CopterX 450

Vrtulníky do velikosti 450
Odpovědět
Zpráva
Autor
Kenny McCormick

#151 Příspěvek od Kenny McCormick »

Baris,
tak ako ti napisal AdamProg, paku serva neries, staci ked je ako-tak kolmo, gyro nastavis potom posunutim serva na trubke na hrubo a stelovanim tiahla doladis.
Ked nastavujes cykliku, tak asi najlepsie nastavit tak aby si mal v strede kniplu 0 stupnov. Max. a min. hodnota by mala byt rovnaka, teda v tvojom pripade bude 8,5 stupna jak dole, tak hore.
Potom na vysielaci zvacsis Swash kolektivu, pokial chces mat vecsi rozsah, povedzme +-11, skus o 10% viac a zmeraj uhly na listoch.
Ale pokial zacinas, nastav si krivku nabehu kolektivu v normal mode radsej nejako takto 50-60-70-80-90, pri nastaveni +-11 budes mat od 0 do asi 9 stupnov. Heli bude kludnejsia, a menej citliva na prudke pohyby kniplu. Mne to zatial vyhovuje.
Idle-up uz ako chces. To tak skoro nepouzijes. :P Ja som tiez zatial neskusil. Ale od dnes uz lietam bez kriza. :lol:
baris

#152 Příspěvek od baris »

Cykliku jsem měl špatně seřízenou ladil jsem ji táhly do roviny, ale zapomel jsem že musí být listy v nule.Musel jsem to předělat. Křivku mám ted 30,50,85,100 možná ještě upravím. Na páku na gyru jsem se vykašlal nechal jsem ji křivou je to bajvoko 7stupnů nastavil zisk gyra na 30 procent a ladil posuvem serva. Zatím vše v pokoji na ploše asi 2x2m takže žádná hitparáda ale o víkendu to pujdu otestovat ven.Potom dám vědět co a jak.
Kenny McCormick

#153 Příspěvek od Kenny McCormick »

Tak mam dalsiu skusenost pre zmenu so zadnou oskou origo copterX. NEKUPOVAT :!:

To nieje ocel, len zelezo. Nielen ze je drsna, nelestena a smykatko po nej drhne. Neviem ako sa mi ohla, mozno som s modelom tukol pri nakladani do auta, tvrdsie pristal, ci sa niekto na nu zle pozrel :evil: alebo to je jedno jak. Vymenil som za novu origo, a tiez bola ohnuta-nova :!: Nestaci ze mi poslali vsetky tri hlavne osky ohnute. Len tak som ju vyskusal ohnut namontovanu na chvoste bez gripov /vtedy najlepsie vidim, ked zatocim, ci je rovna/ a islo to :!: Dala sa akotak vyrovnat. Maju mi prist nahradne na HK z HC, tak dufam, ze su tvrdsie.
Su aj zadne osky na Align take mekke, ze ich ohnem v ruke?
Je to predsa len 3mm hrubka iba...
T8FG - Tarot345PRO BeastX, Protos430 BeastX
http://kennymccormick.rajce.idnes.cz/
baris

#154 Příspěvek od baris »

Tak se musím pochlubit. Dnes jsem helinu provětral poprvé venku.Samozřejmě s křížem. Vyvisel jsem dvě baterky s mírným doladěním trimy.Nikam neutíká drží chvílemi jsem nemusel ani páčkovat.Jen při prvním startu jsem měl strach ji zvednout a zachytila se o kříž a začala se převracet na bok a škrtl hlavní rotor o zem nebo spíš o napadané listí ze stromů a začala se v rožku olupovat folie natavená na rotorových listech, asi začnu shánět nové.Jinak SUPR ZÁŽITEK moje první sestavená helina se zkušenostmi, které jsem posbíral jen zde na foru a proto děkuji všem co zde diskutují a jsou ochotni pomoct i nám začátečníkům. :D :D :D :D
HynX
Kontaktovat uživatele:

