Blade 400 -pokles výkonu

Vrtulníky do velikosti 450
Zpráva
Autor
michalval

Blade 400 -pokles výkonu

#1 Příspěvek od michalval »

Ahoj, chci se zeptat služebně starších:
už podruhé se mi stalo, že při poklidném poletování asi ve druhé minutě zcela nabité baterky výrazně poklesl (natrvalo po zbytek baterky) výkon resp. otáčky, prostě to sotva viselo. Vrtá mi to hlavou hlavně proto, že je to Flightpower 2500 mAh, 20C a má za sebou maximálně 15 cyklů a jsem si skoro jist, že jsem ji nikdy nevybil příliš (nabíjel jsem do ní max. 1500 mAh, nabíjím proudem 2A).
Byla to v obou případech čtvrtá baterka v řadě s malými pauzami, lítám na 7,5 minuty.
Je možné, že by toho měl regl nebo motor už plný kecky při čtvrté baterce nebo je prostě baterka v čudu? Předchozí baterky byly vždycky mírně zahřáté a motor taky jenom zlehka.
Ještě dopľním, že lítám na křivky (kolektiv linéarně 0-100%, plyn V-křivka 65-60-65%).
Díky za případnou pomoc v pátrání. :wink:
Michal
Protos, Blade 400, Blade mCX, Spektrum DX7, Phoenix RC
Jetson
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Jetson »

Bojím se, že baterka. Pokud je máš nějak rozlišené, tak ji dej příště jako první a uvidíš.
michalval

#3 Příspěvek od michalval »

To asi můžu vyzkoušet. Měřil jsem baterku chvilku po letu a měla cca 11,4 V, vybití jak jsem psal v prvním příspěvku na nějakých 60%. Ale tady asi půjde o proud a tvrdost baterky, že?
Kdyby to tak bylo, tak by to bylo smutný: papírově kvalitní baterka za 1.500,-Kč a vedle ní používám Zippy 2200 mAh za 550,- Kč a jsou bez problémů (zatím).
Jetson
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Jetson »

On stačí jeden článek a je posekáno.
Helitom

#5 Příspěvek od Helitom »

Ahoj, měl jsem Blade 400 před rokem, s tím, že jsem ho půl roku stále reklamoval kvůli ztrátě výkonu, který byl způsoben rozpáleným regulátorerm, ten má v sobě čidlo a při zahřátí zajistí ztrátu výkonu na rychlé přistání. Po půl roce co jsem reklamoval mi stále tvrdili, že je vše v pořádku, vzlítnul jsem a po dvou minutách regulátor vařící a musel jsem přistát a zase reklamace. Nakonec jsem se někde dočetl, že pokud jsou nastaveny obecně malé otáčky, tak se vše se dohání úhlem náběhu, pak tečou regulem velký proudy a začne se zahřívat. Zvýšil jsem otáčky a bylo po problému lítal jsem 6-7 minut, regulátor vlažný. Když vidím výkon kolem 60%, pak bych viděl problém tam, zkus zvýšit otáčky a pak napiš, jak to dopadlo. Hodně zdaru.
michalval

#6 Příspěvek od michalval »

Díky za info. To je pro mě novinka. Znám 2 lidi s Bladem, zatím nikdo takové problémy neměl. Na jaké otáčky jsi lítal?
dagx
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od dagx »

Já jsem včera dal 100-70-100 a regulator za 2 minuty omezil otáčky.Byl rozpálený že jsem na něm neudržel prst.Jestli se dnes dostanu ven,tak zkusím 100-85-100.Předtím jsem měl -4/+10 a vydržel 10 minut letu.Dá se regulátor BLADU programovat jako třeba u T-Rexe 450 ? Ještě připojím jednu otázku:Po prudkém přidání otáček uhne ocas doprava a po prudkém snížení doleva.čím to je?Už jsem to někde četl ale nemúžu to najít.
https://www.youtube.com/user/dagxcz/videos
http://dagx.rajce.idnes.cz/
Troll

#8 Příspěvek od Troll »

