Zalepeni pantu

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
stejsky

Zalepeni pantu

#1 Příspěvek od stejsky »

Zdravim,muze mi nekdo doporucit lepidlo,kterym bych mohl zalepit panty do kridel vetsiho era.
Predem vsem dekuji...
Jano
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Jano »

ja by som to zaoeloval epoxydom :wink:
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=309
stejsky

#3 Příspěvek od stejsky »

Diky za radu :idea: :D
Jano
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Jano »

teda ak väčšie myslíš aspoň 1,6 - 2 m a pánty sú hmoždinkové aspoň 4mm priemeru , ak je to niečo menšie tak aj purex ....
a záleží aj do čoho lepíš /materiál/
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=309
stejsky

#5 Příspěvek od stejsky »

Model od 2m a vice.Panty hmozdinkove o prumeru 4mm,plus ploche panty.Diky...
Hanyk
Kontaktovat uživatele:

panty

#6 Příspěvek od Hanyk »

Ploche plastove panty jsem zalepil pureksem a po pěti letech litani se vytrhlo křidelko!!! ja blbec nedal hřebičky- volksplane 2300rozpěti šlo do kytek
v provozu-Miles Magister 3,2 m,ZDZ50ng, Ka6e 4200mm, Avia BH3 2700mm +Aurora9,Tandem x20
sharkcom
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od sharkcom »

Purex opravdu nebyl dobrej nápad. Rozhodně není na pevnoství spoje. Já je lepim hustym sekundáčem. Spoj musí ale dobře lícovat .Když jsem jednou zkoušel pant vytrhnout, přetrhnul jsem ho ale nevytrhnul.
Sbach 2200mm, Piper L4H 2500mm, Hawker huriccane 1950mm, F3K SHARK.
Letiště Cheb, www.rc.hys.cz
JENDA01

#8 Příspěvek od JENDA01 »

Ahoj ,
čím ty panty lepíte do sendvičového křídla(balza+polystyrén). Budu dělat zesílení v místě pantů cc-5mm balza. Do menších letadel jsem to lepil KANAGOMEM. Zatím mě to nikdy nezradilo. Ale teďka jdu do benzínu , tak to asi půjde na epoxid. Nevím jestli ploché nebo hmoždinky. Ty jsem ještě nikdy nepoužil.

Jenda
Hanyk
Kontaktovat uživatele:

panty

#9 Příspěvek od Hanyk »

Do Milese 3m jsem nejdřiv na pant z každe strany nalepil destičky překližky-epoxidem.destičky asi o 1cm delši než pant a potom pureksem do křidla,,křidlo je pol.+dyha a provrtat a vmačknout hřebičky kvuli pojišteni
v provozu-Miles Magister 3,2 m,ZDZ50ng, Ka6e 4200mm, Avia BH3 2700mm +Aurora9,Tandem x20
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Dejfak »

Měl jsem s nima nemilou zkušenost ale jde to v pohu.
Jak se to tu probíralo chce to čas, klid a pomalé lepidlo.
Já jsem zvolil 15min epoxy a paráda. S 5min jsem to skonil a takhle to dopadlo.
http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... ic&t=23949
Chce to pomalu každou stranu zvlášt....
A ty klasické jak tu někdo říkal, zajistit špendlíkem nebo hřebíčkem....
Není nad zkušenost :wink:
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od lubo1 »

Dejfak píše:Měl jsem s nima nemilou zkušenost ale jde to v pohu.
Jak se to tu probíralo chce to čas, klid a pomalé lepidlo.
Já jsem zvolil 15min epoxy a paráda. S 5min jsem to skonil a takhle to dopadlo.
http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... ic&t=23949
Chce to pomalu každou stranu zvlášt....
A ty klasické jak tu někdo říkal, zajistit špendlíkem nebo hřebíčkem....
Není nad zkušenost :wink:

U plochých pántov poistenie špendlíkom nemôže byť na škodu, ale nikdy som to nerobil a drží to... Pánty lepím pomalým purexom. Vždy sa snažím natrieť samotný pánt, čo najtenšou vrstvou purexu, ale vždy sa ho snažím dostať do otvorov v pánte - je to vlastne náhrada tých špendlíkov. Pred natretím lepidlom vezmem kúsok igelitu, urobím do neho zárez o málo užší ako je šírka pántu - lepšie dať dve vrstvy. Igelit natiahnem na pánt - až k miestu ohybu. Zabráni to možnému zatečeniu lepidla do pántu, ak by purex moc vypenil von. Pokúsim sa dostať tenkú vrstu lepidla aj do drážky v krídle. Potom pánt nasuniem, usadím a nechám zaschnúť.... Druhý deň vytrhám igelit. odškrabnem prípadný vypenený purex a je všetko OK. Epoxi pár krát povolil - purex zatiaľ nie.
http://lubo111.rajce.idnes.cz
JENDA01

#12 Příspěvek od JENDA01 »

Ahoj,
já to dělám obráceně. Mám takovou špachtličku kterou namáznu a dám do zárezu a -zašmdlám - :) pant jenom tak olíznu lepidlem a dám do připravené štěrbiny. Takhle lepidlo drží po celé ploše pantu ,netlačí se ven a není problém se zanášením čepu u pantu. Ty ale preventivně omáznu štětečkem zvlhčeným vazelínkou nebo olejem.

Jenda
JMalik

Re: Zalepeni pantu

#13 Příspěvek od JMalik »

stejsky píše:Zdravim,muze mi nekdo doporucit lepidlo,kterym bych mohl zalepit panty do kridel vetsiho era.
Predem vsem dekuji...

Pátnáctiminutový epoxid, pokud nejsi hodně šikovný a rychlý, tak klidně třicetiminutový.
Jak zvolíš vteřiňák, nebo purex, budeš jedním z dalších nešťastníků, kteří tady potom vyhledávají pomoc. Dvou a pětiminutové epoxi jsou zbytečně rychlé, musíš u toho spěchat. Vymýšlet čím jiným by to šlo, nemá v tomto případě cenu.
(na panty kápni do osy otáčení trochu oleje - WD 40....,
dej hmoždinkové panty - ne ty ploché-, jsou různých velikostí)
djmikin
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od djmikin »

já používám epoxid 30minutový.Michal
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od lubo1 »

JENDA01 píše:Ahoj,
já to dělám obráceně. Mám takovou špachtličku kterou namáznu a dám do zárezu a -zašmdlám - :) pant jenom tak olíznu lepidlem a dám do připravené štěrbiny. Takhle lepidlo drží po celé ploše pantu ,netlačí se ven a není problém se zanášením čepu u pantu. Ty ale preventivně omáznu štětečkem zvlhčeným vazelínkou nebo olejem.

Jenda

Nazdar.
Nieje to obrátene. špendlíkom, alebo niečim napatlam dieru - zárez v balze. Na pánt natiahem igelit, aby sa lepidlo nedostalo do čapu. Pánt namáznem veľmi tenko, ale lepidlo musí byť v dierkach v pánte. Je to nečo ako chemický špendlík ..... Olej v kombinácii s balzou ale nepoužívam. Inak je to rovnaké, asi som to vyššie blbo napísal... :lol:
http://lubo111.rajce.idnes.cz
Odpovědět

Zpět na „Dílna“