Hitec Eclipse 7
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
Dioda tam je. Pokud chceš použít lepší nabíječku (inteligentní), tak musí dioda ven.
P.S.:S kapacitou to nemá co dělat. Ta dioda má za úkol pouštět jen dovnitř. Pokud si nabíječka potřebuje aku při nabíjení "číst", tak aku odmítne. Jinak pokud se nabíjí aku Tx přes nabíjecí konektor, tak se nedoporučuje volit vyšší nab. proud jak 1A. Pokud chceš nabíjet vyšším proudem, tak bys měl aku vyndat a nabíjet separátně.
P.S.:S kapacitou to nemá co dělat. Ta dioda má za úkol pouštět jen dovnitř. Pokud si nabíječka potřebuje aku při nabíjení "číst", tak aku odmítne. Jinak pokud se nabíjí aku Tx přes nabíjecí konektor, tak se nedoporučuje volit vyšší nab. proud jak 1A. Pokud chceš nabíjet vyšším proudem, tak bys měl aku vyndat a nabíjet separátně.
liborius píše:chcel by som sa spytat, ci sa daju nabijat v eclipske aj silnejsie baterky cez ten konektor, lebo mam aj inu nabijacku nez tie original k tomu, tak ci tam nie je vo vysielaci nejaka dioda, ktora by to nabijanie blokovala, resp nepustila viac ako 600, co su original baterky do tohto vysielaca
S tou diodou třeba tak, jak píše DOKTOR.
Na to nabíjení vyššími proudy mám jiný názor. Je to sada pro vysílač, nikoliv pro pohon.Nabíjení proudem přibližně 1/10 kapacity bude vhodné. Přibližně takovým proudem, ne 2x,3x a vícekrát větším!!!
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
Klucí to mi vysvětlete. Jak stíháte nabít aku pro Tx, když se rozhodnete jít létat? To létáte tak často že máte aku stále dobitou? Já když se rozhodnu jít létat, tak mam aku většinou out. Tak jí prostě natlačim 1A a za cca 40 min jdu létat (já vím, že je to proti všem modelářským konvencím nabíjet aku Tx proudem 1,66C
).
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
No, mam takovy dojem, ze hranice 0,1 C pro nabijeni NiMH resp. NiCd clanku pro TX je spis "urban legend" tradovana z generace na generaci nez skutecnost.. Opodstatneni to ma pro jednoduche zasuvkove nabijece prodavane k TXum, bez detekce delta peaku, vyrobce si tim kryje zada pred BFU zapominajicimi radio pichnute na nabijecce tyden. Pokud jde o clanky vyrobene v poslednich nekolika malo letech nabijene nabijecem s detekci delta peaku, neni duvod pro to obavat se nabijeni do hodnoty 1C. Uprimne receno, nedokazu si predstavit proc by vyrobci clanku drzeli neekonomicky vyrobu dvou rad clanku (bezne dostupne schopne nabijeni 1C a vice pri detekci deltapeaku a "jakesi specialni do TXu" nesnasejici vic nez 0,1C).
Nez jsem presel na LiPolky, nabijel jsem akupak do TXu proudem 1C a po cca pul roce porad drzel kapacitu a nevykazoval zadne priznaky toho, ze by se mu takoveto zachazeni nelibilo.
Nez jsem presel na LiPolky, nabijel jsem akupak do TXu proudem 1C a po cca pul roce porad drzel kapacitu a nevykazoval zadne priznaky toho, ze by se mu takoveto zachazeni nelibilo.
OK2WY
Já nabíjím vysílačové acu NiMh zpravidla 0,3 C (na delta peak), ale někdy, když vím, že druhý den půjdu létat, připojím vysílač na nabíječku
samoděl, kterou nabíjím méně než 0,1 C (asi 0,05 C) a tím mám vysílač druhý den připraven a částečně si myslím, že i srovnané jednotlivé články (které jsou plné tak to přemění v teplo ale bez zahřátí a ostatní se dorovnají).
samoděl, kterou nabíjím méně než 0,1 C (asi 0,05 C) a tím mám vysílač druhý den připraven a částečně si myslím, že i srovnané jednotlivé články (které jsou plné tak to přemění v teplo ale bez zahřátí a ostatní se dorovnají).
Když je termika, lítaj i vrata od stodoly. PH
Doktor píše:Klucí to mi vysvětlete. Jak stíháte nabít aku pro Tx, když se rozhodnete jít létat? To létáte tak často že máte aku stále dobitou? Já když se rozhodnu jít létat, tak mam aku většinou out. Tak jí prostě natlačim 1A a za cca 40 min jdu létat (já vím, že je to proti všem modelářským konvencím nabíjet aku Tx proudem 1,66C![]()
).
Můžeš si za to sám. Kvalitní NiCd nabíjené 0.1C mají velmi malé samovybíjení a jsou stále v pohotovosti. Pokud accu umlátíš tvou péčí, tak se nediv, že kdykoliv vezmeš TX do ruky je po nich...
Doktor píše:Já mam v rádiu stále původní aku NiCd 600mAh (7,5 roku). Za tu dobu sem nezaznamenal nějaký výraznější úbytek kapacity! O "šetrném" nabíjení aku NiCd proudem 1/10C a tím získání tolik "potřebné" měkkosti aku pro Tx si myslim svoje.
Nějaký rozpor ne?
Klucí to mi vysvětlete. Jak stíháte nabít aku pro Tx, když se rozhodnete jít létat? To létáte tak často že máte aku stále dobitou? Já když se rozhodnu jít létat, tak mam aku většinou out.
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
>zdzd
Tím že sem napsal že sou akumulátory out, sem myslel že sou out od minulého létání. Já prostě po létání aku nenabíjim automaticky. Navíc kapacita 600mAh není natolik velká, abych si aku nabil 3 týdny dopředu a spoléhal se na to, že to nějakou dobu vydrží. Pokud nabiju aku před letem proudem (v mém případě 1,66C), tak vim, že mam cca 180 minut provozu do alarmu.
A určitě sem aku "neumlátil"! Jsou stále v kondici!
A troufnu si tvrdit, že pokud budu nabíjet aku proudem 1C, tak mam daleko víc využitelné kapacity do alarmu než po nabíjení proudem 1/10C. Já se k aku Tx chovam jako k "pohoným" aku. Za to se mi odvděčili dlouhou životností při "stále" stejném výkonu. Pokud někomu vyhovuje nabíjení proudem 1/10C, tak je to prostě jeho věc. Já své nabíjecí zvyky nehodlám měnit, neb mi vyhovují.
Tím že sem napsal že sou akumulátory out, sem myslel že sou out od minulého létání. Já prostě po létání aku nenabíjim automaticky. Navíc kapacita 600mAh není natolik velká, abych si aku nabil 3 týdny dopředu a spoléhal se na to, že to nějakou dobu vydrží. Pokud nabiju aku před letem proudem (v mém případě 1,66C), tak vim, že mam cca 180 minut provozu do alarmu.
A určitě sem aku "neumlátil"! Jsou stále v kondici!
A troufnu si tvrdit, že pokud budu nabíjet aku proudem 1C, tak mam daleko víc využitelné kapacity do alarmu než po nabíjení proudem 1/10C. Já se k aku Tx chovam jako k "pohoným" aku. Za to se mi odvděčili dlouhou životností při "stále" stejném výkonu. Pokud někomu vyhovuje nabíjení proudem 1/10C, tak je to prostě jeho věc. Já své nabíjecí zvyky nehodlám měnit, neb mi vyhovují.