JMalik píše:Mám v Surprise 15 osazení:
Neu 1509/1Y/6,7
vrtule RF 16 x16, přesazený kužel průměr38, 0stupňů
aku Litestorm VZ 5s 4500mAh
regulátor MGM Compro Z series 16025-3
Minulý týden jsem to byl zalétat.Ani to nebylo třeba trimovat, i ten motýl z křidélek a klapek seděl na přistání s mixem do výškovky.Udělal jsem dva starty, v prvním asi 5x stoupání,přistál jsem,všechno jsem to zkontroloval a odstartoval podruhé. První nastoupání dobré, při druhém ta vrtule šíleně zařvala.Přesně to vyšlo,že jsem zrovna zavíral plyn. Prozkoumal jsem to a zjistil,že je prasklina v kořeni jednoho listu.Kdyby to jelo ještě o vteřinu déle, tak to toho Surprise rozložilo na díly. Takhle se tomu nestalo vůbec nic. Jenom natažené to duralové H uchycení listů, rozlepený a vyštíplý kužel a ta vrtule = jsem klikař. Teď se to řeší.
Už jsem přez Paláčka ( výhradní dovoz RF) vzkazoval Rudimu, že by to chtělo obnovit a vylepšit vrtulové a kuželové portfolio. Přeci jen ty věcičky jsou pár let staré a dnešní pohony již spolehlivě překračují meze, které to vydrží. Takže opatrnosti nezbývá.!!!!
První vlaštovka je,že nové listy mají ve směru největšího namáhání, vrstvy jednosměrného uhlíku navíc. To sice nějakou dobu bude řešit listy, ale neřeší to trámec a hlavně závěs llistů ( šroubky)