Zdravím všechny.
Taky já jsem se rozhodl, že si splním svůj klukovský sen a pořídím si letadlo na vysílačku. Už dříve mě trochu nalomilo vyprávění kolegů o jejich modelech a pokukoval jsem po Easy Staru, ovšem teprve když jsem uviděl na e-shopech Focus, u něhož cena je pod 3000 za kompletní éro, kde chybí jen monočlánky do vysílačky, jsem se rozhodl už déle neváhat. S modelařením jsem už kdysi do styku přišel - jako kluk jsem stavěl spousty různých jednoduchých i složtějších modelů letadel a poté jsem létal v aeroklubu na větroni. Na nějaké základy jsem se tedy mohl spolehnout. Přesto jsem v posledních letech s létáním příliš do styku nepřišel, takže jsem přece jen k Focusu přistupoval trochu s respektem.
Po krátkém rozmýšlení jsem se rozhodl objednat model s vysílačkou v módu 2 (plyn vlevo), protože je podobnější ovládání skutečných letadel nebo třeba i ovládání simulátorových her joystickem. Focus jsem objednal v polovině srpna, ovšem kvůli odkladům dodávek z Číny v době olympiády model přišel až koncem září. Alespoň jsem mezitím četl různé recenze a zkušenosti uživatelů a taky jsem zatím trénoval základní reflexy na simulátorech (nejvíce jsem se myslím naučil na jednom z těch "ošlivějších", který má ovšem celkem dobře zvládnutou aerodynamiku - CRRCsim
http://crrcsim.berlios.de/wiki/ ). K simulátorům jsem si ještě dokoupil SimTransmitter - USB napodobeninu vysílačky, se kterou je asi nejvhodnější na simulátorech trénovat. Na simulátorech jsem cvičil hlavně let a zatáčky nízko nad zemí, let ve větru a přistávání.
Když Focus konečně dorazil, zjistil jsem, že v krabici chyběl imbus 1,5 mm na utahování táhel kormidel do blimpů. Rozhodně doporučuji imbus rovnou koupit, zároveň s lepidlem (ev. s aktivátorem lepidla) a lepící páskou se skelnou tkaninou, aby bylo možno opravit praskliny po nepodařených přistáních. Díly letadla se zdály být napohled celkem v pořádku, i když větší přesnost a pečlivost výroby by rozhodně neškodila. Taky nešlo dobře zavřít kabinu, protože čepy krytu byly zalepené příliš hluboko a nedosedaly úplně do zámků v trupu. Dále jsem měl problémy, když jsem chtěl na přijímači přepojit konektory k servům - nebylo za co uchopit a vytáhnout přijímač ven. Proto když se mi přijímač konečně podařilo vysunout, přilepil jsem na něj stuhu, za kterou ho teď už snadno vytáhnu. Táhla ke kormidlům byla u mého Focusu dlouhá tak akorát, v délce mají rezervu maximálně 5 mm. Drážka v trupu pro táhlo směrovky se mi zdá na konci ocasu trochu málo zvednutá - končí totiž právě na úrovni náběžné hrany VOP. Otáčet blimp na směrovce dolů, jak navrhovalo několik lidí na fórech, se mi nezdá jako příliš dobrý nápad, protože pak kvůli překážející VOP není přístup k imbusu na utahování táhla a kromě toho se mi nezdá, že by při pohybu táhla docházelo k deformacím směrovky.
Výtku bych měl vůči teleskopické anténě vysílačky - ta je vyrobena z velmi nekvalitního materiálu, takže se už po několika vysunutích zlomila. Zatím jsem zlomené místo vyztužil kusem hřebíku a spájením, jenže teď už anténa nejde úplně zasunout - takže až se zase někde zlomí, budu muset koupit novou. Anténa je šroubovací - zjistil jsem to, když jsem ze zvědavosti rozšrouboval vysílačku - provedením připomíná spoustu jiných levných čínských hraček. Myslím, že kdyby někdo potřeboval přehodit mód vysílačky, nebyl by nijak zvláštní problém prohodit páčky. Mně se ovšem při všem tom prohlížení vnitřku vysílačky podařilo utrhnout drátek od jednoho potenciometru, což se projevilo tím, že přestala fungovat směrovka - po zapnutí se prostě zvolna vychýlila nadoraz; ovšem po přepnutí smyslu výchylky na vysílačce se se směrovkou dalo hýbat - díky tomu jsem přišel příčině závady na stopu a promptně jsem ji odstranil.
Poloha těžiště byla oproti doporučení asi o 5 mm více vzadu, takže jsem rovnou přidal do čumáku poměrně velký železný šroub s maticí; poté jsem se již dostal na požadovaných 65 mm od náběžné hrany. Ocasní plochy jsem přilepil, aby nenastaly potíže s udržováním jejich správné polohy. Zapomněl jsem ale zajistit matičky táhel proti povolení - následně mi při jednom letu odpadla matička od táhla výškovky a letadlo skončilo pádem střemhlav. Matičku jsem už samozřejmě nenašel, na Focusu bylo jako obvykle po drsném pádu nutné přilepit odlomenou kabinu.
