Surprise S16

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
m2
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od m2 »

Dajte sem teda nejaký log s časovou osou z lietania so Surprise, nech vidím, že ako sa má správne lietať s hotlinerom (nie log z Vikinga z hodinovej termiky, to ma nebaví).

Plus ma zaujíma priemerný letový odber takého letu (odčerpaná energia predelená dĺžkou letu).

Zvyšnú polemiku si necháme na iné vlákno ... (ale neboj, 60g navyše za väčší motor v 5100g lietadle z neho už väčšiu tehlu neurobí ... a aj teraz bez termiky nakĺže najmenej hodinu, rovnako ako Lynx).

:wink:
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
graup15

#17 Příspěvek od graup15 »

m2 píše:Dajte sem teda nejaký log s časovou osou z lietania so Surprise, nech vidím, že ako sa má správne lietať s hotlinerom (nie log z Vikinga z hodinovej termiky, to ma nebaví).

Plus ma zaujíma priemerný letový odber takého letu (odčerpaná energia predelená dĺžkou letu).

Zvyšnú polemiku si necháme na iné vlákno ... (ale neboj, 60g navyše za väčší motor v 5100g lietadle z neho už väčšiu tehlu neurobí ... a aj teraz bez termiky nakĺže najmenej hodinu, rovnako ako Lynx).

:wink:

Surprise poletí až v neděli..
A jak se má létat s hotlinerem?No přeci jak chceš, ale tak aby ti to neshořelo:-))
Tý jo..to Volcano má 5100g..?
PS...já ti to neberu (ten styl létání) jen mi to zarazilo. Protože to není obvyklé...Většinou si lidé pořizují takhle velké větroně na létání v termice.
Jo a pokud chceš jak píšeš dynamické plachtění..tak to by jsi měl spíš jít do dýsingu :-))
Jo a taky jsme zalétli Iona s Redlinerem na 4S-Lipol a RF 15/13...schválně typni kolik to baštilo...(samo už to opakovat nebudeme, pújde tam o hodně menší vrtule..toto byl jen takový úlet)
qwawsed

#18 Příspěvek od qwawsed »

graup15 píše:
kolik to baštilo...

128? :D
graup15

#19 Příspěvek od graup15 »

Jsi blízko..143A...účinnost motoru asi 15% :D :D
Hlavní je, že přežil.
m2
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od m2 »

graup15 píše:Jsi blízko..143A...účinnost motoru asi 15% :D :D
Hlavní je, že přežil.

toto je dosť šialenstvo.

nebodaj si ten prúd hnal cez tie 3,5" konektory na zadnom čele??? Alebo to máš odvrtané a naspájkované napriamo?
graup15

#21 Příspěvek od graup15 »

m2 píše:
graup15 píše:Jsi blízko..143A...účinnost motoru asi 15% :D :D
Hlavní je, že přežil.

toto je dosť šialenstvo.

nebodaj si ten prúd hnal cez tie 3,5" konektory na zadnom čele??? Alebo to máš odvrtané a naspájkované napriamo?

Souhlas šialenstvo... Přez ty zadní 3.5mm.
Ale jak jsem psal...dost úlet.
m2
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od m2 »

graup15 píše:Souhlas šialenstvo... Přez ty zadní 3.5mm.
Ale jak jsem psal...dost úlet.

Moja teória je, že ten môj Redliner (inak s RFM 14,5x14 na 3s) odišiel kvôli prehriatiu vinutia za konektormi následkom dodatočného ohrevu vuinutia od prechodových odporov tých konketorov, šlo tam niečo okolo 100A.

viď: http://www.topgun.sk/downloads/Milan/RE ... C_0020.JPG

na tej druhej MVVSke som tie konektory rovno odvŕtal a dal tam napevno naletované prívody.
graup15

#23 Příspěvek od graup15 »

No..nechme redlinera a pokračuje stavba S16.
Se skřípáním zubů jsem dorazil komplet trup. Dvakrát jsem předělával instalaci, až chodí vše bez problémů. Chodí, znamená..že do trupu jde vše lehce a elektroinstalace má řád.
Obrázek
Přijímačová baterie..800mAh-2S Lipol.Těsně před zasunutím do krabičky.
Obrázek
Tahle je již zacvaknutá do krabky...
Obrázek
Nastrkat ty zasr..anténky do trubiček zalepených hluboko a na bocích trupu..bez pinzety a montážního otvůrku...to prostě nejde.
Použitý spínaný BEC je Castle 5/10A.
JMalik

#24 Příspěvek od JMalik »

Jak čumí do trupu ten kousek M šroubu, to máš našroubovaný zespodu ten rycí hrot?
graup15

#25 Příspěvek od graup15 »

JMalik píše:Jak čumí do trupu ten kousek M šroubu, to máš našroubovaný zespodu ten rycí hrot?

Nene..je to M3 se zápustnou hlavou a jen drží tu krabičku na Rx baterku, přijímač a BEC
JMalik

#26 Příspěvek od JMalik »

graup15 píše:
JMalik píše:Jak čumí do trupu ten kousek M šroubu, to máš našroubovaný zespodu ten rycí hrot?

Nene..je to M3 se zápustnou hlavou a jen drží tu krabičku na Rx baterku, přijímač a BEC

Rudi Freudenthaler ( a jiní) mají dole na trupu "hřebík" na brzdění. Uvažuji o tom, ale asi s tím ještě počkám. Jde jenom o ty dojezdy po trávě. Pokud by to pošetřilo trup a směrovku, tak bych to dal.
graup15

#27 Příspěvek od graup15 »

JMalik píše:
graup15 píše:

Rudi Freudenthaler ( a jiní) mají dole na trupu "hřebík" na brzdění. Uvažuji o tom, ale asi s tím ještě počkám. Jde jenom o ty dojezdy po trávě. Pokud by to pošetřilo trup a směrovku, tak bych to dal.

