První samolet :-)

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
filuta007

#16 Příspěvek od filuta007 »

arda1 píše:40MHz je do letadla naprosto v souladu s předpisy. :wink:

aha tak to jsem rád, tuším že tu na foru za to někoho linčovali, ted sem teda z toho jeleh :-) a auta teda používaj kolik? ta souprava je totiž z auta.
Létat může všechno, otázka je jakým směrem, a jak rychle....
arda1
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od arda1 »

Pásma která jsou u nás dovolena pro provoz modelů (na patřičných kanálech) jsou 27MHz ,35MHz a 40MHz- pouze 35MHz je vyhrazeno výlučně pro létající modely - 27 a 40MHz jsou určeny pro všechny modely.Jo ještě jeden kanál na 13MHz-ale to se víceméně nepoužívá - a na 26MHz-ale to se bere už defakto jako 27. Viz- http://www.mo-na-ko.cz/download/GenLicence.pdf
filuta007

pasma

#18 Příspěvek od filuta007 »

arda1 píše:Pásma která jsou u nás dovolena pro provoz modelů (na patřičných kanálech) jsou 27MHz ,35MHz a 40MHz- pouze 35MHz je vyhrazeno výlučně pro létající modely - 27 a 40MHz jsou určeny pro všechny modely.Jo ještě jeden kanál na 13MHz-ale to se víceméně nepoužívá - a na 26MHz-ale to se bere už defakto jako 27. Viz- http://www.mo-na-ko.cz/download/GenLicence.pdf

supr dík moc
arda1
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od arda1 »

Nz- ale ten dosah tý RC z autíčka nebude valný- těch 100metrů je myslím dost optimistický odhad-osobně bych v luftě tipoval tak max 50 metrů a to je fakt tak po odhozu hned točit k sobě. :wink:
filuta007

50m

#20 Příspěvek od filuta007 »

arda1 píše:Nz- ale ten dosah tý RC z autíčka nebude valný- těch 100metrů je myslím dost optimistický odhad-osobně bych v luftě tipoval tak max 50 metrů a to je fakt tak po odhozu hned točit k sobě. :wink:

jj zřejmě to bude jako lítat v tělocvičně, :roll: ale lepší to nějak říditnež vůbec..... taková nová kategorie - polovolný model :-D
lubo1
Kontaktovat uživatele:

Re: První samolet :-)

#21 Příspěvek od lubo1 »

filuta007 píše:/

Podľa mňa je málo pevná tá výškovka. Predpokladám, že je z balzy 1,5 -2 mm. To nebude držať tvar za letu....
Nalepil by som na ňu ešte také balzové polorebra zvrchu aj zospodu tak v polovici rozpetia.
filuta007

#22 Příspěvek od filuta007 »

lubo1 píše:

Podľa mňa je málo pevná tá výškovka. Predpokladám, že je z balzy 1,5 -2 mm. To nebude držať tvar za letu....
Nalepil by som na ňu ešte také balzové polorebra zvrchu aj zospodu tak v polovici rozpetia.

jj je z dvojky, a podběry myslíš podelně nebo příčně?
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od lubo1 »

filuta007 píše:
lubo1 píše:

Polorebra od nábežky k odtokovke - rovnobežne s trupom. Stačili by dve - výška tak 3 mm z 1,5mm- 2mm balzy
Jednoducho, ak to raz letí dobre a potom nie - menísa ti geometria. Buď uchytenie krídla, alebo trup, alebo upevnenie výškovky, alebo sa krúti výškovka....
filuta007

#24 Příspěvek od filuta007 »

lubo1 píše:
filuta007 píše:
lubo1 píše:

Polorebra od nábežky k odtokovke - rovnobežne s trupom. Stačili by dve - výška tak 3 mm z 1,5mm- 2mm balzy
Jednoducho, ak to raz letí dobre a potom nie - menísa ti geometria. Buď uchytenie krídla, alebo trup, alebo upevnenie výškovky, alebo sa krúti výškovka....

supr dík, člověk se pořád učí :idea:
filuta007

další fotky

#25 Příspěvek od filuta007 »

tak už jsem vyztužil ocasní plochy, a udělal jsem směrovku a výškovku, zatím sice jen provizorní, ale práce pokračují

foto zde: http://filuta007.rajce.idnes.cz/modely/
filuta007

stavba pokračuje.....

#26 Příspěvek od filuta007 »

ahoj, tak stavba zdárně pokračuje, již jsem upustil od rc setu z hračky, bude mít klasiku tříkanál, (nechtělo se mi prudit vyrábět serva z motůrků) jen bych se potřeboval zeptat jaký proudový odběr mají serva, chci boužít "Turnigy TG9 9gr." a nevím zda mi na ně bude stačit 1A BEC (špičkově 2A). a jak si vlastně vypočtu, jak silná serva potřebuju na jak velké a rychlé letadlo? nikde jsem to tu na foru nenašel.... díky moc za odpovědi :-)
Luzr
Kontaktovat uživatele:

Re: stavba pokračuje.....

#27 Příspěvek od Luzr »

filuta007 píše:ahoj, tak stavba zdárně pokračuje, již jsem upustil od rc setu z hračky, bude mít klasiku tříkanál, (nechtělo se mi prudit vyrábět serva z motůrků) jen bych se potřeboval zeptat jaký proudový odběr mají serva, chci boužít "Turnigy TG9 9gr." a nevím zda mi na ně bude stačit 1A BEC (špičkově 2A).

1A BEC by měl 2ks 9g serva utáhnout.

9g servo je možná na takový lehký model až moc, dal bych menší.

Jaké servo "stačí" je složitější otázka, já se zatím řídím orientačním pravidlem že do 75g stačí 2,5g servo, do 300g 5g, do 1kg 9g.... (těžší nemám ani neplánuji), ale záleží to na víc věcech...
were
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od were »

Zalezi jaky model, kam to servo prijde atd. atd., jinak na vypocet jsou i ruzne programy, namatkou jsem nasel napr.
http://www.jihoceskymodelar.cz/rc-forum/ostatni/program-na-vypocet-potrebne-sily-serva

Jinak doporucuju podivat se na RC album, vyhledat si pomoci rozpeti, vahy a typu podobny model a podivat se jak ho ma kdo osazeny, to ti asi napovi nejvic
Nejlépe to nosí nad hlavou a ještě ke všemu směrem do slunce.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.
filuta007

serva

#29 Příspěvek od filuta007 »

jééje díky, to se docela dost hodí :-)
filuta007

pokračování

#30 Příspěvek od filuta007 »

Tak hlásím další zprávy z mého leteckého hangáru.... letadlo je již připraveno na stojánce, byla zabudována motorová přepážka, a otestován unašeč vrtule, s vrtulí 5"x4" bere motor na zemi 3,1A. dnes také přišli serva, a už jen čekám na VF moduly, které by měly přijít do pátku, takže o víkendu by mohlo proběhnout talétání na testovacím letišti :-) fotky dodám pravděpodobně v pátek, a nebo v sobotu. takže se máte na co těšit (někteří se budou křižovat, někteří lamentovat, někteří smát, a někteří v úžasu hledět :-) )

srdečné pozdravy z hangáru FILUTA-aircraft & Co.
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“