Odporová pila

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
frantadobromila
Kontaktovat uživatele:

Odporová pila

#1 Příspěvek od frantadobromila »

Zdravím, chtěl bych si vyrobit nějakou odporovou pilu. Mám tento zdroj http://www.peckamodel.cz/cz/produkt/815 ... c-ps5.aspx . Šlo by s tím něco udělat. Jaký drát by byl vhodný(na foru jsem našel nějaky knedlíkový atd.) Jde mi o průměr.

Díky za rady
blueangel
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od blueangel »

Drat koupíš v GM přimo odporový jde to i ocelovou strunou ale ta moc nevydrží a často ti praskne uprostřed řezu
miho

#3 Příspěvek od miho »

Jinak ten drát se jmenuje "náhradní drát do kráječe knedlíků". Používám ho a v pohodě. Mívají ho v domácích potřebách.
joxa

#4 Příspěvek od joxa »

miho píše:Jinak ten drát se jmenuje "náhradní drát do kráječe knedlíků". Používám ho a v pohodě. Mívají ho v domácích potřebách.

stejná zkušenost-používáme ho snad půl roku, jen na polystyren, a stále jako nový, jen trochu změnil barvu
:F6F Hellcat: :motorový větroň-Hynek: :Fenix:
:->A6M ZERO(zašlapané projekty :D)<-:
: DX6i:
dusi
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od dusi »

blueangel píše:Drat koupíš v GM přimo odporový jde to i ocelovou strunou ale ta moc nevydrží a často ti praskne uprostřed řezu

Právě že praskne odporový drát, pokud ho šponuješ, nebo dělá převisy, pokud ho nešponuješ.
Ocelová struna něco vydrží :wink:
Používám 0,3 mm na řízení upoutaných modelů.
Ďusi
DepronTeam
Taranis X9D+ (TGY-i6, FC-16),TopmodelCZ Astra, EPP JAK-7, Algol, E-III, B-25
frantadobromila
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od frantadobromila »

stále nevím zda je možné použít ten zdroj.
Gormen
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Gormen »

řewkl ybch že ti půkde, kup ten drát do řezačky knedlíků a máš to ..........opravdu vyfrží používám ho taky a odřezáno má docela dost a je v pohodě ;)....................jinak budeš asi musetz ptrochu poštelovat délku toho odporového drátu ezi těmi kontakty ale t už záleží na každém zdroji zvlášť, já používám PC zdroj 250 W délka mezi kontakty je cca 100 ccm pro optimální řez,tak aby to nepřežhavovalo moc kolem sebe, a ani tak aby to trvalo týden ....;)
->MX 16s<-Piper J-3 CUB , Kawasaki Ki-61, motorový větroň Primera, AXN Floater-Jet, Mitschubischi A6M2 1:12 ve výstavbě
lubo1
Kontaktovat uživatele:

Re: Odporová pila

#8 Příspěvek od lubo1 »

frantadobromila píše:Zdravím, chtěl bych si vyrobit nějakou odporovou pilu. Mám tento zdroj http://www.peckamodel.cz/cz/produkt/815 ... c-ps5.aspx . Šlo by s tím něco udělat. Jaký drát by byl vhodný(na foru jsem našel nějaky knedlíkový atd.) Jde mi o průměr.

Díky za rady

Záleží na dlžke drôtu.......
Strunu do rezača knedlíkov som nezohnal nikde. Tak som kúpil u Conráda odporový drôt - tuším Kanthal 0,3. Ak režem 1m pílou potrebujem cca 20V. Zdroj mám pulzný s reguláciou do 24V 120W - prúd do 5A
Samotná pila je tu http://fotoalba.cz/alba/lubo1/2102751
Tým, že urobíš výmennú tú strednú tyč - získaš možnosť meniť veľkosť píly. Upevnenie drôtu som obšlahol z lupienkovej pílky. Drevené tyčky sú z drevenej násady na smeták - prehobľované módelárskym hoblíkom na hranato. Najdlhšia stredová tyč je zase z dutej kovovej násady na metlu - na koncoch vlepené purexom kúsky drevených hranolov...
MichoCZ
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od MichoCZ »

Minulý víkend jsem řezal. Pila délky cca 70cm, drát 0,6mm nerez z OBI a napájení buď pro přesný ale pomalý řez NiCd 7,2V - odběr cca 4A a nebo pro rychlý, ale méně přesný řez NiCd 12V a tam byl odběr cca 7A. Celou dobu jsem měl připojený wattmeter, abych měl jistotu že nezlikviduju baterky úplně a všechno proběhlo v pohodě.
frantadobromila
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od frantadobromila »

Tak jsem postavil tu pilu asi 80 cm. Strunu jsem tam dal kytarovou H (0.3mm). PAradne to řeže, někdy vyzkouším něco vyříznout.

Díky za rady
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od lubo1 »

frantadobromila píše:Tak jsem postavil tu pilu asi 80 cm. Strunu jsem tam dal kytarovou H (0.3mm). PAradne to řeže, někdy vyzkouším něco vyříznout.

Díky za rady

Ešte jedna vychytávka od skúsených....
Ak budeš robiť šablóny tak, že si ich vytlačíš na laserovke a potom budeš lepiť na umakart, alebo iný material... je dobré to lepiť epoxidom a nešetriť s ním, tak aby paier napil epoxid...
Potom sa pri konečnom brúsení šablony tak netrepí okraj papiera. Kto skúšal - vie o čom je reč....
qq
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od qq »

Šlo by jako zdroj pro výrobu odporové pily použít něco takovéto?
Obrázek
Obrázek
a ještě jsem se (tuším někde tady) dočetl, že lepší, než odporový drát, je struna G na katyru, co vy, kteří už s tímto máte zkušenost, na to říkáte?
feek

#13 Příspěvek od feek »

G určitě ne, protože to je struna vinutá. Pokud strunu, tak strunu H (popř. B) je to to samé, ale někteří výrobci je jinak značí. A pozor na to, jsou struny různých tvrdostí, takže tato by byla optimální ze sady 0,11 mm ( to je průměr nejtenčí struny tj. struny E) B (H) je silnější.
Kdo jsme? Kam jdeme? A až tam dojdem bude tam RC létání???
arda1
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od arda1 »

qq píše:Šlo by jako zdroj pro výrobu odporové pily použít něco takovéto?
Ten Piko použít jde ale musíš proklemovat bimetalovou pojistku :wink:
ICQ 638556901
qq
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od qq »

arda1 píše:
qq píše:Šlo by jako zdroj pro výrobu odporové pily použít něco takovéto?
Ten Piko použít jde ale musíš proklemovat bimetalovou pojistku :wink:
proklemovat znamená "přemostit" (myslím propojit "na tvrdo" drátkem)?
Odpovědět

Zpět na „Dílna“