Jestli neuděláš nic jiného než že to přestavíš na 100-85-100 tak Ti ten regl začne omezovat ještě o chvilku dříve. Ten ocas - malý výkon sestavy gyro - vrtulka.Možné příčiny: malé otáčky rotoru a tudíž i vrtulky, malá citlivost gyra, pomalé nebo slabé servo vrtulky nebo i oboje najednou, špatně nastavený mechanický neutrál vrtulky,špatně nastavené gyro , mechanická závada ovládání vrtulky ( neco jde ztuha) a konečně- shitové gyro. Může to být cokoli z vyjmenovaného, klidně i kombinace více příčin a dokonce i něco, co jsem nenapsal . :D . Tož asi tolik. Pokud chceš omezit počet možností a znát přesnější příčinu, především musíš dodat více informací.
dagx
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od dagx »

Dík za informace.Určitě je využiju.Víc mě ale trápí ten horkej regulátor.Píšeš,že zvýšení otáček nebude stačit.Už jsem tu několikrát četl,že pokud jsou nízké otáčky,tak se to dohání náběhem listů,regulátor je víc zatížen a po přehřátí omezí výkon.Zvýšení otáček prý pomohlo.Co tedy doporučuješ?
Troll

#10 Příspěvek od Troll »

Ano, moc uškrcený regulátor hřeje o poznání více.I let na malých otáčkách a velkém úhlu náběhu není to pravé co lze doporučit. Ale ten Tvůj regulátor moc uškrcený není.Abych mohl něco rozumného doporučit potřebuju odpověď. Kolik máš na rotoru otáček a jaké max. úhly na kolektivu.Bez toho nelze řešit nic. Bylo by to jenom hádání. A taky mrkni na mechaniku jestli jde volně pohon hlavního a vyrovnávacího rotoru.
dagx
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od dagx »

Otáčky rotoru bohužel zatím nemám čím změřit,ale jsou daleko vyšší než na toto nastavení které jsem lítal předtím a po 10 minutách byl regulátor jen vlažný:
THRO CUR 34-42-51-66,5-89
PITC CUR 33,5-45-63-80-100 ůhel -4/+10

při tomto nastavení se přehřívá:
THRO CUR 100-85-70-85-100
PITC CUR 0-25-50-75-100 ůhel -10/+10

Jak vlastně měním nastavení otáček rotoru?Křivkou plynu na vysílači nebo i jinak?Pokud je plyn 100-70-100,tak posunem např. na 90-60-90 snížím otáčky.Zvýšit krajní polohy nad 100 pro zvýšení otáček už ale asi nejde.
(možná,že špatně chápu celý princip nastavování otáček,takže budu rád za nasměrování správným směrem pro další experimentování)
Jestli se rozhodneš mi věnovat čas a odpovědět tak předem děkuju.
stringo

#12 Příspěvek od stringo »

Ahojte, taky mam blade 400 3D a začínám, takže taky scháním informace a zatím moc nechápu to nastavování a seřizování... Tohle sem našel na netu, možná to někomu pomůže, já osobně to vyzkouším hned jak bude počasí...:

Kód: Vybrat vše

Nastavení Blade 400 tak, jak jej doporučuje jeden z našich nejlepších vrtulníkářů Víťa Klabačka:

Pro začátečníky a pro základní akrobacii
Gyro 0: 70%
Gyro 1: 65% (normal režim gyra jsem nepoužíval, na druhou polohu přepínače jsem nastavil menší zisk HL, abych mohl v
případě potřeby zatlumit rozkmitání vrtulníku)

THRO CUR Normal - 0% - 20,5% - 42% - 52,5% - 66% (tím jsem dosáhnul rozumných otáček rotoru, cca 2100, režim
pro poskakování po zemi)

THRO CUR Stunt - 34% - 42% - 51% - 66,5% - 89% (tím jsem dosáhnul otáček cca 2300 ot, režim pro let po obloze)

THRO CUR Hold - 12,5% (tím dojde k odstavení motoru bez přeprogramování regulátoru)

PITC CUR normal - 54,5% - 66% - 75% - 83,5% - 91,5% (jemná plochá křivka pro jemné řízení pro učení poskakování po
zemi)

PITC CUR Stunt - 33,5% - 45% - 63% - 80% - 100% (křivka pro let po obloze. Lze zalétnout přemet, výkrut, souvrat, není
určen pro let na zádech!)

PITC CUR Hold - 35% - 42,5% - 50% - 75% - 100% (zde jsem se s křivkou nemazlil, autorotaci stejně nemá cenu s tak
malým vrtulníkem trénovat).

