m@rtin píše:,,,,co si o tom myslíte. Když odejde přijímač, krystal v něm, nebo se přijímač od reglu odpojí, tak po připojení napájení regulátor nepípá?
,,,,
Ako ktorý, turnigy pípajú, tento ale nemusí. Chcelo by to presný typ regulátoru a jeho manuál, ale keď k tej výbave v setoch nie je známe čo je čo.
Ja som si dnes konečne užil pohodu a bezvetrie.
Posunul som úchyt predného kolieska cca o 15mm dopredu, a znovu pripojil aj tiahlo od serva (cez kúsok silikonovej palivovej hadičky aby som chránil prevody serva). Asi 2x mi to aj tak zakoplo, ale inak to funguje a môžem sa normálne voziť a samozrejme aj štartovať a pristávať na pokosenej tráve letiska. Je to predsa len iný pocit keď si model odroluje na štart a po pristátí sa vráti na miesto, než keď ho čovek musí hodiť a potom ísť zobrať z dráhy. Pritom Cessna je tak stabilný model že pristane skoro sama, uhol zostupu stačí meniť uberaním plynu a posadí sa ako do perinky.
Bolo nás kopa, naraz vo vzduchu som toľko modelov už dlho nevidel, a až na zrážku dvoch samokrídel nikto nemal problém s rušením.
Jeden nepríjemný incident čo skončil totálkou ale bol. Prišiel chlap, slušne sa spýtal na kanál, nikto taký nemal, tak lietal. Potom to dal nabíjať a niekde sa motal. Prišiel druhý s tým istým kanálom, rovnako sa spýtal na kanál - nikto TAM taký nemal, nikoho nenapadlo že to sa pýta niekto iný na rovnaké číslo. Tak lietal.
No ale ten prvý, keď mal nabité, dal aku do modelu zapol a odštartoval bez pýtania. Veď 63 nikto nemal..
Tomu druhému sa hnusne rozflákal EasyGlider, z trupu len chvost, predok na guličky.. ešte aj krídelkové servo otvorené... motor, aku, servá... Mal tam nejaký poriadny Futaba príjmač lebo sa chcel vyhnúť problémom...
A dokonca spadol na cestu kade chodí dosť áut a mohol byť aj väčší prúser. ! A to u nás lieta kadečo, akože aj benzínové veľké modely, alebo poriadny vetroň..
Takže pýtajte sa NAHLAS ostatných čo práve lietajú na kanál, ak vás lieta viac naraz, PRED KAŽDÝM ZAPNUTÍM VYSIELAČA. Ak po zapnutí niekde padá model a niekto kričí "Neriadim!!!" , ešte je šanca strašne rýchlo to vypnúť.
Niekedy to ruší SUSEDNÝ kanál, nestačí ak nikto nemá presne ten Váš.
Dokonca môžu vzniknúť interferencie z dvoch a viac kanálov krížom cez pásmo do úplne iného - ten je rušený, aj keď na ňom nikto nevysiela!
http://home.tiscali.cz:8080/kklm.kaf/Ji ... erence.htm (vyžaduje Jawa, chodí aj na mobiloch).
No, a ja som skončil za tmy v noci..., dal som na Cessnu aj pár led diod.
Nakoniec som neťahal káble hore-dole po celom modeli, a dal som len gombíkové 3V batérie (CR2016, 2020, 2032..) príamo na ne ledky, len zasunúť. Prilepené páskou, super to funguje.
A potme som ocenil aj to že keď jedna zhasla, ostatné svietili.
Originál Cessna má reflektor v nábežke v ľavom krídle, tak v tretine. Na koncoch krídel červená/zelená, a na smerovke smerom dozadu treba tiež aby bolo vidno aj keď letí smerom od pilota. Na spodnej strane som nemal nič, tam by sa hodila jedna tiež, prípadne možno v tom trupe dnu keby svietila led, presvietila by ho celý.
Pri pristávaní potme vraj nevidno dráhu - môžem potvrdiť, myslel som že som ešte najmenej meter vysoko, a zrazu som zistil že už hrkocem po kolieskach.