ešte je možnosť laborovať s vyosením.
Dával som dva motory na Catalinu, oba pravotočivé, mierne vyosené smerom von. Efekt to malo dvojitý, jednak trochu ofukovali smerovku (aj lepšie výškovku), jednak pri vypínaní jednotlivých motorov mali vďaka vyoseniu menší točivý moment (menšia zložka sily kolmá k ťažnici).
Dokopy bol efekt dobrý, dalo sa letieť aj s jedným motorom, len bolo treba točiť veľmi opatrne. Určite je podstatná aj plocha smerovky.. Vyzerá to dobre a hlavne je to zaujímavosť ktorá spestrí trochou adrenalínu aj pokojné maketové lietanie (prvý raz radím skúsiť dostatočne vysoko).
smer protibeznych vrtuli u dvoumotoraku
-
Curtiss
- Kontaktovat uživatele:
Marcos píše:Curtiss píše:Jinak na modelu bych to neřešil, oba motory pravotočivé a po ptákách. Zbytečná komplikace se sháněním vhodných vrtulí pro oba směry a z hlediska letových vlastností nepodstatné.
No, nejaky vliv to asi mit bude, ikdyz o jeho podstatnosti se tu muzeme dlouho bavitpri dvou pravotocivych se gyroskopicky moment vrtule scita a pri protibeznych nuluje, takze odppada nutnost stranoveho vyosovani motoru. Zalezi jestli by to bylo nutne i predtim.
Pokud tam bude nějaký vliv, tak bude patrný jen při letu na jeden motor, což u elektry a pilota, který má mozek v podstatě nehrozí. Pouze pokud by snad řídil z nějakého důvodu každý motor zvlášť. Na žádném svém dvoumotoráku ani na třímotorovém Curtissovi nemám a neměl jsem motory nijak stranově vyosené a to Curtiss má tři směrovky, každou v podstatě v proudu vzduchu od jednotlivých vrtulí a nikdy žádný problém.
-
Curtiss
- Kontaktovat uživatele:
Walhalla píše:Curtiss píše:Jinak na modelu bych to neřešil, oba motory pravotočivé a po ptákách. Zbytečná komplikace se sháněním vhodných vrtulí pro oba směry a z hlediska letových vlastností nepodstatné.
no, ja uz ty vrtule mam doma pripravene.. jen potrebuju vedet, jak roztocit motory. zda k sobe nebo od sebe.. na stejnou stranu uz vim ze nepujdou...
a jelikoz to je americke letadlo, tak to pujde po americkem zpusobu
No pokud ty vrtule už máš, tak OK. Myslel jsem to spíš v tom smyslu, že je potřeba kolikrát změnit vrtuli kvůli sladění pohonu a v tom případě obstarávat pro jiný rozměr pravo i levotočivou vrtuli je jaxi nerentabilní, neřku-li mnohdy neřešitelná sranda
po několika dvoumotorácích jedna praktická rada, v letu je to skoro jedno, ale pokud budeš startovat ze země z trávy, tak ať se vrtule otáčí od trupu. ono se to nezdá, ale při popojíždní nasekáš hodně trávy a pokud to sedne na trup tak se fakt blbě čiští
Mnoho předchůdců nyní: Mezek BF 109 Kyosho 1440 mm, Lightning P38 1310mm elektro, Mustang Šad model a pořád něco vymýšlím 
Curtiss píše:...
Pokud tam bude nějaký vliv, tak bude patrný jen při letu na jeden motor, což u elektry a pilota, který má mozek v podstatě nehrozí. Pouze pokud by snad řídil z nějakého důvodu každý motor zvlášť.
Ja som vyrastal v piešťanoch presne v smere letiska, a tam sa na L-410 s jedným motorom vypnutým premávali budúci teroristi (či koho to tam učili lietať), takmer stále. Asi sa tak učili pristávať.. No je to jedno proste sa mi to zdá zaujímavé a utkvelo mi to v hlave ako čosi úplne bežné.
Curtiss píše:Na žádném svém dvoumotoráku ani na třímotorovém Curtissovi nemám a neměl jsem motory nijak stranově vyosené a to Curtiss má tři směrovky, každou v podstatě v proudu vzduchu od jednotlivých vrtulí a nikdy žádný problém.
No keď máš v každom vrtuľovom prúde aj zvlášť smerovku, samozrejme nemá žiadne vyosenie dôvod.
-
Curtiss
- Kontaktovat uživatele:
coro píše:No keď máš v každom vrtuľovom prúde aj zvlášť smerovku, samozrejme nemá žiadne vyosenie dôvod.
No to bych právě důvod mít měl, protože proud vzduchu od vrtule jak známo působí na SOP, pokudnení motor vyosen. A já motory vyosené nemám a přes to model létá rovně jak v motorovém letu, tak v kluzu. Ale je to asi dáno tím, že plocha směrovek není nijak dramatická a navíc po cestě stojí v proudu vzduchu ještě nějaká ta vzpěra a drát, tak se to asi rozvíří a smixuje nějak jinak, než by mělo