PC CESSNA - ARF 4kan - Pelikan

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zamčeno
Zpráva
Autor
Luky-plane

Re: Dosah vysílače

#811 Příspěvek od Luky-plane »

cassiopeus píše:Ahoj,
mám zkušenost ze včerejška. Tři ëra ve vzduchu, z toho dvě se setovými vysílači 52, 66 a nějaký 70 kanál a všichni jsme létali ok s vzdálenosti cessny od vysílače cca 100mm s 30 m výšky a Ten 52 kanál byl mezi mnou a cessnou a někdy jdem mu přelétal nad hlavou a bez rušení.

Nezbývá mi než gratulovat, já bych si to nelajznul. Měl bych strach :? . Já těm číňanům neveřím. To je ale můj problém :wink:

Luky-plane
Z-50LS - ŠAD, Z-50LX - maketa 1:4 (OK-XRD), Multiplex -Funray, Twister, Optic 6, Spectra 24
m@rtin
Bydliště: Praha Prosek. Letiště: Dymokury (Nymburk) a nouzová plocha Kněžice

#812 Příspěvek od m@rtin »

Ahoj Cessňáci,

taky se mi dneska přihodila divná věc. Pěkně jsem si polétal, po čtvrt hodině přistál pěkně hladce na břicho do pšenice. Vyndám baterku, vezmu druhou, že si dám druhé kolo, připojím konektor ... a nic. Žádné pípání reglu a serva se ani nehnuly. Jako kdyby do elektroniky vůbec nešla šťáva. Připojil jsem původní baterku, abych vyloučil smrt druhé baterky a taky to nešlo, závada je tedy v letadle. Vrátil jsem se zpátky z pole a ještě s tím chvíli laboroval. Při mnoha pokusech se dvakrát stalo, že regulátor začal odpípávat jako obvykle, ale serva zběsile běhala sem a tam, občas se na chvíli roztočil motor, ale na páčky vysílače to absolutně nereagovalo. Při ostatních pokusech se nedělo vůbec nic. Ani pípnutí, ani záškub serva, prostě mrtvo.

Cessna létá skvěle, ale nějak se mi lepí smůla na paty s tou elektronikou :cry:. Jeden vysílač jsem měnil ještě než jsem poprvé vzlétl, ten druhý mi měnili před dvěma týdny (zase špatný potenciometr na jednom kanále). Minulý týden mi cukalo křidélko, to jsem ale vyřešil vyčištěním serva dle návodu od Libora Kolmana. A teď tohle. Mám sice všechnu elektroniku z původního setu, která asi moc velkou spolehlivostí nevyniká, ale alespoň trochu by to fungovat mohlo, ne? Mám s Cessnou nalétáno cca 9 hodin, to snad není tak moc... :?:

Nemám s RC modely ještě moc zkušeností, takže nevím, jestli odešel regulátor nebo přijímač. Nemám náhradní díly, abych postupným vyměňováním zjistil, co nefunguje. Zkoušel jsem prohmatat kabely, jestli někde není špatný kontakt, ale vše se zdá OK. V příjimači jsou kabely taky všechny nastrkaný nadoraz. Krystal v příjimači taky sedí, zdá se že dobře. Pohledem nikde není nic spáleného, takže na zkrat to taky nevypadá. Baterky jsou taky OK.

Mně to připadá, jako kdyby odešel krystal v přijímači, ale nemám jiný na vyzkoušení. Takže budu muset zase v týdnu k Houškovi, ten už si mě asi bude pamatovat... :lol:

Chtěl bych se zeptat zkušenějších, co si o tom myslíte. Když odejde přijímač, krystal v něm, nebo se přijímač od reglu odpojí, tak po připojení napájení regulátor nepípá?

Díky za rady a nápady a ať vám to dobře létá!!!
Cessna 480 (Pelikán)
Fox EP (ST-Model)
Extra 330SC (Hacker Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
cassiopeus
Kontaktovat uživatele:

Re: Dosah vysílače

#813 Příspěvek od cassiopeus »

Luky-plane píše:
mám zkušenost ze včerejška. Tři ëra ve vzduchu, z toho dvě se setovými vysílači 52, 66 a nějaký 70 kanál a všichni jsme létali ok s vzdálenosti cessny od vysílače cca 100mm s 30 m výšky a Ten 52 kanál byl mezi mnou a cessnou a někdy jdem mu přelétal nad hlavou a bez rušení.

