PC CESSNA - ARF 4kan - Pelikan

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zamčeno
Zpráva
Autor
scarabeus

#571 Příspěvek od scarabeus »

koxx píše:Zdravím,tak jsem se předčasně vrátil z létání páč mi za letu praskla vrtule.
Chci se optat co máte za vrtule a unašeče dík

Vrtule origo lopata, jeste mi nikdy nepraskla (za letu). Unasec MPJet.
koxx

#572 Příspěvek od koxx »

díkes,taky jsem se divil,ale žel zůstal tam jen jeden list,to byl ale kravál :lol:
Jetson
Kontaktovat uživatele:

#573 Příspěvek od Jetson »

Origo a ještě mám náhradní co k tomu byla.
fokusak

#574 Příspěvek od fokusak »

Zdravím,měl jsem podobnej problém,za letu ulítl jeden list vrtule,přistál jsem,dal jsem náhradní a po startu se po 10 vteř. opakovalo,naštestí se mi podařilo přistát bez újmy z malé výšky. :lol:
Měl jsem zásek na krytu motoru,takže si myslím že jsem neměl dost dotažený ty červíky na unašeči a ten se asi při předešlym přistání posunul blíž k motoru.Lítám s podvozkem,takže přistání = překlopení na čumák. :evil:
Mám ale jiný problém včera jsem Cessnu pěkně rosekal,nekontrolovaný pád tak z 5 metrů,,asi moje vina.Následky tragické zlomené křídlo hned u trupu,vrtule v pí.., jedna upevňovací gumička, to by všecho ještě šlo ale problém nej je, že praskl plastový držák serv směrovky a výškovky přímo v trupu.Zkoušel jsem to zalepit vteřinovkou,ale vůbec to nedrží.
nevíte někdo čím to zalepit?, nebo jestli když se dá zvlášť dokoupit?
Křídlo jsem taky zalepil, ale nevim nevim jestli vydrží,tak se chci ještě zeptat jestli někdo nevíte když se dokoupí nové křídlo,jestli má v sobě ty dřevěné vzpěry, nebo jestli se musí koupit zvlášť.
Díky za radu
CESSNA ARF 4 kan. Pelikan
koxx

#575 Příspěvek od koxx »

Jo máš pravdu,zkontroloval sem to a je to tak,povolený unašeč,no holt hce ho vyměnit.Otázka - kde koupit unašeč a náhr.díly v e-schopu?
Fredy
Kontaktovat uživatele:

#576 Příspěvek od Fredy »

No nazdar Cesnaři,
křídlo se mi už taky podařilo rozštípat, ale slepil jsem ho purexem, obalil skelnou lepenkou a lítalo to vpohodě dál. Pak jsem radši koupil nové a je to lepší - má správnou geometriii. Sebeleší slepení přeraženého křídla není přesné, ALE Cessna s tím přesto umí dobře lítat.
Náhradní křídlo je kompletní , s táhly i výstuhami, takže stačí jen vložit serva. cena asi 190,-
a uložení pro serva v trupu je součást nového trupu , taka za 190,-
No a unašeč je lepší použít MPJet se stahovací matku, jak to utáhneš, tak se nehne.
Náhradní díly maji v pohodě v Praze u Houšky nebo u Pecky
letu zdar
m@rtin
Bydliště: Praha Prosek. Letiště: Dymokury (Nymburk) a nouzová plocha Kněžice

#577 Příspěvek od m@rtin »

Fredy píše:No a unašeč je lepší použít MPJet se stahovací matku, jak to utáhneš, tak se nehne.

Chci se zeptat, ten MPJet unašeč tam pasuje bez úprav? Kdysi jsem se u Houšky ptal na jiný unašeč, než je originál, protože mi taky jednou při startu ulítla vrtule :D, ale tvrdili mi, že na Cessnu žádný jiný unašeč nepasuje, že bych ho musel upravit.
Cessna 480 (Pelikán)
Fox EP (ST-Model)
Extra 330SC (Hacker Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
scarabeus

#578 Příspěvek od scarabeus »

m@rtin píše:Chci se zeptat, ten MPJet unašeč tam pasuje bez úprav? Kdysi jsem se u Houšky ptal na jiný unašeč, než je originál, protože mi taky jednou při startu ulítla vrtule :D, ale tvrdili mi, že na Cessnu žádný jiný unašeč nepasuje, že bych ho musel upravit.

Pasuje tam vyborne a kdyz ho poradne utahnes, neexistuje moznost, ze by se sam sundal. Jediny parametr, ktery potrebujes znat, je prumer hridele motoru.

