prvni letadlo cessna 182 od Astry

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
babe
Kontaktovat uživatele:

prvni letadlo cessna 182 od Astry

#1 Příspěvek od babe »

Hledám někoho kdo má zkušenosti se stavbou letadla Cessnu 182 Ultrafly. Potreboval bych pár rad. Díky
Popis: rozpetí křidla 1100mm, délka 820mm, hmotnost 700g, plocha křidla 20,5dm2, motor: Beginner Wing 400 Motor Version.
Dostal jsem tento model k Vánocům, ale jen s anglickým manuálem a angličtina není moje hobby, tak jestli někdo máte český manuál, tak mi napiste. Model je bez elektroniky a chtěl bych poradit s nákupem servomotorků , regulátoru a pod. model byl objednán u Astry s r.o.. Díky
pajax007
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od pajax007 »

Zdar kolego
Pokud bylo letadlo zakoupeno u českého prodejce , v tomto případě Astra, je povinností prodejce zajistit český návod. Jednou se mi to stalo s Rare Bearem od RCM Pelikán. Koupil jsem ho na výstavě jako žhavou novinku a obsahoval pouze anglický návod. Stačilo napsat k Pelikánovi a asi za tři dny přišel mail s českým návodem a s velkou omluvou navíc. Jinak co se týče vybavení - Regulátor se odvíjí podle použitého motoru, chtělo by to zjistit co je to zač, předpokládám stejnosměrnou čtyřstovku tz. stejnosměrný regl. min na 10A - ideálně JETI 012. Serva stačí nějaká mikro - HS 55 nebo jejich levnější kopie.Nejlepší je zjistit zástavbové otvory a podle toho zvolit serva. Typoval bych opravdu HS55 nebo HS81. Akumulátor zřejmě LiPol min 1300mAh, na trhu je spousta značek lišící se kvalitou a cenou . Uvedený regulátor JETI "umí" všechny typy akumulátorů ale LiPolky jsou už dnes standart. Vysílačka je na dlouhou diskuzi, záleží na tom kolik chceš investovat. Bohužel se nevyplatí tvrzení - ta levná mi stačí. Brzy zjistíš že opravdu nestačí (málo modelů v paměti, nemožnost mixů atd.) a nové rádio bude přesně o tu levnou dražší. Chce to se opravdu zamyslet jak vážně to s modelařinou myslíš. Držím palce Pajax007
msob

#3 Příspěvek od msob »

Zdravím,

tento model mám doma, elektronika je přesně odhadnuta, tedy regulátor JETI 012, serva HS-55 - ty přesně pasují do připravených otvorů. Akumulátor používám osmičlánek SANYO 1300 mAh a vrtuli APC 10x4,7 SF. (Při tříčlánku LiPol je doporučována vrtule 8x6 - nezkoušel jsem)

Co se návodu týče - je psaný anglicky, ale obrázky jsou dostatečně výstižné a dá se stavět podle nich.

Jinak doporučuji udělat funkční klapky - je to jedno servo navíc a to už není taková paleta a zisk na letovém projevu je značný :)

No a nakonec - toto letadlo vcelku v pohodě "vodil" můj tehdy desetiletý syn - nejdříve na kabelu a posléze samostatně :)
EXTRA 330S, VENTUS 2bx, FW 190 A-4, Super Zoom, IL-10, JAK-3, ...
a taky nějaké lodě :-)
TURING

#4 Příspěvek od TURING »

Ja vim, ze tady prudim, ale budu do te doby, nez dostanu STOP.
MSOBe, neni-li angl. tvoje hobby, tak doufam, ze jim je nemcina, spanelstina, francoustina, cinstina, ...
Jak tady tak casto ctu narky typu " nemuzu se domluvit, mluvi to na me jen anglicky, beeee atd. " tak mne je fuckt skoro do breku z toho zapecivaleni naseho.
Do prdele (jaj, nejak jsem se zavzdusnil :-D ), snad krome rakusaku, v kazdem a zvlast mensim state Evropy mluvi skoro vsichni dost plyne krome materstiny jeste aspon jednim jazykem.
TURING

#5 Příspěvek od TURING »

:oops: 2 x mer, 1 x rez - omlouvam se msob .... patrilo to babe, ale nejem jemu
pajax007
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od pajax007 »

Bohužel s tím jazykem máš pravdu. Ještě bych přidal Italy, ti neumějí snad ani italsky :lol: Bohužel třeba moje generace (1971) měla jenom ruštinu - tfuj a ostatní jazyky byly téměř TABU. On se taky prakticky nikdo nikam nedostal. Kdo nechce ve světě vypadat jako opravdová lama tak to ted´těžko dohání. Navíc když vezmu ohromný součinitel odporu starého mozku tak tam ten cizí jazyk opravdu nechce nalézt. Navíc technické pojmy musí i ten kdo mluví slušně anglicky stejně nalézt ve slovníku. A to že český návod MUSÍ být přiložen ke každému u nás prodanému výrobku je daný ze zákona. Pajax007
TURING

#7 Příspěvek od TURING »