Nezbývá mi než gratulovat, já bych si to nelajznul. Měl bych strach :? . Já těm číňanům neveřím. To je ale můj problém :wink:

Luky-plane

No, já taky ne a tyky, že jsem měl strach, ale když oni přijeli až už jsem byl ve vzduchu :lol:
cassiopeus
Kontaktovat uživatele:

#814 Příspěvek od cassiopeus »

To: m@rtin

Osobně jsem si pořídil takovýto servotester:
http://www.rcm.cz/e-shop/serva-nahradni ... 3307.eshop

pro testování elektroniky (serva, regulátor) naprosto nenahraditelné.

Podle tvého popisu bych důkladně zkontroloval silové kabely mezi baterkou a regulátorem. Podle toho nic, pak pipne, pak zase nic, by to mohl být přelomený kabel (jak se to cpe po spojení do trupu by to ani nebylo divné).
m@rtin

#815 Příspěvek od m@rtin »

cassiopeus píše:To: m@rtin

Osobně jsem si pořídil takovýto servotester:
http://www.rcm.cz/e-shop/serva-nahradni ... 3307.eshop

pro testování elektroniky (serva, regulátor) naprosto nenahraditelné.

Podle tvého popisu bych důkladně zkontroloval silové kabely mezi baterkou a regulátorem. Podle toho nic, pak pipne, pak zase nic, by to mohl být přelomený kabel (jak se to cpe po spojení do trupu by to ani nebylo divné).

Dík za tip, asi o tom zauvažuju. Ještě to zkusím zítra důkladně prozkoumat s multimetrem, dneska jsem ho neměl s sebou na chalupě. Fakt je, že ty silový kabely dostávají zabrat.
Cessna 480 (Pelikán)
Fox EP (ST-Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
coro

#816 Příspěvek od coro »

m@rtin píše:,,,,co si o tom myslíte. Když odejde přijímač, krystal v něm, nebo se přijímač od reglu odpojí, tak po připojení napájení regulátor nepípá?
,,,,

Ako ktorý, turnigy pípajú, tento ale nemusí. Chcelo by to presný typ regulátoru a jeho manuál, ale keď k tej výbave v setoch nie je známe čo je čo.

Ja som si dnes konečne užil pohodu a bezvetrie.
Posunul som úchyt predného kolieska cca o 15mm dopredu, a znovu pripojil aj tiahlo od serva (cez kúsok silikonovej palivovej hadičky aby som chránil prevody serva). Asi 2x mi to aj tak zakoplo, ale inak to funguje a môžem sa normálne voziť a samozrejme aj štartovať a pristávať na pokosenej tráve letiska. Je to predsa len iný pocit keď si model odroluje na štart a po pristátí sa vráti na miesto, než keď ho čovek musí hodiť a potom ísť zobrať z dráhy. Pritom Cessna je tak stabilný model že pristane skoro sama, uhol zostupu stačí meniť uberaním plynu a posadí sa ako do perinky.
Bolo nás kopa, naraz vo vzduchu som toľko modelov už dlho nevidel, a až na zrážku dvoch samokrídel nikto nemal problém s rušením.

Jeden nepríjemný incident čo skončil totálkou ale bol. Prišiel chlap, slušne sa spýtal na kanál, nikto taký nemal, tak lietal. Potom to dal nabíjať a niekde sa motal. Prišiel druhý s tým istým kanálom, rovnako sa spýtal na kanál - nikto TAM taký nemal, nikoho nenapadlo že to sa pýta niekto iný na rovnaké číslo. Tak lietal.
No ale ten prvý, keď mal nabité, dal aku do modelu zapol a odštartoval bez pýtania. Veď 63 nikto nemal..
Tomu druhému sa hnusne rozflákal EasyGlider, z trupu len chvost, predok na guličky.. ešte aj krídelkové servo otvorené... motor, aku, servá... Mal tam nejaký poriadny Futaba príjmač lebo sa chcel vyhnúť problémom...
A dokonca spadol na cestu kade chodí dosť áut a mohol byť aj väčší prúser. ! A to u nás lieta kadečo, akože aj benzínové veľké modely, alebo poriadny vetroň..
Takže pýtajte sa NAHLAS ostatných čo práve lietajú na kanál, ak vás lieta viac naraz, PRED KAŽDÝM ZAPNUTÍM VYSIELAČA. Ak po zapnutí niekde padá model a niekto kričí "Neriadim!!!" , ešte je šanca strašne rýchlo to vypnúť.
Niekedy to ruší SUSEDNÝ kanál, nestačí ak nikto nemá presne ten Váš.
Dokonca môžu vzniknúť interferencie z dvoch a viac kanálov krížom cez pásmo do úplne iného - ten je rušený, aj keď na ňom nikto nevysiela! http://home.tiscali.cz:8080/kklm.kaf/Ji ... erence.htm (vyžaduje Jawa, chodí aj na mobiloch).

