Zalitani Letounu

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
aktor

#16 Příspěvek od aktor »

Dovolil bych si tu nastínit pár názorů (mých, soukromých). Lítám asi 8 let, přesto si nemyslím, že to lecjak umím. Začátky byly krušné, drahé a pomalé - začínal jsem sám, teoreticky vybavený, ale praxe je zcela odlišná.

Takže z vlastní zkušenosti :
1) Uvědomte si, že motorák je v jistém smyslu nebezpečná zbraň, pokud je ve vzduchu "neřízen" - sám jsem si málem prošpikoval auto 3 kg letadlem (padlo jen 3m vedle - ještě že tam nebyla manželka :D ). Můžete ale trefit i čumily :!:
2) doporučuji postupné kroky - od jednodušších, dobře ovladatelných a pomalejších letadel k těm "ostřejším". (než se dostaneš do F1, tak toho taky musíš dost odjezdit)
3) práce kvapná, h.... platná = než jdeš do vzduchu, vše ještě zkontroluj (směr výchylek, těžiště i takovou drobnost, jako je nastavení správného modelu ve vysílači - to je vše ze života)
4) jednoznačně souhlasím s "kibicem" za zády nebo lépe na kabelu - když už nic jiného, nejsi na to sám a víc očí víc vidí
5) při záletu si nastoupej výš - získáš trochu času na řešení případných problémů, ale jen tak, abys letadlo dobře "četl" a několik prvních letů nezkoušej ptákoviny - jen se s ním seznam (např obdelníky, 8) a po přistání zkontroluj, jestli se něco nehnulo, neuvolnilo atd.
6) pokud ti to RC dovolí, nastav si dvoje výchylky a začni s těma menšíma - kibic ti to za letu může přehodit, pokud to nestačí na ovládání letu
7) počkej si na dobré počasí - jinak nepoznáš, jak se letadlo opravdu chová.

A bylo by mnoho dalších nápadů, ale všechno je na netu popsáno, jen se toho trochu držet. Alespoň zezačátku. Ušetří to fakt dost peněz, nervů a hlavně sebedůvěry.
aktor

#17 Příspěvek od aktor »

A ještě drobnou poznámečku na konec

dávejte si velký pozor na točící se vrtuli při seřizování motoru, manipulaci s letadlem a pod. Rovněž tak děti čumilů mohou přijít o prsty (prstíčky jsou mladé, křehké a otcové pak nervní ).

Já jsem se momentálně přizemnil tím, že jsem si strčil ukazováček (pravý) do točící se vrtule. Naštěstí to byl jen 10 ccm 4T téměř na volnoběh - nedovedu si představit něco většího... Kromě toho, že to dost bolí, si pak chvíli nezalítáte :!: (a nevěřili by jste, jak moc ten prst chybí ...zítra jdu na stehy - au) Nestalo se mi to poprvé a asi ani ne naposledy, ale nezkoušejte to. On pak chybí i cit v prstech, takže buďte opatrní !!!!

Od mého prvního seku do ruky s sebou vozím sterilní obvaz, který jsem už několikrát použil a nejen na moje rány. :idea:
Hans
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Hans »

Díky za zajímavé příspěvky, které se čtou sami a nejsou ničím dalším rušeni. V něčem jsem se utvrdil, něco nového jsem se dozvěděl. Díky všem přispěvovatelům tohoto tématu :!:
DefUnct

#19 Příspěvek od DefUnct »

Taky dekuju, pres to ze hodne z toho je logika tak se to stejne obcas zapomene, halvne kdyz myzlis na hodne jinych veci. A ty dvojite vychilky jsou vyborni napad, normalne jsi to stejne nastavim, ale zatim jsem nemel duvod je pouzivat, tak jsem na ne zapomel a zrovan na tom modelu kde by byli nejvic vhodne :lol:

Ohledne Rapiru, me bylo receno (byvalim mayitelem) ze se chova slusne a se i umi dostaticne plouzit...cos jse bonus jelikos ten trener mel vse aerodynamicke schopnosti cihli (velke a hlasite cihly).

Vzduchoplavec: to kridlo se da udelat na jedno nebo dve serva, ma 170cm a aspon co ja vim tak by se to na ten canar mozna mohl dat(?) to by asi chtelo vyzkouset. Ted zrovna je nepotazeny (originalne jsem planoval sehnat novy trup ale pak jsem zjistil kolik za to chteji 8O )
Filip 400 Sport - nechcete nekdo odkoupit Filipa? Bez Vybaveni? Rad bych to zkusil nacpat do normalne 400, ne Sport.

