Provozní spotřeba paliva u čtyřtaktů
Provozní spotřeba paliva u čtyřtaktů
Ahoj,
může mi někdo přiblížit -baj voko- provozní spotřebu paliva u žavíků čtyřtakt. Je mi jasné že je to dané způsobem létání. Ale pokud se to dá poměřit s dvoutakty. Jde mi konkrétně o desitkové (61) motory. Díky.
Jenda
může mi někdo přiblížit -baj voko- provozní spotřebu paliva u žavíků čtyřtakt. Je mi jasné že je to dané způsobem létání. Ale pokud se to dá poměřit s dvoutakty. Jde mi konkrétně o desitkové (61) motory. Díky.
Jenda
Bohužel nemám podobný obsah motoru ale dle katalogu Saita by měla FA-65 což je 10.6cc na plny plyn spotřebu 250ml/10min.
Moje FA-115 18,4cc ma udávanou spotřebu 380ml/10min ale kdyz to lechtám okolo 1/2 plynu tak se dostavam na spotřebu okolo 250ml za 10min coz je cca o 1/3 míň. Tak to možná bude podobné i u menších obsahů...
Moje FA-115 18,4cc ma udávanou spotřebu 380ml/10min ale kdyz to lechtám okolo 1/2 plynu tak se dostavam na spotřebu okolo 250ml za 10min coz je cca o 1/3 míň. Tak to možná bude podobné i u menších obsahů...
4T musí mít už z principu poloviční spotřebu než 2T díky dvojnásobnému počtu cyklů (ideální teoretický stav), v reálu je to trošku horší, odhad že 4T mají o 1/3 menší spotřebu než 2T stejné kubatury mi přijde rozumný... Nikdy jsem to neměřil, ale pamatuji si, že v nádrži u FS61 zbývalo pokaždé víc paliva než bych čekal...
2Fuzzi: "Ja som potreboval vykon a valil som na 20% nitra a spotreba bola samozrejme vyssia nez u 2taktu bez nitra"
Tohle jsem nepochopil... (mohl bys prosím blíže vysvětlit, nejspíš mi něco uniklo)
2Fuzzi: "Ja som potreboval vykon a valil som na 20% nitra a spotreba bola samozrejme vyssia nez u 2taktu bez nitra"
Tohle jsem nepochopil... (mohl bys prosím blíže vysvětlit, nejspíš mi něco uniklo)
-
Fuzzi
- Kontaktovat uživatele:
pp píše:4T musí mít už z principu poloviční spotřebu než 2T díky dvojnásobnému počtu cyklů (ideální teoretický stav), v reálu je to trošku horší, odhad že 4T mají o 1/3 menší spotřebu než 2T stejné kubatury mi přijde rozumný... Nikdy jsem to neměřil, ale pamatuji si, že v nádrži u FS61 zbývalo pokaždé víc paliva než bych čekal...
Hej mohol.
Mal som funtanu od hangaru 9
motor 15ccm asp 4T 20% nitra a tusim 20%ricinu motor vydrzal bezat max 10 minut pretoze mal maly vykon a dost som ho tocil.
4T na to nie su prisposobene ale ja som potreboval vykon az som ho upiekol a utrhol cap klukovky za letu.
Potom som kupil 2T 15ccm zase asp mal velky vykon lepsi ofuk, plny plyn sa pouzival iba zriedkavo a vydrzal na tu istu nadrz bezat dokonca o nejaku tu minutu dlhsie.(bezal bez nitra)
Samozrejme ze 4t ma mensiu spotrebu ale zalezi aj na sposobu lietania a ked s rovnakym objemom bez nitra mate cca o 40% vyssi vykon a nemusite ho teda hnat do takych otacok tak je setrnejsi na palivo.
pre info 4t vyselo 3/4e plynu a potom sa neochotne skrabal hore
2t vyselo na 1/4 plynu a ked som dal plny tak vystrelil hore
Nie je to ziadna stara mat povedali, je to z mojej vlastnej skusenosti.
2 motory identicky objem rozne palivo.
http://lmkpovbys.profitux.cz/index.php? ... tion=&id=&
Funtana X50 - ASP 4T 15ccm - Hangar9
Fanta - MVVS 8ccm+lad.r(konštrukcia Jozef Kucek)
pluto - OSmax 6,5ccm(prasknuty karburátor)
vetroň 1600mm
Tomahawk II
Toro 300-chcelo by str
Ahoj.
já právě zvažuji jestli dát do akrobata čtytakt ASP 61 nebo ASP 52 dvoutakt. Je fakt, že
čtyřtaktům moc nesvědčí časté akcelerace, rychlé změny otáček, extrémní rozdíly v zatížení.Alespoň co jsem slyšel od p. TAXE.(ofic. servis modelářských motorů).Ne že by neudělaly svojí práci ale rychle se huntujou.Já jsem -odkojenej ricinem a dvoutakty-
.Ale chtěl jsem zkusit s ohledem na hlučnost čtyřtakt.Tak nevím.ASP-7,5ccm se mi zdá s letadlem kde jsem vyzkoušel i ASP 61(10ccm) čtyřtakt živější.Domývám se že pokud použiji dvoutakt ASP-8,5ccm a budu to- šolichat-
na 3/4 plynu, tak by to nemělo být tak hlučný.Ale nemám to s tou 8,5ccm v reálu vyzkoušené.Váha letadla cc-2,5kg.Díky předem za každou podnětnou zkušenost-radu.
