4T 20ccm motor versus elektropohon s ekvivalentním výkonem
- RadimHnilica
- Kontaktovat uživatele:
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Pokud chceš často létat, tak elektro. Je to mnohem operativnější.
Pokud jen občas, tak doporučuji spalovák. Ten může ležet ve skříni a jestli jsi ho předtím nakonzervoval, tak vydrží ležet věčně.
Spalovák obvykle létá déle. Dáš větší nádrž a to už není takový přírůstek hmotnosti.
Na soutěži jsme porovnávali pohony (jen tak od oka). Elektro na 10S lipolek je zřetelně silnější (odlet z visu) než OSmax 160.
Ke spalováku musíš přihodit ještě přijímačové akumulátory, servo plynu a počítat s nižší životností modelu. Elektro nemastí a také se tolik "neklepe".
Je takový můj pohled na porovnání pohonů elektro a spalovák.
Pokud jen občas, tak doporučuji spalovák. Ten může ležet ve skříni a jestli jsi ho předtím nakonzervoval, tak vydrží ležet věčně.
Spalovák obvykle létá déle. Dáš větší nádrž a to už není takový přírůstek hmotnosti.
Na soutěži jsme porovnávali pohony (jen tak od oka). Elektro na 10S lipolek je zřetelně silnější (odlet z visu) než OSmax 160.
Ke spalováku musíš přihodit ještě přijímačové akumulátory, servo plynu a počítat s nižší životností modelu. Elektro nemastí a také se tolik "neklepe".
Je takový můj pohled na porovnání pohonů elektro a spalovák.
Ahoj chlape, mam presne tenhle model co ty,a mam v nem motor Saito FA115 - bohate staci. Letadlo je s nim pekelne rychle, reknu ti mel jsem z toho taky obavy je to muj prvni spalovak a hned takova kubatura, pred tim jsem mel jen EPP hornoplosnika na elektro. Nikoho znameho kdo by mi poradil, vse jsem cerpal z netu a z tohodle fora. Reknu ti ale nelituju toho, samo neni to takova pohoda jako ze prijedes na letiste a hned litas, musis vytahnout vercajk nacepovat atd.. Ale ten pocit pri tom litani, pri pridani "dym" z vyfuku, ten zvuk toho 4T no proste to se neda popsat
Udiv vsech okolnich modelaru... Zalitaval jsem jsi ho sam a po prvnim letu jsem byl vytrepany tak ze jsem poradne nemohl udrzet ani ovladac ale vse dobre dopadlo, proste adrenalin
Mam ho vedle v pokoji a zadny zapach necitim - vzdy vycerpavam palivo. Mam to i natocene, jsem jsi rikal co kdybch to nekde rozstrelil, at mam pamatku - to vis nebyl jsem jsi zrovna 100% jisty, bylo to preci neco uplne jineho, tak to mozna jak bude cas dam nekdy na net. Tohle jsou jen me dojmy z meho prvniho spalovaku, obe moznosti maji neco do sebe.
Mej se...
Mej se...
Prosím tě a čemu si všichni ti modeláři diví??
Já jsem si taky pořídil spalovák který nyní reálně provozuju, mám tedy 4T 10ccm a že bych si z toho zvuku sedal na zadek tak to ani omylem.
Pravda, nijak to doma nesmrdí. Co mi už vadí je určitá mastnota která i po vyčištení na folii zůstává a potom i to, že se bordel dostává třeba do osiček kol, kolem šroubů a pomalu se model začíná zasviňovat.)
Spalovák má pro mě tu výhodu, že vemu kandík paliva a nemusím na letišti řešit z čeho dobíjet. Jenže - v reálu nejsem na letišti celý den sám a i když bych byl, stejně non-stop lítat nejde. Takže málokdy udělám víc jak 5 letů a při cenách Lipo z HC stačí 4 packy a 1-2 dobití z auta.
Komfort používání elektromotoru je pro mě nesrovnatelně lepší. Ale vzhledem k tomu, že el. motorům z HC nevěřím, tak i zase dražší (myslím že udělám za sezónu tak do 150 letů).
Já jsem si taky pořídil spalovák který nyní reálně provozuju, mám tedy 4T 10ccm a že bych si z toho zvuku sedal na zadek tak to ani omylem.
Pravda, nijak to doma nesmrdí. Co mi už vadí je určitá mastnota která i po vyčištení na folii zůstává a potom i to, že se bordel dostává třeba do osiček kol, kolem šroubů a pomalu se model začíná zasviňovat.)
Spalovák má pro mě tu výhodu, že vemu kandík paliva a nemusím na letišti řešit z čeho dobíjet. Jenže - v reálu nejsem na letišti celý den sám a i když bych byl, stejně non-stop lítat nejde. Takže málokdy udělám víc jak 5 letů a při cenách Lipo z HC stačí 4 packy a 1-2 dobití z auta.
