PC CESSNA - ARF 4kan - Pelikan

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zamčeno
Zpráva
Autor
strahlung

hlídání vybíjení aku

#1816 Příspěvek od strahlung »

coro píše:S elektrou sa už dnes dá lietať na vylietanú kapacitu - Duplex so senzorom MUI, mi za letu počíta minutú kapacitu a pri natavenej hodnote mi zzapípa vysielač že stačilo.
Je to fajn, môžte mi veriť.

Kto chce bezstarostne a bez častého nakupovania nových lipoliek lietať do vypnutia, tak nech použije zariadenie ktoré merá každý článok - Gabi, zo Satria Olomouc.
Sú aj zahraničné, ale sú drahšie - CellShield, Schulze LiPoDIMATIC, Graupner má niečo podobné... Aj Turnigy Sentry chcú mať niečo také, ale žiaľ, to nefunguje.

Ak už lietať na normálny regulátor, tak aspoň nech sa dá nastaviť napätie pri ktorom vypne. Treba mať nastavené vypnutie, nie obmedzovanie, a aspoň 3,2V na článok.

Duplex je jistě fajn, ale zase to je pokus udělat z Cessna Rolls-Royce. Skvělý musí být u velkého stroje, kde se měří i rychlost, výška, teplota motoru...

Já teď na to Gabi koukal a mám drobné i větší výhrady:
1. indikace poklesem výkonu motoru se mi nelíbí, je to nečekaný zásah do pilotáže
2. pokud je model vysoko, jsou reakce na náhlou změnu jeho chování nejisté - těžko rozeznat stoupání/klesání
3. za 500Kč mi to přijde trochu drahé, nne ten můj pípák vyjde na půlku
4. pokud je tam procesor (?), asi bych neměl takovou důvěru ke spolehlivosti

Pokud se hlídání aktivuje při 3,2V, stane se tak u Cessny 480 se setovým acu při plném výkonu už po startu. Já měl nestaveno 3,1V pro výstrahu a 3V pro alarm, a jak acu stárly, pípalo to po startu a občas i během letu. Když jsem to vyvíjel, zkoumal jsem vybíjecí charakteristiky Lipolů a doporučení výrobců. Došel jsem k řešení, které je myslím nejlepší - pokud nepočítám duplex.
do čínského modelu patří čínské díly z čínského e-shopu
arda1
Kontaktovat uživatele:

Re: hlídání vybíjení aku

#1817 Příspěvek od arda1 »

strahlung píše:

Pokud se hlídání aktivuje při 3,2V, stane se tak u Cessny 480 se setovým acu při plném výkonu už po startu. Já měl nestaveno 3,1V pro výstrahu a 3V pro alarm, a jak acu stárly, pípalo to po startu a občas i během letu.
Prosímtě jak ti po startu může klesnout napětí pod 3.2V/čl?
ICQ 638556901
strahlung

Re: hlídání vybíjení aku

#1818 Příspěvek od strahlung »

arda1 píše:Prosímtě jak ti po startu může klesnout napětí pod 3.2V/čl?

Asi protože je baterka ještě studená a elektrolyt špatně vede, nevím. Když se podíváš na vybíjecí charakteristiky Lipolů, zjistíš, že při velkých proudech je tam hned po zahájení vybíjení propad, který se pak trochu vrátí nahoru a zase to klesne až na konci. Takže napětí má vlastně dvě minima, z toho první hned po startu. Třeba to není teplotou, někdo by nám to mohl vysvětlit.

Měl jsem tři setové acu a č.2 to takhle dělal hned od začátku, č.1 to začal dělat až ke konci, než mi i s Cessnou uletěl, a č.3 to nedělal nikdy.
mrsairus

#1819 Příspěvek od mrsairus »

mrsairus píše:pri objednavke z HC mi pisali, ze nemaju tu baterku skladom co som chcel, a tak sa ma opytali ci chcem zmenit objednavku, tak som to vymenil za motor http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8503
bude stacit na cessnicku? mate snim niekto skusenosti? utiahne to? a co spotreba? je to porovnatelne stym setacikom?

nikto nic?
coro

#1820 Příspěvek od coro »

Mám tu ten motor pripravený že ho v tejto Cessne vyskúšam, ale nejak to odkladám.
Predbežne vyzerá dobre, lenže až prax ukáže.
strahlung

#1821 Příspěvek od strahlung »

mrsairus píše:nikto nic?

Proč tak velký průměr? Já na to koukal a pokud se nemýlím, tak to do originální klece nedostaneš. Já uvažoval o motorech nahlas několik stránek zpět (jasný komentář k tomu nikdo nedal) a byl tam i obdobný motor s menším průměrem, ale pro ten jsem se nerozhodl.
Včera jsem objednal v HC materiál na kompletní tuningovou cessnu, jen trup, křídla, vrtuli, kormidla a podvozek koupím tady. Vyjde to levněji a kvality setových dílů je prostě hrozná. No a do té objednávky jsem se nakonec rozhodl dát motor
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=2104
Doufám, že se setovou vrtulí bude OK.
coro

#1822 Příspěvek od coro »

Nene, to je maličký motorček, tie parametre na hobbycity sú zlé ( sú z úplne iného, výrazne väčšieho motora).
Písal som tam, KV:1500, Rd:110mOhm..
Trochu neštandard rozmery, a teda je to maličký motor tak s výkonovým zaťažením opatrne.
BacilBA

