PC CESSNA - ARF 4kan - Pelikan

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zamčeno
Zpráva
Autor
tox232
Kontaktovat uživatele:

#601 Příspěvek od tox232 »

were píše:Jak ctu ty vase havarie, nemohlo byt na vine ruseni? Ja kdyz jsem jeste lital pouze s klasickou FM soupravou tak jsem vedel o dvou mistech na svych letovych placech kde je ruseni, ktere me jednou za cas vzdycky presne v tom miste sundalo - na jednom z tech mist, pokud to zarusilo, tak si to ero bud najednou namirilo vzhuru a motor vynechal (lepsi varianta), nebo si to naopak namirilo kolmo dolu na plny plyn (horsi varianta :D) - no a na tom druhem miste zase zacalo vzdy delat zbesile vykruty - tak me obe ta mista pripomnela vase havarie. Ale hlavne to pisu proto, ze mi chvili trvalo, nez mi doslo, ze na tech mistech padam na ruseni - nejdriv sem hledal problem vsude jinde, jenze elektronika pokazde pri prezkouseni fungovala bezchybne... pak sem si dokonce vymyslel nejake turbulence spojene s tim mistem a urcitym smerem vetru nebo tak neco - az pak mi doslo o co se vlastne jedna, koupil jsem dvougigo a od te doby (uz je to pres rok a letam tam i nekolikrat tydne, mam ti hned za domem) temi samymi misty proletavam bez jakehokoliv problemu, takze se moje hypoteza potvrdila.

Mám Spektrum DX6i myslím že to bylo to servo výškovky teď jsem ho rozebral a jsou vylámaný převody
http://tox232.webnode.cz
SirSkluzman
Kontaktovat uživatele:

#602 Příspěvek od SirSkluzman »

to mi taky připomíná to co mi říkal kamarád kterýmu jsem prodal mou Cessnu. Lítá za barákem na poli a říkal že jakmile zaletěl nad baráky že asi taky nějaký rušení a letadlo šlo hnedka dolů :cry: takže bacha na to se setovou výbavou....
Snažím se mít co nejvíce letů po kterých bych pak nemusel nic opravovat :-)
fokusak

#603 Příspěvek od fokusak »

Čus, chtěl jsem se zeptat jestli jde nějak opravit naše lipolka,podařilo se mi jí propíchnout šroubem kterým jsem přidělával elektrikářskou čokoládu na upevnění předního podvozku.Šroub je moc dlouhej a zasahoval až k loži pro baterku.Při létání to neva,ale proběhl karambol na čumák a baterka se propíchla.
Šroub už jsem vyřešil ale baterka je v kelu ,po přeměření dává 7,5V. Když jí napojím na nabíječku,(mámtu setovku) tak bliká střídavě zeleně a červeně, asi je to signál že něco není v pořádku.
Takže jde to nějak spravit nebo budu muset koupit novou?
Díky
CESSNA ARF 4 kan. Pelikan
scarabeus

#604 Příspěvek od scarabeus »

Neexperimentovat, zahodit. Maximalne muzes propichly clanek/clanky oddelit a nechat si zbytek, jestli to vyuzijes.

Jo a zahodit ekologicky samozrejme, ne do bezneho odpadu.
Miloš

#605 Příspěvek od Miloš »

Ahoj,nezbyl vám někomu setovej přijímač,popř. dá se k tomu použít jinej?Mě letadlo někdo odnes než jsem ho zvládnul vyprostit.Chtěl bych pořídit otcovi něco jako 1 model a nechci do toho zatím dávat moc peněz,motor se mi válí doma,tahle vysílačka mi zbyla...
Easy star,Mini Mag,Gemini-Multiplex,Hitec Eclipse 7
m@rtin
Bydliště: Praha Prosek. Letiště: Dymokury (Nymburk) a nouzová plocha Kněžice

#606 Příspěvek od m@rtin »

fokusak píše:Čus, chtěl jsem se zeptat jestli jde nějak opravit naše lipolka,podařilo se mi jí propíchnout šroubem kterým jsem přidělával elektrikářskou čokoládu na upevnění předního podvozku.Šroub je moc dlouhej a zasahoval až k loži pro baterku.Při létání to neva,ale proběhl karambol na čumák a baterka se propíchla.
Šroub už jsem vyřešil ale baterka je v kelu ,po přeměření dává 7,5V. Když jí napojím na nabíječku,(mámtu setovku) tak bliká střídavě zeleně a červeně, asi je to signál že něco není v pořádku.
Takže jde to nějak spravit nebo budu muset koupit novou?
Díky

S propíchnutým článkem nic dělat nejde. Jak už psal scarabeus - jedině si nechat zdravé články na pozdější použití.

