Nějaký nápad na lepší uchycení baterky?
MPX Mentor - uložení baterií
MPX Mentor - uložení baterií
Dostavěl jsem Mentora, stavba je úplně geniální. Jediná věc, co mě zarazila, je uložení baterií. Abych dodržel těžiště, musí být baterka poměrně daleko v trupu - okraj baterky je nějakých 8cm od zadní hrany podvozkové desky. Manipulace s baterkou je hodně obtížná a uchycení na sucháč nic moc - špatně se tam trefuje, moc nedrží, ale zároveň se špatně vyndává
- pajax007
- Kontaktovat uživatele:
Re: MPX Mentor - uložení baterií
On to Multiplex moc neřeší. U Geminiho to byl horor nacpat do čumáku regl a akumulátor. Pajax 007
Na baterce mám udělaný ucho ze skelný pásky za který ji vytahuju a klín z houževnatý pěnový hmoty ( dává se do krabic s elektronikou ), může být i z EPP, a tím tam baterku zaklínuju ( ale ze stran je obtejkaná vzduchem, aby se chladila ). Dám baterku, zatemuju klínem, při vyndavání opačný postup. Rychlý, účinný, levný. Vymyslel jsem to, protože jsem byl línej něco vymejšlet
. Cpát do ocasu olovo, jak tu radil kolega mi přijde líto, když to není úplně nutné.
Re: MPX Mentor - uložení baterií
hbr píše:Dostavěl jsem Mentora, stavba je úplně geniální. Jediná věc, co mě zarazila, je uložení baterií. Abych dodržel těžiště, musí být baterka poměrně daleko v trupu - okraj baterky je nějakých 8cm od zadní hrany podvozkové desky. Manipulace s baterkou je hodně obtížná a uchycení na sucháč nic moc - špatně se tam trefuje, moc nedrží, ale zároveň se špatně vyndává
Měl jsem stejný problém, který jsem zkoušel vyřešit mnoha způsoby, ale nakonec vyhrálo to nejjednodušší řešení :
za 6 Kč jsem v rybářských potřebách koupil 2x 20g olůvka a nalepil je zespodu trupu pod směrovkou v místě uchycení zadního podvozkového kolečka. Používám v MENTORU 3 typy různých Li-pol 3s od 2500mAh do 4200mAh baterií tzn. různých hmotností a všechny se umisťují dopředu hned k okraji vnitřní dutiny. Každá vychází tak, že je takměř polovinou v těžišti. Jinak MENTOR je dovážením ocasu již sám o sobě bez pohonné baterie v těžišti vyvážený.
Nakonec tedy úplně jednoduché a efektivní řešení.
Hans píše:JO, ještě jsem zapomněl dodat, že nemám instalované servo na vlekání větroňů, takže 40g olova pod ocasem není tragédie, na předepsané celkové hmotnosti se vůbec nic neprojevilo a jak jsem uvedl, střídám tak v MENTORU všechny 3článkové Li-pol, které mám, bez ohledu na jejich hmotnost.
Zajímalo by mne, jak spolu souvisí 40g olova v ocasu a instalace tažného háčku? Ještě jsem s Mentorem nelétal, neboť řeším předělání motorové přepážky, abych mohl motor ukotvit na čtyři šrouby.
PetrP2B píše:Zajímalo by mne, jak spolu souvisí 40g olova v ocasu a instalace tažného háčku? Ještě jsem s Mentorem nelétal, neboť řeším předělání motorové přepážky, abych mohl motor ukotvit na čtyři šrouby.
Myslel jsem to tak, že u mého modelu bylo ušetřeno na celkové hmotnosti min. 20g tím, že není nainstalované 5 servo v trupu za náběžnou hranou křídla spolu s vypínacím zařízením pro vlekání.
Jednoduše při řešení stejných potíží, jako má tazatel jsem se obával přílišné navýšení hmotnosti modelu, ale to vzhledem k popsané skutečnosti a použití lehkého přijímače není vůbec žádné, i přes to, že jsem na dovážení musel přidat 40g olova do zadku.
Zrovna u tohoto modelu si myslím,ž e 40g olova neudělá na celkové váze prakticky žádnou změnu. Můj Mentor má letovku s 3S 4Ah baterkou amotorem TGY SK 3548-900kv asi 1870g. Vlečný háček mám instalovaný. Můj názor je ten, že pro příjemné ukládání a vyjímání baterky je 40g olova do ocasu dobrá volba, nicméně laboruji s baterkou spíše vzadu... 
PetrP2B píše:Můj názor je ten, že pro příjemné ukládání a vyjímání baterky je 40g olova do ocasu dobrá volba, nicméně laboruji s baterkou spíše vzadu...
Souhlasím s tebou, přesně to jsem měl také na mysli a než jsem se k tomuto jednoduchému rozhodnutí odhodlal, uplynuly 2 měsíce. Proto jsem tuto radu dával i sem, tazateli na vyvážení Mentora, aby o tom nemusel bádat, protože je to jednoduché: dovážit zadek