Letové vlastnosti Heli: zima vs léto a preventivní opatření?

Všechno co je o modelech vrtulníků, ale nevejde se do jiné vrtulníkové kategorie.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Drop

Letové vlastnosti Heli: zima vs léto a preventivní opatření?

#1 Příspěvek od Drop »

Ahoj,
vkládám tu dotaz spíše pro ´´znalce´´termiky a lidi co dokážou na toto téma odpovědět(zkušenostma).Chtěl bych se zeptat, zda-li je při létání s Heli, nutno dávat pozor na létáni při nízkých teplotách(není myšleno úbytek kapacity v accu), zda-li pod bodem mrazu působí na rotor řitčí vzduch, nebo to je opačně?Popřípadě jak moc to může měnit letové vlastnosti Heli.
PS:Popřípadě čeho se za vysokých, nebo nízkých teplot při letu s heli vyvarivat?

Nápříklad:
Při vysokých teplotách, je nutno listy Heli zakrýt, nenechávat při velkém vedru v autě a na přímém slunci.Listy se mohou zkroutit a dojde k jejich znehodnocení.
.
.
atd.

Díky za odpověď, Drop.
(Blade CP - Prodán)(T-Rex 500 CF-Prodán)(T-rex 600 ESP-Flybarless+MicroBeast-Prodáno)(T-rex 600,FBL
mikyno12

#2 Příspěvek od mikyno12 »

no akumulator to mierne otupuje (10-20%)
Vzduch je redsi ako hovoris,ale nijak vyrazne (ak lietas len par stupnov pod nulou, viac je to neprijemne aj pre pilota )
A niektore krehke suciastky dlhodobo na mraze mozu byt krehsie
Raptor 50 SE V3
T-Rex 450 PRO
Futaba T-10CG 2,4 GHz
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od JirkaA »

řidší vzduch v zimě?? že by se nám zmetek jeden s klesající teplotou roztahoval?
OK2WY
mikyno12

#4 Příspěvek od mikyno12 »

doooobre, vyzera ze mas pravdu a vzime je naozaj hustejsi
to vsak bohuzial rujnuje moje doterejsie presvecenie....
vychadzal som z fakti, ze na poloch niekedy nemozu startovat lietadla, kvoli riedkemu vzduchu, tak som predpokladal, ze to bude teplotou....ocividne som sa mylil :oops:
Raptor 50 SE V3
T-Rex 450 PRO
Futaba T-10CG 2,4 GHz
PUF26

#5 Příspěvek od PUF26 »

mikyno12 píše:doooobre, vyzera ze mas pravdu a vzime je naozaj hustejsi
vychadzal som z fakti, ze na poloch niekedy nemozu startovat lietadla, kvoli riedkemu vzduchu, tak som predpokladal, ze to bude teplotou....ocividne som sa mylil :oops:

Ano na poloch je redši vzduch ale to je vplivom gravitácie zeme.
Co sa tyka heli najviac v zime asi trpia plasty, spomenute baterie, nylonove prevody a pokial je to nitro urcite aj motor. Problem je mu udrzat prevadzkovu teplotu. A vplivom zachladzovania valca viac ako piestu opotrebenie vecsie výbrusu a lozisiek. Carbon nie je tiez zrovna stala vec na velke mrazy pokial nie je robený na dané poveternostne zatazenie. Inac lietat sa celkom da.
Troll

#6 Příspěvek od Troll »

Mohl bys mi prosím objasnit proč je na pólu nižší hustota vzduchu kvůli gravitaci ? 8O To mi teda moje stará hlava nebere.
Troll

#7 Příspěvek od Troll »

mikyno12 píše:doooobre, vyzera ze mas pravdu a vzime je naozaj hustejsi

Pokud si dobře pamatuju, tak nejvyšší oficiální letiště pro obchodní dopravu ( tzn pro docela velká letadla, ne nějaké nabušené lehké stroje) je kolem 4000 m nad mořem. A tam je ten vzduch opravdu řidší. O hodně. Osobně vyzkoušeno. :) A ani to letadlům nezabrání startovat a přistávat. Oba póly, zvláště ten severní jsou o HODNĚ níž. Prosím Tě kam na takovéto informace chodíš, na to je nějaká webová stránka? Skvěle jsem se zasmál. :D
Petr 63
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Petr 63 »

Ahoj.
Hlavně pozor na namrazu.
mikyno12

#9 Příspěvek od mikyno12 »

pozeral som jeden dokument, kde startoval Hercules z antarktidy a odkladali start, kvoli riedkemu vzduchu

ale ved to je tak jedno....nikto nelieta s modelom tak daleko na pole alebo tak vysoko v horach
Raptor 50 SE V3
T-Rex 450 PRO
Futaba T-10CG 2,4 GHz
raging

#10 Příspěvek od raging »

nejhorsi je prehraty,velmi ridky vzduch v lete,ktery,zejmena u letani s velkymi vrtulniky zpusobuje v urcitych letovych rezimech problemy,ale jestli je to az tak markantni v modelarine :?:
Paul

#11 Příspěvek od Paul »

S vrtulníkem létám sice jen krátce, ale už sem stačil vypozoravat že nejlíp mi to líta v létě ráno (6-8hod) a nebo po dešti.
Včera jsem to zkoušel na sněhu při -4 a žádná sláva to nebyla, asi heli zazimuji.
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Speedy »

Řidší vzduch v zimě za mrazu - není to nesmysl. Je potřeba rozlišovat 2 věci

molární hustota je větší - zmíněná termodynamika, zvyšuje se aerodynamický odpor

hmotnostní hustota - je nižší kvůli malému podílu vlhkosti a o to jde, míň to nese

To koresponduje i s tím, co napsal Paul - vlhčí vzduch nese líp. Snad jsem to napsal dobře.
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od pkotatko »

Teorie hezké, ale při letu s modelem heliny si nedokážu představit, že bych to měl poznat.
Co trpí v zimě? No všechno. Plasty, očka na kloubkách, serva atd.
Jelikož lítám proto, že mě to baví a ne že musím, tak v zimě pod 10°C s helinou venku nelítám.
V létě nevystavovat pokud možno helinu přímému slunci. Parkuju ji vždy když neletí ve stínu. Ale to samé se snažím dělat i s letadly. Laminátovej trup letadla se na slunci v autě taky umí hezky zkroutit.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
fotrik

#14 Příspěvek od fotrik »

Troll píše:Mohl bys mi prosím objasnit proč je na pólu nižší hustota vzduchu kvůli gravitaci ? 8O To mi teda moje stará hlava nebere.

Kvuli gravitaci ne, tihove zrychleni je na polu vyssi. Ale jestli je vzduch na polu skutecne ridsi, hadam, ze v tom bude mit "prsty" odstrediva sila a vzduch "odteka" k rovniku.
Odpovědět

Zpět na „Heli - jiné“