No, a ja som skončil za tmy v noci..., dal som na Cessnu aj pár led diod.
Nakoniec som neťahal káble hore-dole po celom modeli, a dal som len gombíkové 3V batérie (CR2016, 2020, 2032..) príamo na ne ledky, len zasunúť. Prilepené páskou, super to funguje.
A potme som ocenil aj to že keď jedna zhasla, ostatné svietili.
Originál Cessna má reflektor v nábežke v ľavom krídle, tak v tretine. Na koncoch krídel červená/zelená, a na smerovke smerom dozadu treba tiež aby bolo vidno aj keď letí smerom od pilota. Na spodnej strane som nemal nič, tam by sa hodila jedna tiež, prípadne možno v tom trupe dnu keby svietila led, presvietila by ho celý.
Pri pristávaní potme vraj nevidno dráhu - môžem potvrdiť, myslel som že som ešte najmenej meter vysoko, a zrazu som zistil že už hrkocem po kolieskach.
m@rtin

#817 Příspěvek od m@rtin »

Nazdar!

Tak jsem problém s "mrtvou" elektronikou nakonec vyřešil. Vykuchal jsem všechno a proměřil, všechno se zdálo OK. Kabely, napájení z reglu do přijímače, napájení serv atd. Chyba byla nakonec opravdu v krystalu, ale na přijímači, lébrž na vysílači. Jak tu někdo psal, že když zelená LED na setovce svítí, tak to znamená "vysílám", tak si dovolím to poopravit - obě LED na vysílači si vesele svítí a nesignalizují asi nic jiného, než že jsou v něm baterie, které dávají jakž takž nějaké napětí a proud. Evidentně byl problém v kontaktu, protože když jsem vytáhnul krystal z vysílače a dal jej zpátky, najednou vše ožilo. Nevím, jak je to zapojené, ale čekal bych, že pokud vysílač nevysílá (což bez krystalu asi skutečně nevysílá), měl by to dát nějak vědět.

Tak jsem zase o další zkušenost bohatší, a třeba až se vám někomu stane něco podobného, ušetříte si čas rozebíráním letadla.

Pořád mi ale vrtá hlavou, jak se to stalo. Po přistání jsem vysílač položil na podložku (papírovou krabici), nijak hrubě jsem s ním nemanipuloval, ani mi nikam naspadnul, o nic jsem s ním nezavadil. Byla klika, že se to nestalo za letu!

Mějte se!
Cessna 480 (Pelikán)
Fox EP (ST-Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
Luky.Boy

#818 Příspěvek od Luky.Boy »

Nazdar Cesnaci tak dneska som si bol zase zalietať ale zas to dopadlo ako vždy zle, zase bo dlhšom pohodovom lietaní nastal pád, tentoraz išlo o náhle zníženie výkonu, keď som sa vrátil domov som počkal kým akumulátor vychladne potom som vzal merací prístroj a zistil som že aku má len 8,5 V miesto 11,1 V :( a už bol jeden článok v "prdeli". :( A preto sa Vás teraz chcem spýtať či by nebolo možné tento akumulátor prerobiť tak že by boli funkčné len dva články miesto 3 článkov, je to vôbec možné? Ak áno ktoré káble ako pospájať? Diki moc vopred. :wink:
http://www.youtube.com/watch?v=B9uI-NEP6Zg
http://www.youtube.com/watch?v=SfeUZQBlQWU
mrpilot

