Pojeni konektoru na baterii - bezpecnost

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Zpráva
Autor
ro.bo

#16 Příspěvek od ro.bo »

Nakadah píše:arda> udelat si ocko z Cu dratu snad zvladnes ne? :D

Jinak k tomu nepajeni, vim o jednom tady z okoli ostravy, ktery konektory na baterku (goldy, mpjet) "pajel" klestemi :D asi to byl pokus o krimpovani nebo co. Nak

To je zaujimavý spôsob.
Ray69
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Ray69 »

taky trochu mimo mísu. Náš učitel na elektroniku říkával co to nás na krku? Řetízek jo? Počkej až do tebe praští blesk ti to upáli palici hajzle jeden. Jinak pájet v klidu a vše vždy chránit před zkratem.
PC cessna 480(krycí jméno traktor)HYPE FOX(rev 1.1)TX - Hitec Optic 6 SPORTRX - Hitec HFD-08RD
Thunder

#18 Příspěvek od Thunder »

ro.bo píše:
Nakadah píše:arda> udelat si ocko z Cu dratu snad zvladnes ne? :D

Jinak k tomu nepajeni, vim o jednom tady z okoli ostravy, ktery konektory na baterku (goldy, mpjet) "pajel" klestemi :D asi to byl pokus o krimpovani nebo co. Nak

To je zaujimavý spôsob.
No, ale pokud se to povedlo, tak musel mít docela sílu, jde to blbě...
PH

#19 Příspěvek od PH »

Už dlouho jsem se při čtení těchto příspěvků tak dobře nezasmál. :lol: :lol: pájet kleštěmi to je unikát :lol: :lol: :lol:
Alespoň trocha zábavy. Díky. :lol:
Když je termika, lítaj i vrata od stodoly. PH
Abu
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Abu »

Ray69 píše: co to nás na krku? Řetízek jo? Počkej až do tebe praští blesk

Ani nemusi bejt blesk, spoluzak (na elektrofakulte !!) se takhle vrtal v televizi, taky mel retizek a jak se nad tim sklanel... :twisted: .... prej ho to pekne proplesklo.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
PH

#21 Příspěvek od PH »

Taky se takto nechalo zkoušet anodové napětí na výkonových elektronkách ve starších typech TV přijímačů. Něco podobného taky znám.
Izolovaný šroubovák asi izolaci neměl. Kroutili se mi i palce u nohou.
Jo jo, elektřina je někdy pěkná bestie. :wink:
Když je termika, lítaj i vrata od stodoly. PH
Kovboj

Re: Pojeni konektoru na baterii - bezpecnost

#22 Příspěvek od Kovboj »

Kissman píše:Mam na stole Li-Pol baterku bez konektoru... otazka zni: baterie je pravdepodobne nabita, muzu pajet na vodice konektory? Nehrozi nejaky zkrat pres pajecku a tudiz ujma na zdravi jak moje, tak i baterie?

No ono být ta LiPol baterka skutečně vybitá, tak už nemá cenu na ně pájet konektory :wink:
Kovboj

#23 Příspěvek od Kovboj »

were píše:V pondeli je lepsi nepajet vubec :D Jak tak nad tim premyslim tak to svoje pajeni radsi odlozim na zitra...

V pondělí je nejlepší nedělat vůbec nic...
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od JirkaA »

Hehe, před časem jsem kolegu, montujícího nějakou elektroniku do náklaďáku upozornil, že když se motá okolo pořádně tlustých svorek na přívodu z akumulátoru, měl by si sundat hodinky s kovovým páskem. Vynadal mi do namyšlenejch inženýrů, poslal mě do háje a o půl minuty později letěl z kabiny náklaďáku s třema článkama pásku svařenýma k sobě a propálenou slušnou dírou v zápěstí. Netušil jsem jak rychle ho vlastní zkušenost přesvědčí, že ten blbej inža zbytečně nebuzeruje :lol:
OK2WY
Maximux
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Maximux »

Takže se i já přidám s historkou.
S kolegy jsme montovali přívody v rozvaděči 48V. Já s jedním v zadní straně podával a vázal kabely (průžez 120mm2) k roštu rozvaděče a třetí kolega tyto kabely připojoval z druhé strany. Dělalo se to za živa.
48V je vcelku bezpečné napětí, nicméně tam byly ohromné proudy.
Co čert nechtěl, po 2 hodinách z nás cákal pot všemi směry.
Ten, co byl naproti nám a připojoval zrovna mínus byl menší postavy a musel se "opřít" čelem o rozvaděč aby dosáhl. Tím si elegantně spojil obvod a my se smály jak trubky, protože rozvaděčem bylo vidět skrz na kolegu, jak na nás nechápavě čučí, utahuje golou šrouby a mezi rtama mu běhají modré jiskry výboje.
Ob den jiný kolega utahoval šrouby na přívodech mezi 2V/240Ah bateriemi a mazácky si nevzal izolovaný vercajk. Na frajera utahoval holým, očkoplochým klíčem. Lup... štrejchl si. Půl dne neviděl, ruka popálená málem na kost, a klíš se odpařil. Zůstalo přivařené očko na šroubu a asi ještě 1cm těla klíče.

Od té doby, když hrabu na jakoukoliv elektriku, nemám snubák, nemám řetízek. Manželka to po těchto historkách rychle pochopila, že pokud pracuji s elekrikou téměř stále, než ztratit snubák z kapsy, radši jej nenosím.
coro

#26 Příspěvek od coro »

Keď som naposledy letoval lipolku, chcel som, v záujme šetrnosti a jemného zaobchádzania, chytiť jej vývod do klieští aby sa teplo nemohlo šíriť smerom do tela článku.
No na prvom vývode OK, ale na druhý vývod ma nejak napadlo kliešte len posunúť, neotočil som si ten článok tým druhým vývodom k sebe. Samozrejme kliešte článok vyskratovali, a ako to zaiskrilo ešte som ho aj pustil z ruky, a ako spadol aj s kliešťami na zem tak sa pokrčil spodný roh...
Inak bolo to na jeseň, nakoniec som ho dal normálne do sady, a celú zimu som s tým lietal v hale, nejaví známky poškodenia oproti druhému článku čo je s ním v 2s sade. (A je to Zippy 450mAh)..
JMalik

#27 Příspěvek od JMalik »

Myslím si, že pokud o tom někdo neví skoro nic, nebo jenom málo, měl by to zkoušet tak přibližně na akupackách do halovek. Paradoxně je potom zase bezpečnější z tohodle pohledu např. 5000mAh kvalitní článek, než spojovat nějaké šity 2200mAh.
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“