Video: 2.5kW F3X Viking E - zálet v HD

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Zamčeno
Zpráva
Autor
Davidus007

#136 Příspěvek od Davidus007 »

Buďte zdráv Pepo, taky se musím přidat ke "kondolenci" alá Viking-E lítal Vám parádně a tohle muselo u modelářského srdce zabolet :( Držím palce ať se brzy "oklepete" a zaměstnáte opět p.Sodomku s výrobou náhradníka. Já na svého ještě měsíc budu čekat, tak ať pak máme s dalšími možnost kroužit termiku.
graup15

#137 Příspěvek od graup15 »

tks píše:Já také nechci provokovat, ale když si představíme ten minimální prostor v trupu, tak k oteplení musí dojít děsně rychle (a přitom nevadí, že motor je studený - může to být LiPol, regl, ... nebo jen letní sluníčko). Pokud ani Viking neměl větrací otvory (podle Daliborovy tradice), tak bych také hledal problém právě tam.

Upřímně, taky mi to napadlo...jenže už jsme s Pepanem létali na E-party na rozžhaveném slunci a bez problémů...A taky mnohem déle. V každém případě, do dalších Vikingů bude zavedena k RX i sonda pro měření teploty.
Pro jistotu..už mám v hlavě takové řešení ..které nedovolí letět pokud bude teplota na mezi, nebo nad ní. Já včera létal taky..nosilo to až neskutečně.A bez problémů. Navíc jsem otestil i kamerku Contour HD. .....Ve fullHD řežimu to je už naprostá paráda a boží pokoukání. Pokusím se dát soubor na web..jen má 700MB.:-)
graup15

#138 Příspěvek od graup15 »

klingon77 píše:
PepaK píše: Král je mrtev ať žije král. :(

Ouuu, tak to je mi lito :cry: :cry: :cry: Ted je dulezite najit pricinu. Jak byl napajeny Rx?

Nemuzu se zbavit dojmu, tyhle velky elektro-ptaky proste pronasleduje smula: 2x BigBob, Daliborovo servo, ted toto..... Docela se zacinam bat o Ascota..... :?

Tak to není...ber to tak, že je to jako formule 1, taky nejvýkonnější a taky má díky tomu mušky. Důležité je mít vždy jistotu, čím to bylo (že to žuchlo).
Pepan přiveze Vikinga na analýzu...příčina se najde.
PepaK
Kontaktovat uživatele:

#139 Příspěvek od PepaK »

Koukněte na tohle video , poslední stoupání před přistáním. Je slyšet jak motor na chvíli vynechá a pak se zase chytne. bylo to den předtim http://pepakk.rajce.idnes.cz/modely_fot ... _26.6..jpg
Pak jsem snim nalítal tak ještě hodinu a nic.
Jo a na novej už letos asi nebude. Přečerpal jsem limit na modely - 100 000,- je až až. :cry:
PepaK
Kontaktovat uživatele:

#140 Příspěvek od PepaK »

Přesně to samý se stalo v neděli při 2 stoupání, ale už se to znovu nechytlo :?:
kovaco

smůla

#141 Příspěvek od kovaco »

:cry: No to je fakt děsný. Bylo to slyšet před koncem letu, ale to by mě ani ve snu nenapadlo, že to je jeho konec. Njn, pády jsou součástí letu a bolí to srdíčko.
Bude líp.
OK53
PepaK
Kontaktovat uživatele:

Re: smůla

#142 Příspěvek od PepaK »

kovaco píše::cry: No to je fakt děsný. Bylo to slyšet před koncem letu, ale to by mě ani ve snu nenapadlo, že to je jeho konec. Njn, pády jsou součástí letu a bolí to srdíčko.
Bude líp.
OK53

A ta bezmoc , když se řítí dolů a nejde s tim nic dělat. :(
Lindbergh
Kontaktovat uživatele:

#143 Příspěvek od Lindbergh »

