hodně, tak mě kupování nových a nových alkalických nebaví.

Také jsem přemýšlel, že bych nabíječ upravil na sítový adaptér. Dal bych tam AC/DC adapter Output: 6 V / 150mA... (těch mA je málo, akorát, nebo moc?)
Co vy na to? Vylepšovat, nebo nevylepšovat?
Nevím, zda by to pro ty lipolky bylo nejvhodnější...

Díky mějte se
LV
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od LV »

Batérie LiPol sa nabíjajú metódou CCCV na 4,2V/článok a na to treba elektroniku.
CC znamená konštaný prúd po dosiahnutie hranice 4,2V
CV znamená konštantné napätie po dosiahnutie prúdu nula.

A pozor :!: nesprávnym nabíjaním LiPol by si mohol urobiť zábavku pre miestny klub požiarnikov :!: :!: :!:
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
Jezevec
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Jezevec »

V nabíječce pro mcx používám běžně AA NiMH Panasonic 2100mAh bez problémů. Mám jen anglický návod. Fakt je ten, že jsem četl jen části, které mě zajímali, ale tuhle informaci v něm nevidím, že by se nesměly používat nabíjecí AA baterie. Můžeš napsat stranu, případně odstavec?
Jirak
Kontaktovat uživatele:

Re: Nabíjení materií na MCX

#4 Příspěvek od Jirak »

d_i_x píše:V návodu je psané, že se do nabíječe baterek nesmí používat dobíjecí NiMH a Nicd články....

pošli stranu, kde je to napsané. Já používám 4xAA Sanyo naprosto bez problémů.
d_i_x

#5 Příspěvek od d_i_x »

Bohužel nejsem doma a nemám to ted po ruce.. ale je to hned na začátku mezi prvníma stranama
cernos
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od cernos »

tak na to jsem taky zvědavej...
i já používám nabíjecí 2700mAh a zatím bez problémů...
ikdyž bez problémů.....mám ho na reklamaci, zakouřilo se mi z elektroniky a do vzduchu už se mu nechtělo :( ale pochybuju že to bylo zapříčiněno způsobem nabíjení baterie ;)
d_i_x

#7 Příspěvek od d_i_x »

Tak se prosím podívejte do návodu... viděl jsem to jak v v českém, tak v anglickém... snad nemám halucinace :D
Jezevec
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Jezevec »

Jedniný co vidím v návodu a mohlo by tě případně zmást je v sekci "Battery Warnings and Guidelines" na straně 8 toto:

Kód: Vybrat vše

You must use the included 1S 3.7V DC Charger ONLY.... bla bla... DO NOT use NiCd or NiMH charger.

Ale to rozhodně neznamená, to co jsi popsal. Jinak fakt nevím, kde si na tu informaci přišel
Jezevec
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Jezevec »

A jinak co se tyká napajení nabíječe síťovým adaptérem, tak pokud použiješ 6V adaptér, tak by neměl být problém. Ale vzhledem k tomu, že na nabíječce je napsaný 0.3A tak mám pocit, že tvůj adaptér 6V/ 150mA bude málo. Lepší by byl nějaký 500mA nebo tak. S tím tvým to může taky fungovat, ale bude to zřejmě nabíjet delší dobu...
Bulman

#10 Příspěvek od Bulman »

Jezevec píše:Jedniný co vidím v návodu a mohlo by tě případně zmást je v sekci "Battery Warnings and Guidelines" na straně 8 toto:

Kód: Vybrat vše

You must use the included 1S 3.7V DC Charger ONLY.... bla bla... DO NOT use NiCd or NiMH charger.

Ale to rozhodně neznamená, to co jsi popsal. Jinak fakt nevím, kde si na tu informaci přišel

Podľa mojej chabej znalosti angličtiny sa mi vidí, že si zle pochopil text. Píše sa tam niečo také, akože musíš na nabíjanie použiť priloženú nabíjačku ktorá je určená práve na tento jednočánok. Aké baterky použiješ do tej nabíjačky tam zmienené vôbec nieje. Ďalej je len upozornené, aby si ani náhodou neskúšal nabíjať nejakou inou nabíjačkou tretej strany, ktorá je určená na nabíjanie iba NiCd a NiMh článkov - to by samozrejme tú LiPolku zaručene odrovnalo. Kludne by si ale mohol použiť nabíjačky ktoré majú LiPo program. Takže či do priloženej nabíjačky vložíš obyčajné, alebo nabíjacie tužkáče, malo by to byť jedno.
JM

Re: Nabíjení materií na MCX

#11 Příspěvek od JM »

d_i_x píše:Zdravím, chci se poradit na pár věcech:
V návodu je psané, že se do nabíječe baterek nesmí používat dobíjecí NiMH a Nicd články....

To je kravina. Používám pořád nabijecí NiMh a absolutně bez problémů :wink:
bergi
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od bergi »

No ja mam cesky manual a tam je akorad uvedeno,ze nabijecka neslouzi k nabijeni nimh a nicd clanku. Mozna mas nejaky jinsi manual jak ja.
Passion 3D(CMP),mini Funtana-X ,ASP S61A,optik 6,dx6i,serva hitec,GWS,power HD
Jirak
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Jirak »

mám doma jak český, tak anglický návod v originále.

V českém návodu se na straně 2 píše o NiMh a NiCd lehce nepřesně, ale anglický text na straně 7 je naprosto jednoznačný:

DO NOT use a NiCd or NiMH charger

takže nesmíš použitou LiPolku nabíjet NiCd/NiMH nabíječkou, ale který typ AA aku do nabíječky vložíš je tvoje věc.

Uff, a je to vyřešeno, můžu zase klidně nabíjet svými 4x AA Sanyo :D
Naposledy upravil(a) Jirak dne ned 21.12.2008 0:05, celkem upraveno 1 x.
mancusco

špatně čteš

#14 Příspěvek od mancusco »

překlad je shodný s originálem.

NEPOUŹÍVAT NiCd nebo NiMh CHARGER, nikolivek však baterie !!!
mancusco

to nebylo pro Jiraka

#15 Příspěvek od mancusco »

myslím ale, že překlad je přesný, tohle už ale jo :-)
Odpovědět

Zpět na „Heli - dvourotory“