#155 Příspěvek od HynX »

taktiez som dneska bol prvy krat prevetrat heli ;) no dopadol som trosku horsie :oops: zlomil som treningovy kriz (ten diel v strede co spaja tycky) koli "nudzovemu pristatiu" pred plotom, trosku som pokosil a mam mierne oblamane vrtulkove listy + poohynana plechova smerovka (kupim karbonovu, bo tato je pekne makka).
ale vsetko koli tomu, ze som sa snazil nastavit gyro v HL mode, stale sa heli stacala chvostom dolava :( v normal mode drzi. no nepodarilo sa mi to nastavit a po jednom "tvrdsom" pade som to od strachu vzdal.
pri vypnutom HL mode som si trosku zalietal, no nebolo to zrovna vysenie :D to asi tym, ze simulator som este poriadne ani nevydel :oops:
Logo600SX • Spitfire Mk XVI (3D tlač) • Futaba 14SG
Kenny McCormick

#156 Příspěvek od Kenny McCormick »

Baris
presne tak, bez vsetkych tych ludi, co tu prispievaju a su ochotni poradit s cimkolvek, by sme este stale maturovali s vrtasom na zemi, znacnymi zbytocnymi vydavkami pri montazi a skuskach systemom pokus-omyl. Za to im patri vdaka. Pre mna je to prvy model, co lieta, doteraz to boli len vitrinove plastaky a tiez som ho postavil len na zaklade toho, co som tu nasiel alebo mi poradili. 8) A to som si na zaciatku myslel, ze to bude velmi tazke a bez cudzej /fyzicky pritomnej/ pomoci to nezvladnem.

HynX
ten simulator je prepotrebny, nauci ta ta packovat a nerobit paniku :D Aj mne sa to stalo. Usetri ti nielen peniaze ale aj cas, kym budes cakat na nahr. diely. A zvlast teraz v zime je potrebny, so zmrznutymi prstami to asi nepojde - lietat.
Uvazujem, ci uz nevybit baterky na "storage" - uskladnenie.
HynX
Kontaktovat uživatele:

#157 Příspěvek od HynX »

Kenny McCormick píše:HynX
ten simulator je prepotrebny, nauci ta ta packovat a nerobit paniku :D Aj mne sa to stalo. Usetri ti nielen peniaze ale aj cas, kym budes cakat na nahr. diely. A zvlast teraz v zime je potrebny, so zmrznutymi prstami to asi nepojde - lietat.
Uvazujem, ci uz nevybit baterky na "storage" - uskladnenie.
ja viem ze je potrebny :wink: ale vies ako to je, proste som neodolal :lol: aspon viem, ze som ho zvladol nastavit. az na to gyro, na to sa este budem musiet pozriet...
Logo600SX • Spitfire Mk XVI (3D tlač) • Futaba 14SG
baris

#158 Příspěvek od baris »

Mám origo motor

http://www.ehirobo.com/shop/product_inf ... ts_id=5913

a regulátor turnigy Plush 40amp jaké mám nastavit časování? respektive podle čeho se nastavuje časování obecně?
Blade,CopterX 450+DX6i
Mikelo

#159 Příspěvek od Mikelo »

Začal bych vyhozením toho motoru, abych neztrácel zbytečně čas.
Kenny McCormick

#160 Příspěvek od Kenny McCormick »

Mikelo klidek, to nieje 430L, ale XL. :) :D :) Regly su zle od coptera, motory su celkom OK. Ani na helifreak som nenasiel, aby niekto na nich nadaval. Sice ani na regly nenadavali.
Baris - Ja mam tiez ten motor. Mam turnigy sentry 40A, co je to iste ako plush a mam tam low casovanie teraz. Middle nieje dobre, hreje sa regl pomerne dost a trochu viac aj motor ako normalne.
Este vyskusam high neskor, ked sa bude dat lietat. Alebo skus ty, na sucho doma bez vrtule a skus, ci sa nieco hreje. Na helifreak som cital, ze pri high casovani motor hryzie /kouše/ pri vysokych otackach.
A start si daj na super soft, takto ti nebude kusat pri rozbehu.
Mikelo