#1823 Příspěvek od BacilBA »

Tie 3,5 Goldy mam dodnes nepoužité v šuflíku, keď som zistil, aké sú v podstate voľné, tak som dal nakoniec motor-regler na pevno a plánované konektory 2mm Goldy som použil na baterky-regler, tie sú na tom oveľa lepšie ako 3,5mm.

mrsairus, táto baterka presne pasuje do Cessničky:
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=9273
CESSNA 480 od RCM-Pelikán / SPRINT ľahučký dvojplošník od RCM-Pelikán -v rekonštrukcii / Quick Thunder II 3-kanál mikrovrtulník / TORO 900-vo výstavbe / BLADE mSR_BNF / P51D Mustang Ultra-Micro & SPEKTRUM DX6i
BacilBA

#1824 Příspěvek od BacilBA »

strahlung píše:No a do té objednávky jsem se nakonec rozhodl dát motor
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=2104
Doufám, že se setovou vrtulí bude OK.

Mam ho tiež, aj 18A regl som pripájkoval, no ten setový drží a drží, tak tento ešte len čaká na svoj deň. :lol:
CESSNA 480 od RCM-Pelikán / SPRINT ľahučký dvojplošník od RCM-Pelikán -v rekonštrukcii / Quick Thunder II 3-kanál mikrovrtulník / TORO 900-vo výstavbe / BLADE mSR_BNF / P51D Mustang Ultra-Micro & SPEKTRUM DX6i
BacilBA

#1825 Příspěvek od BacilBA »

Upps, omyl... a príspevok už nejde zmazať
mrsairus

#1826 Příspěvek od mrsairus »

BacilBA píše:mrsairus, táto baterka presne pasuje do Cessničky:

no to viem ja som ju mal objednanu lenze ju nemaju skladom tak som ju vymenil za motor
strahlung

#1827 Příspěvek od strahlung »

mrsairus píše:
BacilBA píše:mrsairus, táto baterka presne pasuje do Cessničky:

no to viem ja som ju mal objednanu lenze ju nemaju skladom tak som ju vymenil za motor

Já jsem objednal 1300mAh, protože 1500mAh se mi zdála podle údajů delší než setová (ta tam prolezla tak-tak) a byla i o něco těžší. Říkal jsem si, že 1300mAh je sice menší co do kapacity, ale zase je násobně tvrdší, takže z ní nakonec dostanu stejnou energii.
coro

#1828 Příspěvek od coro »

Životnosť Lipo sady je v prípade že sa ničím nepoškodí, dosť zásadne ovplyvnená hĺbkou vybíjania. Ak by človek využíval len polovicu kapacity, nedostane dvojnásobok nabití, ale oveľa viac. Pri rovnakom prúde, aj udrží väčší aku vyššie napätie, bude menej hriať, a teda bude pracovať v účinnejšom režime (lebo je vlastne menej zaťažený, v pomere ku kapacite - menej "C").
Preto by som poradil radšej použiť 2000mAh lipo, ako 1300. Hmotnosť nie je problém.
strahlung

#1829 Příspěvek od strahlung »

coro:
To ano, s tím souhlasím. Já jsem nemyslel, že bych acu víc vybíjel, ale že na něm při plné zátěži během letu bude větší napětí (a tedy při stejném výkonu menší proud). Setový motor mi na setovém acu srážel napětí pod 3,1V i během letu, to se mi s 20C jistě nestane ani se silnějším motorem. Neporovnával jsem obdobné 1500mAh a 1300mAh, to by samozřejmě bylo ve prospěch 1500mAh (nebo ještě větších kapacit). Ale kde je pak ta hranice, jaký acu by byl velký už příliš? Pro někoho hmotnost, pro někoho třeba rozměry. Ono stojí za to občas přistát a vyměnit acu - start a přistání k létání patří a proč tahat na křídlech energii na hodinu letu? Jasně, je to osobní názor.
coro

#1830 Příspěvek od coro »

mrsairus píše:
mrsairus píše:pri objednavke z HC mi pisali, ze nemaju tu baterku skladom co som chcel, a tak sa ma opytali ci chcem zmenit objednavku, tak som to vymenil za motor http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8503
bude stacit na cessnicku? mate snim niekto skusenosti? utiahne to? a co spotreba? je to porovnatelne stym setacikom?

nikto nic?

No, dnes som s ním v Cessne lietal, na 3s A123 s GWS HD 8/4 odber 11A (na zemi), s APC-E 8/4 13A na zemi.
So starými mäkkými lipolkami 3s YunTong 1500 15C odber cca presne rovnaký.
Na vodorovný let stačí cca 4A, pri 6a mierne stúpa.. Ale loping neurobí.
Tie vrtule majú malé stúpanie ale ostatné som polámal :/
Po pristátí som cez škáru v motorovej prepážke nameral ledva 38 stupňov (IR teplomerom na kúsku predného čela motora) takže zhorieť by nemal.

Aby sme boli trochu slušní a nenútili každého kto chce vedieť o čom píšeme, je nanajvýš vhodné okrem odkazu na e-shop aj napísať názov toho motora.
Turnigy 2632 Brushless Motor 1500kv
Zamčeno

Zpět na „Stavebnice“