Messerschmitt Bf-109F od ALFA MODEL - rychlorecenze

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od TomasC »

Objevil jsem papír s poznámkami z průběhu krátké stavby.

Hmotnost z krabice: Trup-102g, Křídlo-76g, Kužel-11g, Motor+Příruba-63g, Elektronika-40g, Vrtule-10g.

Namontoval jsem vrtuli APC 9x6 SF a instaloval sondu MUI 75. maximální proud je 19A. Pocitově velmi přijatelné zlepšení proti APC E 8x6. Uvidíme zítra.

Musím říci, že stížnosti na stálé lepení a opotřebení moc nechápu. Můj Friedrich je dostatečně pancéřován plastem, na místech kde by mohlo dojít ke kontaktu se zemí. Celý spodek trupu před křídlem do výšky cca 20mm a kompletně centroplán křídla, kde je i velmi vhodný výstupek na který model přistává. Když jsem to studoval tak výstupek byl poněkud patinován, což jsem vyřešil přeleštěním prstem.

Uvidíme při 50 přistání, ale prvních 5 bylo v pohodě.
venry

#17 Příspěvek od venry »

Je fakt že modely od Alfy jsou promyšleně pancéřovány na kritických mistech plastem .Nalítal jsem s nima dost přistání a až na Zero,které má vespod chladič ,který občas zadrhnul v trávě jsem nezaznamenal nějaké větší šrámy.Všechny éra se daj v pohodě přivést na minimálce na zem.A to i v osazení tříčlánkem které jsem lítal.Jediné nebezpečí jsem viděl v čerstvě posečené vyšší trávě,kde byly stvoly dost tvrdé.
JMalik

#18 Příspěvek od JMalik »

venry píše:
kofejn píše:Tak tady bude zakopanej pes :) .

Lítal jsem Zero a 190 od Alfy prvně na dvoučlánek 2150 a později na tříčlánek 2100 - potom to mělo projev stíhačky :wink:

3s a hlavně poloviční hmotnost ( kapacitu)
venry

#19 Příspěvek od venry »

JMalik píše:
venry píše:
kofejn píše:Tak tady bude zakopanej pes :) .

Lítal jsem Zero a 190 od Alfy prvně na dvoučlánek 2150 a později na tříčlánek 2100 - potom to mělo projev stíhačky :wink:

3s a hlavně poloviční hmotnost ( kapacitu)

To nevím byl v tom LiPol Dualsky 2150 a Yuntong 2100
corsair
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od corsair »

TomasC píše:
Musím říci, že stížnosti na stálé lepení a opotřebení moc nechápu. Můj Friedrich je dostatečně pancéřován plastem, na místech kde by mohlo dojít ke kontaktu se zemí. Celý spodek trupu před křídlem do výšky cca 20mm a kompletně centroplán křídla, kde je i velmi vhodný výstupek na který model přistává. Když jsem to studoval tak výstupek byl poněkud patinován, což jsem vyřešil přeleštěním prstem.

Uvidíme při 50 přistání, ale prvních 5 bylo v pohodě.

NO tak asi pokrok, já neměl na svým fsk žádné panceřování, pouze samotný eps. Ja tráva nebyla mokrá hned škrábla ze spoda, pokud budu na modelhobby pořádně jim to tam okoukám.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od TomasC »

Ze včerejška tu mám pár nových fotek. Na lepší asi moje mýdlová krabička nestačí.

Vrtuli jsem vyměnil za APC 9x6 SF. Příkon vzrostl a je teď cca kolem 20A. Tah na zemi je velmi příjemný. Ve vzduchu si s tím nejsem až tak jist. Model se mi nějak hůře řídí. Odezva na plný plyn je s náklonem vlevo. V V plné rychlosti model mírně stoupá. Na 1/3 plynu krásně letí horizont. Starty a přistání v pohodě. MOžná se vrátím k APC E 8x6 nebo zkusím APC E 9x6.
Svezl jsem i MUI75 senzor. Model drží horizont za 2,8A!! Tedy lze říci, že výdrž modelu je teoreticky z 1000mAh je cca 20minut!!!
Ale kdo by létal ploužením.

Za dělání fotek (dle exif informací) přes 9minut jsem vylétal 650mAh a to jsem si užíval rychlá kolmá stoupání a na fotograficky vhodnou pozici jsem se přemísťoval pod plynem.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
fibabob

#22 Příspěvek od fibabob »

MĚL jsem od alfy mustanga. Celé éro po havárii(speed 280 před asi 4 roky-bez šance udržet ve vzduchu) olaminované třicítkou tkaninou a L285. Nová stříkaná povrchovka, nýty atd...(táta je hračička:-))Celková hmotnost se 70g oběžkou himodel a 3xli-ion 1300 bida byla něco přes 600g :-) Vrtule 10x7 zkrácená na 8 palců. Odběr kolem 17A max. Dost brutální projev :-D Ale jako po kolejích, paráda. Jen přistání byly ostřejší, ale laminát vše podrží, žádné šrámy, otlaky nic. Bohužel nedávno jsem ho totálně roztřelil :( měl asi 20 startů... Nemám bohužel ani pořádnou fotku..Nicméně s lehčím vybavením je to cesta k parádnímu a trvanlivému éru. Fiba
Naposledy upravil(a) fibabob dne čtv 10.09.2009 15:03, celkem upraveno 1 x.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od TomasC »

Tak to nevidím jako dobrý nápad. Dle mě je nízká hmotnost klíčová pro příjemný letový projev.

