Easy Star & greenhorn

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
Vates

Easy Star & greenhorn

#1 Příspěvek od Vates »

Ahoj RC nadsenci,
predem bych vam vsem chtel moc podekovat, ze existuji tyto stranky. Bez nich bych asi nejspis nikdy neziskal tolik uzitecnych informaci. Pred par dny jsem se zacal zajimat o RC letani a zjistil jsem, ze me to cim dal tim vice vtahuje. Snazil jsem se svedomite najit vsechny vhodne informace pro zacatecnika, vcetne doporucenych letadel a postupu. Asi po 10ti hodinach brouzdani na tomto foru :lol: jsem se odvazil sem poslat svuj prvni dotaz.

Dle vasich rad jsem se rozhodl vybrat si model Easy Star (krome toho se mi i vazne libi). Puvodne jsem uvazoval nad koupi RTF verze v cene cca 5.300,- . Ale jak jsem zde vycetl, tak to pry neni ta nejlepsi varianta pro budouci rozvoj tohoto hobby. Takze jsem tedy objevil ARF variantu zhruba za 1.700,- (s modelarinou nemam prazadne zkusennosti a proto se pripadneho sestavovani bojim jak cert krize). Ovsem mam zde jiste dilema - ktere dalsi soucastky je potreba poridit, a hlavne jestli je budu schopen jakoze zacatecnik uspesne "instalovat"?

Tady na serveru jsem objevil nazor uzivatele Michal_N , ktery doporucuje jistou sestavu http://www.rcmania.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=7924&postdays=0&postorder=asc&start=45 (posledni prispevek). A pak druhy nazor uzivatele Marek71 uvadejici :
# Lietadlo Easystar od nemeckej firmy Multiplex, dodáva sa s motorom
# Servá 2 x HS-81
# Reguátor Jeti JES 012
# Akumulátor E-tech LiPol 2s 1700 mAh
# Nabíjačka Graupner Ultramat 10, vstup na 12V aj na 220V
# Vysielačku Hitec Optic 6, vyhovie aj do budúcnosti
# Prijímač Hitec HFD08, bol v sete s vysielačkou

Osobni limit finalni ceny jsem si stanovil na max 10.000,- (radeji bych se teda dostal niz s cenou, aby mi aspon zbylo na lepidlo :P ) . V techto dvou zminenych sestavach jako greenhorn nejsem schopen videt rozdily (az na kapacitu akumulatoru), a proto bych vas zkusennejsi rad poporosil o urcite porovnani, pripadne doporuceni vhodnejsi varianty.

Dalsi "komplikaci" by mohla byt cast s vysilackou. A to z duvodu, ze bydlim v silne zarusene Praze. Rad bych letal nedaleko Bile Hory a okoli, avsak tam pristavaji letadla smerujici na Ruzynske letiste. Proto jsem zkoumal i hledisko zaruseni. Na foru jsem si vsiml, ze dost uzivatelu radi pouzivat 2,4GHz stanice. Byl bych moc rad, kdybyste mi i pomohli porovnat (nebo doporucit jine) stanice Hitec Optic 6 a tu Dx5e (na vyssi radu by mi asi nevysly finance?).

Tak snad jsem vycerpal vsechny sve otazky a predem moc a moc dekuji za odpovedi :).
Marcos
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Marcos »

Vitej mezi maniaky! :)
Predne by bylo dobre se zamyslet, zda by sis vybaveni k modelu umel nechat poslat ze zahranici? Je to tam podstatne levnejsi.
EasyStar je samozrejme dobra volba. Pokud by sis k tomu z www.hobbycity.com zakoupil vybaveni, tak by te to vyslo podstatne levneji.
Plati se tam pres paypal nebo primo z kreditni karty (take pres paypal rozhrani, ale nemusis mit paypal ucet)

Sestaveni se neboj, na modelech od Multiplexu nemas co pokazit.