SWASH MIX
Aile -60%
Elev -60%
Pitch +85%

Zbytek zůstal stejný. Výše uvedené nastavení platí pro učení poskakování po zemi (normal) a základní let po obloze
(Stunt).

Pro plně akrobatický let: (pouze pro zkušené piloty)

Travel Adjust RUDD - 90% na obě strany (rychlejší piruety)
Gyro 0: 66,5% (při vyšších otáčkách rotoru bylo třeba malikno snížit zisk gyra)
Gyro 1: 64% (normal režim gyra jsem nepoužíval, na druhou polohu přepínače jsem nastavil menší zisk HL, abych mohl v
případě potřeby zatlumit rozkmitání vrtulníku)

THRO CUR Stunt - 100% - 95,5% - 85% - 95,5% - 100% (křivka plynu pro normální let, i let na zádech. Otáčky cca 2450)

PITC CUR Stunt - 0% - 25% - 50% - 75% - 100% (křivka pro akrobatický let, lineární na obě strany. Lze létat normální i
obrácené obraty)

SWASH MIX
Aile -75% (vyšší číslo znamená vyšší obratnost na křidélka)
Elev -75% (vyšší číslo znamená vyšší obratnost na výškovku)
Pitch +85%

Thro a cur Normal - zde si uživatel nastaví buď "poskakovací režim", viz předchozí nastavení pro začátečníka, nebo pro
let po obloze, viz minulý režim Stunt.

Vzledem k tomu, že jsou k dispozici jenom dva letové režimy, tak si člověk musí vybrat, co si na který dá. Uvedený režim
Stunt je určen pro plně akrobatické létání).

K tomu nastavení otáček, pokud sem dobře pochopil přiložený návod, tak já na DX6i nastavuji otáčky ve vysílači a bude to tak určitě i u všech ostatních RC... v tom návodu co jsem sem dal je to hezky vidět, pro začátečníka na poskakování a pomalý let jsou otáčky přiškrceny na max. 66% výkonu, tj. cca 2100 ot/min pro akro je to už 100% tj. cca 2450 ot/min

Doufam že tu neplkám nějaké hov*diny, zatím tomu moc nerozumím... :roll: za dovysvětlení a opravu jsem předem rád!!!
michalval

2-

#13 Příspěvek od michalval »

Ano, otacky heliny se nastavuji na vysilacce pomocí křivek plynu. K tomu se vždy musí nastavit další křivka-kolektivu. Každé poloze páčky plynu-kolektivu pak odpovídají nějaké otáčky a úhel náběhu listu.
Klabačkovy křivky jsem používal, ale dnes už vím, že zbytečně dlouho. Jsou dobré fakt jenom na první poskakování, protože je to mírné a nebudeš mít z heliny strach. Nevýhoda je, že kolektiv má nastaven od -4 do +10 stupňů, takže ve větru nedostaneš helinu na zem (teda dostaneš, ale pak to jdeš hned opravovat - moje osobní zkušenost). Hned pak je dobré nastavit lineární křivku kolektivu a V-křivku plynu.
Většina lidí Ti tady ochotně poradí, ale skoro všechno je tady už popsáno.Stačí když budeš číst pár dnů / týdnů, to co se tady napsalo a budeš vědět skoro všechno do začátku :-)
Pokud máš DX6i, tak určitě nastav křivku pro Throttle Hold na -12,5%. Je tam nesoulad mezi reglem v Bladovi a DX6i (s jiným rádiem to nedělá). Jinak se Ti při prvním přepnutí na autorotaci a zpět nezastaví rotor a budeš koukat (taky osobní zkušenost) :wink:
dagx
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od dagx »

Nedávno jsem tu řešil přehřívání regulátoru.Po výměně dřevěných listů za uhlíkové se už regulátor nehřeje.Na agresivnější lítání dřevěné listy asi nestačí.Jinak se zlepšilo chování vrtulníku celkově.
bigsam72

#15 Příspěvek od bigsam72 »

dagx píše:Nedávno jsem tu řešil přehřívání regulátoru.Po výměně dřevěných listů za uhlíkové se už regulátor nehřeje.Na agresivnější lítání dřevěné listy asi nestačí.Jinak se zlepšilo chování vrtulníku celkově.

Muzu dotaz, kdyz jsi menil listy menil si i padla ? Musi se to menit spolu ? Diky
Odpovědět

Zpět na „Heli - do 450“