Letadlo se musí dimenzovat na start, let a přiměřené přistání. Neexistuje výztuha, co by zvládla havárii. :wink:
corsair
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od corsair »

fibabob píše: laminát vše podrží, žádné šrámy, otlaky

Přesně, buď tam kde lítám je tvrdá extratráva, nebo nevím, otlaky a škrábance to je co mě od těch modelů odrazuje.
fibabob

#25 Příspěvek od fibabob »

TomasC píše:Tak to nevidím jako dobrý nápad. Dle mě je nízká hmotnost klíčová pro příjemný letový projev.

Letadlo se musí dimenzovat na start, let a přiměřené přistání. Neexistuje výztuha, co by zvládla havárii. :wink:

Nevím muselo by to mít podvozek a lítat na asfaltu. Jinak lítalo to pěkně, trošku rychleji to ano, ale je to přeci stíhačka a ne visolet. Kdybych měl někdy alfu znova, udělal bych s tím to samé. Stýská se mi po něm lítal super :-)
venry

#26 Příspěvek od venry »

TomasC píše:Ze včerejška tu mám pár nových fotek. Na lepší asi moje mýdlová krabička nestačí.

Vrtuli jsem vyměnil za APC 9x6 SF. Příkon vzrostl a je teď cca kolem 20A. Tah na zemi je velmi příjemný. Ve vzduchu si s tím nejsem až tak jist. Model se mi nějak hůře řídí. Odezva na plný plyn je s náklonem vlevo. V

Už se ti projevuje reakční moment vrtule,já je lítal na APC 9x6E , motor AC28/7-35D Mk2 . U dvoučlánku to bylo v pohodě,jak jsem přešel na tříčlánek , měl jsem ty samý reakce.Pomohlo mě mírně zvednout křidýlka cca 1-2mm , pak chodily jak po kolejích
JMalik

#27 Příspěvek od JMalik »

Krásný článek, moc hezké letadlo.
Měl jsem od FSK Mitchela, Ciervu možná ještě něco, teď nebudu vzpomínat. Nádherné stroje. Jen kdyby v tom povrchu nebylo všechno tak vidět. Po čase to vypadá, jako by ty letadla měli za sebou válku. Ta Cierva se mi tak líbila, že jsem to obtiskul do formy (teda ne já, ale velmi šikovný kamarád) a mám jeden trup ve skle a jeden v uhlíku. Těším se, že v zimě z toho udělám "skoromaketu".
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od TomasC »

Tak informace ze včerejšího létání a dalšího ladění.

Posunul jsem aku o 2cm dozadu. Letové vlastnosti se vylešily. Musel jsem trošku přetrimovat VOP a HLAVNĚ zmenšit výchylku na VOP. Jinak dělal model na vrcholu přemetu pod plynem 1/2 výkrut. Zmenšoval jsem výchylku až začaly být přemety v pohodě. Velikost přemetu se nijak nezmenšila.
S Fridrichem se teď létá o dost lépe na zádech. Stoupání modelu po přidání plynu je také výrazně menší. Na přistání stačí ubrat a začít dost daleko.

Zvětšil jsem mix SOP do Křidélek. Při spodním startu startuji již s malou výchylkou křidélek a start je již naprosto v pohodě a rovně.
pp
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od pp »

TomasC píše:Zvětšil jsem mix SOP do Křidélek. Při spodním startu startuji již s malou výchylkou křidélek a start je již naprosto v pohodě a rovně.

Pls nemohl bys prosím k tomu něco napsat? Proč mix SOP do křidélek? (opačně bych to pochopil) Děkuji
venry

#30 Příspěvek od venry »

pp píše:
TomasC píše:Zvětšil jsem mix SOP do Křidélek. Při spodním startu startuji již s malou výchylkou křidélek a start je již naprosto v pohodě a rovně.

Pls nemohl bys prosím k tomu něco napsat? Proč mix SOP do křidélek? (opačně bych to pochopil) Děkuji

Asi se překlep,ovládánou směrovku nemá dle obrz.přílohy modely ji standartně nemaj prvp. se jedná o mix plyn - křidélka , to jsem zkoušel taky pak bylo pohodlnější to zvednutí křidélek
Odpovědět

Zpět na „Dílna“