#819 Příspěvek od mrpilot »

coro píše:To že regl keď je zapnutý, brzdí motorom, je dobre. Vrtuľa ak stojí tak brzdí model menej než keby sa pretáčala voľne.
To že máš nižší výkon ako si kedysi mal, to je zle, a na to aby si zistil čo je príčina by si potreboval hlavne vylúčiť možnosť že proste odišli lipolky - ony odídu do lipolkového neba ľahko, napríklad stačí ich nechať bez dozoru plne nabité.
Možnosť že vysielač posiela na plný plyn signál ktorý predtým zodpovedal pol plynu, a regl preto točí slabšie, nie je nemožná. Napríklad DX6 sa to stávalo.

Problem je vyrieseny :) Nakoniec to bolo slabou baterkou. Dnes mi dosli nove Rhino 1750mAh z HK a motor bezi ako otrok :lol:
Akurat davam pozor na plny plyn lebo na plny knedlik je to uz o drzku :D Su tam uz dost velke vibracie a bojim sa o motorovu ložu :lol:
coro

#820 Příspěvek od coro »

Luky.Boy píše:... Ak áno ktoré káble ako pospájať? Diki moc vopred. :wink:

Ak odišiel krajný, tak len presunieš silový vodič ktorý na jednom jeho vývode je, na ten druhý vývod. A odstrihneš aj zo servisného konektora ten tenký čo predtým vychádzal z toho miesta. Ak odišiel stredný, je to zložitejšie, musíš ho obísť, čiže odstrániť. Keby si ho len tak vyskratoval prepojom tak by sa nafúkol a sada by sa nikde nezmestila (leda že by aj praskol, ale to by mohli zhorieť aj tie dva zvyšné).
Počkaj ale moment, malým prúdom sa dajú lipol články oživiť aj keď sú úplne na nule (mal som 2V na 4s sade, kedˇ som raz pri testovaní balancera zaspal... a sada funguje dodnes).
Podstata je pustiť do toho článku malý prúd, kým nevylezie nad 3,6V.. Môžeš ten malý prúd (nabíjací) pustiť aj cez celú sadu, veď aj zvyšné články sú normálne vybité.
Treba pri tom sedieť a pozerať na napätia, a potom čo všetky články budú mať nad 3,6V tak to normálne nabiť - ale nabíjačom čo nepoškodí ani rozbalancovanú sadu! Ak máš balancer a obyčajný nabíjač, tak s ním ale menším prúdom, ak nemáš ale máš ako nabíjať jeden samotný článok, tak ich nabi všetky tri po jednom (cez servisný konektor, každý na 4,2V, normálnym prúdom.)
Pre istotu by si to mal robiť na nehorľavej podložke a určite nenechávať bez dozoru.

Pri vyberaní článku zo sady, väčšinou to lepidlo drží a poškodí sa aj zdravý článok. Možno by to nejak šlo prerezať niťou...
mikvalik
Kontaktovat uživatele:

#821 Příspěvek od mikvalik »

m@rtin píše:Jak tu někdo psal, že když zelená LED na setovce svítí, tak to znamená "vysílám", tak si dovolím to poopravit - obě LED na vysílači si vesele svítí a nesignalizují asi nic jiného, než že jsou v něm baterie, které dávají jakž takž nějaké napětí a proud.Nevím, jak je to zapojené, ale čekal bych, že pokud vysílač nevysílá (což bez krystalu asi skutečně nevysílá), měl by to dát nějak vědět!

Jéé, tak to je dobrý :) Takovou funkci bych ctěl na Optikovi taky :lol: :lol:

Kdysi dávno jsem měl Bellancu 480 a tam bylo v návodu psáno, že když pohasne zelená led, tak to značí pokles napětí baterie a bylo by vhodné přistát a dát Tx bat. nabíjet.
Myslím že ty setový rádia od Cesny i od Belly jsou až na barvu samolepky do puntíku stejný :wink:

Ale jinak to že led na setovce signalizuje jesi vysilá/nevysílá je dobrej JOKE! :twisted:
Velox Revolution II ZDZ 50NG
EasyStar II
LOOP VA
cassiopeus
Kontaktovat uživatele:

#822 Příspěvek od cassiopeus »

Ahoj,

abych uvedl na pravou míru. To s tou zelenou led už si žije vlastním životem. Prapůvodně jsem napsal, že když zhasne zelená led, tak vysílač přestane vysílat, a to si myslím, že při vybitých baterkách přestane :D no, né?
mikvalik
Kontaktovat uživatele:

#823 Příspěvek od mikvalik »

abych uvedl na pravou míru. To s tou zelenou led už si žije vlastním životem. Prapůvodně jsem napsal, že když zhasne zelená led, tak vysílač přestane vysílat, a to si myslím, že při vybitých baterkách přestane :D no, né?

