Huan Qi 813 (Lama V3) info

Coaxiální vrtulníky od hraček až po průzkumné prostředky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Roadrunner

Huan Qi 813 (Lama V3) info

#1 Příspěvek od Roadrunner »

V tomto threadu bych rád vysvětlil jak to je s použitelností různých listů na repliku Lamy V3, Huan Qi 813. Huan Qi má proti Lamě od e-sky 2 nevýhody: 1. Je v něm NiMH akumulátor (7,2V 500MAh)
2. Má 18cm listy místo klasických 16cm které jsou na Lamě V3 i V4.
To je problém hlavně z důvodů dostupnosti a ceny. (18cm 200-350kč, 16cm 50-150kč)

Zde na fóru někteří lidé tvrdí, že vrtulník létá i s 16cm listy, někteří říkají, že ne. Přináším konečné rozřešení této záhady, na kterou jsem na fóru nenašel rozřešení.

Nativní NiMH baterka ve Huan qi neposkytne dostatečný výkon aby vrtulník létal s 16cm listy. Proto je třeba přezbrojit na Li-pol, se kterými vrtulník poletí trochu hůře než s 18cm listy a NiMH aku.
Druhá možnost je koupit si Xtreme 16cm listy se kterými vrtulník poletí i na NiMH, ale o něco(cca 20%-30%) hůře než s 18cm listy.
Vůbec nejlepší je samozřejmě mít Li-pol a Xtremy, kdy je vrtulník asi o 25-35% výkonější (můj subjektivní odhad) než netuňený při koupi.

Ještě bych měl upozornit, že pokud vyměníte NiMH za Li-pol, tak kromě většího výkonu získáte odlehčení, které však musíte kompenzovat přesunutím akumulátoru před košík ve kterém byla původně umístěna NiMH. Baterka je o tolik lehčí, že je nutné ji přesunout asi o 1cm před košík, což já řeším polystyrénovým kvádrem a 2 gumičkami. I při tomto posunutí není problém dát na vrtulník kabinu.
EDIT: Při použití Li-pol výkon naroste o tolik, že když letíte akro (v rámci možností), je možné, že se srazí listy. Ale většina lidí s tím asi nepoletí takovou rychtu jako já, ale akrobatům toto doporučení příjde vhod.
Řešení je prodloužit hlavní hřídel.

Pro představu přikládám fotky.
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Zde moje rozsekané listy ;)
Obrázek

Jinak na 500mAh NiMH (7,2V) která má opravdu 500mAh vrtulník vydrží létat asi 8 minut. Na 900mAh Li-pol od Mystery které mají asi 830mAh vydrží létat asi 14 minut.

Tak doufám, že toto rozřešení mýtů kolem Huan Qiho někomu pomůže a kdybyste měli nějaký dotaz, tak se ho pokusím zodpovědět.
Wolf ME, CopterX 500 FBL Beast,
Toro 900, Toro 600, Extra EPP, Dago, Maxiswift
DX6i
Lama V3 3ch, Mini airwolf
ntpr

#2 Příspěvek od ntpr »

Zdar, já jsem, také na tento vrtulník použil li-po baterii a extreme listy, jsou opravdu skoro nezničitelný a korat mi pride ze s nimy jsou pomalejsi reakce na otaceni. Potom odešly motůrky tak mi hráblo a koupil jsem motůrky od extreme, krasne tam pasnou, neni potreba nic upravovat a lita to ted uz opravdu slusne. Zjistil jsem ze spousta dílů je spolecnych s Lamu V3/V4 od Esky, takze jsem z nabidky nahradnich dilu na tyto vrtase pouzil vnitrni osu(s kovovym vrskem-plastova ma ve stabiku vetsi vuli nez puvodni cinska) se stabilizatorem(jelikoz jsem ho zlomil), loziska a horni meziose lozisko v kovovym pouzdre, ktery bez vule pasuje na vnejsi osu + mosazny krouzek ze sady sroubků, cimz se vymezily vule v rotorech. Dale jsem zadni motorek vymenil za motorek z Kerstelu 500SX, ktery je trochu vetsi a je treba upravit uchyt, ale je o hodne vykonejsi, takze i pri pouziti puvodni vrtulky, ktera na nej pasuje umoznuje vetsi naklon dopredu/dozadu a tim padem i vyssi rychlost. A ted je s tim konecne trochu sranda. Asi se mi vetsina modelaru bude smat, ale sem hold hracicka a je to muj prvni letajici RC model. Kazdopadne bych vsem zacatecnikum doporucil rovnou koupit kvalitni 4ch - vyplati se to zejmena financne. :D :D :D
Roadrunner

lama

#3 Příspěvek od Roadrunner »

No, taky mi několik lidí řeklo že josou nezničitelné, ale svůj první jsem zlomil druhý den co jsem je měl. Bral jsem je od Ksanddyho tady z fóra a ten mi ochotně zadarmo poslal náhradu. Namontoval jsem ho a po pěti minutách létání jsem se moc rozjel a blbnul s tím tak, že jsem střetl listy. Pád na zem a bum, bylo po dalším listu. No doufám, že jsem měl jen xtrémní smůlu, ale dokud neprodloužím vnitční hříděl, tak budu létat jen s Wolfem. Ksanddy by mi třetí list free asi neposlal :-).

