Letové vlastnosti Heli: zima vs léto a preventivní opatření?
Letové vlastnosti Heli: zima vs léto a preventivní opatření?
Ahoj,
vkládám tu dotaz spíše pro ´´znalce´´termiky a lidi co dokážou na toto téma odpovědět(zkušenostma).Chtěl bych se zeptat, zda-li je při létání s Heli, nutno dávat pozor na létáni při nízkých teplotách(není myšleno úbytek kapacity v accu), zda-li pod bodem mrazu působí na rotor řitčí vzduch, nebo to je opačně?Popřípadě jak moc to může měnit letové vlastnosti Heli.
PS:Popřípadě čeho se za vysokých, nebo nízkých teplot při letu s heli vyvarivat?
Nápříklad:
Při vysokých teplotách, je nutno listy Heli zakrýt, nenechávat při velkém vedru v autě a na přímém slunci.Listy se mohou zkroutit a dojde k jejich znehodnocení.
.
.
atd.
Díky za odpověď, Drop.
vkládám tu dotaz spíše pro ´´znalce´´termiky a lidi co dokážou na toto téma odpovědět(zkušenostma).Chtěl bych se zeptat, zda-li je při létání s Heli, nutno dávat pozor na létáni při nízkých teplotách(není myšleno úbytek kapacity v accu), zda-li pod bodem mrazu působí na rotor řitčí vzduch, nebo to je opačně?Popřípadě jak moc to může měnit letové vlastnosti Heli.
PS:Popřípadě čeho se za vysokých, nebo nízkých teplot při letu s heli vyvarivat?
Nápříklad:
Při vysokých teplotách, je nutno listy Heli zakrýt, nenechávat při velkém vedru v autě a na přímém slunci.Listy se mohou zkroutit a dojde k jejich znehodnocení.
.
.
atd.
Díky za odpověď, Drop.
(Blade CP - Prodán)(T-Rex 500 CF-Prodán)(T-rex 600 ESP-Flybarless+MicroBeast-Prodáno)(T-rex 600,FBL
doooobre, vyzera ze mas pravdu a vzime je naozaj hustejsi
to vsak bohuzial rujnuje moje doterejsie presvecenie....
vychadzal som z fakti, ze na poloch niekedy nemozu startovat lietadla, kvoli riedkemu vzduchu, tak som predpokladal, ze to bude teplotou....ocividne som sa mylil
vychadzal som z fakti, ze na poloch niekedy nemozu startovat lietadla, kvoli riedkemu vzduchu, tak som predpokladal, ze to bude teplotou....ocividne som sa mylil
Raptor 50 SE V3
T-Rex 450 PRO
Futaba T-10CG 2,4 GHz
T-Rex 450 PRO
Futaba T-10CG 2,4 GHz
mikyno12 píše:doooobre, vyzera ze mas pravdu a vzime je naozaj hustejsi
Ano na poloch je redši vzduch ale to je vplivom gravitácie zeme.
Co sa tyka heli najviac v zime asi trpia plasty, spomenute baterie, nylonove prevody a pokial je to nitro urcite aj motor. Problem je mu udrzat prevadzkovu teplotu. A vplivom zachladzovania valca viac ako piestu opotrebenie vecsie výbrusu a lozisiek. Carbon nie je tiez zrovna stala vec na velke mrazy pokial nie je robený na dané poveternostne zatazenie. Inac lietat sa celkom da.
mikyno12 píše:doooobre, vyzera ze mas pravdu a vzime je naozaj hustejsi
Pokud si dobře pamatuju, tak nejvyšší oficiální letiště pro obchodní dopravu ( tzn pro docela velká letadla, ne nějaké nabušené lehké stroje) je kolem 4000 m nad mořem. A tam je ten vzduch opravdu řidší. O hodně. Osobně vyzkoušeno.
Řidší vzduch v zimě za mrazu - není to nesmysl. Je potřeba rozlišovat 2 věci
molární hustota je větší - zmíněná termodynamika, zvyšuje se aerodynamický odpor
hmotnostní hustota - je nižší kvůli malému podílu vlhkosti a o to jde, míň to nese
To koresponduje i s tím, co napsal Paul - vlhčí vzduch nese líp. Snad jsem to napsal dobře.
molární hustota je větší - zmíněná termodynamika, zvyšuje se aerodynamický odpor
hmotnostní hustota - je nižší kvůli malému podílu vlhkosti a o to jde, míň to nese
To koresponduje i s tím, co napsal Paul - vlhčí vzduch nese líp. Snad jsem to napsal dobře.
- pkotatko
- Kontaktovat uživatele:
Teorie hezké, ale při letu s modelem heliny si nedokážu představit, že bych to měl poznat.
Co trpí v zimě? No všechno. Plasty, očka na kloubkách, serva atd.
Jelikož lítám proto, že mě to baví a ne že musím, tak v zimě pod 10°C s helinou venku nelítám.
V létě nevystavovat pokud možno helinu přímému slunci. Parkuju ji vždy když neletí ve stínu. Ale to samé se snažím dělat i s letadly. Laminátovej trup letadla se na slunci v autě taky umí hezky zkroutit.
Co trpí v zimě? No všechno. Plasty, očka na kloubkách, serva atd.
Jelikož lítám proto, že mě to baví a ne že musím, tak v zimě pod 10°C s helinou venku nelítám.
V létě nevystavovat pokud možno helinu přímému slunci. Parkuju ji vždy když neletí ve stínu. Ale to samé se snažím dělat i s letadly. Laminátovej trup letadla se na slunci v autě taky umí hezky zkroutit.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
Troll píše:Mohl bys mi prosím objasnit proč je na pólu nižší hustota vzduchu kvůli gravitaci ?To mi teda moje stará hlava nebere.
Kvuli gravitaci ne, tihove zrychleni je na polu vyssi. Ale jestli je vzduch na polu skutecne ridsi, hadam, ze v tom bude mit "prsty" odstrediva sila a vzduch "odteka" k rovniku.