Turnigy Accucel-6 50W 5A Balancer/Charger
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
Tak přímo tuhle nab. nevlastním. Ale většina jich funguje obdobně. Jinak pokud by i v režimu CHARGE byl v činnosti balancer, tak by režim BALANCE potom postrádal smysl.
Ono máš v podstatě při nabíjení na výběr tři možnosti:
V režimu CHARGE bez zapojeného servisáku je aku odstavena po nabití na celkové napětí sady. Toto nabíjení pokud dotyčný neví přesně co dělá skýtá asi největší riziko nějakého problému spojeného s přebíjením některého článku.
V režimu CHARGE se zapojeným servisákem bude aku odstavena poté, co některý z článků bude nabit na 100% (4,2V). Tady už by nemělo dojít k nějakému přebití článku. Ale také nebude dosaženo nabití všech článků na 100%. Pokud je aku v kondici a srovnaná, tak je tento režim po nějaký čas použitelný. Hlavně tu nehrozí přebíjení některého článku, protože ač nabíječka nebalancuje, tak zaznamenává napětí jednotlivých článků, a v případě, že nějaký článek dosáhl 100% nabití nabíjení ukončí.
V režimu BALANCE by mělo být nabíjení ukončeno po nabití všech článků na 100%. Zda používat balancer či nikoli asi tady nemá cenu řešit. Začátečník asi napáchá míň škody pokud ho používat bude.
FAST CHARGE bude fungovat asi obdobně jako režim CHARGE jen s tím rozdílem, že ukončí nabíjení při poklesu proudu ve fázi CV na asi 1/5 nastaveného nab. proudu místo 1/10 v režimu CHARGE.
Ono máš v podstatě při nabíjení na výběr tři možnosti:
V režimu CHARGE bez zapojeného servisáku je aku odstavena po nabití na celkové napětí sady. Toto nabíjení pokud dotyčný neví přesně co dělá skýtá asi největší riziko nějakého problému spojeného s přebíjením některého článku.
V režimu CHARGE se zapojeným servisákem bude aku odstavena poté, co některý z článků bude nabit na 100% (4,2V). Tady už by nemělo dojít k nějakému přebití článku. Ale také nebude dosaženo nabití všech článků na 100%. Pokud je aku v kondici a srovnaná, tak je tento režim po nějaký čas použitelný. Hlavně tu nehrozí přebíjení některého článku, protože ač nabíječka nebalancuje, tak zaznamenává napětí jednotlivých článků, a v případě, že nějaký článek dosáhl 100% nabití nabíjení ukončí.
V režimu BALANCE by mělo být nabíjení ukončeno po nabití všech článků na 100%. Zda používat balancer či nikoli asi tady nemá cenu řešit. Začátečník asi napáchá míň škody pokud ho používat bude.
FAST CHARGE bude fungovat asi obdobně jako režim CHARGE jen s tím rozdílem, že ukončí nabíjení při poklesu proudu ve fázi CV na asi 1/5 nastaveného nab. proudu místo 1/10 v režimu CHARGE.
Nabíjení NIMH
Ahoj,
Tak po roce, co vlastním nabíječku ACCUCELL-6, jsem chtěl nabít články NIMH. Zjistil jsem, že je tam akorát nabíjení "Man" - tedy manuální. Volba "Aut" v menu prostě chybí.
Ale teď se v režimu "Man" nabíječka sama vypnula a napsala "FULL". Jakože nabito.
No chápete to?

Tak po roce, co vlastním nabíječku ACCUCELL-6, jsem chtěl nabít články NIMH. Zjistil jsem, že je tam akorát nabíjení "Man" - tedy manuální. Volba "Aut" v menu prostě chybí.
Ale teď se v režimu "Man" nabíječka sama vypnula a napsala "FULL". Jakože nabito.
No chápete to?
DX6i
Minimag, Windrider FOX, CAP 232 EPP MS Composit, Mono2, Extra 300 EPP
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nabíjení NIMH
Victronix píše:Ahoj,
Seš si tim jistej?
Victronix píše:Ale teď se v režimu "Man" nabíječka sama vypnula a napsala "FULL". Jakože nabito.
No chápete to?![]()
A co je divného na tomto?
