Manta DLG (ukradli mi thread :D )
http://s_vacek.sweb.cz/manta/manta007.jpg
Tak jsem si přez víkend pohrál s vybavením a osadil serva pro VOP a SOP. Ovládání je přez torzní pružinky 2x v SOP i VOP a nití Dyneema. Serva jsou 8g 11N/m. Šterbiny mezi křídlem a křidélky jsou zavětrovány. Dovážení dopadne akorát s 4x KAN 350 a přijímač. Nic nebudu muset dovažovat. Takže celkově spokojenost.
Jen čekám na serva do křídla. Budou tam Futaby S3114.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
Dneska proběhla závěrečná kompletace MANTY. Serva křidélek jsou osazena (FUTABA 3114) Náhony ke křidélkům jsem udělal z 2mm hliníkové pletací jehlice, vyřezal jsem závit , poté ohnul o 90st. a našrouboval do páky serva kde je také vyříznutý závit M2. Na druhé straně je také závit pro mikrovidličku. Celkem jednoduché lehké a bez vůlí.
Hmotnost kompletního éra je lehce pod 290g .
Hmotnost kompletního éra je lehce pod 290g .
Do 1000 kč jsem se bohatě vešel i s Ikarovými polotovary , tedy gondolou a trupem a i s potahem na křídlo plus uhlíkový roving na výstuhy a lepidla. Je pravda, že v tom jsou i materiály které mě zbyly, hlavně balsa.
Navíc MANTA je krásná, hlavně to křídlo je fakt , fakt krásný. Teda myslím ten tvar.
Navíc MANTA je krásná, hlavně to křídlo je fakt , fakt krásný. Teda myslím ten tvar.
- rdubsik
- Kontaktovat uživatele:
ST píše:Do 1000 kč jsem se bohatě vešel i s Ikarovými polotovary , tedy gondolou a trupem a i s potahem na křídlo plus uhlíkový roving na výstuhy a lepidla. Je pravda, že v tom jsou i materiály které mě zbyly, hlavně balsa.
Já se na to ptám, protože už jsem si několikrát říkal, když jsem dostavěl model, že by stavebnice ve finále přišla levněji....
Jinak stavby se nebojím a zbytků mám taky hromadu.
Pokud máš zbytků hromadu, tak to bude za hubičku. Hlavně je potřeba vybrat balsu. Já si balsová a prkýnka v prodejně odvažoval na digi váze. No koukaly na mě (prodavačky) jako na pako. Ale je fakt, že jsem v Žamberku baby vyhecovala vyučil a sehnali mi celkem lehkou balsu , z JINA. No je fakt, že balsa z provinční prodejny je trochu dost dražší, ale nakonec to není takové hrůza.
Stavba
Ahoj,
jelikož bych rád zkusil DLG tak koukám po nějakém modelu a Manta mi také padla do oka.
Takže bych si ji rád zkusil postavit. Ovšem ve stavbě jsem úplný začátečník. Stavěl bych křídlo, sop a vop. Trup a ocasní trubku bych si koupil u Ikara - má je hezké, cena také slušná a když se mi nepovede postavit křídlo tak si ho u něj holt koupím taky
Plán na Mantu už mám (ve formátu A0), na webu jsem našel celkem dost fotek, ale některé věci nevím jak udělat, tak bych vás chtěl poprosit o pomoc.
1) má pro mě cenu při prvním pokusu o stavbu dělat ovládaná křidélka?
2) z čeho je náběžka? Z plánku mi to přijde jako sbroušený hranol.
3) jak máte udělané spojení křídel? Pouze slepené poloviny nebo máte i nějakou spojku?
4) na co si dát ještě pozor?
zatím díky
jelikož bych rád zkusil DLG tak koukám po nějakém modelu a Manta mi také padla do oka.
Takže bych si ji rád zkusil postavit. Ovšem ve stavbě jsem úplný začátečník. Stavěl bych křídlo, sop a vop. Trup a ocasní trubku bych si koupil u Ikara - má je hezké, cena také slušná a když se mi nepovede postavit křídlo tak si ho u něj holt koupím taky
Plán na Mantu už mám (ve formátu A0), na webu jsem našel celkem dost fotek, ale některé věci nevím jak udělat, tak bych vás chtěl poprosit o pomoc.
