Pomoc: jakou vybrat rc soupravu

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
2lizard

#16 Příspěvek od 2lizard »

aviatik666 píše:Jen si kupujte a přecházejte na 2,4GHz, aspoň se 35 a 40 uvolní. Před časem jsem se málem nechal vystrašit a ukecat na 2,4. Jsem rád že jsem to neudělal. V sobotu jsem byl svědkem totálky na 2,4. Lítalo nás 7, z toho 6 na 35MHz a jeden na 2,4 vše měl v pořádku, baterie nabité atd. bohužel jen mu to padalo asi ze 150 m úplně neovladatelné. Už teď slyším že to určitě nemohlo být na rušení, to přece u 2,4 není možné !!! :lol:

Kdyby jsi věděl něco o systému 2,4GHz, věděl bys, že vzájemné rušení je velmi málo pravděpodobné, ba přímo nemožné!

Když jsem jezdíval Monstry, sešlo se nás na závodech kolem 50ti 2,4GHz, neříkám, že byli zapnuté naráz, ale taková polovina určitě ano. I při takovém šrumu, jsem za dva roky nezaznamenal jediný problém týkající se neovladatelnosti modelu z důvodu rušení, vždy to bylo jen technickou závadou, špatné zdrojové packy, nebo "chybnou instalací".

Ono pak plakat nad rozbitým modelem z důvodů toho, že za kopcem proháněl tatík se svým synem svůj čínský model, bez znalosti "modelářské kázně", je zbytečné - tvůj model to nevrátí. A bohužel toto se děje. :cry:

Nemyslím si, že investice do dražší RC stanice je pro začátečníka nevhodné, ba naopak. A že nejsou peníze?? Tak holt nebudu modelařit - neb o penězích tento koníček (a nejen tento) je.

Ne nadarmo se říká, že nejsme tak bohatí, abychom si kupovali levné věci.
Spectrum DX6iBlade mSRT-Rex250, T-Rex450PRO, T-Rex500Hyperion 0610i Duo IIa mnoho dalšího.
Kerberos
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Kerberos »

Mě jen totálně štve, když si jdeme zalítat, já na 2g4, kolega měl posledně na Tornádu 40/35Mhz a dole pod námi přišel maník s vrtulníkem a ani se neobtěžoval přijít pozdravit. Nevidě jsem co má za rádio, ale bylo nepříjemné hlavně pro kolegu, že neví, jestli se nepoperou o kanál.

tohle je největší důsledek 2,4GHz, že se nemůže rušit. prostě já mám 2,4 a tak nerušim, ale že by to chtělo i trochu slušnosti, to už neřeší :cry:
Kerberos
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Kerberos »

jinakje jedno co si koupí, nejlíp něco, co mu bude vyhovovat, dobře se mu to bude držet v ruce a tak. asi Mhz nebo Ghz je už docela jedno. mě třeba Mhz pořád vyhovuje, nemám žádný důvod přecházet na 2,4. ale to je na rozhodnutí každého, co chce lítat a kde chce lítat. všechno má své pro a proti. a jak se říká, každá liška si svůj ocas chválí :P
2lizard

#19 Příspěvek od 2lizard »

Kerberos píše:Mě jen totálně štve, když si jdeme zalítat, já na 2g4, kolega měl posledně na Tornádu 40/35Mhz a dole pod námi přišel maník s vrtulníkem a ani se neobtěžoval přijít pozdravit. Nevidě jsem co má za rádio, ale bylo nepříjemné hlavně pro kolegu, že neví, jestli se nepoperou o kanál.

tohle je největší důsledek 2,4GHz, že se nemůže rušit. prostě já mám 2,4 a tak nerušim, ale že by to chtělo i trochu slušnosti, to už neřeší :cry:

Holt se z našeho koníčku stává "masová" záležitost a ne každý je znalý "modelářských zásad". Přináší to i spoustu výhod, jako je nižší cena, nejen modelů, ale i komponentů.

Nu a proti této "nové sortě modelářů" se budem muset ochránit 2,4GHz (chtě, nechtě).

