Messerschmitt Bf-109F od ALFA MODEL - rychlorecenze

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Messerschmitt Bf-109F od ALFA MODEL - rychlorecenze

#1 Příspěvek od TomasC »

Na JeTi model Meetingu jsem si vylosoval krásnou cenu Messerschmitt Bf-109F od ALFA MODEL. Skvělá cena!!!
Berte tento příspěvek jako poděkování za sponzoring.
http://www.alfamodel.cz/
Obrázek

http://www.alfamodel.cz/php/index.php4?_RQhow=listdetail&_RQwhat=product&_RQid=0219
Obrázek
Naposledy upravil(a) TomasC dne úte 08.09.2009 16:28, celkem upraveno 1 x.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Krabice

#2 Příspěvek od TomasC »

Model je ve velké krabici zcela připevněn. Křídlo pomocí papírových západek. Trup přišroubován. To dává záruku i při přepravě modelu po osazení. Vše potřebné, kromě nářadí je přiloženo. Díky obtiskům je možno postavit několik modelů různých slavných pilotů Luftwaffe z období kolem roku 1941.

Na fotkách se pokusím zobrazit vždy nářadí co jsem použil při stavbě pro větší názornost.

Zahájil jsem studiem návodu, jak mi poradil Tonda Alfery při předání ceny. Mohu doporučit. Návod začíná popisem typu Messerschmitt Bf-109F,…..

Rozhodl jsem se, že verzi vyberu až po záletu a pak budu lepit obtisky.

Obrázek
Naposledy upravil(a) TomasC dne úte 08.09.2009 16:30, celkem upraveno 1 x.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Montáž příruby motoru

#3 Příspěvek od TomasC »

Rozhodl jsem se pro typ MPJET AC 28/7-30 D Mk2 , pro který bylo připravena již vlepená přepážka (v krabici jsou i další přepážky pro jiné motory). Dokonalé je „označení zápíchnutím“ pro různé ychycení motorů. Díky tomu není třeba váhat s umístěním šroubků. Šroubky uchycení příruby jsem zašrouboval, vyšrouboval, do otvoru kápnul řidké CA lepidlo a nechal vsáknout. Pro urychlení práce jsem zastříknul aktivátorem. A našrouboval přírubu.
Cca 5min

Obrázek
Naposledy upravil(a) TomasC dne úte 08.09.2009 16:21, celkem upraveno 1 x.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Montáž motoru

#4 Příspěvek od TomasC »

Protáhl jsem vodiče regulátoru Jeti Spin 22, připájel je k motoru a motor přichytáhl imbusovým šroubovákem do příruby. Naprogramování regulátoru zahrnovalo i otočení směru běhu motoru :oops: . Montáž kuželu tak typického pro verze F byla v pohodě. Vrtule (APC E 8x6 pro zálet), spodek kuželu, podložka ze stavebnice a matice jenž byla součástí unašeče vrtule MPJ 8031 pro hřídel 3mm, se šroubem M5 (dlouhý). Zakončeno zaklapnutím přední části kuželu a test na vibrace. Bez Závad.
Cca 10min

Obrázek
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Servo křidélek

#5 Příspěvek od TomasC »

Vybral jsem ze šuplíku servo Robbe 9g se silou 1,8kg/cm. Podle návodu jsem na páku serva umístil 8mm od osy otáčení „blimb“ ze stavebnice a do něj nasunul táhla od křidélek. Pomocí programu „servo cykl“ na JeTi Boxu jsem pro servo našel polohu, která se zdála nejlepší. Servo jsem vyjmul, máznul purexem a zavibroval pomocí ProgBoxu. Odpojil napájení a nechal vytuhnout.
Po vytvrdnutí kontola ukázala, že je vše OK a tak jsem dotáhnul šroubek blimpu.
Celkem práce cca 10minut, 60minut lepidlo.

Obrázek
Obrázek[/list]
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Servo VOP

#6 Příspěvek od TomasC »

Servo Waipoint W60 jsem přišroboval do připraveného otvoru. Do paky vložil blimp a zasunul obě táhla od VOP (každá páka má svoje). Bovdeny jsem omotal vrstvou papírové lepenky a přilepil na přepážku.
Cca 5min.