1) má pro mě cenu při prvním pokusu o stavbu dělat ovládaná křidélka?
2) z čeho je náběžka? Z plánku mi to přijde jako sbroušený hranol.
3) jak máte udělané spojení křídel? Pouze slepené poloviny nebo máte i nějakou spojku?
4) na co si dát ještě pozor?
zatím díky
Ahoj, základní poznatky ze stavby MANTY. Stavěl jsem taky F3k konstrukční metodou poprvé, no předtím jsem si střihnul mini F3k a díky tomu si můžu i v zimě zalítat. Jo u nás je ještě pořád zima a sníh !!! Ale k tématu. Začal jsem výrobou překližkových šablon na žebra a sháněl jsem s digi váhou balsu na žebra, torzní skříň a i na další konstrukční detaily. Stavba křídla probíhala celkem bez problémů a díky poznatkům o pevnosti jednotlivých částí z mini F3k jsem věděl co si můžu dovolit ( doporučuji bezpodmínečně postavit před MANTOU !!!! ). U MANTy jse ale dost používal uhlíkový roving jednak na výstuhu nosníků a hlavně na výstuhu odtokové části křídla které navazuje na křidélko. Sadwitch balsa uhlík balsa. Zcela zásadní záležitost pro pevnost křídla v krutu. To samé je i u trámce křidélka zase sandwitch balsa uhlík balsa. Konstrukci křidélek jsem opsal od jiných z RC groups. Půlky křídla jsem spojoval zase stojinou ze sandwitch překližka uhlík překližka. Spoj je přelaminován 2x 80g. Pro šrouby ke spojení s trupovou gondolu jsem použil bukové kolíky. Kup si respirátor. Ono brousit uhlí je dost o život. Jinak se toho neboj a na závěr doporučuji si napsat Geodemu o printable výkres v pdf a slepit.
ST: díky za rady
když já bych si právě chtěl něco postavit sám, kompletoval jsem už několik letadel i vrtulníků, ale to je jen polovičatá práce.
Času mám na to dost, peněz to moc stát nebude.
Koupě hotového křídla je až poslední možnost.
Beru to jako přípravu na něco lepšího.
Pro balsu si pojedu do HVP, mám to zarohem, tak snad něco vyberu.
Ještě pár dotazů:
Čím lepíš k sobě uhlík a balsu?
A jak děláte odlehčovací kulaté otvory aby to hezky vypadalo a nebylo to okousané?
když já bych si právě chtěl něco postavit sám, kompletoval jsem už několik letadel i vrtulníků, ale to je jen polovičatá práce.
Času mám na to dost, peněz to moc stát nebude.
Koupě hotového křídla je až poslední možnost.
Beru to jako přípravu na něco lepšího.
Pro balsu si pojedu do HVP, mám to zarohem, tak snad něco vyberu.
Ještě pár dotazů:
Čím lepíš k sobě uhlík a balsu?
A jak děláte odlehčovací kulaté otvory aby to hezky vypadalo a nebylo to okousané?
Tak se hlásím do MANTA klubu, děkuji Geodemu za inspiraci, Ikarovi za gondolu a trubku. Dneska MANTA absolvovala první zalétávací hody. Pochopitelně foukal ten nejhorčí směr větru jaký jsem si mohl přát. Tedy z přilehlého svahu a přez stromy.Misty totálka turbulence . První šel na průzkum mini a celkem se dařilo a tak šla na řadu MANTA. První kluz z ruky byl OK a tak hned otočkou nahoru. Jen tak zlehka a MANTA šla tak do 25m. Krásný kluz a přistání na brzdách . Vše parádně fungovalo. Tak jsem se začal opírat trochu víc tak 35m plus a začal jsem běžné zalétávací postupy. MANTA se chovala jako lehce přestabilizovaná, což se doladí. Fantastické jsou ty ladné tvary křídla, které vyniknou ještě víc v luftu. Jinak proti prknu VERTEX je to úplně o ničem jiném. Jak v hodu tak v letu.