4T 20ccm motor versus elektropohon s ekvivalentním výkonem

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
JENDA01

#31 Příspěvek od JENDA01 »

AR1 píše:
kubajs píše:Já se u tohoto modelu začínám přiklánět čím dál víc ke spalováku.
Je pravda, že počáteční i provozní náklady elektroverze vyjdou znatelně levněji (hlavně při použití čínských komponent).

A to se vyplatí!

Taky jsem si to myslel. Když jsem u modelu montoval čtvrtý motor byl jsem rád, že jsem dvě nouzová přistání přežil bez úhony a model byl celej. Já bych do většího modelu el. motor z Číny už nikdy nedal.

U mě elektrika mínus v tom že je u kvalitních komponentů pořád drahá. I když bych dokázal zruinovat rodinný rozpočet, vadilo mi že jsem nikdy nedokázal plně využít kapacitu Lipo, řekněme ve 3/4 "zvadnou a netahají", bylo to citelně poznat (Zippy R a Rhino). U větších baterií je problém v čem na letišti bez proudu nabíjet - nastartované auto nebo centrála.

Takže já mám po elektrice doma první spalovák. Cena stejná jak u elektromotoru, cena paliva oproti Lipolkám u mě nižší. Co zatím nevím, jak se budu tvářit na bordel z paliva (mám syntetiku).

Ahoj ,
koukám že jsi přešel od -dráteníků- k -volejničkářům- úplně. :lol:
Už jsi si zaběhnul ten čtyřtakt. Jinak co se týká tohoto tématu tak se nechci -zaplejtat- do debaty. Jsem -OBOJETNÝ- :lol: . Ale je zajímavé
jak se argumentuje podle hesla-každý pes chválí svůj ocas-. :D

prosím nekamenovat :D

Jenda
AR1
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od AR1 »

JENDA01 píše:[ . Ale je zajímavé
jak se argumentuje podle hesla-každý pes chválí svůj ocas-. :D

prosím nekamenovat :D

Jenda

Jendo naopak. Do teď jsem lítal jen elektriku (spalovák jsem měl před lety ) a proto ji teď moc nemusím. Více máš SZ
http://ar1.rajce.idnes.cz/
kubajs

Re: 4T 20ccm motor versus elektropohon s ekvivalentním výkon

#33 Příspěvek od kubajs »

Doktor píše:
kubajs píše:Pro AXI 5320 bych použil zřejmě 2 x ZIPPY Flightmax 5000mAh 5S1P 25C zapojené v sérii.

Já se omlouvám že tady do toho ještě krafu :) , ale pohon stávající se z 63mm oběžky napájenej aku Li-Pol 10S je hoden klidně 3D akrobata 2x2m s hmotností cca 5kg. Ten Mustang musí lítat v pohodě na 6S Li-Pol či 8S1P LiFe! Vždyť to má rozpětí "jen" 170cm a doporučenou hmotnost 3,9kg.

P.S.: Jinak souhlas s "TomasC". Zvuk 4T jednobucha je vzdálen od zvuku dvanáctiválcového "véčka" jenom o trochu míň než elektro. :twisted:

To je asi pravda, stačit by to mělo, na druhou stranu s 10S by to měl být výkonový ekvivalent toho 20,5ccm spalováku, který jsem plánoval. Budu muset hlavně zvážit samotné éro, abych zjistil, zda moc nepřepaluju maximální doporučenou hmotnost. Přece jenom ten aku by vážil 1,2kg a motor půl kila.
kubajs

Re: 4T 20ccm motor versus elektropohon s ekvivalentním výkon

#34 Příspěvek od kubajs »

Doktor: Máš pravdu, že kombinace 6S Lipol s AXI 5320/18 GOLD LINE by měl být dobrá volba. Ovšem otázkou je, zda to LiPolky typu Zippy utáhnou, bylo tu pár stížností na jejich výkonnost.
Dal bych tam asi: APC-E 18x10, max. proud vychází na 69A:
Lipol | Properler | RPM | Voltage [V] | Current [A] | Power [W] | Eff(%)
6s | APC-E 18x10 6350 | 21,6 | 69 | 1490 | 80
Při provozu na plný plyn (což samozřejmě nehrozí ;)) mi vychází 4,34 minuty letu na 5Ah.
Pokud bych použil motor AXI 5320/34 GOLD LINE s 10S, vychází mi 8,82 minut, což je minimálně 2x vyšší letový čas.
Je to na zvážení, samozřejmě je to v obou případech přemotorované, na plný plyn člověk stejně lítá sem tam nebo v případě nějaké krizové situace.
Rád si nechám poradit od zkušenějších.
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od Doktor »

Jak to vidim já.

Oběžka AXI 53xx je zcela zbytečná (těžká). V pohodě Ti bude stačit 4130/16 jak radil "LV". Taky dobrej a hlavně levnější by byl třeba Dualsky XM5060CA-9. To sou motory váhy cca 400g. Jako aku 6S Li-Pol cca 4Ah nebo 8S1P 2,3Ah LiFe. Dle toho co máš raději. Oba typy aku budou vážit cca 650g. Celej pohom bude vážit cca 1050g. To je zhruba stejná hmotnost jako to Saito 20ccm s ze 2/3 natankovanou nádrží. Výkonem to bude stačit na pohodové maketové (až na ten zvuk) poletování. Regl by stačil 60A. Letová doba s Li-Polama by mohla být tak deset minut. S LiFe přiměřeně kratší.
Pokud by si měl ale pochybnost o výkonu, tak stačí zaměnit AXI 4130/16 za 4130/20 nebo XM5060-9 za 10 a použít aku 8S Li-Pol či 10S LiFe. Hmotnostní nárůst jen cca 200g. Výkonový nárůst cca 275W.To už by byl pohon bez kompromisů. Aku by byly zatěžovány špičkově max. 15C. To by mohli snášet i dlouhodobě.