Toro 900 (se stavi)

Podzemni tajnou laborator a anglicko-cesky slovnik.
Calimero..
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Calimero.. »

DefUnct píše:Taky dekuju, pres to ze hodne z toho je logika tak se to stejne obcas zapomene, halvne kdyz myzlis na hodne jinych veci. A ty dvojite vychilky jsou vyborni napad, normalne jsi to stejne nastavim, ale zatim jsem nemel duvod je pouzivat, tak jsem na ne zapomel a zrovan na tom modelu kde by byli nejvic vhodne :lol:

Ohledne Rapiru, me bylo receno (byvalim mayitelem) ze se chova slusne a se i umi dostaticne plouzit...cos jse bonus jelikos ten trener mel vse aerodynamicke schopnosti cihli (velke a hlasite cihly).

Vzduchoplavec: to kridlo se da udelat na jedno nebo dve serva, ma 170cm a aspon co ja vim tak by se to na ten canar mozna mohl dat(?) to by asi chtelo vyzkouset. Ted zrovna je nepotazeny (originalne jsem planoval sehnat novy trup ale pak jsem zjistil kolik za to chteji 8O )

Jenom potvrdím, že Rapír opravdu hodně dobře klouže, ne jednou jsem skončil v oranici, když jsem přistával napříč přes letiště a neodhadl jsem to. Když jdu směrem po dráze tak je to jedno.
Richard král

#22 Příspěvek od Richard král »

a když sme u těch začátků akrobacie mě docela pomohlo přečíst tohle: nevím jestli se to bude hodit vám ale mě jo uvědomil jsem si kolik chyb jsem dělal

http://www.rcserver.cz/index.php?option ... &Itemid=40
Calimero..
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Calimero.. »

Škoda, že jsem tyto články četl až po pořízení 2 čínského setu, ale i tak mi pak hodně pomohly.
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Ano! Dvoji vychylky mohu vrele doporucit. Pro start male a pro letani vetsi. Pravda, casto se mi stane, ze ty vetsi ani nezapnu, ale Je dobre je mit nastavene.

Dalsi velmi dobra vec jsou exponencialni vychylky. Take doporucuji! Ale zde pozor! Neudelat chybu jako ja a nenastavit je obracene! Pak jsme se strasne divil, proc pri milimetrovem pohybu packou letadlo poskoci jak nakopnute kobylou... :roll:

A zminku o opatrnosti s vrtuli mohu jen podtrhnout. Take uz jsem mel tu "cest" strcit prst do vrtule. Byla to sice "jen" 3.5ka, ale zato roztocena na maximalni otacky. jeste, ze jsem tam strcil prst ze zadu. Na siti to nebylo, ale mam 3 nepekne jizvy na prstu.
Gold eagle

#25 Příspěvek od Gold eagle »

ahoj všichni

tak to tady sleduju zajimavé téma spousta zkušeností od začátečníků to se hodí. rozhodně bych tazateli doporučil ať se toho nebojí zálet zvládne i sám mám taky rapíra 40 a je to nezáludné..

četl jsem taky ty články a o těch jsem měl vedět dřív

ten o té akrobacii mi přijde dobrý jen se mi zdá zda to autor trochu nepřehání se vším tím nastavováním jak říkám mám toho rapíra a toliko nastavení a seřizování jsem nedělal a létám sním i akrobačku (dle kolegů na letišti i dobře) to já jen aby ste to nebrali tak vážně jak je to popsané ono totiž přijd emi že autor článku se pohybuje v malinko jiných modelářských a a hlavně finančních hladinách (když vidím ty jeho modely) na to prostě nemuže normální modelář jen tak vzít penízky....nic proti ale je to tak článek dobrý ale dost věcí se muže vypustit a ono to taky funguje....

takže držím palce všem kteří začinají
zdzd

#26 Příspěvek od zdzd »

Gold eagle píše:...ten o té akrobacii mi přijde dobrý jen se mi zdá zda to autor trochu nepřehání se vším tím nastavováním... létám sním i akrobačku... autor článku se pohybuje v malinko jiných modelářských a a hlavně finančních hladinách....