Re: Nabíjení NIMH
Doktor píše:Victronix píše:Ahoj,
Seš si tim jistej?Victronix píše:Ale teď se v režimu "Man" nabíječka sama vypnula a napsala "FULL". Jakože nabito.
No chápete to?![]()
A co je divného na tomto?
Tak tím, že tam nabídku "Auto" nemám si tím jistej su.
No a v režimu "Man" bych si to měl asi vypnout sám, ne?
Aha, tak teď jsem v manuálu četl, že je to pro ruční nastavení nabíjecího proudu natvrdo.
DX6i
Victronix píše:Doktor píše:Když už máš v ruce návod, tak se koukni jak se přepíná režim Aut a Man!
Doufám, že z toho nevyjdu jako trotl.
Normálně +/- je přecházení mezi nabíjením, vybíjením a cyklováním.
Hoši, zpět na stromy. OK, jsem trotl. Ty voe.
DX6i
Accucell 6
No jo,
Mám ji rok. Věděl jsem, že je za ty prachy dobrá. Ale že mě takhle pře***ije to jsem netušil. Díky Doktore.
Mám ji rok. Věděl jsem, že je za ty prachy dobrá. Ale že mě takhle pře***ije to jsem netušil. Díky Doktore.
DX6i
- gamer007
- Kontaktovat uživatele:
Pls jak spočítám že tahle nabíječka má opravdu 200W? Zkoušim nabíjet 6S 2,45A a nabíječka při nastavených 10A pustí jen 8,6A. Chtěl bych věět přesně jaký je to výkon. Jestli tomu nestačí zdroj kterej má 13,8V a 20A Graupner, nebo do sebe víc nepustí baterka a nebo je to prostě plnej výkon 200W??? Díky
T-rex 600EFL, Prôtos 500, Miniprôtos, Solo Pro 180, Ansmann X2, Beatle110BS
Futaba T8FG,GT3C
Futaba T8FG,GT3C
Spočteš dle Ohmova zákona- napětí x proud =výkon. http://www.prevod.cz/index.php?str=412&raz=1
EDIT- jaký napětí je na packu při těch 8,6A?
EDIT- jaký napětí je na packu při těch 8,6A?
ICQ 638556901
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
gamer007 píše:Pls jak spočítám že tahle nabíječka má opravdu 200W? Zkoušim nabíjet 6S 2,45A a nabíječka při nastavených 10A pustí jen 8,6A. Chtěl bych věět přesně jaký je to výkon. Jestli tomu nestačí zdroj kterej má 13,8V a 20A Graupner, nebo do sebe víc nepustí baterka a nebo je to prostě plnej výkon 200W??? Díky
Jde o to, při jakém napětí dá těch 8,6A. Abys určil skutečný výkon, tak kromě toho proudu 8,6A musíš ještě vědět při jakém konkrétním napětí aku těch 8,6A bylo.
Jinak teoreticky 6S(6x4,2V) x 8,6A=cca 216W
Pokud nabíječka pracuje při tomto režimu s dejme tomu 80% eff, tak je její příkon 270W. Pokud 20A zdroj udrží při 20A napětí 13,8V, tak odevzdá výkon 276W. Takže ten 20A zdroj je k té 200W nabíječce úplně akorát! Jak nabíjedlo, tak zdoj jedou na max.!:wink:
- gamer007
- Kontaktovat uživatele:
To jsem chtěl slyšet.
Říkal jsem si, že asi do 6S 5A nedostanu plných 10A, ale těch 8,6 stačí.
Nevim těd přesně kolik bylo na tý baterce napětí, ale bylo to na začátku nabíjení a články byly přibližně na 3,7V. Napětí na zdroji pokleslo k 13,5V a nabka má v průběhu nabíjení do 60°C...
Díky za info...
Nevim těd přesně kolik bylo na tý baterce napětí, ale bylo to na začátku nabíjení a články byly přibližně na 3,7V. Napětí na zdroji pokleslo k 13,5V a nabka má v průběhu nabíjení do 60°C...
Díky za info...
T-rex 600EFL, Prôtos 500, Miniprôtos, Solo Pro 180, Ansmann X2, Beatle110BS
Futaba T8FG,GT3C
Futaba T8FG,GT3C