Obrázek
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Komletace a vyvážení

#7 Příspěvek od TomasC »

Model jsem složil dohromady a s vloženým akumulátorem nahrubo vyvážil. Ukázalo se, že těžiště je spíše v předu a tak jsem přijímač JeTi Duplex R4 přichytil kouskem samolepícího suchého zipu ze stavebnice až za přepážku. Nasledovalo nalepení suchého zipu na „podlahu“ v trupu a jenmé dovážení posunem aku. Vyšly přesně do těžiště. Celková hmotnost natankovavého stroje vyšla na 411g.
Programování do vysílače na nastvení doporučených výchylek a expo zabralo chvilku.
Zde jsem ocenil již vytvořenou diferenciaci na křidélkách.
Zakončil jsem to pohledem proti světlu, neboť „NĚMEC JE VŽDY VE SLUNCI“.
Model jsem zavisel. Udrží se.
Cca 10min.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Naposledy upravil(a) TomasC dne úte 08.09.2009 16:29, celkem upraveno 2 x.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Zálet

#8 Příspěvek od TomasC »

Zde omluvte kvalitu fotek. Nějak jsem se zabral do trénování nové sestavy F3A (speciálně obratu č.1 písmena M: 3/4bodového výkrutu nahoru, souvrat, 1/4výkrutu dolů, tlačený 1/2přemet s integrovaným 1/2výkrutem, 1/4 výkrutu nahoru, souvrat, 3/4výkrutu dolů, výlet normálně. K=5 :cry: ) a už bylo málo světla. Dodám další.

Po mírném rozmýšlení jsem odstartoval z hodu spodem za trup před kabinou. Plyn cca na polovině.

Ihned po startu model začal klonit na levou stranu. Přehmátnul jsem, přidal a snadno vyrovnal. Po úvodních obavách bezproblémové a snadné.

Pak už jen mírné dotrimování křidélek a VOP pro rovný let, ale žádné drama. Následovalo UŽÍVÁNÍ si letu. Skvělý, hodný, rychlý, vydojitelný,.. Prostě paráda. Sice to není F3Ačko, na to se musí na zádech moc tlačit, ale velmi příjemný letový projev, jenž umožňuje srovnat model, potřást si rukou s nově příhozího modeláře a zase se vrátit k létání.
Nevím, jak přesně napsat něco o pocitech z řízení. Model se prostě pilotuje příjemně, létá přesně tam kam chci, nikam neuhybá a pohodlně přistává. Snad jen pozor na rozpočet. Model docela klouže, když vytrácí rychlost a na to je třeba pamatovat.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Naposledy upravil(a) TomasC dne úte 08.09.2009 16:24, celkem upraveno 1 x.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Zhodnocení

#9 Příspěvek od TomasC »

Pokud bych měl přidělit známky jako ve škole.

Obsah stavebnice: 1- (nenabarvený pilot)
Připravenost stavebnice: 1 (model bych teď připravil k letu za 30minut)
Letové vlastnosti: 1 (nedovedu si představit zlepšení)
corsair
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od corsair »

Nádhera, jen ten matroš, měl jsem model fks i alfa a co přistání do trávy, to nějaký šrám-že by ruce?
pajax007
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od pajax007 »

Musím se připojit k Corsairovi - můj HE162 od FSK , co přistání - to lepení. Že by ruce? Pajax 007
kofejn
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od kofejn »

Nazdar Tome, prosím tě co máš za baterky? Já dal 3S 1.6Ah od Hyperionu a s váhou jsem trochu jinde. Ale i s 460g lítá Dora od Alfy špicově a s přistáním nemám problémy. Pravda, přistávací rychlost je trochu vyšší, než jsem zvyklý :lol: .
Malé elektolety, zatím do 1kg
Update: elektrolety do 1.5kg
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od TomasC »

Mám tam nějaké 1000mAh z FLASHe.
kofejn
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od kofejn »

Tak tady bude zakopanej pes :) .
Malé elektolety, zatím do 1kg
Update: elektrolety do 1.5kg
venry

#15 Příspěvek od venry »

kofejn píše:Tak tady bude zakopanej pes :) .

Lítal jsem Zero a 190 od Alfy prvně na dvoučlánek 2150 a později na tříčlánek 2100 - potom to mělo projev stíhačky :wink:
Odpovědět

Zpět na „Dílna“