Jenda
já právě zvažuji jestli dát do akrobata čtytakt ASP 61 nebo ASP 52 dvoutakt. Je fakt, že
čtyřtaktům moc nesvědčí časté akcelerace, rychlé změny otáček, extrémní rozdíly v zatížení.Alespoň co jsem slyšel od p. TAXE.(ofic. servis modelářských motorů).Ne že by neudělaly svojí práci ale rychle se huntujou.Já jsem -odkojenej ricinem a dvoutakty-
Jenda
Do akro 2T, do maket 4T
2T jsou živější než 4T
u akro zvuk vůbec neřeš..
do 2.5 kg éra dej ASP S52 a je to...
hluk se dá trochu snížit volbou vhodné vrtule, z experimentování se mi zdá, že jak ASP S52 točí s vrtulí víc než asi 9800 ot/min tak je to už dost hlučné. Ono je to prostě vždycky "něco za něco".
Na Kladně jsme kdysi laborovali s vrtulemi a docela slušně s ASP S52 chodí dřevěná Bambula 13x4"
PS:Jinak Petr Tax je přes motory opravdu machr
2T jsou živější než 4T
u akro zvuk vůbec neřeš..
do 2.5 kg éra dej ASP S52 a je to...
hluk se dá trochu snížit volbou vhodné vrtule, z experimentování se mi zdá, že jak ASP S52 točí s vrtulí víc než asi 9800 ot/min tak je to už dost hlučné. Ono je to prostě vždycky "něco za něco".
Na Kladně jsme kdysi laborovali s vrtulemi a docela slušně s ASP S52 chodí dřevěná Bambula 13x4"
PS:Jinak Petr Tax je přes motory opravdu machr
Ahoj,
pokusím se najít nějakou vhodnou vrtuly.ASP si toho nechají docela dost
líbit co se týká rozměrů vrtulí.Horší jeto s brňákama.S jedním rozměrem je to pila, a dáš o palec větší a dusí se jako stará bába
.Nechci aby to vypadalo že je haním. Vyrůstal jsem jenom na brňákách. Ale ta háklivost na vrtule je u nich známá.A co se týká té hlučnosti ,tak to není kvůli mě.
Nechci dráždit okolí.Co je pro mě rajská hudba,
to je pro někoho kdo k tomu nemá vztah rámus
Kvůli tomu jsem taky šel do čtyřtaktů.
Jenda
pokusím se najít nějakou vhodnou vrtuly.ASP si toho nechají docela dost
líbit co se týká rozměrů vrtulí.Horší jeto s brňákama.S jedním rozměrem je to pila, a dáš o palec větší a dusí se jako stará bába
Nechci dráždit okolí.Co je pro mě rajská hudba,
Jenda
JENDA01 píše:Horší jeto s brňákama.S jedním rozměrem je to pila, a dáš o palec větší a dusí se jako stará bába.Nechci aby to vypadalo že je haním. Vyrůstal jsem jenom na brňákách. Ale ta háklivost na vrtule je u nich známá.
Jenda
A o tom, že se musí motor při změně rozměru vrtule trochu poladit jsi už slyšel?
Já nevim no, ale vystřídal jsem na jedné mvvs vrtule 12/6, 14/4, 14/6, 15/4 a pokaždé jela co to dalo. Samo sebou že bylo třeba hrábnout do jehel...
Velox Revolution II ZDZ 50NG
EasyStar II
LOOP VA
EasyStar II
LOOP VA
Pokud budeš dávat ten ASP 8,5 ccm 2T, tak se hluku neboj. Je to velmi tichý motor, asi díky dlouhému výfuku. Vrtule se mi u něj nejlépe osvědčila 11x6 APC. Škoda, že tam nechceš dát ten 4T motor. Ty mají stejně hezčí zvuk a i spotřeba je o něco menší. Pokud požaduješ výkon, tak z 4T motorů hledat asi u Saito. Sice je to jiná cena než ASP, ale taky jiná kvalita. U toho 8,5 ccm ASP počítej po krátké době provozu s výměnou ložisek.
mikvalik píše:JENDA01 píše:Horší jeto s brňákama.S jedním rozměrem je to pila, a dáš o palec větší a dusí se jako stará bába.Nechci aby to vypadalo že je haním. Vyrůstal jsem jenom na brňákách. Ale ta háklivost na vrtule je u nich známá.
Jenda
A o tom, že se musí motor při změně rozměru vrtule trochu poladit jsi už slyšel?
Já nevim no, ale vystřídal jsem na jedné mvvs vrtule 12/6, 14/4, 14/6, 15/4 a pokaždé jela co to dalo. Samo sebou že bylo třeba hrábnout do jehel...
Ano dělám to už 30 let
(podčtvercové ) a ty jsou citlivé na výběr vrulí. Mám 4,6MVVS s tichým
tlumičem a na 9/6 to chodí jak má. Ale doporučovaná vrtule 10/5 ho jednoduše udusí.Oni ty motory pravděpodobně odladují s těmito vrtulemy
s výfuky muffler.Když na něj dáš to -dusítko - tak je to o něčem jiném.
Nevím jak motory s vyšší kubaturou cc-8ccm a výše ale maloobjemové
jsou citlivější jak jsem se zmínil.Alespoň můj poznatek. Jinak motor bych chtěl použít do akrobatu -YAK 54 46ARF Phoenix- stavebnice od Pelikána doporučený motor
6,5-8,5 ccm dvoutakt.
Jenda