coro píše:S elektrou sa už dnes dá lietať na vylietanú kapacitu - Duplex so senzorom MUI, mi za letu počíta minutú kapacitu a pri natavenej hodnote mi zzapípa vysielač že stačilo.
Je to fajn, môžte mi veriť.
Kto chce bezstarostne a bez častého nakupovania nových lipoliek lietať do vypnutia, tak nech použije zariadenie ktoré merá každý článok - Gabi, zo Satria Olomouc.
Sú aj zahraničné, ale sú drahšie - CellShield, Schulze LiPoDIMATIC, Graupner má niečo podobné... Aj Turnigy Sentry chcú mať niečo také, ale žiaľ, to nefunguje.
Ak už lietať na normálny regulátor, tak aspoň nech sa dá nastaviť napätie pri ktorom vypne. Treba mať nastavené vypnutie, nie obmedzovanie, a aspoň 3,2V na článok.
Duplex je jistě fajn, ale zase to je pokus udělat z Cessna Rolls-Royce. Skvělý musí být u velkého stroje, kde se měří i rychlost, výška, teplota motoru...
Já teď na to Gabi koukal a mám drobné i větší výhrady:
1. indikace poklesem výkonu motoru se mi nelíbí, je to nečekaný zásah do pilotáže
2. pokud je model vysoko, jsou reakce na náhlou změnu jeho chování nejisté - těžko rozeznat stoupání/klesání
3. za 500Kč mi to přijde trochu drahé, nne ten můj pípák vyjde na půlku
4. pokud je tam procesor (?), asi bych neměl takovou důvěru ke spolehlivosti
Pokud se hlídání aktivuje při 3,2V, stane se tak u Cessny 480 se setovým acu při plném výkonu už po startu. Já měl nestaveno 3,1V pro výstrahu a 3V pro alarm, a jak acu stárly, pípalo to po startu a občas i během letu. Když jsem to vyvíjel, zkoumal jsem vybíjecí charakteristiky Lipolů a doporučení výrobců. Došel jsem k řešení, které je myslím nejlepší - pokud nepočítám duplex.