Plošné zatížení

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Honza P.

Plošné zatížení

#1 Příspěvek od Honza P. »

Jak přesně se počítá plošné zatížení modelu - bere se jen plocha křídla nebo celý půdorys modelu (tj. + výškovka a trup)? Díky za radu.
Tom75
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Tom75 »

Počítá se jen plocha křídla (trup není většinou nosná plocha a VOP taky ne).
Kopec77
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Kopec77 »

Tom75 píše:Počítá se jen plocha křídla (trup není většinou nosná plocha a VOP taky ne).
Já jsem se na tuto otázku nedávno ptal a dostal jsem stejné odpovědi, ale pak jsem se dozvěděl od jednodnoho z našich nejlepších výrobců kompozitových soutežních modelů, že se započítávají všechny nosné plochy, tedy i trup. Zřejmě to každý počítá jinak.
Tom75
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Tom75 »

Podle mne nese váhu modelu křídlo a proto plošné zatížení počítám na plochu křídla. Změnou velikosti VOP se přece nezmění plošné zatížení.?
milosek007

#5 Příspěvek od milosek007 »

nazdarek,
nevite kde bych se presne docetl neco o tom plosnem zatizeni???
ono popravde kdyz se podivam na plan a tam je to cislo nevim co si mam pod tim presne predstavit,jestly se podle toho urcuje pohona jednotka ci co..

dik
CakeRC

Definice podle Sport. řádu FAI

#6 Příspěvek od CakeRC »

1.4.1. Celková nosná plocha (St)
Celková nosná plocha je dána součtem plochy křídla a vodorovné nebo šikmé ocasní plochy nebo
ploch. Pro výpočet se používá plocha kolmého průmětu všech ploch připadajících v úvahu na
vodorovnou rovinu, přičemž úhel náběhu ploch je nulový. Jsou-li křídla nebo stabilizační plochy zabudovány do trupu letadla, zahrnuje se do celkové nosné
plochy i ta část plochy v trupu, daná prodloužením normálních obrysů plochy až k ose souměrnosti
modelu.
1.4.2. Hmotnost
Při stanovení nejmenšího plošného zatížení a nejmenší hmotnosti se uvažuje s hmotností
úplného letuschopného modelu bez paliva.
1.4.3. Plošné zatížení
Pro použití pravidel o plošném zatížení je toto definováno jako hmotnost v gramech na jeden čtvereční
decimetr celkové nosné plochy (S).
Tom75
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Tom75 »

O.K. Beru to, definice Sport.řádu se nedá zpochybnit, i když z praktického hlediska mám na to svůj názor.
milosek007

#8 Příspěvek od milosek007 »

nazdarek,
no ja vim jak se spocita a rci, ale kdyz se podivam na model a vidim 30g/dm2 nosna plocha 10dm2 vaha 700g (ted jsem strilel) tak nevim co si mam o tom myslet , 30g/dm2 je ted prome jen cislo....
nekde jsem cetl ze treba u vetronu by to melo byt co nejmene....

dik
Kopec77
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Kopec77 »

Jenže to máš u každého letadla jiné. Například budeš mít Akrobata který má plošné zatížení 100g/dm2 a toho samé s 50g/dm2. Ten první bude děsná mrcha, bude se muset držet na rychlosti, po ztrátě rychlosti bude padat po křídle a bude lítat rychlej. To druhé bude lítat pomaleji, bude mít o hodně menší minimální rychlost.
Když ale stavíš maketu a měla by plošné zatížení moc malé, tak ti nebude lítat maketově, bude moc pomalá, to samé platí třebu u stíhaček. Prostě je to u každého modelu jiné a záleží co od něho chceš.
Pokud chceš dělat akrobacii, nebo 3D, tak tam musí být plošné zatížení co nejmenší i pod 50g/dm2
U házedel a slowflayerů to musí být ještě o hodně méně.
CakeRC

Pro Tom75

#10 Příspěvek od CakeRC »

Z praktického hlediska: Pokud existují pravidla a definice, a my je v praxi budeme používat, získáme tím porovnatelné hodnoty a odpadnou dlouhé diskuse o tom, jak co kdo myslel.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“