Pohony S.Neu 15xx/../6.7 a CFK vrtule

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
graup15

#76 Příspěvek od graup15 »

JMalik píše:Mám v Surprise 15 osazení:
Neu 1509/1Y/6,7
vrtule RF 16 x16, přesazený kužel průměr38, 0stupňů
aku Litestorm VZ 5s 4500mAh
regulátor MGM Compro Z series 16025-3

Minulý týden jsem to byl zalétat.Ani to nebylo třeba trimovat, i ten motýl z křidélek a klapek seděl na přistání s mixem do výškovky.Udělal jsem dva starty, v prvním asi 5x stoupání,přistál jsem,všechno jsem to zkontroloval a odstartoval podruhé. První nastoupání dobré, při druhém ta vrtule šíleně zařvala.Přesně to vyšlo,že jsem zrovna zavíral plyn. Prozkoumal jsem to a zjistil,že je prasklina v kořeni jednoho listu.Kdyby to jelo ještě o vteřinu déle, tak to toho Surprise rozložilo na díly. Takhle se tomu nestalo vůbec nic. Jenom natažené to duralové H uchycení listů, rozlepený a vyštíplý kužel a ta vrtule = jsem klikař. Teď se to řeší.

Už jsem přez Paláčka ( výhradní dovoz RF) vzkazoval Rudimu, že by to chtělo obnovit a vylepšit vrtulové a kuželové portfolio. Přeci jen ty věcičky jsou pár let staré a dnešní pohony již spolehlivě překračují meze, které to vydrží. Takže opatrnosti nezbývá.!!!!
První vlaštovka je,že nové listy mají ve směru největšího namáhání, vrstvy jednosměrného uhlíku navíc. To sice nějakou dobu bude řešit listy, ale neřeší to trámec a hlavně závěs llistů ( šroubky)
m2
Kontaktovat uživatele:

#77 Příspěvek od m2 »

graup15 píše:Už jsem přez Paláčka (výhradní dovoz RF) vzkazoval Rudimu, že by to chtělo obnovit a vylepšit vrtulové a kuželové portfolio.

No to mi je platné jak mŕtvemu zimník ... nemáš chuť vyskúšať tie Graupner CFK s driekom/čapom 10x3? Keby na to Pohodalet alebo MPJet urobili normálny (nie 70mm) kužel...
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
graup15

#78 Příspěvek od graup15 »

m2 píše:
graup15 píše:Už jsem přez Paláčka (výhradní dovoz RF) vzkazoval Rudimu, že by to chtělo obnovit a vylepšit vrtulové a kuželové portfolio.

No to mi je platné jak mŕtvemu zimník ... nemáš chuť vyskúšať tie Graupner CFK s driekom/čapom 10x3? Keby na to Pohodalet alebo MPJet urobili normálny (nie 70mm) kužel...

Nemám chuť plácat prostředky na další kravsky drahé vrtule.
m2
Kontaktovat uživatele:

#79 Příspěvek od m2 »

graup15 píše:Nemám chuť plácat prostředky na další kravsky drahé vrtule.

Si písal, že pripravuješ čosi cez 3kW. Možno bude aj horšie s cenami. Vrtule na takéto pohony malosériovo vyrába niektorý Sergey kdesi v Rusku ... a chce $200/kus...

To JMalik: bolo by možné vidieť foto toho lomu? Možno lepšie to hodiť rovno na MH, nech sa materiálový technológovia vyjadria (hlavne, či ide o systémový problém alebo výrobnú vadu).
JMalik

#80 Příspěvek od JMalik »

m2 píše:
graup15 píše:Nemám chuť plácat prostředky na další kravsky drahé vrtule.

Si písal, že pripravuješ čosi cez 3kW. Možno bude aj horšie s cenami. Vrtule na takéto pohony malosériovo vyrába niektorý Sergey kdesi v Rusku ... a chce $200/kus...

To JMalik: bolo by možné vidieť foto toho lomu? Možno lepšie to hodiť rovno na MH, nech sa materiálový technológovia vyjadria (hlavne, či ide o systémový problém alebo výrobnú vadu).