Něco je i v prodejcích, kteří by měli "nové" modeláře na tyto zásady upozornit, neb strohé upozornění v návodu bohužel nestačí - vždyť kdo z nás čte ty nezáživné odstavce s nadpisem UPOZORNĚNÍ.
Spectrum DX6iBlade mSRT-Rex250, T-Rex450PRO, T-Rex500Hyperion 0610i Duo IIa mnoho dalšího.
kratas
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od kratas »

My když jdeme kamkoliv lítat a vidíme někoho jiného, kdo už lítá, tak i když jsme zrovna ten den oba na 2g4, tak se jdeme vždy pozdravit. Je to pro nás naprosto normální a přirozené. Je škoda, že pro některé ne. Navíc při tom člověk potká spoustu zajímavých lidí a i tom je ten náš koníček. Není nic hezčího, když vyjde počasí a sejde se partička bezva lidí, které něco spojuje. Pak je taky hezké, když poznáváme lidi tady z RCMANIE :lol: .
SOVA is YouR CO-pilot
http://rc-sovy.blogspot.com
http://www.rcsovy.cz
vapy

#21 Příspěvek od vapy »

Já jsem zvolil Optic 6 FM s výměnným VF modulem. Zatím mi to stačí, protože létám sám na poli. V případě potřeby mám možnost vyměnit modul za 2,4 popř. v budoucnosti třeba za něco dalšího.
robotmz

#22 Příspěvek od robotmz »

2lizard píše:
aviatik666 píše:

................. Nemyslím si, že investice do dražší RC stanice je pro začátečníka nevhodné, ba naopak. A že nejsou peníze?? Tak holt nebudu modelařit - neb o penězích tento koníček (a nejen tento) je..................

Ne nadarmo se říká, že nejsme tak bohatí, abychom si kupovali levné věci.

Dúfam, že pokiaľ nejazdíš aspoň na MERCEDESE ML, tak chodíš MHD, lebo toto prirovnanie je to isté ako keby som ti napísal, ak nemáš na auto za 2 a viac mil. tak holt budeš musieť chodiť MHD :evil: :evil:

Chválabohu že žijeme "už" v dobe, kedy si môže každý vybrať podľa svojho gusta, a takmer "všetko" je už cenovo dostupné 8) 8) 8)
were
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od were »

Kerberos píše:Mě jen totálně štve, když si jdeme zalítat, já na 2g4, kolega měl posledně na Tornádu 40/35Mhz a dole pod námi přišel maník s vrtulníkem a ani se neobtěžoval přijít pozdravit. Nevidě jsem co má za rádio, ale bylo nepříjemné hlavně pro kolegu, že neví, jestli se nepoperou o kanál.

Ja jsem si nejdriv myslel ze tohle napsal Kratas, protoze uplne presne tohle se nam stalo pri poslednim litani :D Kratas mel 2.4, ja Tornado na 35Mhz, zacali jsme litat a pak prijel manik s helikopterou a taky se neobtezoval zajit zeptat
Nejlépe to nosí nad hlavou a ještě ke všemu směrem do slunce.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.
kratas
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od kratas »

were píše:

Ja jsem si nejdriv myslel ze tohle napsal Kratas, protoze uplne presne tohle se nam stalo pri poslednim litani :D Kratas mel 2.4, ja Tornado na 35Mhz, zacali jsme litat a pak prijel manik s helikopterou a taky se neobtezoval zajit zeptat

Já to napsal, ale kolega dal nějak špatně citaci :))
SOVA is YouR CO-pilot
http://rc-sovy.blogspot.com
http://www.rcsovy.cz
were
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od were »

Aha, jo tak :D
Nejlépe to nosí nad hlavou a ještě ke všemu směrem do slunce.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.
martin303

#26 Příspěvek od martin303 »

Ja neviem, mam uplne iny nazor ako snad vsetci na tomto fore. Asi budem vadny. Kolko casu moze zaciatocnikovi trvat od prveho vzlietnutia po nastavovanie user mixov alebo cohokolvek ineho ? Podla mna minimalne rok. Ked si zratate, ze za rok klesne cena na strednu uroven radia o dost slusne peniaze plus to, ze za to prve radio utrati menej ( a aj bude vediet ci chce lietat dalej a s akymi lietadlami ) a este ho preda nejakemu zaciatocnikovi na urovni na ktorej bol pred rokom. Podla mna je jednoznacne vyhodnejsie kupit lacnejsie radio ako napriklad turnigy 9X lebo v vsetko podstatne to obsahuje, helinu sme napipali v pohode takisto ako vsetky lietadla. Modul Assan je velmi spolahlivy a za par korun mate vybornu kombinaciu na zaciatok.