Jestli tam má Rudi hřebík, kotvu nebo padák mi je šumák...
Majitel ať si tam dá co bude chtít, ale já létám na letišti kde je 240m golfáče...hřebík nepotřebuji.
Mně sere jiná věc..S16 stojí 20kkč !!!! a idioti při výrobě asi neznají pojem..(když už musí být to servo zalepené do křídel ve formě, tak páka má čumět zkrz potah , na neutrál (tzn 1.5ms) kolmo..nebo alespoň všechny stejně) .Jaké je překvapení, když pustíš středový signál do křídla a jen valíš oči, jak je každá páka jinak. Kdyby to bylo o dva stupně...na to se nehraje, ale ono je to tak moc šejdrem, že to člověka nasere. Kdyby to byl Linx nebo podobné haraburdí..neřeknu, ale závodní mašina za naprosto děsivé prachy....hanba velebnosti. Další skvělý poznatek...Rudi asi nikdy neslyšel o zavětrování křidélek a klapek...sice tam má jakoby vybrání na lepící pásku (technikus ala valenta), ale v reálu se tam stejně nedá dát... A poslední perla...náhony klapek i křidélek, nemají naprosto žádné aerodynamické krytí. Prostě to celé čumí nad povrch křídla. Možná to nevadí, ale u závodní novinky na rok 2010 bych čekla určitý posun v konstrukci .
PS..starší Surprise to mají dělané stejně.
S16 je hotová, naprogramovaná do T8 a připravená na zálet....ale můj pocit, je ten, že je to fatálně předražený kus kompozitu. Sice nejspíš poletí hodně dobře..o tom pochyb nemám, ale naštěstí vím o dalších dvou připravovaných (v čechách) F5B mašinkách...a ty rozhodně budou stát míň, při stejném, ale spíš technicky čistějším provedení.
Na druhou stranu chápu, že jde o sportovní náčiní, ale už se nedivím proč F5B pomalu ale jistě umírá ...ty prachy za ready to fly S16 jsou neúměrné.
vitousek
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od vitousek »

to Graup15: Proč je u té přijímačové lipolky připojený i jeden drát ze servisního konektoru ?
A jak funguje ten spínaný BEC Castle 5/10A ?

Díky
Rychlost, výška, myšlenka.Pro úspěšné létání je třeba mít alespoň dvě.
Stuclik
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Stuclik »

vitousek píše:to Graup15: Proč je u té přijímačové lipolky připojený i jeden drát ze servisního konektoru ?
A jak funguje ten spínaný BEC Castle 5/10A ?

Díky

Dovolim si odpovedet s tim servisnim konektorem: Prvni a posledni kabel u servisniho konektoru je vlastne to same jako silove kabely, takze je do toho MPX konektoru napojeny i 2. kabel ze servisniho, aby bylo možno balancovat s minimem kabelaze :)
JMalik

#30 Příspěvek od JMalik »

graup15 píše:...........Mně sere jiná věc..S16 stojí 20kkč !!!! a idioti při výrobě asi neznají pojem..(když už musí být to servo zalepené do křídel ve formě, tak páka má čumět zkrz potah , na neutrál (tzn 1.5ms) kolmo..nebo alespoň všechny stejně) .Jaké je překvapení, když pustíš středový signál do křídla a jen valíš oči, jak je každá páka jinak. Kdyby to bylo o dva stupně...na to se nehraje, ale ono je to tak moc šejdrem, že to člověka nasere. Kdyby to byl Linx nebo podobné haraburdí..neřeknu, ale závodní mašina za naprosto děsivé prachy....hanba velebnosti. Další skvělý poznatek...Rudi asi nikdy neslyšel o zavětrování křidélek a klapek...sice tam má jakoby vybrání na lepící pásku (technikus ala valenta), ale v reálu se tam stejně nedá dát... A poslední perla...náhony klapek i křidélek, nemají naprosto žádné aerodynamické krytí. Prostě to celé čumí nad povrch křídla. Možná to nevadí, ale u závodní novinky na rok 2010 bych čekla určitý posun v konstrukci .
PS..starší Surprise to mají dělané stejně.
S16 je hotová, naprogramovaná do T8 a připravená na zálet....ale můj pocit, je ten, že je to fatálně předražený kus kompozitu. Sice nejspíš poletí hodně dobře..o tom pochyb nemám, ale naštěstí vím o dalších dvou připravovaných (v čechách) F5B mašinkách...a ty rozhodně budou stát míň, při stejném, ale spíš technicky čistějším provedení.
Na druhou stranu chápu, že jde o sportovní náčiní, ale už se nedivím proč F5B pomalu ale jistě umírá ...ty prachy za ready to fly S16 jsou neúměrné.

Křidélková serva jsem měl lehce nesymetricky, klapková správně.
Křídlo a výškovka byly zpracované super, trup už je trochu mírně jinde. Nejvíc je vidět elipsa místo kružnice na profilu trupu vepředu pro osazení kuželu.
Laminátové kryty náhonů pák k tomu jsou (i v barvě) - p. Paláček.

Nejvíc by mě asi skutečně vyzuřilo to přesazení pák, protože s tím kromě subtrimu nejde absolutně nic dělat. Jenom na to smutně čumět a napsat Rudimu, ať se pod každý kus podepíše chytrák, který to nastavoval.
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“