Jestli to nebude tím, že Radim létá závodně akrobacii F3A a bez pořádně seřízeného éra by si ani neškrtnul. Akrobacie z tvého pohledu bude nejspíš nějaký ten kotrmelec kdekoliv ve vzduchu. Z jeho pohledu je to celá sestava předepsaných prvků v předepsanám prostoru a před bodovači, kteří hlídají každou odchylku.
Gold eagle

#27 Příspěvek od Gold eagle »

zdzd píše:
Gold eagle píše:...ten o té akrobacii mi přijde dobrý jen se mi zdá zda to autor trochu nepřehání se vším tím nastavováním... létám sním i akrobačku... autor článku se pohybuje v malinko jiných modelářských a a hlavně finančních hladinách....

Jestli to nebude tím, že Radim létá závodně akrobacii F3A a bez pořádně seřízeného éra by si ani neškrtnul. Akrobacie z tvého pohledu bude nejspíš nějaký ten kotrmelec kdekoliv ve vzduchu. Z jeho pohledu je to celá sestava předepsaných prvků v předepsanám prostoru a před bodovači, kteří hlídají každou odchylku.

Tohle ale přece normální modelář který stejně nemá na dva padesátitisicové modely vůbec nepotřebuje to bych chodil jen seřizovat a zaobírat se ptákovinama a ne lítat prostě akrobacie se dá létat i bez všech těch vychytávek a to si myslím by měli začátečníci vedět kdybych tohle četl před tím než jsem si akrobata koupil asi bych ho ani nekoupil přišlo by mi to moc složité.nechci kritizovat jen aby se to nebralo tak vážně jak je to podáno
Jezevec
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Jezevec »

Jaká by asi byla úroveň článku o akrobacii, kdyby ji psal rekreační modelář, který si ve vzduchu udělá pár kotrmelců? Jsem rekreační pilot a pro mě byl článek velkým přínosem, protože tam je spousta věcí, které člověk mnohdy podceňuje a pak se diví, že mu to nelítá, nebo má co dělat aby to udržel ve vzduchu... At si z článku každý vezme co uzná za vhodné a nekritizuje to tu, každý z nás má jiný stupeň pokročilosti.
Gold eagle

#29 Příspěvek od Gold eagle »

Jezevec píše:Jaká by asi byla úroveň článku o akrobacii, kdyby ji psal rekreační modelář, který si ve vzduchu udělá pár kotrmelců? Jsem rekreační pilot a pro mě byl článek velkým přínosem, protože tam je spousta věcí, které člověk mnohdy podceňuje a pak se diví, že mu to nelítá, nebo má co dělat aby to udržel ve vzduchu... At si z článku každý vezme co uzná za vhodné a nekritizuje to tu, každý z nás má jiný stupeň pokročilosti.

já nekritizuji jen mi přijde prostě že ten článek je psaný pro začátečníky ale z pohledu člověka co je uplně někde jinde valí do toho zřejmě těžké prachy (dle fotek) a bere to smrtelně vážně tak je to i napsáno viz " s žádným otlučeným modelem po deseti havariích to ani nemá cenu" proč by nemělo. mám rapíra značně obouchaného nezaobíral jsem se nastavováním a tak mám možná o dva měsíce (dle článku) seřizování víc nalétano.. zatím co autor seřizuje já létám..no prostě stojím si za tím že pokud chce někdo začít muže ho to i odradit že je to buhví jak složité..ale ono není to žádná věda prostě jsem po pár letech s Rapírem začal akrobatit a docela mi to jde na dost dobré úrovni tak jsem chtěl jen pozvednout začátečníky aby to nebrali tak vážně
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Ono to je tezke. Aviatik leta i s tak otriskanym modelem, ze to uz vubec nepripomina puvodni letoun. (Kdo zde sledoval jeho anabazi se Super Airem, tak vi o cem mluvim).

Ano ten model leti, ale presne se s nim neda zaletnout nic. Je umeni ho udrzet rovne ve vzduchu...

A clanek "Jak na akrobacii" je zamyslen pro zacinaici akrobaty. Tedy lidi, kteri uz sve letadlo ovladaji a chteji se v akrobacii zdokonalit - tedy nedelat akrobaticke prvky vice - mene nahodne, ale dat tomu nejaky rad.

Nemyslim, ze by to melo uplneho zacatecnika odradit. Me to naopak navnadilo a vletel jsem na to moc rychle.
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“