Obrázek
Fredy
Kontaktovat uživatele:

#579 Příspěvek od Fredy »

Souhlasím se Scarabeem
s MPJet unašečem je to uplně vpohodě
coro

#580 Příspěvek od coro »

Zrovna ten unášač na obrázku nemá ryhovanie ktoré zabraňuje pretáčaniu vrtule. Možno je potrebné hlavne pri zaťahovaní matice, ale aj tak je lepšie keď tam je.
Samoistiaca matica potrebná pri ťažnom (pravotočivom) motore nie je, zaťahuje ju motor sám, len ak by mal niekto tlačný motor alebo aj ťažný s opačnou vrtuľou (napr. pre dvojmotorák), tam sa možno zíde.
Okrem osky, dá sa ohnúť aj tento unášač. Dokonca existovali také, čo mali šikmo dieru na osku motora - zrejme nie origo MPJet, ale je dobre dať pozor, a po vyvážení vrtule (pre mnohé vrtule je nutné), sa oplatí skontrolovať pred letom či nehádže.
Inak po zime ma cessnička prekvapila ako dobre to letí, vie aj pomaly aj napriek hmotnosti. Len ten podvozok ešte nemám vyriešený na našu trávu - ale zatiaľ tam stojí voda tak je to jendno.
fokusak

#581 Příspěvek od fokusak »

Zdravím,koupil jsem ten unašeč co doporučil Scarabeus,(38 Kč u Pecky¨)průměr je 3mm.Narazil jsem jen na menší zádrhel,unašeč je moc krátkej a ta podložka pod matku je moc tlustá,tak jsem tam dal užší z mých zásob,ale je to jen tak tak,o víkendu to chci vyzkoušet.
Chci zeptat,objevilo se mi při pohybování výškovkou takové lupnutí v servu,opakuje se to pokaždé když ji vychýlím nahoru a dolu.Na pohyb to nemá vliv ale doteďka to nedělalo,a lupe to i když sundám ze serva táhla.
Lepil jsem totiž držák serv a měl jsem všechno venku.
Ještě se chci zeptat,jestli má někdo přední podvozek přidělaný na pevno a jak to vyřešil,,,,?
Díky.
Jetson
Kontaktovat uživatele:

#582 Příspěvek od Jetson »

fokusak píše:Zdravím,koupil jsem ten unašeč co doporučil Scarabeus,(38 Kč u Pecky¨)průměr je 3mm.Narazil jsem jen na menší zádrhel,unašeč je moc krátkej a ta podložka pod matku je moc tlustá,tak jsem tam dal užší z mých zásob,ale je to jen tak tak,o víkendu to chci vyzkoušet.
Chci zeptat,objevilo se mi při pohybování výškovkou takové lupnutí v servu,opakuje se to pokaždé když ji vychýlím nahoru a dolu.Na pohyb to nemá vliv ale doteďka to nedělalo,a lupe to i když sundám ze serva táhla.
Lepil jsem totiž držák serv a měl jsem všechno venku.
Ještě se chci zeptat,jestli má někdo přední podvozek přidělaný na pevno a jak to vyřešil,,,,?
Díky.

Já měl lupání když byl v čudu převod v servu. U pecky jsem koupil na doporučení zde nějakou sadu převodů a po problému.
coro

#583 Příspěvek od coro »

"lupe" sevo samotné, či tiahla samotné?
Prevody v serve sa dajú vylámať, záleží na type serva ako je prevodované, či sa vypnuté nechá pretáčať alebo sa nedá a tlakom skorej povolí prevod.

Unášače sú dlhšie aj kratšie, ale ak matica drží celou plochou malo by to byť OK.
fokusak

#584 Příspěvek od fokusak »

coro píše:"lupe" sevo samotné, či tiahla samotné?
Prevody v serve sa dajú vylámať, záleží na type serva ako je prevodované, či sa vypnuté nechá pretáčať alebo sa nedá a tlakom skorej povolí prevod.

Unášače sú dlhšie aj kratšie, ale ak matica drží celou plochou malo by to byť OK.

servo lupe samotné a jsou původní ze stavebnice
coro

#585 Příspěvek od coro »

skús ho prebehnúť pripojené, vysielačom plné výchylky, že či pojde alebo bude mať problém a budeš musieť vymeniť (stačí prevody ale záleží na cene, možno nové servo nestojí viac než samotné prevody).
Zamčeno

Zpět na „Stavebnice“