Pro začátečnické létání je nejlepší najít dostatečně velkou plochu, pokud možno travnatou a bez překážek. Na simulátoru totiž člověk nezíská odhad vzdálenosti (zvláště simulátory, které zoomují na model, když se trochu víc vzdálí, dokážou odhad vzdálenosti hodně rozhodit). Při prvních pokusech by taky terénní překážky odváděly pozornost od řízení. Je vhodné počkat na co nejlepší počasí - pokud možno bez větru a přímého slunce. Boj s větrem může začátečníkovi zamotat hlavu, a když model vlétne do slunce, člověk si mimoděk stíní oči rukou, která by spíš měla zůstat na páčce vysílačky. Rozhodně je potřeba před řízeným letem model pořádně vytrimovat a seřídit pro let bez motoru s kormidly ve střední poloze, tak, aby byl správně vyvážený a aby nezatáčel. Před letem doporučuji kontrolovat funkci kormidel (hladký chod a správný smysl výchylek). Je dobré si promyslet (a na simulátoru několikrát vyzkoušet) zejména obtížnější obraty, které plánujete provádět, není dobré spoléhat na to, že se to v případě průšvihu nějak zvládne.
U svého Focusu jsem měl problémy s tím, že měl stále tendenci stáčet se nalevo. Tuto tendenci jsem zkoušel korigovat opačnou výchylkou směrovky, ale nebylo to ono - často jsem si navíc spletl smysl výchylek při vybírání zatáček. Na příčinu samovolného zatáčení jsem dlouho nemohl přijít. Vše se zdálo být v pořádku - ocasní plochy byly přilepeny zhruba rovně, křídla nebyla sice ideálně rovná, ale nezdálo se mi, že by to mohlo působit takové problémy. Nakonec jsem dospěl k závěru, že problém byl způsoben nepřesnostmi výlisků křídel v oblasti jejich kořenů, tam kde se křídla zastrkávají do trupu. Zde i malá odchylka může způsobit rozdíl v úhlu náběhu mezi oběma polovinami křídla. Nakonec jsem tento problém vyřešil klínovitou podložkou ve spodní části kořenu pravého křídla u odtokové hrany - od té doby Focus už samovolným zatáčením netrpí.
Po několika letových pokusech jsem přišel na zkušenost, že je dobré počítat s vlivem úbytku výkonu motoru při téměř vybitých akumulátorech. Několikrát se mi stalo, že motor vysadil v zatáčce v nízko nad zemí (při hodně vybitých akumulátorech se už Focusu nechce příliš stoupat), takže bylo velmi obtížné na poslední chvíli model vyrovnat a přistát.
Další úpravy
Kromě tendence ke stáčení doleva jsem měl problémy hlavně s nepravidelným chodem motoru - stejné potíže jsou popsané na tomto webu u modelu Wild Hawk (
http://nakadah.ic.cz/mix/wildhawk/ ). Zaměřil jsem se tedy na to, abych eliminoval přechodové odpory na proudem zatěžovaných vodičích. Konektory mezi regulátorem a motorem jsem odstranil a vodiče spájel. Dále jsem vyměnil konektory od baterie za kvalitnější (málem jsem přitom zapomněl, že je taky potřeba vyměnit konektory u nabíječky). Motor však stále zlobil a zdálo se, že k výpadkům tahu dochází i při poklepání na regulátor. Problém nakonec téměř zmizel po propájení spojů na regulátoru - zřejmě v regulátoru byly studené spoje. K výměně výkonového tranzistoru v regulátoru jsem se zatím neodhodlal - nepozoruji na něm nijak zvláštní úbytek napětí a ani příliš netopí.
Po přečtení různých komentářů a rad k vylepšení jsem ještě instaloval vrtuli 6x4 s unašečem, upravil jsem vyosení motoru a seřízl jsem část trupu před vrtulí, aby k vrtuli mohl v její spodní části lépe proudit vzduch. Celkové zlepšení mi ovšem nepřipadá nějak zvlášť markantní. Taky jsem polepil páskou náběžné hrany křídel (po několika přistáních už nesly spoustu stop po tvrdých stoncích rostlin). Od té doby už moc šrámů nepřibylo. Po zkušenostech s prvními lety, kdy mi připadalo, že reakce Focusu na ovládání směrovkou jsou dosti nevýrazné a letadlo je celkem neobratné, jsem se rozhodl, že model dovybavím křidélky. Objednal jsem si tedy rozšiřující sadu od firmy Telink (
http://www.telink.eu/cz-detail-100191.html); od kolegy, který si dodělal křidélka na Easy Star, jsem se dozvěděl, že je možné jednotlivé díly sehnat ještě levněji. Práce na křidélkách mi zabrala více než půl dne, ale nakonec se vše zdařilo a musím říct, že výsledek rozhodně stojí za to. Teď s Focusem zvládnu i výkrut a let na zádech - to ovšem až po počátečních karambolech způsobených chybami pilotáže a nedostatečnou výškou, ve které jsem se o akrobacii pokoušel.
Závěr
Cena Focusu odpovídá tomu, co od něj můžete čekat. Při nedostatcích způsobených nižší kvalitou výroby je třeba počítat s tím, že zpočátku strávíte nějaký čas drobnými opravami a vylepšováním - to však nemusí být z hlediska získávání zkušeností pro začátečníky na škodu. Focus je velmi odolný, snadno opravitelný a letově nezáludný model s všestranným použitím a lze na něm trénovat základní dovednosti potřebné pro motorové i bezmotorové modely. Kromě toho se s ním samozřejmě dá "prostě jen tak létat". Opravdu velmi doporučuji dodělat ovládání křidélky a naopak neřešit větší vzepětí křídel kvůli zvýšení stability - s křidélky se zásadně zlepší ovladatelnost a létání je daleko zábavnější. Byla by taky věčná škoda nevyužít čtvrtého kanálu RC soupravy, že?