Co se tyce vysilacky, tak bych ted v zacatku doporucil urcite 2,4ghz (v budoucnu si usetris pripadny prechod a nijak drazsi oproti klasickym to neni)
Hlasoval bych pro DX6i, popr DX5e by stacila, pokud neplanujes dalsi model.
Naposledy upravil(a) Marcos dne čtv 11.06.2009 22:54, celkem upraveno 1 x.
¡ǝuıɯ ǝq ןןɐɥs ʎɹoʇɔıʌ
Peppy
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Peppy »

Ahoj.
Podla mna je easystar vhodny pre zaciatocnika.ALE ja by som tam radsej narval elektroniku z hobbycity lebo je to podla mna skoda tam davat drahsie suciastky ked ta to ma HLAVNE naucit lietat :wink:.
A co sa tyka tej vysielacky ja by som volil aj tu dx6i alebo optic 6 s nakym 2.4 Ghz lebo ten optic ma lepsie funkcie pre buducnost napr.( zamok plynu,stopky na plyne atd.) viem ze teraz to povazujes za blbosti take funkcie ale ja si teraz mlatim hlavu o stenu ze som si kupil OPTIC 6 sport a teraz kupujem novu 2.4 Ghz vysielacku. ( optic 6 ma vymenny VF modul tekze staci si kupit hocjaky modul ci uz od JETIho alebo ASSAN alebo naky iny)

A neboj sa toho zostavenie toho ARF. Mas tam vsetky hlavne casti vcelku a len to zlepis dohromady a aspon budes do buducnosti vediet ze ako to je poskladane a budes vediet aku tam mas elektroniku keby nieco :lol:

EDIT: Vidim z ma uz niekto predbehol v zakladnych radach :wink:
EXTRA MX,EF extra 300 78"
http://adamweinzettl.webnode.sk/
Marcos
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Marcos »

Peppy: Bylo to o chlup :) Asi s tebou souhlasim, ze dneska vysilacka bez displaye asi uz nema smysl.

A ze je skoda tam davat drazsi soucastky, kdyz je to na uceni... ja se zatim ani nedostal k letadlu, kam by se hodilo neco lepsiho, nez maji na HC.
To uz by musel byt nejaky hotliner, nebo nejaky zavodni special.
Naposledy upravil(a) Marcos dne čtv 11.06.2009 23:34, celkem upraveno 1 x.
¡ǝuıɯ ǝq ןןɐɥs ʎɹoʇɔıʌ
Vates

#5 Příspěvek od Vates »

Mockrat dekuju za tak rychlou odpoved ! Zda se, ze cenove je hobbycity skutecne dobra volba. A odtamtud tedy doporucujete poridit jen soucastky krome samotneho letadla (takze i vysilacku)? Mimochodem jeste by me zajimalo, jestli mate s dodavkami z tohoto obchodu ze zahranici zkusennosti ? A myslite, ze byste se tu mohli pokusit o vyjmenovani seznamu, co je tedy treba z hobbycity objednat (teda pokud se to nejakym zpusobem lisi od uveneho odkazu v mem prvnim prispevku)? Diky :wink:
Luzr
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Luzr »

Ahoj,

ja jsem taky greenhorn, 2 mesice se ucim litat s Wild-Hawkem ze setu, coz je levnejsi kopie EasyStaru, kterou poridis za 3000,- komplet RTF i s vysilackou - jen nabit a letet (a spadnout :).

V podstate bych rekl ze ucel to splnilo/plni stejne dobre; nicmene pokud bych zacinal znova, asi bych sel rovnou do poradne vysilacky a ero bych koupil tohle:

http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... To_Fly_EPO

Oproti EasyStaru to ma minimalne to vyhodu, ze ma primo z vyroby kridylka - me uz pomalu zacinaji chybet....
Marcos
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Marcos »