Zítra to sem zkusím dát
JMalik

#81 Příspěvek od JMalik »

http://kvidicek.rajce.idnes.cz/RC_Mania/#album

Tak tady se můžete pokochat tou vrtulí.
Kdyby se to rozřezalo Proxonem, tím supertenkým kotoučkem a vyleštily plochy řezu, tak by to bylo asi jasné, ale znemožnil bych další zkoumání výrobci.
graup15

#82 Příspěvek od graup15 »

Naprosto evidentně máš ještě starý typ listů. Ten nový má až do třetiny délky další vlákna a je to na první pohled vidět.
JMalik

#83 Příspěvek od JMalik »

graup15 píše:Naprosto evidentně máš ještě starý typ listů. Ten nový má až do třetiny délky další vlákna a je to na první pohled vidět.

Nemáš k dispozici nějaké srovnávací foto?
Jak dlouho jsou k dispozici "nové" listy?
graup15

#84 Příspěvek od graup15 »

JMalik píše:
graup15 píše:Naprosto evidentně máš ještě starý typ listů. Ten nový má až do třetiny délky další vlákna a je to na první pohled vidět.

Nemáš k dispozici nějaké srovnávací foto?
Jak dlouho jsou k dispozici "nové" listy?

Vyfotím a dám ti to sem...
m2
Kontaktovat uživatele:

#85 Příspěvek od m2 »

"Starší" alebo "nezosilnený"? To zosilnenie prostredníctvom dlhších vlákien sa týka len vrtulí s prívlastkom "verstärkt" alebo všetkých typov?

Resp. to JMalik: ide o vruľu
"RFM 8250 Propeller 16x16" alebo "RFM 8250VW Propeller 16x16 verstärkt weit"?
graup15

#86 Příspěvek od graup15 »

m2 píše:

"Starší" alebo "nezosilnený"? To zosilnenie prostredníctvom dlhších vlákien sa týka len vrtulí s prívlastkom "verstärkt" alebo všetkých typov?

Resp. to JMalik: ide o vruľu
"RFM 8250 Propeller 16x16" alebo "RFM 8250VW Propeller 16x16 verstärkt weit"?

Ano jen vrtulí (verstärkt), ale poslední RF 20/13 již taky přišla takhle upravená.
JMalik

#87 Příspěvek od JMalik »

m2,
která to je z těch vrtulí nevím. Jediné co k ní je, je ten popis na vrtuli na fotce.
JMalik

#88 Příspěvek od JMalik »

Jako čepy vrtule, by měli být pevnostní šrouby. Nevím jak to nedestruktivně ověřit, nezdají se mi na nich ty válcové hlavy s nutou na normální plochý šroubovák.
m2
Kontaktovat uživatele:

#89 Příspěvek od m2 »

JMalik píše:m2,
která to je z těch vrtulí nevím. Jediné co k ní je, je ten popis na vrtuli na fotce.

Na webe má Freudenthaler pre obe vrtule identický obrázok, takže z toho veľa nerozlúštim. No nič, hlavne, že si dobre dopadol.

Keď sa dostanem k lietadlu, pozriem tú moju 18,5x12, poprosil by som aj Abu-a nech pozrie na svoju erefemku podľa toho, čo graup15 nafotí. Jediné, čím sa utešujem je, že menšie priemery by mali byť na roztrhnutie sa pri rovnakom prenášanom výkone náchylnejšie ako tie väčšie. :? Budem sa to snažiť udržať na 2,0-2,2kW - Ty si tam mal cca koľko?
m2
Kontaktovat uživatele:

#90 Příspěvek od m2 »

JMalik píše:Jako čepy vrtule, by měli být pevnostní šrouby. Nevím jak to nedestruktivně ověřit, nezdají se mi na nich ty válcové hlavy s nutou na normální plochý šroubovák.

RFM kužel? Rovno som ho odložil do šuflíka. Tie šróbky vyzerajú ako z Merkúra. Zatiaľ som to točil na 1,6kW na Pohodalete.
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“