... ale ja vim, ze to je podle zakona :-) ... jinak ses pekny ucho - 1971 !! :-D ... ale priznam se, taky bych se musel podivat do slovniku jak se rekne treba "spaleta u okna"
msob

#8 Příspěvek od msob »

TURING píše::oops: 2 x mer, 1 x rez - omlouvam se msob .... patrilo to babe, ale nejem jemu

OK - beru :wink:

TURING píše:... ale ja vim, ze to je podle zakona ... jinak ses pekny ucho - 1971 !! ... ale priznam se, taky bych se musel podivat do slovniku jak se rekne treba "spaleta u okna"

"spaleta u okna" = s diakritikou předpokládám "špaleta u okna" - tento výraz ti nepřeloží žáden slovník, protože se jedná o slangový název - správně spisovně a technicky korektně je to tuším "ostění" - pokud se tedy nepletu :D

TURINGu - máš pravdu, že v každém menším státě v Evropě všichni mluví plynně dalším jazykem - k tomu jen poznámečka, že každý malý stát nemá za sebou 40 let tvrdého prosazování jediného "správného" cizího jazyka :)

No a nakonec - každý skutečně nemusí mít hlavu na jazyky a při ročníku 1971 to opravdu do hlavy leze hůře - mimochodem jsem ještě o něco starší ročník :wink: , takže "babe" i rozumím - třeba čistě a přesně staví modely (což já o sobě třeba říct nemohu) nebo skvěle model ovládá :D

:D :D :D

P.S. - jen pro zajímavost - anglicky se jakos takos domluvím, polsky taky no a tu ruštinu bych si snad s nějakým úsilím i vzpomenul :-)
TURING

#9 Příspěvek od TURING »

.... ale stejne si nedam pokoj :-D
Vis kolik tech narku porad kolem slysim, "jooo kdybych umel jazyk to bych mohl, ... a ty se mas, umis anglicky ... a .... " prosedi vecer co vecer pred TV s "tatrankou" v ruce a omackavaj si palec ;-).
Kdyby rok kazdy vecer tomu dali 1/2 hodky, tak jim to da vic nez Ruzova zahrada, ci jak se to jmenuje a budou znat velmi slusne pasivne.
Naposledy upravil(a) TURING dne pon 05.01.2009 23:56, celkem upraveno 1 x.
MichalF

#10 Příspěvek od MichalF »

Sportovne si to rekneme je to velika vyhoda, ale jinak s Tebou naprosto souhlasim. Na druhou stranu, rekl bych ze tohle neni vhodne tema.
DX6i - Easy Glider - Vespid - FW190 - Su29
mart
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od mart »

TURING píše:.... ale stejne si nedam pokoj :-D
Vis kolik tech narku porad kolem slysim, "jooo kdybych umel jazyk to bych mohl, ... a ty se mas, umis anglicky ... a .... " prosedi vecer co vecer pred TV s "tatrankou" v ruce a omackavaj si palec ;-).
Kdyby rok kazdy vecer tomu dali 1/2 hodky, tak jim to da vic nez Ruzova zahrada, ci jak se to jmenuje a budou znat velmi slusne pasivne.
Sportovne ale musim priznat, ze mam trosicku vyhodu - manzelka je kanadanka .... :-D

no, tak koho mas za manzelku uz vime, co deti? jake maj obcanstvi, kolik jazyku aktivne, kolik pasivne, kolik vysokych skol? proboha ...
babe
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od babe »

Diky za rady.Ale stou angličtinuo to tak doslova není chodím na hodiny angličtiny se jakdyž doučovat angličtinu.jo a chtěl jsem se zeptat proč už je cessna mimo provoz spadla vzdyť se daji dokoupit nahr. dily :lol: .Jo a jestě k cessně četl jsem članek o ní a ten majitel říkal že po prvním startu šel dolů.A pak musel odlehčit co se dalo.Co tobě šla dolů nebo ne i s krytama na kola atd.Lítá v pohodě :?:
babe
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od babe »

Jo a tu cessnu jsem dostal na Vánoce a k ní jsem dostal 5ti kanalovou vysílačku spektrum DX5e má paměť jen na jeden model.
:x :cry:
msob

#14 Příspěvek od msob »

Ahoj

Cessna je mimo provoz protože synátora už trochu nudí a vyblbne se se samokřídlem, no a já když už jedu na letiště, tak beru spalováka nebo teď v zimě toho SuperZooma. Ale až na uvolněnou příďovou nohu je Cessna OK - pořád plně vybavena veškerou elektronikou - tedy až na přijímač :).

Při prvním startu letěla Cessna naprosto v pohodě - nic jsem odlehčovat nemusel. pravda je, že kryty kol jsem nedával vůbec, jelikož nemám k dispozici zpevněnou plochu, jen travnaté letiště.

Jinak při dodržení elementární přesnosti a především těžiště si myslím, že poletí v pohodě napoprvé - lítá v klidu a v pohodě :)

P.S. Ještě bych ti doporučil (babe) doplnit si místo kde se vyskytuješ - snáze se ti pak ozve kolega, který ti třeba pomůže :)

Zkusím někde pohledat fotky a myslím, že mám i krátké video z letu :)
msob

#15 Příspěvek od msob »

Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“