Seznam ano, ale az zitra :) A na tom serveru tu nekdy nakoupila, troufam si odhadnout, tak pulka aktivnich uzivatelu? To je jedno, nechci vyvolavat nejaky flame, ale obecne ten obchod patri mezi spolehlive a proverene. V sekci ostatni je tomu venovano nekolik vlaken.
Tam bych nakoupil asi vse. Motor bych doporucil rovnou stridavy a jako baterii nejake lipolky, nevim co bude potreba na to, aby to slo dovazit. Letadlo koupis tady a co se tyce vysilacky, tak DX6i tam maji vyprodany, leda, ze bys tam chtel koupit nejaky modul, nebo nejakou tu jejich HobbyKing 2,4 vysilajdu. To si nech poradit od nekoho jineho, ja litam s DX6i a sel bych zase do ni :)
¡ǝuıɯ ǝq ןןɐɥs ʎɹoʇɔıʌ
Vates

#8 Příspěvek od Vates »

Tak takove ujisteni mi plne postacuje :wink: . Zda se, ze po DX6i je docela hlad :D . Jinak samozrejme do zitrka si na seznam pockam .. treba se mezitim ozve i nekdo jiny :wink: .

To Luzr :
Dekuju za dalsi nahled na vec. Osobne muzu o tom letadle co odkazujes rict, ze je hezky :D , ale vic nic (protoze se v tom jeste nevyznam). Kdo vi, treba tu zkusennejsi uzivatele podpori tvuj nazor a bude to adept na budouci koupi. Necham se prekvapit ....
were
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od were »

Tak uprimnou soustrast ke vstupu mezi RC maniaky :D Ja jsem jen chtel upozornit na velmi dulezitou vec pri koupi vysilacky, a to ze vysilacky maji ruzne mody, oznacene cisly 1-4 (tebe ted ale zajimaji jen mody 1 a 2), ktere oznacuji prirazeni ovladanych funkci k jednotlivym packam. Ty se jeste pred koupi musis rozhodnout jestli budes mit ovladani plynu na leve nebo na prave ruce (v modu 1 plyn je na prave ruce, v modu 2 na leve ruce). Lepe resene vysilacky to umoznuji prohazovat, u jinych (a to bude mozna i tvuj pripad) se musi rovnou objednat mod1 nebo mod2.
Mod si musis zvolit ty sam podle toho jaky ti bude lip vyhovovat. Zkus si treba predstavit ze model ridis, zajdi si k nekomu kdo ma vysilacku pripojenou k pocitaci zkusit nejaky simulator, proste nejak si to urci. Nekdo v tom ma od zacatku jasno, jiny obedna to co mu nekdo jiny poradi, ale kazdopadne ridit budes ty, takze je to zalezitost tveho mozku a tvych rukou a tobe to musi vyhovovat.

mod1 - vpravo plyn a kridylka, vlevo smerovka a vyskovka
mod2 - vpravo kridylka a vyskovka, vlevo plyn a smerovka
Nejlépe to nosí nad hlavou a ještě ke všemu směrem do slunce.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.
Dr.LuckyLuke
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Dr.LuckyLuke »

Podívej se na toto vlákno: http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... &start=105 - tenhle odkaz směřuje přímo na stránku, na které je v jednom příspěvku nádherně rozepsané všechno, co budeš potřebovat pro toho AXN. Případně doporučím si ho pročíst celé, ať víš, jaké případné problémy by Tě čekaly (jakože skoro žádné nejsou).

Já jsem se řídil podle toho seznamu a celý nákup mě vyšel i s poštovným na cca 4500 Kč (placeno cca 2 týdny zpátky). A to mám letadlo, 2 baterie, nabíječ se zdrojem a ještě nějaké drobnosti k tomu. Teď už mám celý ten balíček na cestě, takže doufám, že příští týden už budu lítat.

Co se týká objednávky a platby, tak v tom není žádná záludnost, HC je jako obchod opravdu dobře prověřený lidmi z tohoto fóra.
Blade mCX a mSR, AXN Floater, MPX TwinStar II, FPV Shark, Spektrum DX7,... Je toho už prostě hodně.
Zero
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Zero »

