Vypouzdřování vrtulí APC

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
Kajry
Kontaktovat uživatele:

Vypouzdřování vrtulí APC

#1 Příspěvek od Kajry »

Zdravíčko.
Tak jsem na Lavočce zlomil vrtuli z pohoného setu přímo od alfamodel. Vrtule v setu byla již vypouzdřená, ale teď jsem si objednal vrtule samotné nevypouzdřené. Zatím vrtule doma nemám, ale rád bych uvítal nějaké rady jak vrtule APC vypouzdřovat.
Filot
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Filot »

Jednou jsem si pouzdro dělal a to tak, že jsem si změřil průměr díry ve vrtuly, vysoustružil si ten průměr na soustruhu, potom sem změřil průměr hřidele a vyvrtal tam díru, pak už jsem to je podle potřeby uřízl na délku a nasadil :)....
Somethin Extra, Multiplex Extra 330, SU-29 - 2,2m, F3K ISIS
Kajry
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Kajry »

No podle obrázku na pelikánovi by k tomu měli být 2 pouzdra už připravené jen ho tam vlisovat....
geo
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od geo »

Jj - součástí APC vrtulí jsou i pouzdra v plastovém pytlíku s vrtulí. jsou na "stromečku a vybereš si potřebný rozměr a nacpeš to do díry, která nebývá úplně uprostřed :cry: a je dobrý si vtruli vyvážit. Aby se Ti elmotor taky nerozhodil do divnejch vibrací :wink:
geo
JMalik

#5 Příspěvek od JMalik »

Ty APC a středy se tady řeší opakovaně stále.
- k vrtuli máš DOSTAT (ne dokoupit) tu sadu na vyvložkování různých průměrů. Nevím, proč těch různých vložek je poslední dobou na počet méně než kdysi - asi nějaká šetřivá inovace
- ta středící vložka sedí v osazení a ne v té křivě vyvrtané díře, takže to není problém - teoreticky. Prakticky jsou potíže skoro vždy, pokud je hřídel motoru stejná, nebo větší než ta díra
- APC je nutné vždy vyvážit
Když to pokaždé absolvuji, tak si říkám, jestli ne jinou vrtuli. Ale pak to tam dám, protože jsou aerodynamicky vynikající.
jova
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od jova »

Ahoj
Jestli s tím budeš mít potíže, zaběhni ke mně a já ti pouzdro vytočím na počkání nové na rozměr, nebo vystružím to koupené. Vyvažovačku na vrtule mám také. Když bude nejhůř, tak ti udělám celý nový unašeč.
Osobně používám na svých samokřídlech radši unačeče gumičkové, ty s maticí mi připadají na modely bez podvozku přeci jenom dost tvrdé. Zatím jako optimální kombinace se mi zdá vrtule GWS s šestihranným otvorem a k ní udělaný patřičný unašeč. Neprotáčí se a při bočním tlaku se vždy spolehlivě vyhne.
JOVA
Obrázek
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
Rajny
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Rajny »

a kde se da takovej peknej gumickovej unasec sehnat? vlastni vyroba? :-)
jova
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od jova »

Vlastní výroba: chce to kousek duralu, závitníky 2,5, vrtačku, soustruh, frézu s děličkou.
Naposledy upravil(a) jova dne úte 19.10.2010 19:36, celkem upraveno 1 x.
EPP samokřídla
Gu100

#9 Příspěvek od Gu100 »

aha, takže vlastně jednoduchý, defakto na koleně :lol:

ale je fakt hezkej
Každý start je možný, každé přistání je nutné.
jova
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od jova »

No dyť to píšu. :lol:
Né vážně, asi by to šlo i vypižlat jenom vrtačkou a pilníkem, ale pokud chci aby to neházelo je to uvedené vybavení minimum.
EPP samokřídla
Kajry
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Kajry »

No snad to moc velké úpravy chtít nebude...Zkusím jak bude to poudro co u té vrtule je seďět na unašeči a dyžtak ho ve škole upravím na soustruhu... A na vyvážení doma vyvyžovačku mám tak to snad nějak zvládnu.... Kdyby něco tak se ti Pepo ozvu na mailu, ale snad to zvládnu....
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Dejfak »

Já to při lítání vyřešil kouskem papírku omotaném kolem hřídele.
Prasárna :wink: ale vrtule nehází....
Už to tam mám asi 2 měsíce a bez problémů.... :wink:
Největší bastl vydrží vždy nejdéle :lol:
Kajry
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Kajry »

Dejfak píše:Já to při lítání vyřešil kouskem papírku omotaném kolem hřídele.
Prasárna :wink: ale vrtule nehází....
Už to tam mám asi 2 měsíce a bez problémů.... :wink:
Největší bastl vydrží vždy nejdéle :lol:

jo no tak já mám takhle vypouzdřenou vrtuli na minimagovi protože s tima plastovejma unašečema mi vrtule odlétávali za letu tak sem koupil normál unašeč a na něm mám 2 vrstvy smrštitelný bužírky místo pouzdra..
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Hoki »

Pokud potřebuju vypouzdřit, tak to dělám smršťovačkou a nebo isolepou. Smršťovačku dám na hřídel a nahřeju zapalovačem, ona se stáhne. Pokud je ještě vrtule volná, dám další smršťovačku na tu první a zas nahřeju zapalovačem. Potom jenom odříznu na potřebnou dýlku pod vrtuli. Isolepu namotávám na hřídel a trochu to hlídám šuplerou na potřebný rozměr.
JMalik

#15 Příspěvek od JMalik »

Hoki píše:Pokud potřebuju vypouzdřit, tak to dělám smršťovačkou a nebo isolepou. Smršťovačku dám na hřídel a nahřeju zapalovačem, ona se stáhne. Pokud je ještě vrtule volná, dám další smršťovačku na tu první a zas nahřeju zapalovačem. Potom jenom odříznu na potřebnou dýlku pod vrtuli. Isolepu namotávám na hřídel a trochu to hlídám šuplerou na potřebný rozměr.

Pokud nedáš ten vymezovací kroužek co patří do osazení, tak středíš vrtuli na tu šejdrem vyvrtanou díru. To osazení je správně vycentrované, díra ve vrtuli ne. (bavíme se pořád o APC vrtulích)
Odpovědět

Zpět na „Dílna“