Komfort používání elektromotoru je pro mě nesrovnatelně lepší. Ale vzhledem k tomu, že el. motorům z HC nevěřím, tak i zase dražší (myslím že udělám za sezónu tak do 150 letů).
http://ar1.rajce.idnes.cz/
Pawllik píše:Ahoj chlape, mam presne tenhle model co ty,a mam v nem motor Saito FA115 - bohate staci. Letadlo je s nim pekelne rychle, reknu ti mel jsem z toho taky obavy je to muj prvni spalovak a hned takova kubatura, pred tim jsem mel jen EPP hornoplosnika na elektro. Nikoho znameho kdo by mi poradil, vse jsem cerpal z netu a z tohodle fora. Reknu ti ale nelituju toho, samo neni to takova pohoda jako ze prijedes na letiste a hned litas, musis vytahnout vercajk nacepovat atd.. Ale ten pocit pri tom litani, pri pridani "dym" z vyfuku, ten zvuk toho 4T no proste to se neda popsatUdiv vsech okolnich modelaru... Zalitaval jsem jsi ho sam a po prvnim letu jsem byl vytrepany tak ze jsem poradne nemohl udrzet ani ovladac ale vse dobre dopadlo, proste adrenalin
Mam ho vedle v pokoji a zadny zapach necitim - vzdy vycerpavam palivo. Mam to i natocene, jsem jsi rikal co kdybch to nekde rozstrelil, at mam pamatku - to vis nebyl jsem jsi zrovna 100% jisty, bylo to preci neco uplne jineho, tak to mozna jak bude cas dam nekdy na net. Tohle jsou jen me dojmy z meho prvniho spalovaku, obe moznosti maji neco do sebe.
Mej se...
Koukám, že máme velmi podobný pohled na věc. Saito to vyhraje
Shlédl jsem pár videí Mustangů se 4T Saito motory a mám z toho velmi dobrý pocit. Nezavrhuju elektriku, sám ji lítám, vím dobře, jaké jsou její výhody. Ale v mém případě by to byla jenom nedokonalá náhražka, protože polomaketa takové nádherné stíhačky si zaslouží mít mnohem lepší zvukový (i vizuální=kouř) projev. Dát tam elektriku, vím předem, že bych nebyl spokojený a pořád by mi něco chybělo. Myšlenka na Saito by mi stále hlodala v hlavě
Uploadni to video a předveď tu krásu
Jak se tam ta FA 115 vešla? Nebyly problémy? Musel jsi to nějak víc upravovat? Nedal jsi do éra větší nádrž, než je ta dodaná? Jak dlouho lítáš na jedno natankování a kolik paliva Ti zbyde v nádrži po přistání?
Díky za příspěvek, pomohl mi v tom ještě více se přiklonit na stranu spalováku.
- BARTOSS.cz
Moje rec, k tomu letadlu to proste patri
Co se tyce toho motoru a kapotaze musel jsem vyriznout dole otvor v krytu motoru, ty stribrne krytky vycnivaji asi 0,5cm, nevypada to ale spatne a celkovy dojem to nekazi. Horsi je to uz z vyfukem, musel jsem jej umistit originalne, cili bokem krytu. Puvodne jsem mel v planu jej dat do toho zkoseneho vyrezu na zacatku trupu aby byl schovany, bohuzel se mi to nepodarilo nejak zdarne vyresit, je tam strasne malo mista na jakekoliv 90° kolinko - mezi otvorem pro vyfuk a krytem motoru, tak jsem to vzdal a umistil jej klasicky. Mensi motor, aby se vesel bez vyrezu v tehle kubature asi nesezenes. Co se tyce nadrze tu jsem ponechal puvodní je to tusim 450 nebo 420ml ted jsi nejsem jist protoze nejsem doma a nemuzu to overit. Litam nejakych 15min, plyn v prumeru tak na 75% a po pristani mam asi jeste 1/4 paliva presne jsem to nemeril.
To video se pokusim co nejdriv...
Co se tyce toho motoru a kapotaze musel jsem vyriznout dole otvor v krytu motoru, ty stribrne krytky vycnivaji asi 0,5cm, nevypada to ale spatne a celkovy dojem to nekazi. Horsi je to uz z vyfukem, musel jsem jej umistit originalne, cili bokem krytu. Puvodne jsem mel v planu jej dat do toho zkoseneho vyrezu na zacatku trupu aby byl schovany, bohuzel se mi to nepodarilo nejak zdarne vyresit, je tam strasne malo mista na jakekoliv 90° kolinko - mezi otvorem pro vyfuk a krytem motoru, tak jsem to vzdal a umistil jej klasicky. Mensi motor, aby se vesel bez vyrezu v tehle kubature asi nesezenes. Co se tyce nadrze tu jsem ponechal puvodní je to tusim 450 nebo 420ml ted jsi nejsem jist protoze nejsem doma a nemuzu to overit. Litam nejakych 15min, plyn v prumeru tak na 75% a po pristani mam asi jeste 1/4 paliva presne jsem to nemeril.
To video se pokusim co nejdriv...