Vítej na foru a všeobecně mezi RC modely...
easy star je dobrá volba,u nás na letišti se na tom učilo taky několik lidí.Multiplex-ovácký modely všeobecně lítaj super.Ale teď bych spíše souhlasil s tímto http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... To_Fly_EPO ,máš tam motor(stříďák!),regulátor,serva.
Takže éro 60usd
baterka-počítejme 2(http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... ipoly_Pack)-30usd
A teď další pálka...a to vysíačka s přijímačem.můžeš zkusit setovou http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... Rx_(Mode_1)
nebo nějakou lepší(třeba Dx6i,taky ji mám a jsem max. spokojen)- http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... w/_6200_Rx
S Dx6i to máš cca 260usd + poštovný,objednal bych to radši zvlášť aby to nevzali celníci.Máš za 5-6 tisíc éro,vysílačku se kterou máš na nějakou dobu vystaráno.... :wink:
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=307&amode=
čáp

#12 Příspěvek od čáp »

Easy Star je jistě pro začátek ta nejlepší volba. Co se týče vybavení, vše již zde bylo řečeno. Dovolil bych si jen, ti jako začátečníkovi, připomenout, že lítat v prostoru finále velkých letadel není dobře. S Easy starem jistě o nic nejde, dokud vše funguje jak má, ale pokud by se dostal do větší výšky - což se může stát, třeba při výpadku rádia - může dojít ke konfliktu s leteckým provozem. A to je v tomto případě velkej malér a samozřejmě veřejné ohrožení. Vůbec nechci malovat čerta na zeď, jen je potřeba to zmínit, protože hodně lidí taková věc ani nenapadne. A taky si časem jistě postavíš větší éro, a budeš lítat výš. Takže bacha na to, kde člověk lítá! Tak hodně štěstí a neboj se stavět - k modelařině to patří!
Luzr
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Luzr »

čáp píše:Easy Star je jistě pro začátek ta nejlepší volba. Co se týče vybavení, vše již zde bylo řečeno. Dovolil bych si jen, ti jako začátečníkovi, připomenout, že lítat v prostoru finále velkých letadel není dobře. S Easy starem jistě o nic nejde, dokud vše funguje jak má, ale pokud by se dostal do větší výšky - což se může stát, třeba při výpadku rádia - může dojít ke konfliktu s leteckým provozem. A to je v tomto případě velkej malér a samozřejmě veřejné ohrožení. Vůbec nechci malovat čerta na zeď, jen je potřeba to zmínit, protože hodně lidí taková věc ani nenapadne. A taky si časem jistě postavíš větší éro, a budeš lítat výš. Takže bacha na to, kde člověk lítá! Tak hodně štěstí a neboj se stavět - k modelařině to patří!

Ehm, kde se člověk může dozvědět kde jsou bezletové zóny? Lítám na Praze 6, tak 5 km od letiště... :)
Vates

#14 Příspěvek od Vates »

Ano, o tech modech jsem uz neco cetl. Pry se rika, ze Mode 1 je beznejsi v Evrope, tak se toho nejspis budu taky drzet. Jinak se zda,ze tu prevazuje nazor na koupi spis toho AXN Floater-Jet , nez EasyStar. Ja si samozrejme necham poradit :wink: . Akorat bych se jeste zeptal, jak uz tady Zero naznacil - jak je to s tou objednavkou a s celniky ?
Zero píše:S Dx6i to máš cca 260usd + poštovný,objednal bych to radši zvlášť aby to nevzali celníci.

Popravde receno bych byl nerad, aby po 2 tydnech cekani mi prisel dopis s tim, ze mi celnici zabavili zasilku (nebo podobne komplikace)
Luzr
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Luzr »

Vates píše:Ano, o tech modech jsem uz neco cetl. Pry se rika, ze Mode 1 je beznejsi v Evrope, tak se toho nejspis budu taky drzet.

Jenom bych zvazil: pokud/dokud budes smer letu ridit smerovkou, tak mozna je lepsi dat si smerovku na pravou ruku... (to jen prehodis kablik serva do jineho konektoru na prijmaci).

Zero píše:S Dx6i to máš cca 260usd + poštovný,objednal bych to radši zvlášť aby to nevzali celníci.

Mimochodem, zvazuju:

http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... ly_(Mode_1)

s

http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... x_(V2_DSSS)

nebo

http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... odule_&_RX

nemate s tim nekdo zkusenosti?
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“