Jinak určitě je dobré si hlídat teplotu motorů s těmi li-polkami jelikož motory nejsou asi nejkvalitnější a dost rychle se přehřívají.
Wolf ME, CopterX 500 FBL Beast,
Toro 900, Toro 600, Extra EPP, Dago, Maxiswift
DX6i
Lama V3 3ch, Mini airwolf
kotas

Náhrada aku

#4 Příspěvek od kotas »

Jako totální lama se chci ujistit, že jsem to správně pochopil - opravdu můžu přímo nahradit původní NiMH 9,6V /450mAh (vyčteno z návodu) nahradit Li-pol s napětím 7,4V a jediná potřebná úprava je vyvážení?
Díky
Milošek

#5 Příspěvek od Milošek »

Také mám tenhle vrtas a je pravda, že tam neni baterie 7,2V 500mAh ale jak píše kotas 9,6V 450mAh.No asi to také zkusim.Mám k dispozici LiPol 7,2V 600 a 800mAh z druhého vrtase.Motorů už mi odešlo několik.
ntpr

#6 Příspěvek od ntpr »

ja tam mel NiMh 7,2V a nahradil sem ji Li-Po 7,4 800mAh, vydrzi to s ni litat cca 10min, je to zivejsi a staci min dotrimovat, motorky mam obyc plechovky Esky a i kdyz se hrejou tak ze na nich nejde udrzet prst tak vydrzej min. zivotnost baterie, pocet cyklu sem nepocital, znicil sem je az kdyz sem vyzkousel pohanet to 3clankem (11,1V), jinak na zadek neni potreba davat silnejsi moturek jak sem psal vise, staci pouze vetsi vrtulka, ja pouzivam z freespirita, sedi na osicce, akorat nema simetrickej profil tak to lita dopredu rychlejc nez dozadu, coz u tohodle vehiklu aspon me vubec nevadi
Milošek

#7 Příspěvek od Milošek »

Mohl bys dát nějaké video? Docela by mě to zajímalo.Určitě né jen mě.Díky.
ntpr

#8 Příspěvek od ntpr »

video k dispozici nemam, kazdopadne to takhle funguje mnohem lip nez po vybaleni z krabice, zvysenej vykon se projevuje i lepsi ovladatelnosti a lita se s tim pak celkem pekne, otazka ovsem zni jestli se to vyplati davat 350,- za baterku + pripadne dalsi 300,- za balancer, navic kdyz sem s tim lital denne tak sem kazdej tejden do toho vrazil nejakou tu stovku za dily co odesly nebo co sem znicil bourackama - jestli neni lepsi tyhle kacky dat radsi do prasatka a posetrit aspon na 4kanal, u kteryho sou naklady na udrzbu stejny a rizeni se aspon trochu podoba rizeni vrtulniku
Milošek

#9 Příspěvek od Milošek »

Tak jsem to dnes taky trochu poladil.Udělal jsem koš na LiPol baterii asi 1cm pred původní.Vyvážení je ok.Zadní vrtulku jsem dal z free spirita,ale porád je to taková "hodná vzducholoď " Vylítal jsem tři baterie a doba letu proti původní baterii je znatelně delší.Listy mám původní a ani motory se tolik nezahřívají.Pak jsem dal ještě jeden let s Free spiritem a to byl teprv fičák.Ale jako odreagování je Lama dobrá a ještě jsem si sní tak dobře jako dnes nezalítal.Baterie používám právě se zmiňovaného Free spirita 7,4V 800mAh.
Cibulka_J
Kontaktovat uživatele:

Lama 813C s LiPo

#10 Příspěvek od Cibulka_J »

Ahoj, koukal jsem, že na www.kup-RC-modely.cz mají nějakou verzi s LiPo baterkou, je ale dražší, máte s tím nějakou zkušenost?

Díky, Honza
Cibulka_J
Kontaktovat uživatele:

Mám ho koupit?

#11 Příspěvek od Cibulka_J »

Ahoj,
kamarád chcezačít s létáním a na www.kup-rc-modely.cz se mi právě ta Lama 813C líbila, je to pro začátek ok?

Honza
ntpr

#12 Příspěvek od ntpr »

jaxem psal vise, neni to uplne na h...o, ale kdyz uz levnej koax tak aspon 4kanal, tech par stovek navic za to urcite stoji
Odpovědět

Zpět na „Heli - dvourotory“