Folie na EPP

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zpráva
Autor
StingerRay
Kontaktovat uživatele:

AS-FILM

#16 Příspěvek od StingerRay »

Zdravím vespolek.

Nedávno jsem na svého Mustanga koupil v dobré víře AS-film od Telinku, který už jej jen doprodává a má pouze zbytky.
Mám krycí fólie.
V roli jsou jednotlivé vrstvy chráněny průhlednou fólií a vlastní AS-FILM je zdola bílý. Měl jsem nějak zafixováno, že ještě ta bílá vrstva musí pryč a pod tím je teplem tavitelné lepidlo, které má způsobit, že AS-Film díky němu bez použití dalších prostředků jako balsaloc apod. dobře drží i na EPP.

Jenže teď asi po měsíci když jsem chtěl vyzkoušet na kousku EPP jak to funguje jsem nedokázal oddělit bílou vrtstvu a přitom se mi zdá, že to nemůže být kontaktní vrstva s lepidlem. Nakonec i praktická zkouška přižehlení ukazuje, že to nedrží a tak se pro jistotu ptám, zda tu má někdo zkušenosti s potahováním EPP ASfilmem a jak na to?
Dík!
Jezevec
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Jezevec »

Já jsem AS filmem potahoval Tornado XX, vše koupeno u Telinku. Po rozvinutí role jsem vyndal průhlednou ochrannou fólii a nastříhal potřebné kusy a potahoval. Nikde jem o odstranění bílé vrstvy nečetl neslyšel a ani nedělal. (mimochodem, já tam ani vyloženě bílou vrstvu neměl). Jediné co jsem měl k dispozici byl stručný popis ze stránek Telinku.
Jak doporučují, tak jsem si nejprve vyzkoušel správnou teplotu žehličky na kousku folie a EPP. Po vyzkoušení jsem se vrhnul do potahování a můžu říct, že to šlo celkem dobře od ruky. Byla to celkem pohoda, ač jsem z toho měl na začátku trochu obavy.
Podle toho, že ti to nedrží usuzuji, že máš nízkou teplotu žehličky.
StingerRay
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od StingerRay »

Moc děkuju za informace. Já jsem si myslel, že na té spodní vrstvě má být alespoň trochu patrné, že je na ni "cosi" lepivého, ale u mě to působí na omak úplně stejně jako lícová barevná strana. Teplotu jsem zkoušel takovou, že se EPP po chvíli začne natavovat, asi tak jak píšou na stránkách Telink. Ale bohužel bez snahy, že by fólie chtěla držet. Zkoušel jsem i horkovzdušku a hadřík a to už teda vůbec.
Proto jsem si nějak vsugeroval, že krom průhledné ochranné je na vlastní AS-film ještě jedna.
Jezevec
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Jezevec »

A po přiložení žehličky se ti folie smršťuje nebo ne? Měla by se stahovat trochu jako smršťovačka a pokud pod ní je EPP, tak to se trošku nataví a krásně se to spojí... Při vysoké teplotě se ve fólii propalují díry. Já jsem používal jen klasickou žehličku (dokonce to byla napařovačka, ale bez vody!) A neměl jsem problém.
MakoBear
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od MakoBear »

Kerberos píše:
MakoBear píše:ano :-) :-) - proto ten dotaz zde :-) - zkusil bych tu AS folii , potrebuji nejak dopatlat Mustanga od LM, zapolim se strikanim na EPP. Rovne plochy ( pruhy ) ok - ale na zahnutych plocha mi to podteka - folie mi pripada jako idealni a ciste reseni... - budu zkouset dal - pokud by jste nekdo mel nejake zkusenosti s 3letymi foliemi na auto - pls info , tj kde to koupit ideane na 1/2 metr apod (Praha ) - diky

podtéká i když maskuješ lepicí páskou ?

Klasickou lepící páskou jsem nemaskoval - mel jsem strach ze ssebou vezme i nastříkanou barvu, metodou pokus omyl jsem postupně dospěl k závěru, ze pokud stříkam neco na EPP , idealni je pouzit zakryvací pásku z hobbymarketu na složitější kontury ci na oblý povrch. Na jednoduche tvary a na rovný povrch stačí šablona z tenké tvrde folie, používám tu na desky do rychlovazacu. Při zatížení napr maticemi ci v tenkých místech propíchntí špendlíkem je výsledek ok. Ideální mi však pripadá doopravdy ta folie a nažehlit. O tom nechat si vyříznout cokoliv na plotru nemluvě.Mam to na UZI XL a nastrřkané plameny postupně slézají, zatímco folie drzí. Viděl jsem na Netu, jak stříkal borec na EPP houboleta do haly kostlivce a pouzíval pouze zatíženou papírovou šablonu
Naposledy upravil(a) MakoBear dne ned 27.08.2006 16:25, celkem upraveno 2 x.
StingerRay
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od StingerRay »

Jezevec píše:A po přiložení žehličky se ti folie smršťuje nebo ne? Měla by se stahovat trochu jako smršťovačka a pokud pod ní je EPP, tak to se trošku nataví a krásně se to spojí... Při vysoké teplotě se ve fólii propalují díry. Já jsem používal jen klasickou žehličku (dokonce to byla napařovačka, ale bez vody!) A neměl jsem problém.

Smršťuje se, ale "svléká" se z EPP na kterém naprosto vůbec nedrží. Začínám mít dojem, že zbytkový doprodej (dostal jsem poslední existující metry) má nějak jiné vlastnosti :cry:
Jaký je ten rubový "lepicí" povrch naomak? U mě je sněhobílý a schopnost přilnout k prstům je nulová.
Jezevec
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Jezevec »

StingerRay píše:Jaký je ten rubový "lepicí" povrch naomak? U mě je sněhobílý a schopnost přilnout k prstům je nulová.

Já používal modrou, bílou a žlutou fólii. Na všech byl líc lesklý tmavý, a rub matný takový mléčný ale v barvě folie nikoli bílý. Na omak to byly cca obě strany stejné jen tak venkovní je hladší. Momentálně nemám u sebe zbytky, ale event. zítra bych to mohl nafotit a poslat.
StingerRay
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od StingerRay »

Mám bílou, žlutou a zelenou. Líc lesklý, rub o něco matnější, ale skutečně sněhobílý. Pokud nafotíš, mrknu rád, ale nechci otravovat už proto, že výsledek bude tentýž, je evidentní, že mám nějakou jinou fólii. Přesto originál od Telinku. Nemohu se zbavit podezření, že jde o nějaké konce kilometrové role, na něž se onu lepicí vrstvu nepovedlo nanést. :roll:
Ustřihl jsem růžek a nafotil.
Obrázek Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“