4T 20ccm motor versus elektropohon s ekvivalentním výkonem
- aviatik666
- Kontaktovat uživatele:
aviatik666 píše:nenapsal jsi, že ty akumulátory potřebuje minimálně 3, aby stálo vůbec zato s tím vyrazit na letiště
Proč 3? Vždyt je nabiješ za pár minut.
Nemám jedinou elektriku, ale jsem realista a tuším že v el. je budoucnost. Stačí si všimnout jak jdou el. pohony a hlavně akumulátory dopředu. Je tam stále co vyvíjet, kdežto spalováky jsou už téměř na konci vývoje. Až budou elektro i dospělá letadla tak nám to možná tak nemaketové nepřijde
- aviatik666
- Kontaktovat uživatele:
Chlapci necháme toho, nebo se to zvrhne. Každému se líbí něco jiného, já jsem prostě ujetej na spalováky a nikdo mi to nerozmluví. Ať se kolega rozhodne jak sám uzná za vhodné, jen si myslí že ten spalovák by tomu éru slušel víc. Tak a už se nevyjadřuji. 
Naposledy upravil(a) aviatik666 dne pon 03.08.2009 19:44, celkem upraveno 1 x.
Re: 4T 20ccm motor versus elektropohon s ekvivalentním výkon
mat100 píše:3.nespolehlivost
Baron von Vszechnozniczil z Karambolů
aviatik666 píše:Takový hračky pro zbohatlíky asi ano, ale nějak si nedovedu představit třeba Airbus A320 s elektrickými motory, to je hodně vzdálená budoucnost.
Samozřejmě jsem měl na mysli spalovací motory, né jety. Airbus si taky neumím představit, ale ultralajta už ano. A třeba místo do nádrže budeme lít palivo do palivových článků.
Já se u tohoto modelu začínám přiklánět čím dál víc ke spalováku.
Je pravda, že počáteční i provozní náklady elektroverze vyjdou znatelně levněji (hlavně při použití čínských komponent), ale zase tomu zvuku motoru a pocitu z letu se elektro nevyrovná.
Navíc velkou nevýhodou elektra je taky zvýšená hmotnost celého éra.
Pokud bych chtěl použít A123, což bych v tomto případě spíše nedělal právě kvůli velké hmotnosti, musel bych použít 8S2P, který má již nějakých 1120g + pár gramů navíc. U LiPol by to bylo o něco míň, stačil by šestičlánek + jejich hmotnost je rovněž nižší, ale stejně by to bylo dost těžké.
Saito FA-125 mě velmi láká, váží pouze 620g (teď si nejsem jist, zda i s tlumičem nebo bez), ale jeho cena je dost vysoká, u nás vychází na zhruba 9500Kč. Z USA se nevyplatí ani objednávat, s poštovným, DPH a clem se to vyšplhá na podobnou cenu.
Předpokládám, že alternativa (ASP apod) vyjde sice o něco levněji, ale hmotností a hlavně rozměry se zase dostanu o dost výše.
Je pravda, že počáteční i provozní náklady elektroverze vyjdou znatelně levněji (hlavně při použití čínských komponent), ale zase tomu zvuku motoru a pocitu z letu se elektro nevyrovná.
Navíc velkou nevýhodou elektra je taky zvýšená hmotnost celého éra.
Pokud bych chtěl použít A123, což bych v tomto případě spíše nedělal právě kvůli velké hmotnosti, musel bych použít 8S2P, který má již nějakých 1120g + pár gramů navíc. U LiPol by to bylo o něco míň, stačil by šestičlánek + jejich hmotnost je rovněž nižší, ale stejně by to bylo dost těžké.
Saito FA-125 mě velmi láká, váží pouze 620g (teď si nejsem jist, zda i s tlumičem nebo bez), ale jeho cena je dost vysoká, u nás vychází na zhruba 9500Kč. Z USA se nevyplatí ani objednávat, s poštovným, DPH a clem se to vyšplhá na podobnou cenu.
Předpokládám, že alternativa (ASP apod) vyjde sice o něco levněji, ale hmotností a hlavně rozměry se zase dostanu o dost výše.