Ale já mám z dneška jinou zkušenost s LiPolkou do Cessny. Po jednom létání jsem baterku vyndal, abych ji vyměnil za nabitou a koukám, ta baterka, co jsem jí zrovna vylítal, je nafouklá. Do poslední chvíle proud dávala, lítal jsem přes čtvrt hodiny a ještě těsně před přistáním šťávu měla. Nechal jsem ji vychladnout a po návratu z létání jsem vzal nabíječku raději na zahradu a zkusil baterku nabít. Nabíjení probíhalo normálně, blikala červená LEDka, po asi hodině a půl ale začala blikat zelená (normálně svítí trvale, jako že je nabito). Po celou dobu nabíjení baterka byla studená, dokonce se mi zdálo, že trochu splaskla. Teď sem ji přeměřil, a všechny články dávají naprázdno 4,2 V nebo více, celkem 12,65 V. Druhá nenafouknutá baterka bez zátěže po nabití má 12,59 V, takže se zdá, že jsou obě baterky v pořádku.

Otázka zní, zda je mírné a zřejmě dočasné nafouknutí normální. Další otázka je, zda měření multimetrem na prázdno má smysl, zda jsou údaje smysluplné (když podle výrobce má mít napětí 11,1 V a mě to ukazuje 12,6 V). A třetí otázka je, co znamená zeleně blikající LEDka na setové nabíječce, dnes jsem se s tím setkal poprvé - podle návodu to má fungovat úplně jinak, návod je evidentně k nějakému staršímu setu s jinou nabíječkou. Že by ta nabíječka měla balancer?
Cessna 480 (Pelikán)
Fox EP (ST-Model)
Extra 330SC (Hacker Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
coro

#607 Příspěvek od coro »

Nafúknutie normálne nie je, znamená jednoznačne len jedno - že je tam nejaký plyn ktorý tam nemá byť.
U šmejdových lipol to akože je relatívne bežné, čo by zvádzalo k použitiu slova "normálne", ale určite to že sa nafukujú bežne, neznamená že to je v poriadku.
Ak príliš hrejú a nafúknu sa preto, znamená to že nezvládajú odoberaný prúd (teraz ho nezvládajú, v stave v akom sú. Keď boli nové, možno vtedy zvládli 20x viac). Nie je to tak nebezpečné ako nafúknutie po nabití, ale určite nepoteší.

Napätie naprázdno je u Lipol podstatné, teda to čo meriaš po jednom článku.
Jednak ho treba udržať v danom rozsahu (3,6 až 4,2), jednak dosť presne vypovedá na koľko percent je článok nabitý či vybitý.
cassiopeus
Kontaktovat uživatele:

Rušení Cessny

#608 Příspěvek od cassiopeus »

Ahoj, vyskytlo se mi rušení po předělávce elektriky. S největší pravděpodobností (blížící se jistotě) chytal rušení kablík od regulátoru do přijímače a to od kabliků k motgoru. Objevilo se to proto, že mám teď regulátor přímo za vrtulí (zvenku na přední stěně trupu) a kablíky jsou blíž k sobě než dříve. Projevovalo se to tak, že mi občas zaškubávalo servo směrovy.

Řešení:

Rozebral jsem servo a přímo na tištěný spoj v místě, kde vstupují napájecí káblíky jsem vletoval polštářkový kondenzátor 100nF (s trochou násilí při zavírání se tam vejde, jen si dejte nějaký izolant (např. kousek papíru) mezi motorek a kondenzátor, ať se nožka náhodou nezkratuje na plášť motoru). Zlepšilo se to, ale nezmizelo to úplně. Tak jsem připájel stejný kondenzátor připájel na přijímač na lištu (tištěný spoj) s konektory. Zatím to vypadá, že je rušení pryč.

Toto opatření (kondenzátor na přijímač a popř. kondenzátory do serv) by měl odstranit většinu rušení vzniklých na palubě letadla.
tox232
Kontaktovat uživatele:

#609 Příspěvek od tox232 »

Jak jsem psal o mé havárii na 40té stráně tak jsem letadlo zrekonstruoval.Za pomoci epoxidu a dřívek od nanuků jsem slepil motorové lože vyměnil hřídelku na motoru,dal nové servo výškovky a slepil křídlo +nový držák gumy na uchycení křídla vyroben z bambusu.Kryt motoru nešel opravit ledaže bych byl vášniví skládač puzzlí.
No ale v pátek mi to nedalo tak že si objednám nový trup + kryt motoru stejně jsem to chtěl už udělat protože Cessnička je už dost obouchaná.
Takže v pátek okolo 12té hodiny objednáno eště v pátek expedováno a dnes mi přišel balík cena 388Kč i s poštovným a v krabici mne čekalo překvapení.Myslel jsem že když objednám trup že to bude jenom výlisek trupu a modlil se aby tam bylo motorové lože,ale to co přišlo mne mile překvapilo:trup lože táhla samolepky šroubky táhlo předního kola motoroví kryt lože pro serva viz foto:

[img][img]http://img168.imageshack.us/img168/7787/cessnatrup.th.jpg[/img][/img]
Takže za nějakých 635 Kč máte komplet nový éro trup199 křídlo 199 směrovka výškovka 99 a podvozek příďoví kolo 49a hlavní podvozek 89 :D
http://tox232.webnode.cz
coro

#610 Příspěvek od coro »

Tox232 - Veď preto som si ho kúpil, že.. aha pekné éro a zadarmo.. 8O
Nejaké servá, zopár strieďákov motorov a reglov na vyskúšanie "čo by tam tak asi sedelo", nič z toho navyše nemusí byť top class, má každý čo už nejaké roky modelárči po šuflíkoch - a zalieta si fajnovo :P
Navyše ho nebolí ani keď urobí somarinu a trochu zle pristane.
Ešte ten podvozok musím urobiť, aby to behalo po tráve.
Alladin

#611 Příspěvek od Alladin »

Ahoj Cessnaři. Tak se nejspíš už tento týden přidám k vám. Trvalo mě asi týden, možná dva, než jsem pročetl celé vlákno o těch 40 stranách. Měla by mě přijít už použitá (prý jednou létaná) tak jsem zvědav. Hlavně jestli to dojde v kuse, známe ČP. Ale tak zatím nechcu malovat čerta na zeď.

Jedinný, z čeho mám obavu, že jsem nikdy nelétal, ani na PC, teda jednou kdysi jo, ale to se letadlo ovládalo myší a plyn byl ovládaný na klávesnici. Docela mě to bavilo. Letadlo, či loď a ještě RC jsem chtěl už od svých dobrých 10let. Jedinný, co jsem měl doma, tak RC auto 4 kolku od fi. NIKKO a pár made in china/vietnam za pár korun.

Je tu někdo z Ml. Boleslavi, nebo okolí? Že by mě s prvním létáním seznámil osobně? Nebo se nemám čeho bát? A hlavně mě doporučil nějaké vhodné místo pro létání tady v okolí?

Jinak jaký tužky používáte v ovladači? Prý jsou "lepší" alkalický, páč mají 1,5V na článek(12V) než nabíjecí který mají 1,2V na článek (9,6) a tudíš mají menší dosah vysílače. Jak dlouho vám tam jaký typ baterek vydrží? Asi nemá cenu kupovat nějaký 2700mAh. Zase takový odběr by ten vysílač mít neměl.

Pro zatím je to odemě asi všechno. Přeju hodně úspěšných vzletů a ještě úspěšnějších přistání.
fokusak

#612 Příspěvek od fokusak »

Zdravím,dneska jsem byl poprvé zkusit lítat bez podvozku.Docela dobrý,ale éro mi přijde náchylnější na vítr,zkrátka moc lehký,není to potřeba nějak dovyvážit?
CESSNA ARF 4 kan. Pelikan
coro

#613 Příspěvek od coro »

Najlepšie AA aku do bežných vysielačov (a mnohých foťákov a podobnej elektroniky) sú Sanyo Eneloop 2000mAh. Neodchádzajú, zatiaľ sa nikto nesťažoval, a kým nie sú príliš v teple, sa takmer nesamovybíjajú, a tak kedykoľvek s nájdeš čas lietať a siahneš po vysielači, máš ho pripravený nabitý.
Pred letom potom nabíjaš len model, a ten treba tak či tak radšej nabíjať až pred lietaním.
Na trhu je viacero takých NiMH so zníženým samovybíjaním, ale čo som skúsil iné tak ma to nejak neuspokojilo.

Ak sa Ti zdá cena zbytočne vysoká, možno máš pravdu a kúp si NiCD (!) kludne najlacnejšie čo nájdeš, Graupner ECO AA 800mAh? Alebo nejaké Sanyo 1100mAh.. ale NiCD! - vo vysielači čo nemá farebný televízor namiesto displeja aj tak vydržia celý deň, a každé bežné aku by si mal pred letovým dňom dobíjať.