No, to asi ano :lol:
Velox Revolution II ZDZ 50NG
EasyStar II
LOOP VA
Luky-plane

Re: diody na vysílači

#824 Příspěvek od Luky-plane »

Luky-plane píše:
Luky.Boy píše:A počujte tie ledky čo sa nachádzajú na origo vysielači vlastne sú tam len na parádu alebo niečo signalizujú? Diki moc. :wink:

Čau lidi,
ze začátku jsem měl také problémy s originálním vysílačem a přímo u Pelikána v servisu jsem se ptal na funkci těchto diod.Bylo mi jasně vysvětleno, že na ně se rozhodně nemůžu spolehnout. Zelená by sice měla fungovat jako signalizace stavu nabití akumulátorů a červená to že je vysílač v činnosti, ale řídit se touhle signalizací není možné.

V návodu to sice píšou, ale POZOR NA TO !!!!!

Diody nech vesele svítit jak se jim chce a ty si stav aku kontroluj doma po létání voltmetrem. To je jediné spolehlivé řešení u vysílače z Číny.

Luky

Čauky,
tady na tomto příkladu je krásně vidět, jak na jedné straně fóra je kolečko černé a o dvě strany dál už je z něj najednou bílé. :lol: To co jsem napsal doopravdy máte uvedeno výše.

Luky-plane
Z-50LS - ŠAD, Z-50LX - maketa 1:4 (OK-XRD), Multiplex -Funray, Twister, Optic 6, Spectra 24
Alladin

#825 Příspěvek od Alladin »

m@rtin píše:....Jak tu někdo psal, že když zelená LED na setovce svítí, tak to znamená "vysílám", tak si dovolím to poopravit - obě LED na vysílači si vesele svítí a nesignalizují asi nic jiného, než že jsou v něm baterie, které dávají jakž takž nějaké napětí a proud....

Mno, já jsem si vysílač "předělal" na 3,5mm jack, abych s ním mohl trénovat na PC, než jsem poprvé vzlétl na živo... v tom návodu, podle kterého jsem to dělal, stálo, že se má vyndat krystal, jinak by došlo k přehřátí a odejití koncového stupně... i po vyndání krystalu ven vysílač "vysílá" jen nemá pevně danou frekvenci (tu dává ten krystal) a obě ledky svítí... takže asi tak. Jinak kamarád má tu samou cessničku, lítal s ní s baterkama ve vysílači co tam měl už docela dlouho a i po zhasnutí zelené ledky model ještě řídil a bezpečně s ním přistál. A to lítal nějakou chvilku, než si toho všiml. Ale jaký to mělo ještě dosah nevím. Hned po přistání baterky měnil za moje ještě nabité. Takže jak ta červená ledka vlastně funguje, asi nikdo neví :roll: to jedině, že by odešlel celý vysílač, pak by možná zhasla. :lol:

Jinak dotaz mimo... neví někdo, kdy konečně bude mít pelikán náhradní díly skladem? Čekám už samou věčnost a nemůžu se dočkat... zatím jsem vše slepil až na křídlo, páč to už je celkem slušně zlomený a pokroucený, že nevěřím tomu, že by po slepení bylo ještě použitelné, ale tím dlouhým čekáním, mám pořád větší nutkání ho i tak slepit a zkusit, jestli bude cessnička schopna letu i s pochroumaným křídlem, páč začínám mít absťák... :lol:

Zatím vám co lítáte budu tiše závidět.... letu zdar.
Cessna 480 / Timber / Blade 120S / T-rex 500 / Mini 210 / E010S
DX5e + DX6
Phoenix V6.0 / LiftOff
Zamčeno

Zpět na „Stavebnice“