V žádném případě Tě ale nechci nutit do elektra! Prober to ze všech stran. U takového pohonu už neni nejjednodušší nabíjení.

Pokud máš chuť na spalovák, tak di klidně do něj. 4T motor ve spojení se syntetikou už nebude takovej vopruz. Tohle rozhodování Ti nezávidím. Já mam v tomhle "zatim" jasno. :wink:
kubajs

#36 Příspěvek od kubajs »

Doktor píše:Pokud máš chuť na spalovák, tak di klidně do něj. 4T motor ve spojení se syntetikou už nebude takovej vopruz. Tohle rozhodování Ti nezávidím. Já mam v tomhle "zatim" jasno. :wink:

Díky za podrobný rozbor ;). No tohle rozhodování je pro mě opravdu velmi těžké. Velmi tomu nahrává fakt, že se spalovákem jsem neměl dosud žádnou zkušenost, takže si neumím přesně představit všechny problémy apod. Na druhou stranu si myslím, že to taky nebude žádná věda. Nechci v žádném případě podceňovat nebezpečí, takový motor už umí nadělat pěknou paseku, ale u ekvivalentního elektromotoru to bude dost podobné. U spalováku o něco horší snad jen v tom, že je potřeba motor občas ladit, pokud se nemýlím. Ale Saito by v tomhle ohledu mělo být relativně bezproblémové, co jsem zatím slyšel z reakcí na zahraničních fórech.
kubajs

#37 Příspěvek od kubajs »

Napadají vás ještě nějaké další nevýhody spalováku oproti elektře, které jsme zde zatím nezmínili?
aviatik666
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od aviatik666 »

Člověče dej tam elektriku ať má dušička pokoj, jsi prostě elektrikář. Tvůj poslední příspěvek mluví za vše, hledáš nevýhody ? Zkus hledat výhody 8)
JENDA01

#39 Příspěvek od JENDA01 »

aviatik666 píše:Člověče dej tam elektriku ať má dušička pokoj, jsi prostě elektrikář. Tvůj poslední příspěvek mluví za vše, hledáš nevýhody ? Zkus hledat výhody 8)

Ahoj ,
před chvílí jsem to psal :lol:- každej pes chválí svůj ocas a hledá pro to svoje argumenty.- Mě by se líbilo kdyby v tom Mustangu bublal ten motor
SAITO :D

http://www.youtube.com/watch?v=8yl0CkHag7I

Jediná nevýhoda je že to mnozí dráteníci :D ani nevyzkoušely a paušálně to odmítají.
aviatik666
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od aviatik666 »

To je prostě paráda, má to dobrej zvuk a ne jako nějakej ukňučenej stříďák. Hold je to tam. 8) :lol:
kubajs

#41 Příspěvek od kubajs »

aviatik666 píše:Člověče dej tam elektriku ať má dušička pokoj, jsi prostě elektrikář. Tvůj poslední příspěvek mluví za vše, hledáš nevýhody ? Zkus hledat výhody 8)

Výhody znám, ty hledat nemusím. Řekl bych to takto: ať zvolím jak zvolím, obě řešení jsou velmi dobrá, navíc je mi teď naprosto jasné, že nelze říct, co je lepší, zda spalovák, či elektra ;). U elektry je o něco jednodušší údržba apod, nemusí se nic čistit od oleje (i když to taky není žádná katastrofa), naproti tomu tam chybí ten zvuk, který se aspoň minimálně snaží napodobit zvuk letadla, životnost spalováku bude asi taky nižší než elektry, ale i to se dá skousnout. Favorit není stále jasný, ale ať zvolím jak zvolím, myslím, že zvolím dobře. :).
aviatik666
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od aviatik666 »

Mrkni na tohle, přece by jsi nechtěl tak krásný éro zmrvit nějakou náhražkou. 8)
http://www.youtube.com/watch?v=A1NX0z4_E2Q&NR=1

a že to občas chcípne? vždyť to k tomu patří. ta životnost spalováku je diskutabilní. a mě by na elektru nejvíc vadilo to nabíjení a doba letu. to je prostě nesrovnatelné.
Naposledy upravil(a) aviatik666 dne stř 05.08.2009 0:26, celkem upraveno 1 x.
kubajs

#43 Příspěvek od kubajs »

aviatik666 píše:Mrkni na tohle, přece by jsi nechtěl tak krásný éro zmrvit nějakou náhražkou. 8)
http://www.youtube.com/watch?v=A1NX0z4_E2Q&NR=1

a že to občas chcípne? vždyť to k tomu patří.

No, vidím to tak, že s elektrama mám zkušenosti a měl bych zkusit taky něco jiného, takže asi půjdu do Saita FA-125. Ač elektrika není k zahození, pocitově je let se spalovákem na mnohem realističtější úrovni.
A že to občas chcípne? U elektry zas občas vyhoří regulátor, a to je taky docela sranda ;).
BARTOSS.cz

#44 Příspěvek od BARTOSS.cz »

Ahoj... Do stihacky musis dat poradny motor nejlepe 4t pak to ma krasny zvuk. Mam na prodej saito 150 (25ccm)
kubajs

#45 Příspěvek od kubajs »

BARTOSS.cz píše:Ahoj... Do stihacky musis dat poradny motor nejlepe 4t pak to ma krasny zvuk. Mam na prodej saito 150 (25ccm)

Ahoj, to už by bylo moc, i ta 20ccm je na něj dost silná.
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“