#161 Příspěvek od Mikelo »

Právě to low časování je jeden z důkazů, že je něco špatně. Na oběžku těchto otáček patří minimálně middle a často high. Vztáhnu-li to na Turnigy Plush, nebo Sentry. Tohle není o tom zda se motor točí, nebo ne. Motory CopterX mají mizernou účinnost. Zrovna pro vrtulníky se to tak trochu nehodí.
Troll

#162 Příspěvek od Troll »

Mikelo píše:Právě to low časování je jeden z důkazů, že je něco špatně. Na oběžku těchto otáček patří minimálně middle a často high. Vztáhnu-li to na Turnigy Plush, nebo Sentry. Tohle není o tom zda se motor točí, nebo ne. Motory CopterX mají mizernou účinnost. Zrovna pro vrtulníky se to tak trochu nehodí.

Pravda pravdoucí :) . Jak oběžka jede nejlíp na malý předstih, tak je něco úplně špatně.
Kenny McCormick

#163 Příspěvek od Kenny McCormick »

Aj ked sa do toho stale velmi malo rozumiem, musim trosku oponovat.
Ucinnost nebude az taka mizerna, ked na baterku flightmax 2200 20C vydrzi poletovat 6,5-7 min. - vykon motora je 75-85% a baterka vybita na 11,3V-11,4V.
High casovanie som neskusal, to neznamena ze nebude dobre. Mozno aj to middle bude dobre, musim vyskusat v praxi. Vsetky problemy na Helifreak co som cital, boli zo setovymi regulatormi. Maju 4 nastavenia casovania - 1,7,15,30 dec. Vyrobca im odporucal casovanie middle pri setovke, co je 15 dec. Takto im to fungovalo. Pri high - 30 dec sa im zakusoval motor.
Tiez neviem, kolko stupnov je pri nastaveni reglov turnigy na middle alebo high, nikde som to nenasiel. Tu zase vacsina ludi pisucich na HC odporuca pri vysokootackovych motoroch nastavit low pri tychto regloch. Tebe funguju dobre motory scorpion pri nastaveni high a tie funguju najlepsie na casovanie 20-25 dec, podla udajov vyrobcu.
Takze mi nezostava nic ine, len to vyskusat tak i tak, len neviem kedy sa k tomu dostanem, lebo to pocasie je mizerne.
Pri rozbehu uz prestal kusat na super-soft. Bol som v tom, ze som to naprogramoval tak, ale nakoniec som mal len soft.

Mimo temy - Zaujimavy udaj je na HC pri regli turnigy plush 40A. Na stranke je BEC - linear, ale v manuali je Switch - spinaci. Tak neviem comu verit, lebo mam obe, ale zrejme bude spravny manual a rozdiel tym padom bude len v konektore naviac na strazenie buniek pri Sentry.
Kenny McCormick

#164 Příspěvek od Kenny McCormick »

Doplnam udaje z Manualu turnigy regulatorov.

Motor - General out-runner motor - timing - low or medium
450TH /made in taiwan, out-runner/ - low
Align 420LF /made in taiwan, out-runner/ - high /must/

Uz z toho je jasne, ze casovanie moze byt pre kazdy striedak ine :roll:
Zbynass1

#165 Příspěvek od Zbynass1 »

Někde výš je zmiňka o hlavních hřídelích, takže se přidám. Ta moje z kitu byla taky ohlá. Zjistil jsem to když jsem vyměnil dřevěné listy za karbon a nemohl jsem se pořád zbavit vibrací a rozhozené stopy. U těch dřeváků jsem to moc neřešil byly křivé z výroby ale u těch nových listů už jsem si dal pořádně záležet no a když už jsem si nevěděl rady kudy kam tak jsem vytáhl osku poválel po skle a bylo to jasné... Oska je odhadem prohlá tak 3 desetinky ale bordel to dělalo pořádný. Takže tu hl. osku doporučuju asi hned překontrolovat, s Align osou všechno chodí jak zamlada.
nahoru může, dolů musí
Odpovědět

Zpět na „Heli - do 450“