Dal jsem si tu práci a zkoukl celé to video...Ten zvuk motoru cca tuším to bylo 1:20 do konce je fakt divný. Myslíš, že je nějaká spojitost mezi tím zvukem a nehodou? Mohla to být teoreticky předzvěst něčeho, co přijde po další cca hodině letu...? To by mě fakt docela zajímalo.
KDO NEPADÁ, LÉTÁ POD SVOJE MOŽNOSTI!
petertn
Kontaktovat uživatele:

#144 Příspěvek od petertn »

neodisiel motor? potom pretazil regulator a padol BEC?
http://www.elektromodely.sk/?page_id=622
graup15

#145 Příspěvek od graup15 »

petertn píše:neodisiel motor? potom pretazil regulator a padol BEC?

Viking a obecně všechny tyto stroje..nepoužívají BEC!!! Zásadně na přijímačové baterky, nově třeba i na externí CC 20A UBEC s dvěma lipolkami. Ale vždy separé.
vitousek
Kontaktovat uživatele:

#146 Příspěvek od vitousek »

Nechci se hádat, ale Graup15 létá přijímačovky....Tak předpokládám, že do druhého letadla šli také.

Edit: hmm, byl si rychlejší :oops:
Rychlost, výška, myšlenka.Pro úspěšné létání je třeba mít alespoň dvě.
graup15

#147 Příspěvek od graup15 »

vitousek píše:

Nechci se hádat, ale Graup15 létá přijímačovky....Tak předpokládám, že do druhého letadla šli také.

Edit: hmm, byl si rychlejší :oops:

Jo měl tam 4N1500AUL NiCd
PepaK
Kontaktovat uživatele:

#148 Příspěvek od PepaK »

Jo zítra Ti ho přivezu na kontrolu. Rádio posílam pro jistotu také na záruční prohlídku.
Davidus007

#149 Příspěvek od Davidus007 »

PepaK píše:Jo zítra Ti ho přivezu na kontrolu. Rádio posílam pro jistotu také na záruční prohlídku.

Chlapi, doporučuji tento článek o přijímačích Futaba 2.4 Faast http://zd.wwwcity.cz/zd/FX-30-FAQ.htm asi na té "teplotě" a "přehřátí" přijímače za letu co popisoval Pepa fakt něco bude:

----------------
Přijímače FASST jsou relativně citlivé na teplotu. Futaba uvádí maximální pracovní teplotu 50°C, ve skutečnosti kolabují kolem 70°C a přecházejí do Fail Safe. Zdá se to být hodně, ale v černém trupu na slunci, podobně pod průhlednou kabinou, nebo vedle výfuku k této teplotě může reálně dojít. Přijímače je třeba instalovat tak, aby byly co nejdále od zdrojů tepla a aspoň trochu chlazeny.
----------------

Nicméně nastavení Fail Safe by toto mohlo alespoň částečně řešit, já na svém Vikingovi určitě nastavím, resp. také se pokusím překecat Dalibora zda mě na něm neudělá nějaké větrací otvory :-)
graup15

#150 Příspěvek od graup15 »

Budou bezpečnostní změny..!! U všech nových Vikingů bude nejdřív testování teplotních podmínek v trupu. Pak se vytvoří malinká elektrnonika která při překročení bezpečné teploty o 5st stáhne výkon motoru na polovinu..při překročení o 10st ho nepustí vůbec. Navíc projde testem trup jako takový a pokud se zjistí koncentrace teploty v místě přijímače, bude upraven pro ochlazování výměnou vzduchu. Tím neříkám, že Pepa zahučel na teplotní error..spíš zahučel na vysílací modul. Ale celá kauza stojí za zamyšlení a vylepšení systému.
Už jsem to psal..je to F1 mezi elektrolety a tak se to i musí brát a vylepšovat, měřit a system kontrolovat.
Zamčeno

Zpět na „Elektrovětroně“