Mozete zacat kamenovat, :)
AR1
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od AR1 »

Definuj výhodnější.

Někdo kdo začíná s modely jako takovými a vůbec neví co od toho čekat, tak si koupí set, protože když dá do RC 10 tis a po první ráně ho to přestane bavit, vyhodil 10 tis.
Jiný, kdo o modelech něco ví nebo je fanda (třeba) do letadel a ví, že to je věc kterou chce dělat, vyhodí peníze za nějaký RC set Bellancy, protože to srágorový vybavení stejně postupně vyhází a to lepší stejně koupí. Takže ho to stále výrazně víc než muselo.

Prostě - chceš se tomu věnovat? Ano - rozbi prasátko. Nevíš - kup si nějakej sranda set a uvidíš.
http://ar1.rajce.idnes.cz/
coro

#28 Příspěvek od coro »

Ja som začínal čistým analogom s mechanickými trimami a bez mixov. Mix na samokrídlo som si dobastlil.. Ano zmena za EVO9 bola citeľná, ale teraz som si s tým (s Duplexom) zase schuti a bez problémov zalietal, kým bolo EVO v nemecku na upgrade.
No, vlastne som sa ešte nevrátil k Evo, stále chodím lietať s tým Graupner FM314.. No .. nie frajeriť že aký ja mám vysielač, len lietať...

A najlepšie to všetko aj tak funguje, keď je model mechanicky zostavený správne, neutrály v neutrále, maximá výchyliek akurát na plný rozsah pohybu serva, diferenciácia krídeliek cca od oka tiež šikmými pákami... Najlepšie to bude, keď je na tom počítačovom rádiu všetko v nule, aj keď s dá nastaviť subtrim na 60 percent a rozsah plnej výchylky +- 8 percent okolo toho..
DaggyMAC

#29 Příspěvek od DaggyMAC »

Tak tak. Treba si uvedomit, ze tento konicek lezie do penazi, preto pri vybere prveho RC vysielaca je novacik dost zmateny. Ja osobne lietam na Spektrum dx5e a som spokojny. Pred niekolkymi rokmi sa lietalo bez pocitacov a analogove stopky boli pripevnene ku vysielacu. Stacilo to. Dnesna "mladez" uz nevie jazdit na autach bez kontroly trakcie a ABS. :(
BacilBA

#30 Příspěvek od BacilBA »

martin303, mno, mne to netrvalo ani dva celé mesiace, kým som pochopil, že zo setovkou si moc nepolietam. Len veľmi málo letov som ukončil pre vybitú baterku. Dlhšie som opravoval, ako lietal. Pochopil som, že bude treba niečo spoľahlivejšie, tak ma zaujala DX5. Pokiaľ som sa rozkýval, definitívne rozhodnutie padlo na DX6i. Ako prvé som hneď rozhodil krídelká a nastavil difenciácie. Potom som z nich ešte urobil klapky spriahnuté s pritiahnutím výškovky. Dnes sm sa začal pohrávať s exponenciálmi. Stále lietam s pôvodným modelom zo setu, no po výmene rádia je rozdiel dosť výrazný. Od zmeny mi model pri bežnom poletovaní ani raz nepadol. Už ani pípač nepotrebujem, aby som model dohľadával 100-200m v poli, čo sa mi zo setovým rádiom stávalo bežne. Teda padnúť som odvtedy padol, ale z dôvodu mojej chyby pri strmhlavom lete, keď som sa pridlho rozhodoval, či potlačiť, alebo pritiahnuť. Nasledovalo doslava vyháňanie krtkov. No do pol hodinky bolo všetko v letuschopnom stave. :wink:
Naposledy upravil(a) BacilBA dne stř 01.07.2009 23:03, celkem upraveno 1 x.
CESSNA 480 od RCM-Pelikán / SPRINT ľahučký dvojplošník od RCM-Pelikán -v rekonštrukcii / Quick Thunder II 3-kanál mikrovrtulník / TORO 900-vo výstavbe / BLADE mSR_BNF / P51D Mustang Ultra-Micro & SPEKTRUM DX6i
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“