Vypouzdřování vrtulí APC
Vypouzdřování vrtulí APC
Zdravíčko.
Tak jsem na Lavočce zlomil vrtuli z pohoného setu přímo od alfamodel. Vrtule v setu byla již vypouzdřená, ale teď jsem si objednal vrtule samotné nevypouzdřené. Zatím vrtule doma nemám, ale rád bych uvítal nějaké rady jak vrtule APC vypouzdřovat.
Tak jsem na Lavočce zlomil vrtuli z pohoného setu přímo od alfamodel. Vrtule v setu byla již vypouzdřená, ale teď jsem si objednal vrtule samotné nevypouzdřené. Zatím vrtule doma nemám, ale rád bych uvítal nějaké rady jak vrtule APC vypouzdřovat.
Ty APC a středy se tady řeší opakovaně stále.
- k vrtuli máš DOSTAT (ne dokoupit) tu sadu na vyvložkování různých průměrů. Nevím, proč těch různých vložek je poslední dobou na počet méně než kdysi - asi nějaká šetřivá inovace
- ta středící vložka sedí v osazení a ne v té křivě vyvrtané díře, takže to není problém - teoreticky. Prakticky jsou potíže skoro vždy, pokud je hřídel motoru stejná, nebo větší než ta díra
- APC je nutné vždy vyvážit
Když to pokaždé absolvuji, tak si říkám, jestli ne jinou vrtuli. Ale pak to tam dám, protože jsou aerodynamicky vynikající.
- k vrtuli máš DOSTAT (ne dokoupit) tu sadu na vyvložkování různých průměrů. Nevím, proč těch různých vložek je poslední dobou na počet méně než kdysi - asi nějaká šetřivá inovace
- ta středící vložka sedí v osazení a ne v té křivě vyvrtané díře, takže to není problém - teoreticky. Prakticky jsou potíže skoro vždy, pokud je hřídel motoru stejná, nebo větší než ta díra
- APC je nutné vždy vyvážit
Když to pokaždé absolvuji, tak si říkám, jestli ne jinou vrtuli. Ale pak to tam dám, protože jsou aerodynamicky vynikající.
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj
Jestli s tím budeš mít potíže, zaběhni ke mně a já ti pouzdro vytočím na počkání nové na rozměr, nebo vystružím to koupené. Vyvažovačku na vrtule mám také. Když bude nejhůř, tak ti udělám celý nový unašeč.
Osobně používám na svých samokřídlech radši unačeče gumičkové, ty s maticí mi připadají na modely bez podvozku přeci jenom dost tvrdé. Zatím jako optimální kombinace se mi zdá vrtule GWS s šestihranným otvorem a k ní udělaný patřičný unašeč. Neprotáčí se a při bočním tlaku se vždy spolehlivě vyhne.
JOVA

Jestli s tím budeš mít potíže, zaběhni ke mně a já ti pouzdro vytočím na počkání nové na rozměr, nebo vystružím to koupené. Vyvažovačku na vrtule mám také. Když bude nejhůř, tak ti udělám celý nový unašeč.
Osobně používám na svých samokřídlech radši unačeče gumičkové, ty s maticí mi připadají na modely bez podvozku přeci jenom dost tvrdé. Zatím jako optimální kombinace se mi zdá vrtule GWS s šestihranným otvorem a k ní udělaný patřičný unašeč. Neprotáčí se a při bočním tlaku se vždy spolehlivě vyhne.
JOVA

EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Vlastní výroba: chce to kousek duralu, závitníky 2,5, vrtačku, soustruh, frézu s děličkou.
Naposledy upravil(a) jova dne úte 19.10.2010 19:36, celkem upraveno 1 x.
EPP samokřídla
Dejfak píše:Já to při lítání vyřešil kouskem papírku omotaném kolem hřídele.
Prasárnaale vrtule nehází....
Už to tam mám asi 2 měsíce a bez problémů....![]()
Největší bastl vydrží vždy nejdéle
jo no tak já mám takhle vypouzdřenou vrtuli na minimagovi protože s tima plastovejma unašečema mi vrtule odlétávali za letu tak sem koupil normál unašeč a na něm mám 2 vrstvy smrštitelný bužírky místo pouzdra..
Pokud potřebuju vypouzdřit, tak to dělám smršťovačkou a nebo isolepou. Smršťovačku dám na hřídel a nahřeju zapalovačem, ona se stáhne. Pokud je ještě vrtule volná, dám další smršťovačku na tu první a zas nahřeju zapalovačem. Potom jenom odříznu na potřebnou dýlku pod vrtuli. Isolepu namotávám na hřídel a trochu to hlídám šuplerou na potřebný rozměr.
Hoki píše:Pokud potřebuju vypouzdřit, tak to dělám smršťovačkou a nebo isolepou. Smršťovačku dám na hřídel a nahřeju zapalovačem, ona se stáhne. Pokud je ještě vrtule volná, dám další smršťovačku na tu první a zas nahřeju zapalovačem. Potom jenom odříznu na potřebnou dýlku pod vrtuli. Isolepu namotávám na hřídel a trochu to hlídám šuplerou na potřebný rozměr.
Pokud nedáš ten vymezovací kroužek co patří do osazení, tak středíš vrtuli na tu šejdrem vyvrtanou díru. To osazení je správně vycentrované, díra ve vrtuli ne. (bavíme se pořád o APC vrtulích)