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Pokud jsi nikdy nelétal se spalovákem, tak si pořiď nějakého trenéra, ať se seznamíš s provozem.
Osobně bych do spalováku nešel. Elektro motor má lepší průběh tahu. Stažený brzdí, větší vrtule je poněkud účinější. Že má spalovák lepší zvuk je jen propaganda!!! Kdo slyšel živého Merlina (motor v Mustangu) tak ví, že toto nelze spalovákem napodobit.
Mohu uvést příklad. Začal jsem předloni chodit na jiné letiště a tam létali dva modeláři s RCA modely na spalovák. Po půl roce, kdy jsme se vzájemně hecovali si koupily elektro výbavu (oběžku, 10S lipolek 5Ah,...) Po měsíci už by se nevrátili ke spalováku ani za nic (jejich vlastní slova).
Osobně bych do spalováku nešel. Elektro motor má lepší průběh tahu. Stažený brzdí, větší vrtule je poněkud účinější. Že má spalovák lepší zvuk je jen propaganda!!! Kdo slyšel živého Merlina (motor v Mustangu) tak ví, že toto nelze spalovákem napodobit.
Mohu uvést příklad. Začal jsem předloni chodit na jiné letiště a tam létali dva modeláři s RCA modely na spalovák. Po půl roce, kdy jsme se vzájemně hecovali si koupily elektro výbavu (oběžku, 10S lipolek 5Ah,...) Po měsíci už by se nevrátili ke spalováku ani za nic (jejich vlastní slova).
LV píše:Pokial chceš AXi tak 4120/18 + 5S LiPol + 15x8 ako minimum, alebo na rýchlejšie lietanie AXi 4130/16 + 6S LiPol + 16x10
Lítám myšlenkama pořád mezi elektrou a spalovákem, teď jsem pro změnu nalomený elektrou
Do tak malého výkonu bych nechtěl jít, je to stíhačka, tak ať to pořádně lítá
Díval jsem se na AXI 5320/18 GOLD LINE, porovnával jsem ho s 5320/28 a 5320/34.
Ta 18ka má sice větší výkon a navíc jí stačí šestičlánek, ale ne druhou stranu má větší proudový odběr, což se asi znatelně projeví na zkrácení letového času. Máš tušení, jak dlouho bych mohl být s takovým motorem a dejme tomu 6S 5000mAh článkem ve vzduchu?
Nebude lepší jít spíš do podobného motoru a 8 nebo desetičlánku s nižším proudovým odběrem?
Pro AXI 5320 bych použil zřejmě 2 x ZIPPY Flightmax 5000mAh 5S1P 25C zapojené v sérii.
kubajs píše:Já se u tohoto modelu začínám přiklánět čím dál víc ke spalováku.
Je pravda, že počáteční i provozní náklady elektroverze vyjdou znatelně levněji (hlavně při použití čínských komponent).
A to se vyplatí!
Taky jsem si to myslel. Když jsem u modelu montoval čtvrtý motor byl jsem rád, že jsem dvě nouzová přistání přežil bez úhony a model byl celej. Já bych do většího modelu el. motor z Číny už nikdy nedal.
U mě elektrika mínus v tom že je u kvalitních komponentů pořád drahá. I když bych dokázal zruinovat rodinný rozpočet, vadilo mi že jsem nikdy nedokázal plně využít kapacitu Lipo, řekněme ve 3/4 "zvadnou a netahají", bylo to citelně poznat (Zippy R a Rhino). U větších baterií je problém v čem na letišti bez proudu nabíjet - nastartované auto nebo centrála.
Takže já mám po elektrice doma první spalovák. Cena stejná jak u elektromotoru, cena paliva oproti Lipolkám u mě nižší. Co zatím nevím, jak se budu tvářit na bordel z paliva (mám syntetiku).
http://ar1.rajce.idnes.cz/
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
kubajs píše:Pro AXI 5320 bych použil zřejmě 2 x ZIPPY Flightmax 5000mAh 5S1P 25C zapojené v sérii.
Já se omlouvám že tady do toho ještě krafu
P.S.: Jinak souhlas s "TomasC". Zvuk 4T jednobucha je vzdálen od zvuku dvanáctiválcového "véčka" jenom o trochu míň než elektro.