S dosahom vysielača má to napätie pramálo spoločného. Možno pár percent.. Kvalitnejší príjmač pritom často znamená dosah niekoľkonásobný, napríklad aj 2km oproti 250m, s tým istým vysielačom.. a navyše by nemal problém so selektivitou (vplyv iných vysielačov alebo aj silných signálov úplne v inom pásme, Ti zníži skutočný dosah aj keď presne Tvoja frekvencia by bola čistá).
A keď myslíš že alkalické tužky sú spoľahlivé alebo že dlho vydržia na vyššom napätí než NiMH, tak to bude asi omyl - porovnaj to vo foťáku, s alkalickými urobíš pár fotiek a je po baterkách, štastie ak nevytečú (čo viem tak nevytečú len Duracell, ale tie sú drahšie než tie nabíjateľné aku).
m@rtin
Bydliště: Praha Prosek. Letiště: Dymokury (Nymburk) a nouzová plocha Kněžice

#614 Příspěvek od m@rtin »

ad aku: myslím, že alaklické baterky bez problémů vysílač utáhnou, alespoň ten setový určitě, ten nebude mít velký proudový odběr. Zabijákem alaklických baterek je velký odběr proudu, u digitálního foťáku nárazově i přes 1 A, zatímco alkalické baterky jsou dimenzované tak na 0,5 A +/-. Nicméně z dlouhodobého hlediska jsou určitě lepší dobíjecí akumulátory, ať už NiCd nebo NiMH a před letem je preventivně dobít. U normálních baterek nikdy nevíš, jak dlouho ještě vydrží a nechtěl bych testovat, jak dlouho vysílač vydrží, když začne signalizovat slabou baterku, zda budu mít dost času na přistání, dostatečný dosah atd. 8O

ad létání ve větru: pozoruji to samé, v silnějším větru má Cessna tendenci se držet po větru a z tohoto směru jen neochotně zatáčí. Přijde mi, že i při přímém letu proti větru se jí chce točit méně. Nejlepší je Cessně do zatáčky pomoct směrovkou, netočit jen křidélky. účinnost směrovky lze ještě krátkodobě zlepšit přidáním plynu (proud vzduchu ofukující směrovku tak zvýší její účinnost).

ad nafouklá baterka: dík za názory. Teď je baterka nabitá, napětí drží, takže o Velikonocích, dovolí-li počasí, ji v letadle zkusim, co to udělá. Nafoukne-li se znova, jdu ji reklamovat (pokud na ni není jen půlroční záruka :?:)

to Alladin: pokud si s RC letadly nikdy nelétal, doporučuji PC simulátor. Cessna je sice hodné letadlo, ale pro začátek docela rychlé. Rozhodně stojí za to si stáhnout zdarma FMS a od známého si půjčit 4- nebo více-kanálový ovladač na USB (já si ho nakonec za cca 750 korun koupil). I když se jedná o "jednoduchý" simulátor, naučíš se na něm základní návyky, hlavně neplést si páčky při letu proti sobě. Mě osobně se pár hodin investovaných do tréninku bohatě vrátilo v tom, že jsem s Cessnou nalétal 3,5 hodiny a zatím bez jediné havárie - jen pár drobných škrábanců.
Cessna 480 (Pelikán)
Fox EP (ST-Model)
Extra 330SC (Hacker Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
cassiopeus
Kontaktovat uživatele:

To Alladin

#615 Příspěvek od cassiopeus »

To Alladin:

Mám Cessnu skoro rok. Tedy, mám už třetí :D Taky jsem si ji koupil aniž bych kdy létal s letadlem či simulátorem a vydržela min cca 2 min.

Druhá na tom byla podobně, jen jsem ji ještě zlátal a konečně si stáhnul FMS a koupilm za cca 750 Kč "vysílač" /ovladač k simulátoru a odlítal jsem si pár hodin tam. Pak už to šlo a od té doby mám za sebou už jen dvě havárie (jednou se mi při sestupu zlomila směrovka a jednou jsem při přistání nabral sníh a znovu startoval s přetíženým předkem a skončila v plotě :D ) Teď mám už skoro půl roku třetí (sestavenou z náhradních dílů, jak už tady někdo popisoval) a úplně v pohodě.

V návodu je napsáno, že si máš dát táhla do prostředních dír pák na křidélkách, výškovce a směrovce. Pokud jsi nelétal, spíš si je déj do těch děr nejblíš křídlu. Sníží se ti výchylky, letadlo bude línější, ale bude se ti z počátku lépe řídit. Až získáš jistotu, výchylky si zvětšíš.

Pokud budeš lítat bez podvozku, doporučil bych ti, kup si pořádnou samolepící pásku (vypadá tom jako isolepa vyztužená do kříže tkaninou) a olep si s ní náběžnou hranu křídla. Nebude se ti ničit při styku s travinami při přistání. Teď skouším olepení i výškovky (taky občas dostane zabrat), tak jsem zvědavý, jak to poletí.

Létání ve větru:
Létám téměř od počátku bez podvozku (nemám s podvozkem kde startovat) a myslím, že to je lepší, zvláště pro začátečníka. Ono to přední kolo velmi rychle praská a škobrtnutí přes něj znamená poměrně těžkou havárii. A taky mi nepřijde, že by proti větru měla nějaké problémy, krom toho, že se jí proti větru moc nechce.
Zamčeno

Zpět na „Stavebnice“